Şimdi Ara

Overclock Nedir ve Tarihçesi ( 09.01.2010 Ek 2 ) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
2
Favori
23.906
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bendede Celeron 300MHZ Vardı 64 MB Ram 6 MB Ekran Kartı Vaybe Overclock Nedir Bilmezdikki Yapalım.Pc Yi Aldığımız Yerden Yapmışlardı Overclock Hala Oğlundada p2 Vardı.Daha Pahalıya Almıştı Ama Benim Performans Kat Kat İyiydi.Hatta Bu Olayı Midtown Madness İle Keşfetmiştik
  • bende de celeron 400 vardı, onun çarpanını değiştirerek oc yapıyordum, biostan, 533 MHz kullanıyordum, sonra farkettim ki çarpan değişmiyormuş, ben kendimi kandırmışım, sonra fsb yi artırıp yaptım ve 500 ile kullandım, 500'ün üstünde açılmıyordu maalesef
  • ilk işlemcim celeron 333 tü,sonra celeron 800, bunu da 900 oc yapmıştım.
  • O zaman piyasa kalabalıktı Amd K5 üretiyordu Cyrix işlemciler vardı Ibm,Via,Intel 5 tane firma türkiye pazarında satış yapıyordu taki pentiuma kadar..Pentium hepsini sildi süpürdü,Cyrixi IBM satın aldı işlemci üretimini durdurdu,Via pazarını küçülttü bükemediği bileği öperek chipset üretimine yöneldi..Pentiumlara OC açısından bakarsak degerler tatmin ediciydi en basit Pentium işlemci bir üst modeline OC olabiliyordu,ısınma problemi vardı ancak ne kasa içi ekstra sogutmaya nede komponente ihtiyaç duyuyorlardı...Pazar o kadar sahtekarlaşmıştı ki pentium 100 ü 133 olarak alan bir çok insan mevcuttu hatta Pentium yerine Cyrix 133 bile kullananlar vardı..Yeni başlayan arkadaşlara garip gelebilir tüm bu saydıgım işlemciler TEK ANAKARTTA SOCKET 7 formunda kullanılabiliyordu..Sonra yollar ayrıldı İntel Pentium 233 MMX(çok az 266 MMX) ve AMD K6 - 2 300 Tek anakartta çalışan son işlemciler oldu..Slot 1 ve Slot A yolların ayrıldığının ilk işaretiydi,intel tek başına devleşmiş cyrix ve viayı bozguna uğratmış IBMide köşeye itmişti artık ama unuttugu bir firma vardı AMD..Slot 1 ve ilk işlemcisi Pentium II 266 (Pentium 2 şeklinde yazmak o zamanlar saygısızlıktı :)) bu işlemcilerdede çarpan kilidi yoktu fsb*x şeklinde OC olabiliyorlar fakat el yakan sıcaklıklara ulaşıyorlardı..Ne gariptir ki insanlar bu işlemcileri deli gibi tükettiler,deli gibi diyorum çünkü Extreme diye tabir ettiğimiz sistemler için bile bugün itibariyle o kadar para harcamıyoruz tam anlamıyla..Creative Uzaktan kumandalı Cd-romu,ATX Kasası,128 MB Sd-rami,10 GB Quatium Fireballu,15'' Monitoru,440BX Anakartı ve Riva TNT 2 Ultrası olan bir Pentium II 300 2000 dolara oturuyordu..Acayip birzemin oluşmuştu intel için pazarda tekti..Slot A ve K7 intele bir cevap olarak ulaşamamıştı bile ancak intel anlaşılmaz bir panik içersinde Celeronları Devreye soktu (Celeron 333ü 127 Dolara aldığımı hatırlıyorum)(Bu arayı Zero çok iyi anlatmış)işte o panik aslında tam olarak günümüz OCğuna yol açtı Celeron 300(300 demek 300 MHz di şimdiki gibi model takıntısı yoktu) önbelleksiz ve ucuzdu aynı şekilde celeron 266da öyle ancak eksik kısmı doldurması inteli bir çıkmaza soktu 300A (128KB L2)inteli iyice zenginleştirdi çok iyi bir F/P işlemcisi ilk etapta kulağa hoş geliyordu..Ama intel üst seviye işlemicilerinde diledigi rakamlara ulaşamadı..OClağa bir çare bulması gerekiyordu ÇARPAN KİLİDİ ayağımıza pranga oluyordu..

