Şimdi Ara

ÖSYM YERLEŞTİRME ALGORİTMASI NASIL?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
37
Cevap
1
Favori
6.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yerleştirme sisteminin algoritması( izlenen yol galiba) nedir?
    Tek puan türü olsa baştakini koyar sonra şık şık devam eder fakat

Mf4 mf3... Gibi türler var ve karışık tercih ediyoruz, 10dakika düşündüm ve aklıma doğru sonuç verebilecek hiç bir şey gelmedi. Düşündüğüm süre az olabilir. Nasıl bir yol izleniyor yerleştirirken
    Çünkü mf4birinci olan mf3de 50. Olabilir mesela
    Mühendislik tıp karışık yazdıysa nasıl olacak

Edit1: burada buldum bir şeyler fakat anladığım yerler oluyorhttp://www.tayfunsonmez.net/wp-content/uploads/2013/11/StudentPlacementinTurkey-Turkish.pdf
    Sayfa 11de
    A ¸sama k: Rk tercih listesi birinci a ¸samada yapıldı ˆgı gibi, fakat bu sefer
    Rk−1 tercih listesi kullanılarak olu ¸sturulur.
    Bu nasıl yapılacak anlamadım

Edit2: ötgk sistemini anladım mantıklı, ama üstteki yazdığım şeyi tam çözemedim, ösym sistemindeki adımları atamadım. Pdf de verdiği karşılaştırma örneğinde de ösym sistemine göre yerleştirme işlemi olmaması gerekiyor gibi geldi. Çünkü ikisi de iki yeri de kazanabiliyor o yüzden sistem neden seçim yapsın. Bunu dememin sebebi sanırım edit1 deki adımı algılayamam. Bilgilendirirseniz sevinirim
    Şuan hangi sistem kullanılıyor değişti mi?

EDİT3: üstteki pdfi incelemeden aklınızdakini söylemeniz daha iyi olur, pdfte bir çözüm var çünkü. Pdf de ösymnin 2000 yılı civarında kullandığı mekanizmanın yanlış olduğunu gösteriyormuş.
    Aklınızdaki fikri düşünürken mf3 ve mf4 diye iki farklı sıralamamızın oldupu ve karışık tercih yaptığımızı da hesaba katın. Ösym şuan o 2000 yılındaki mekanizmasından vazgeçmiş olabilir. Neye geçti? Googleda bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alimmm78 -- 5 Ağustos 2017; 10:8:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam açıklanmadıkça iyice delirmeye doğru gidiyoruz galiba hayırlısı olsun :D

Edit: bence yerleştirme en iyi puandan başlanarak en düşük puana göre yapılıyor, önce hepsi aynı anda havuza giriyor sonra alan ayrımı yapılıyor, alan sıralamalarına göre program teker teker deniyor tercih listelerini böyle yerleştiriliyor..

Bence önce sonuçlar havuzda sıralamaya konuyor,

Buna göre sıralamalar alanlara ayrılıyor lisans, önlisans, aöf gibi

Alanlar kendi aralarında sayısal lisans, sözel lisans, ea lisans, tekrar ea, sözel, sayısal önlisans ve aöf alanları şeklinde paylaştırılıyor

Daha sonra ea ise atıyorum tm-1, 2, 3 gibi tekrar detaylı bölümlere ayrılıyor her alan için aynı bölüm düzeni sağlıyolar,

İnciğine cinciğine kadar ayrılan bölümler kendi koduna ve sıralamasına göre tekrar yeni havuzda diziliyor,

Yani her bölüm için iç içe olan bir havuzda kendi alanı ve sıralaması oluşmuş oluyor,

Atıyorum hukuk bölümü havuzu gibi,

Daha sonra en iyi puandan en düşük puana yeni bir algoritma kuruluyor, (şahsın bir önceliği varsa o detaylar ekleniyordur)

1.Şahış ilk tercihi hangi alandan yapmış?

Sayısal -> diğer alanlara git

2.Şahsın diğer sayısal alanı tercihi?

Alanı Lisans -> lisans sayısal alanına git

3.Şahsin lisans sayısal puani ve sıralamasına göre hangi alandan tercih yapmış?

