Şimdi Ara

Özgür düşünce nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
2.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun zaman aklımda olan bir konuydu bu. Özgür düşünce nedir? Kimler özgür düşünür? Özgür düşüncenin kriteri nedir?

Bana kalırsa şöyledir: Bir şeye başkaları öyle inanıyor diye inanmamak, sürekli değişik kaynaklardan beslenerek kendi bilgi birikimini oluşturmak, düşünceleri mantığın süzgecinden geçirmek... Bir de başkalarının fikirlerine saygı duymak ve başka fikirlere tahammülsüzlük yapmamak...

Ancak bu tanımlar eksik. Ne dersiniz?

• "birşeylere başkaları inanıyor diye inanmamak" bence bu biraz tartışmalı bir konu. Hayat boyunca insanlığın öğrendiği herşeyi tek başımıza öğrenmemize imkan yok, yani iyi bildiğine inandığımız insanlara elbet güvenmek zorundayız ama bu o insanların bilgisinden de şüphe edmemeliyiz anlamında değil. Mantıksız olduğunu düşündüğümüz bir konu için neden diye sormasını bilmeli, bir mantık yürütecek kadar bilgi sahibi olmadığımız konularda da o bilgiye sahip olan(en azından sahip olduğunu iddia eden) insanlara güvrenmeliyiz ama herzaman da o kişiden gelen bilginin tutarlılığını sorgulamalı..
  • özgür düşünce barış demektir

kimse özgürce düşünemez çünkü insan çevresinin ve yaşadıklarının ve bildiklerinin tesiri altındadır ...

hal böyle iken bu bilgilerin yanlış olma ihtimalleri, etki altında kalma ihtimalleri varken bağımsızlık ifade eden özgür düşünceden söz edilebilir mi?

bu kadar etki altında bir insan ben özgür düşünüyorum diyebilir mi?

tabii ki diyemez ...

dolayısı özgür düşünce diye bir şey yoktur hatta özgür düşünceyi savanan bazıları da bazı ideolojinin çarkları altında ezilmişlerdir ama farkında değillerdir ...
  • insanın düşüncelerini yine, içinde bulunduğu çevre şartları birikimleri ve tecrübeleri şekillendirmez mi? Tıpkı benliğini şekillendirdiği gibi. Ancak bu özgür düşünce olmadığı anlamına gelmez. Herkes özgürce düşünebilir. Bazen başkalarının tesiri altında kalırız ama bu özgür olmadığımız anlamına gelmez.

• Bedenimiz, ruhumuz özgür değil ki düşüncelerimiz özgür olsun..., ne zaman özgür olacağız biliyorum ama oda bana kalsın.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
    Kanuni Sultan Süleyman
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Bazen başkalarının tesiri altında kalırız ama bu özgür olmadığımız anlamına gelmez.

bal gibi de gelir ...

özgür değiliz işte ...

boşuna kasmaya gerek yok ...

hatta sokakta özgürlük diye yürüyüş yapanlar dahi bu isteklerinin kölesi olmuş insanlardır ...

insan bu kadar tesir altında iken nasıl özgür olabilsin ...

insan bir kere zeka ve akıl kapasitesinin sınırlarına mahkumdur ...

bir mahkumdan özgür bir ifade beklenir mi?
    Elbette çevreden izole değil davranışlarımız.
    Fakat Özgürlük,
    Tüm o etkileşim içinde Kendini baskı altında hissetmemektir.

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...
  • quote:

Orjinalden alıntı: was

İbn-i Haldun:
    "İnsan tabiatın oğludur." demişti
    Elbette çevreden izole değil davranışlarımız.
    Fakat Özgürlük,

evet işte söylemek istediğim buydu..

• quote:

nasıl olacak bu şimdi

benim şimdiki düşüncelerim bilgilerimin bir neticesi

ben başka bir ülkede başka şartlarda başka bilgi birikimi ile dünyada olsa idim bu şekilde düşünmem imkansızdı ...

bir ıraklı olsam amerika bir vahşet küpü idi hala öyle

bir amerikalı olsam ırak bir değiştirlmesi gereken rejim idi ...

nerede şimdi bağımsızlık nerede özgürlük ...

insanın düşüncelerinin ardında duyguları, çevrenin etkisi, zamanın etkisi ve bilgisinin etkisi vardır ...

bana kimse bu kadar etki altında özgür düşündüğünü iddia etmesin ....

veya bana bir adet özgür düşünen insan gösterin !
    veya bir tane özgür düşünce söyleyin !