    Amd sessiz sedasız slot A ve k7 ikilisinde hedeflediği küçük ama onun için etkili olan sayılara ulaşıyordu. o sıralar intel yeni socketler (370) geliştirmiş aynı işlemcilerin hem socketini hem slotunu yapmış ortalığı kasıp kavururken AMD tarafında Athlon 64 diye bir şey duyuruldu..işlemciler 1 ghz sınırını aşmıştı..İntel OCğun yollarını iyice tıkamış anakart üreticilerinin bioslarında OClağa dahi bir menü yer almadığı gibi jumperlarla yada minik switchlerlede oynayamaz duruma gelmiştik..Pentium 4 Duyuruldu..İşte tam o sırada ben askere gittim ve bilgisayar hayatım :) son celeronumu (466 socket 370) satarak 2007 yılı sonuna kadar tarihe kavuştu..OC hastalığıda Amd ile ben askerdeyken doruk noktalara ulaştı intel kendi kurdugu tuzaga düştü ama her zamanki gibi para saadeti buldu AMD de son gereksiz yatırımıyla(ATİ) kendi ipini çekmiş oldu..Aslında tam olarak çekmedi ama yavaş yavaş tabire ayaklarının altından kayıyor..her ne kadar iki işlemcide 6052 Mikroişlemcisinden(daha sonra 8051 ve 8086) yola çıkarak üretilselerde birbirinden oldukça farklı teknolojiler içermekte..o yüzden dileğimiz her iki firmanında sağ salim yollarına devam etmesi..Ayrıca PS3 ün içindeki CELL adlı cpu sanırım gelecek nesil PClerde ortalığı kasıp kavuracak IBM de tekrar piyasalara geri dönecek..

    edit:yarım kalmıştı..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cose Turche -- 12 Mart 2008; 11:03:22 >




  • Bende bir hikaye anlatmak istiyorum.
    Bir amd kullanıcı ve severi olamama rağmen overclock işine yanılmıyorsam 300 mhz celeron işlemcesi olan bir pc vardı akrabamda. o pc yi donanim haber forumlarından takip ederek öğrendiğim overclok olayını onda denedim. pc eski olduğu için korkmuyordum:D ve çarpan ve mhz değiştirmeyi orda kevettim. 300 mhz olan celeronu 340 mhz çıkardım. tık demedi . 350 mhz sabitledim ve bilgisayarın masa üstüne 128 mb ram bellekle hoş geldiniz yazısının hemen ardından masa üstünü gördüm. performans artımıştı. ve ondan sonra bir celeron 1.2 ghz 1.6 ghz e çıkardım. ve bu iş hoşuma gitmeye başladı. ve sıra kendi pc me geldi:D..... işlemcim amd sempron 3000+ 1.8 ghz di. yine donanımhaber forumundan iyice bilgilenerek işşemcimi overclok yaptım. ama bi sorun vardı.
    işlemcimin hızı 2.4 ghz in üzerine çıkarınca bilgisayar donuyor. ve bios pilini çıakrmak zorunda kalıyordum. ve 2.0 ghz de sabitledim. işinde komik yönü ben anakartım yeni olmasına rağmen işlemcimin voltajıyla oyanamıyorken. celeron işlemcili pc nin cpu voltajıyla oynabiliyor ve by hem performans açısından hemde bana heyecen açısından güzel oluyordu:D. Belki overclock işlerinden pek anlamıyor olabilirim. bu overclock işinde intelin cpu ları çok daha verimli ve heyecanlı oluyor:D




  • quote:

    Orjinalden alıntı: AbsoluteZero

    quote:

    Orjinalden alıntı: cyrix120

    amma 300 celeroncu varmis yav ama uyanip da alip yapan olmamis ayni benim 300 mu 333 mu olsun abi dediklerinde ulen 300 oyle oluyorsa 333 daha cok cikar dedigim gibi. saglam oc nin tarihcesi bu islemci ile baslar diyebilir miyiz cunku oncesinde boyle bisi yapabilen bir islemci hatirlamiyorum cyrix 120 150 mhz efektif calisiyordu kafadan oc li bunu saymazsak.