Lisans sayısal alanı -> mf puan havuzuna git

4. Şahış mf de hangi alandaki bölümü tercih etmiş?

Mf puan havuzu- mf4 havuzuna git

5.Şahsın mf4 havuzunda sıralamaya göre tercih ettiği bölüm?

Mf 4 havuzu-> mf4 bilgisayar müh bölüm havuzuna git

6. Şahsın bilg müh. olan ilk tercihi hangi üni?

Mf4 Bilg müh havuzu - bilkent üni

7. Şahsın puanı ve sıralaması yerleşmeye uygun mu?

Evet -> yerleşsin

Hayır -> en başa dön (1) ve bir sonraki tercihi dene

Bu şekilde son tercihe kadar deneniyor büyük ihtimalle tabi daha detaylıdır ama benim kafamdaki algoritma bu şekilde hocam en ince detaylarına kadar havuza ayrılıp öyle yerleştiriliyolar diye düşünüyorum AMA BU HAVUZ ÜNİ HAVUZU ŞEKLİNDE DEĞİL BÖLÜMLERİN HAVUZU DİYE DÜŞÜNÜYORUM ..

Sadece benim şahsi görüşüm hata varsa affola..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yalancisushi -- 5 Ağustos 2017; 6:52:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• yalancisushi kullanıcısına yanıt
    Bu mantikli.

• dusun bilgisayar ilk once lys 1. sini yerlestirir, sonra 2.sini,sonra 3.cusunu ve her yerlestirmesinde kontejan yavas yavas dolar, diyelim bikac yuze geldiginde cerrahpasa tip 130 kisi kontejan tamamen dolar ve artk bundan sonrakiler cerrah pasayi tercih etsede yerlestirmez, o kisinin 2. siradaki tercihine gecer,oyle gide gider binlere gelir, siralamada senden onde biri varsa ve onun ilk 23 tercihinde kontejanlar dolmussa onun 24. tercihini alir yerlestirir, sonra sira sana gelir,

• itachi-sama İ kullanıcısına yanıt
    Tek puan türünde dediğiniz doğru ama tek bir puan türü yok.

• Sanırım yerleştirme yapılırken geçen seneki sıralamalar ve taban puanlar kullanılıyor gibi bir algı var ama tamamen yanlış. şöyle işliyor

sistem herkesin 1 inci tercihini alıyor ve yerleştirmeye çalışıyor, örneğin kontenjanı 120 olan x bölümü 1000 kişinin birinci tercihinde, ozaman sistem diyorki bu çok öncelikli tercih bu bin kişiden puanı en yüksek olan ilk 120 kişiyi yerleştir ve bu yerleştirdiklerini sistemden sil. birinci tercihler bu şekilde işliyor ve yerleşsin veya yerleşmesin herkesin birinci tercihi siliniyor (yerleşenler zaten sistemdende silindi)

artık 2. tercih birinci dereceden öncelikli oluyor, üstte anlattığım aşama aynen bundada işliyor ve 24 kere bu işlem tekrarlanıyor, yani tercih sırası çok çok önemli, sen türkiye birincisi olabilirsin ancak birinci tercihe 100k lık bir yer yazarsan direk yerleşirsin. sistem en yükseği seç ve sil üzerine kurulu. tabi her basamakta her üninin her bölümü bölüm için ayrı bir oda açılıyor. yani anlıyacağınız 5 dakikalık bir işlem değil yine 1-2 günü var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .koter. -- 5 Ağustos 2017; 9:47:25 >

• .koter. kullanıcısına yanıt
    Hocam anlattığınıza göre puanı düşük olan kişi bir bölümü yukarı yazarsa önce yerleşirmiş gibi anlaşılıyor
    Örneğin ben 1200.yüm x kişisi 1500. Ben y bölümünü 4. tercihime yazarken o 3. tercihine yazıyor. İkimiz de üstteki tercihlerimize yerleşemiyoruz, önce beni yerleştirmesi gerekmez mi?
    Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi kişiler üzerinden yapılıyor sanıyordum ben ama farklı puan türlerinde karışıyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • shadesofcool kullanıcısına yanıt
    İlk mesajda pdf var ya orada ÖTGK metodunu yapınca sorun olmuyor fakat 2000 yılı zamanı ösym metotu varmış.( bunda hata olabiliyor)

Şuanda ÖTGK ya geçtiysek düzgün oluyor. Geçtiğimize dair haber bulamadım googleda

Veya yeni metot mu geliştirdiler

Ben de şöyle düşündüm.

