Şimdi Ara

Otonom Oyuncak Araba Kontrolü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
555
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Mühendislik tasarımı dersinde hocanın verdiği proje konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Olay kısaca şu; uzaktan kumandalı bir arabanın RF kontrolünü çıkarıp bunun yerine PIC ile otomatik kontrol edicez. Atıyorum araba önce 50 cm gidicek sonra 20 derece sola dönecek 20 cm daha gidecek sonra 30 derece sağa dönüp biraz daha gidecek... gibi. Bunun için ne gibi şeylere ihtiyacımız var yardımcı olursanız çok makbule geçer

• Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile şöyle yapacaksınız,

Encoder kullanacaksınız aracı 50cm eliniz ile götüreceksiniz encoder bu 50 cm mesafenin pulslarını sayacak ve pic e kayıt edecek sonra 50 cm sonunda pic e sola dön emri verecek ve 20cm yine encoder puls sayacak ve pic e kayıt edeceksin bu 20 cm sonunda bu sefer sağa dön emrini verip 30 cm puls kayıt edeceksin,

Sonrada sistemi açınca İleri 50 cm gidecek 50 cm süre sonunda sola dönecek 20 cm gidecek 20 cm süre sonunda sağa dönecek 30 cm gidecek ve bu döngü böyle devam edecek,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egealtay -- 26 Eylül 2014; 14:37:12 >
  • Sağolasın hocam. Ama bildiğim kadarıyla encoderlar biraz pahalı oluyor. Ama benim gördüklerim endüstri tipiydi küçükleri hakkında fikrim yok. ben o işi şöyle çözmeyi düşünmüştüm. biz bu motorun devrini biliyoruz ve aracın hızını hesaplayabiliriz. Buna göre pic e o mesafeyi gideceği kadar zaman sonra sağa/sola dönme sinyali verdirebiliriz. Ama asıl sorun döndürme işlemi. Yani belli bi açıda dönmesi gerekiyor. Galiba bunda encoder kullanmak gerekecek. Bununla ilgili nasıl bir şey yapabilirim?
  • Dediğin şekilde de olur eğer mesafeler hassas değilse sizin için,
    O zaman şöyle yapın ,

Mcu her hangi bir portunu sure saydırarak motoru İLER konumda kullanın ,
    Mcu bir başka portunu da sola dönüş olarak kulanın
    Mcu diğer portunuda sağa dönüş olarak kulanın

Burada yapacağınız atıyorum 1 dk zaman sayın ve direk ileri motoru çevireceksiniz,
    sonra sola çevirip yine direk ileri yönlendireceksiniz aynı şekilde sağa yapacaksınız umarım anlatabilmişimdir.
  • Peki açı işini nasıl yapabiliriz?
  • Adım motorlar kullanılırsa ne olur , 1 palsde kaç cm döndüğünü test ederek gözlemleyip ona göre pals uzatıp kısaltın.
  • İyi fikir hocam sağolun bakalım işe yarayacak mı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lvcnkhy -- 27 Eylül 2014; 15:16:42 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.