    Aslında overclock mikrodenetleyici ve mikroişlemciler varolduğundan beri var. Devredeki frekans kristalinin değişimi ile bu parçalara overclock yapılabiliniyordu. Fakat frekans kristalini değiştirmeden overclock yapma işlemi ilk olarak 486 DX2-66 ile başladı. Fakat overclockun günümüzde bu kadar yaygın hale gelmesindeki en büyük etkenin Celeron 300A olduğu aşikar.

    Cyrix ürettiği işlemcilerde çok değişik ve gereksiz yollara saptı durdu. PCI veriyolu hızı evrensel olarak 33MHZ iken ve bütün kartlar buna göre üretilirken cyrix 6x86 işlemcisi ve 6x86MX işlemcisini 75MHZ üretti, buna karşılık PCI mecburen 37.5 MHZ'de çalışıyordu. Bazı PCI parçalar ( Ses kartları, ağ kartları, modemler vs.) cyrix ile problem çıkarıyorlardı. Cyrix MII chipi ile bunu dahada abartarak işlemciyi 83MHZ'ye çıkardı ve bu yüzden PCI hızı 41.5MHZ'ye çıktı. Artık piyasadaki birkaç PCI add-on kart dışında neredeyse bütün PCI kartlar ve cyrix'in anakartın üzerine eklediği IDE controller bile PCI hattından iletişim kurduğu için problem çıkarıyordu. Cyrix neden böyle birşey yaptı kimse bilmiyor, ama kendi kendilerini bu şekilde batırmış oldular.

     Overclock Nedir ve Tarihçesi ( 09.01.2010 Ek 2 )


    2.9v
    FAN/HEATSINK required



    Devredeki frekans kristalinin değişimi ile bu parçalara overclock yapılabiliniyordu
    evet murat abi aslıda o p3 bordlarda daha belirgindi mesela sd ramlerin sol alt çaprazına çoğu orda öyle frekans kristali vardır orda borda pc100 mhz ram takdınmı açmaz yada pc 133 cpu çarpanın multipleri ve bordun x5 x5,5 x6 diye çarpanlarına karşılık gelen mhz ile cpu açılırdı yani bir nebzede denetliyiciydi şimdikiler köprüden yapıyor galiba
    yazı çok iyi gerçekten bu arada benim pcye başlangıcım 486dx ile olmuştur ama o.cde ilgimi çeken celeron 1000 cpuların tualatinlerin 1300mhze kadar çalışabilmesiydi:)
    sonrada ilerleyen safhalarda amd 2500bartonun 3200mhz görmesi ilk açılışda:)




  • güzel ve yararlı bir konu overclock hakkında bütün bilgiler mevcut
  • Şiir gibi anlatmış önünde saygıyla eğiliyorum
  • Konuya anılarından birşeyler katan herkese teşekkürler. Nerdeeen nereye. Win95 in ilk çıktığı zamanlar.. İlk bilgisayarım Pentium MMX 166 Mhz idi. 16 MB edo rami vardı. Ekran kartının ne olduğunu bile hatırlamıyorum ama 2 MB gibi birşeydi herhalde. İlk oynadığım ve beni etkileyen 3D bir oyun hatırlıyorum; adı "Time Commando" bilenler ne kadar mükemmel bir oyun olduğunu, o mistik havasını hatırlayacaklardır. Şu gün olsa tekrar oynarım. Hatta torrentlere bir bakayım. Sanırım bu cihazda ilk OC mi yapmaya kalkışmıştım ama becerebildim mi hatırlamıyorum. Zaten 1,5 sene içinde de HDD sinde bad sektör oluşmaya başlamıştı ve yayıldıkça yayıldı. Bir zaman sonra Psu su da yandı. Aldığım firma bir Türk firmasıydı. Hatta hepiniz bu firmayı yakından tanıyorsunuz. Gün geçtikçe de işleri büyüttü. Ancak o gün bugündür hiç haz etmem, bana bedava cihaz gönderseler kullanmam satarım .