• Özgür düşünce , bireyseldir. Mesela ben özgür düşündüğümü düşünebilirim ama bu karşıdaki kişi için aynı anlamı taşımayabilir. Kısacası ben özgür düşündüğümü düşünürsem , özgürüm demektir pratikte öyle olmasa bile

kasma ;

sende özgür düşünemezsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celaleddin Ari -- 17 Ekim 2005, 20:51:26 >

Orjinalden alıntı: neverlate

Hiçbir önyargısı olmayanlar hiçbir inancı olmayanlar hatta henüz fikirleri bile olmayanlar belki de sadece yeni doğan bir bebek özgür düşünür.

her zaman dediğim gibi önyargı insanın yaratılışında vardır önyargısızlık diye bir şey sözkonusu bile olmaz
    önemli
    olan o ilk yargıya saplanıp kalmamaktır ama insanın önyargısı olup olmamasından ziyade düşünürken izlediği yol önemlidir
    inançları elbette olmalıdır ama bir konu üstüne düşünürken kendi inancını haklı çıkarmak yada karşıt inancı(yada düşünce işte her neyse)yanlış çıkarmak için değil bir nevi düşünmek için düşünmeli her ihtimali düşünmeye çalışmalı bu düşünceme yada inancıma aykırı diye herhangi bir atlama yapmamalıdır
    bunu yaptığında İYİ düşündü diyebiliriz ama ÖZGÜR diyebilirmiyiz bilmem

AWARE ETUSCH

• sende düşünemezsin o zaman, e ne anladık biz bu işten
    quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

eddie

kasma ;

sende özgür düşünemezsin

Orjinalden alıntı: _eDDie_

sende düşünemezsin o zaman, e ne anladık biz bu işten
    quote:

eddie

kasma ;

sende özgür düşünemezsin

haklısın ben de özgür düşünemem ...

amaç doğruya ulaşmada kendi fikirlerimizi bile eleştirebilme, yanlışlanabilirliğini kabullenme, her türlü fikre açık olabilme, empati yapabilme, düşüncelerini bilgiler ile destekleme özgür düşünceden daha önemlidir diye düşünüyorum ...

• aslında dediklerin özgür bir düşünce, başıboş düşünce özgür düşünce değildir. sen kendi fikirlerini söyleyip, kendi fikirlerinide eleştirebiliyorsan. Bu özgür düşünce olmasında ne olsun. Kşeke herkez özgür düşünebilse
    quote:

quote:

quote:

eddie

kasma ;

sende özgür düşünemezsin

amaç doğruya ulaşmada kendi fikirlerimizi bile eleştirebilme, yanlışlanabilirliğini kabullenme, her türlü fikre açık olabilme, empati yapabilme, düşüncelerini bilgiler ile destekleme özgür düşünceden daha önemlidir diye düşünüyorum ...

• quote:

aslında dediklerin özgür bir düşünce, başıboş düşünce özgür düşünce değildir. sen kendi fikirlerini söyleyip, kendi fikirlerinide eleştirebiliyorsan. Bu özgür düşünce olmasında ne olsun. Kşeke herkez özgür düşünebilse
    quote:

quote:

quote:

eddie

kasma ;

sende özgür düşünemezsin

tanım olarak doğrudur da uygulanabilirliği azdır ya da imkansızdır ...

• Özgür düşünce denilince aklıma Einstein geldi;
    her ne kadar kendisi de Newton (Klasik) Fiziği kültüründen gelmiş olsa da konu mikro ve makro kozmos olunca Newton Fiziği'nin önünde, onunla hiç bağdaşmayacak kuramlarını ortaya atarken geliştirdiği, kalıpların dışına çıkan, özgür düşünce sahibi birisi olarak görürüm Einstein'ı. Bilime getirdiği yeni bakış açısı, öngörüsü bunun ispatı. Ama yine de O bile, dahil olduğu ve kalıplarına girmekten kurtulamadığı kurallar içinde kendi kuramını sorgulamaya başlayıp bu kuramın (Kuantum) eksik ya da yetersiz olduğunu söylemiştir. Yani, oluşturduğumuz özgür düşüncelerimiz bir süre sonra kendi kurallarını ve kalıplarını kabul ettirerek bizi etkisi altına almaya başladığında artık düşüncenin özgürlüğü gibi bir şey kalmamış oluyor.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.