Şimdi Ara

oyunlarda HDD kaynaklı takılmalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Uzun zamandır oynadığım oyunlarda ani FPS düşüşleri yaşıyordum. Her şeyi kontrol ettim ve elimden geldiğince yapılabilecek her şeyi denedim. Sürücüleri güncelleme, eski windows sürümlerine dönme gibi. Fakat sıkıntım bir türlü çözülmedi. Oyunları hard disk'e yüklediğim için son çare olarak birkaç oyunu SSD'ye yükleyip denemeye karar verdim. Ani FPS düşüşlerini en çok hissettiğim oyunlardan biri olan CS:GO'yu SSD'ye yükledim ve ani FPS düşüşlerinin tamamen kalktığını gördüm. Battlefield 4 oyununu da SSD'ye taşıdım. BF4'te takılmalar tam anlamıyla çözülmese de büyük ölçüde azaldı, hatta neredeyse hissedilmiyor bile. Merak ettiğim şey hard diskte ne gibi bir sıkıntı olabilir? Aşağıya BF4 oyunu hard diskte yüklü iken yaşadığım ani FPS düşüşlerinin videosunu ve SSD ile HDD ile ilgili birkaç istatistik koyuyorum. İstediğiniz bilgiler veya fotoğraflar var ise sorabilirsiniz.

    Notebook'un özellikleri;

    Intel® Skylake Core™ i7-6700HQ 4C/8T; 6MB L3; 8GT/s; 2.6GHz > 3.5GHz; 45W; 14nm
    Intel® HM170 Express Chipset
    6GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX1060 192-Bit DX12
    16GB (2x8GB) DDR4L 1.2V 2133MHz SODIMM
    240GB M.2 Sata SSD (Okuma: 540 MB/s - Yazma: 490 MB/s)
    1TB Hitachi Travelstar 7K1000 HDD SATA-3 9.5mm 32MB 7200RPM
    Windows 10
    Bilgisayarı alalı 1 yıl oldu.

    Oyun hard diskteyken yaşadığım sıkıntı;
    https://www.youtube.com/watch?v=zVYXDz3WmMY

    SSD ve HDD CrystalDisk Mark sonuçları https://i.hizliresim.com/azGaGR.png

    HDTunePro sonuçları

    HDD https://i.hizliresim.com/dOGa7Z.png https://i.hizliresim.com/NZ1dON.png

    SSD https://i.hizliresim.com/5DQ3GM.png https://i.hizliresim.com/jyWaQG.png

    Oyun hard diskteyken yaşadığım sıkıntının MSI Afterburner sonuçları https://i.hizliresim.com/lOW8Ok.png https://i.hizliresim.com/VrMGrV.png https://i.hizliresim.com/nOWaOg.png







  • Buna benzer sorunlarla karşılaşanlar hep Sabit Disklerini SSD yaparak çözüm bulmuşlar. Sende çözümü bulmuşsun zaten. Normalde bu sistemle thebottlenecker.com hesabına göre darboğaz olma ihtimali %7. Darboğaz(bottleneck) için CPU/GPU oranına bakılıyordu artık HDDde bu hesaba dahil ediliyor. Bence bunlara ek olarak FBS,RAMCL ve AĞ erişim değerleride hesaba dahil edilmeli. Windows update/downgrade yapmak yerine temiz kurulum yapıp denemende fayda vardı bence. Bazen gereksiz gibi görünen chipset ve depolama için geliştirilmiş sürücüler hep göz ardı ediliyor. Arkaplanda CPU/GPU/HDD/RAM 'i yoğun olarak kullanan sinsi bir program veya işgüzar bir windows'un hizmetleri de olabilir. Bir miner uygulaması yada hızlı getir/güncelleme hizmetleri anlık yada bir süreliğine donmaya sebep olabilir. Hdtune raporuna göre hdd de sorun görünmüyor spin up/down sorunu yok jilet gibi çizgi çekmiş mübarek. Hdtune error scan testide yapın hasarlı kesimler varmı görmüş oluruz.




  • ismailchakar İ kullanıcısına yanıt
    Merhabalar. öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Farklı windows sürümleri yükledim derken aslında farklı windows sürümlerinde format atarak temiz kurulum yaptım demek istemiştim yani downgrade veya upgrade yapmadım. Bilgisayarda AHCI kontrolü sağlayan intel rapid depolama sürücüsüde kurulu. Hasar testide yapmıştım sıkıntı çıkmamıştı ama şimdi bir kez daha deniyorum. Arkada çalışan uygulama yok, gereksiz ve kullanmadığım bütün windows ve diğer uygulamaları kapattım (Windows update dahil). Driverlerda gayet güncel son sürümler yüklü. Bir sürü benchmark yaptım ama hiç birinde sorun çıkmıyor. Sıkıntı acaba donanımsal olabilir mi yoksa oyun hard diskte iken yaşadığım bu ani gecikmeler normal mi? Birde şunu ekliyeyim, sıkıntı bütün oyunlarda gerçekleşmiyor. Örneğin assassins creed origins'i hard diskte gayet akıcı oynuyorum ama gel gelelim csgo'yu hard diske yüklediğim zaman çok fazla ani takılmalar yaşıyorum. Aynı şey battlefield 1 ve 4 oyunlarında da geçerli. SSD'de yağ gibi akıyorlar HDD'de ise ani takılmalar meydana geliyor.




  • Merhaba. HDD'de BadSector olabileceğini düşünüyorum. Segate'in programı vardı bunun için. HDD'yi tarayıp gösteriyor. Onu denemenizi tavsiye ederim. Dikkat edin tarama yaparken dosya silebiliyor. Bu program HDD'de arıza var ise gösterir. Dosyalarınızı yedekleyip tarama yapmanızı tavsiye ederim. (Ayrı bir diske alın dosyalarınızı. Silinme ihtimaline karşı)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim sistemimde 1 oyun ssd ye kurulu gerisi normal 7200 rpm sata diskte. Bu tür bir durumla hiç karşılaşmadım. Hdd arızası olabilir. Yazılımsal olabilir. Ama hdd - ssd farkından oluşan hızdan olacağını hiç sanmıyorum.
  • merhabalar bilgisayarı HDTune pro vb. gibi programlarla tarattım ama bad sector sıkıntısı çıkmadı yalnız şöyle bir durum var hdd kaynaklı bir uygulama açtığım zaman hard diskten bir şeyler birbirine sürütüyormuş gibi sesler geliyor. Sıkıntının donanımsal olabileceğinden şüpheleniyorum, bir ara tekrardan servise göndermem gerekecek sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.