    OC konusuna dönersek; biliyorsunuz ki günümüz oyunları; grafik işleme, cad programları gibi çekirdek sayısına göre değil işlemcinin hızına göre performans sergiliyor. Bu yüzden OC kaçınılmaz bir hal alıyor. Bu durum zaten artık işlemcileri aşmış durumda.. Asıl olay GPU da dönmeye başladı. Konu CPU olunca ben de Celeron un performansına hala şaşıyorum. 3-4 sene önceki Celeron 2400 işlemcim muadili çoğu sistemden (pentium amd..) daha iyi puanlar alıyordu. Stok fanıyla en son 2900 lerde stabil çalıştırabilmiştim. O sistemimi hala özlüyorum desem inanırmısınız. Mali sıkışıklık yüzünden satmak zorunda kalmıştım. Zaten ondan sonra da işim gereği notebook kullanmaya başladım ve benim için masaüstü CPU OC si tarih oldu.. Yaşasın GPU . 8600M GT nin OC performansı mükemmel ötesi..

    Herkese kolay gelsin...




  • ARKADAŞLAR ELİMDE HALEN BU İŞLEMCİ Bİ KENARDA DURUR NEDENİ ..

    PRO SERİSİ AT BOARD VE SD RAM YAPILI BİR ANAKART İLE İMKANSIZLARI BAŞARMIŞTIM EN ÜST SEVİYE İŞLEMCİ İNTELDE 166 AMD DE 100 MHZ LERDE İDİ DÜŞÜNÜN O GÜNLERDE BEN 433- 466 LARA KADAR ÇIKTIM ELEKTRO TEKNİKER BİRİ OLARAK BU İŞLERDE İLK LERDENİM 8086 LARDAN BERİDİR TAKİP EDİYORUM ÇOK HIZLI İLERLİYOR VALLA TAKİP ETMEK ZOR CİDDİ RAKAMLAR DÖNÜYOR BU İŞLERDE

     Overclock Nedir ve Tarihçesi ( 09.01.2010 Ek 2 )




  • Çok iyi bir anlatım olmuş. Ödev falan için yararlı olur.
  • paylaşım için saol
  • hocam asğol geröekten çok güsel olmuş tbrlker
  • Çok olmuş bi anlatmış, ders yararlı olur
  • Eyvallah arkadaşlar, eski overclockcular teker teker ortaya çıkıyor.

    TimeCommando'yu bende oynadım ve defalarca bitirdim, zamanının en muhteşem oyunlarındandı. 486 DX2 66 makinam varken ilk CD-Rom oyunlarından birisi olan MEGARACE'i çalıştırmak için overclock yapmıştım. Ondan önce bir 286 desktop makinam, birde yaklaşık 20kg'lık 286 laptop makinam vardı Oyunlar gelişmeye başladıkça, ems386 belasından kurtulmaya başladıkça, hız önemli olmaya başladı. Pentium 2'ler çıkana kadar o 486 makinamı kullanmıştım, ne oyunları çalıştırdı o canavar.. Pentium II-266 sonrada PIII-500 .. P III-500 işlemcim slot işlemciydi ve zaten cayır cayır ısındığı için değil overclock, yazlarını zor bela stabil kullanıyordum oyun oynarken 10dk'da bir bekliyordum birşey yapmadan.




  • Emegine saglık.
  • Çok güzel bi çalışma teşekkürler
  • arkadaşlar bi ricam olucak forumda yeniyim . yeni bir sistem kurdum (işlemci hariç :) bu sistemden istediğim performansı alamadım mesela 1066 mhz ocz reaper 2gb kit ram var ama şu an 667 mhz de çalışıyor bu gavurun malları kısaca ben fazla anlamadığım için allah rızası için bi yardım edin yav işlemciye ram e anakarta ne yapılabilirse üst limit olarak süper olur valla not: kasa içi soğutma iyi durumda 3 adet 12cm fan taktım sesi hiç sormayın ama :) işlemci 40 derecede yüksüz anakart 35 civarında

    asus p5q-e anakart
    p4 3.0 2mb 90 nm stok fan
    ati hd4850
    ocz reaper 1066 2gb 2*1 kit
    2 adet 450 watt biri hdd ler ve fanlar için ayrıldı diğeride anakart ve ekran kartı için (ne yapalım veremiyoz o kadar para psu ya )
    sizden ricam şuraya şunu yaz filan derseniz çok makbule geçer yav
  • Çok teşekkürler bilgilendirme için Emeğe saygı
  • Çok güzel yazı olmuş emeğine sağlık.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.