Birinci olan kişiden yerleştirme işlemi başlanır.

1. Kişi tercih listesi
    1.ODTÜ xxx
    2.KOÇ xxx
    3.ODTÜ yy
    4.BOUN zzz

ODTÜ xxx bölümüne yerleşen 1. kişi, ODTÜ xxx bölümünün kont. -1 işlemi yapılır.

İşlem böyle devam ederken yerleştirme sırası 5000. olan birisine geldiğini varsayalım ve aynı tercih listesi bu kişininde olsun

5000. Kişi tercih listesi
    1.ODTÜ xxx
    2.KOÇ xxx
    3.ODTÜ yy
    4.BOUN zzz

5000. sıralamaya gelene kadar,5000. kişinin ilk tercihi olan ODTÜ xxx bölümü;

Eğer Kont.=0 ise
    2. tercihe geç

Eğer KOÇ xxx kont =0 ise
    3. tercihe geç
    .
    .
    .
    .

şeklinde ilerler o yüzden puan değil sıralama önemli
  • mfa1918 M kullanıcısına yanıt
    farketmez,

1. tercihte mf4 turu ise mf4 siralamaya gore yerlestirir

2. de mf3 ise yine mf3 siralamasina gore yerlestirir

• quote:

Orijinalden alıntı: shadesofcool

Hocam anlattığınıza göre puanı düşük olan kişi bir bölümü yukarı yazarsa önce yerleşirmiş gibi anlaşılıyor
    Örneğin ben 1200.yüm x kişisi 1500. Ben y bölümünü 4. tercihime yazarken o 3. tercihine yazıyor. İkimiz de üstteki tercihlerimize yerleşemiyoruz, önce beni yerleştirmesi gerekmez mi?
    Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi kişiler üzerinden yapılıyor sanıyordum ben ama farklı puan türlerinde karışıyor

aynen dediğiniz gibi, 3. tercihinde kontenjan dahilinde girebiliyorsa sizden önce girer. zaten açıp bakarsanız örneğin 9 bin lik bir bölümün TAVAN puanı 3-4 binlik yerin TAVAN puanından yüksek olabiliyor. ki neredeyse her bölüm için geçerli. ayrıca belirttiğim gibi her üninin her bölümü için ayrı bir oda açılıyor, senin birinci tercihin mf4 ikinci tercihin mf3 olabilir bunun hiç bir önemi yok birinciye mf4 de yerleşemezsen ikincide mf3 puanı ile dener sistem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .koter. -- 5 Ağustos 2017; 10:19:16 >

• quote:

Orijinalden alıntı: eüzerixartıc

Ben de şöyle düşündüm.

Birinci olan kişiden yerleştirme işlemi başlanır.

1. Kişi tercih listesi
    1.ODTÜ xxx
    2.KOÇ xxx
    3.ODTÜ yy
    4.BOUN zzz

ODTÜ xxx bölümüne yerleşen 1. kişi, ODTÜ xxx bölümünün kont. -1 işlemi yapılır.

İşlem böyle devam ederken yerleştirme sırası 5000. olan birisine geldiğini varsayalım ve aynı tercih listesi bu kişininde olsun

5000. Kişi tercih listesi
    1.ODTÜ xxx
    2.KOÇ xxx
    3.ODTÜ yy
    4.BOUN zzz

5000. sıralamaya gelene kadar,5000. kişinin ilk tercihi olan ODTÜ xxx bölümü;

Eğer Kont.=0 ise
    2. tercihe geç

Eğer KOÇ xxx kont =0 ise
    3. tercihe geç
    .
    .
    .
    .

şeklinde ilerler o yüzden puan değil sıralama önemli

yazdığınız şey doğru değil,o bölüme yerleştirme aynı anda yapılır sizin mantıa göre kişinin yerleştirmesini kısıtlayacak bir kritter yok, ayrıca başarı sıralamaları adayların puanlarının sıralanmasıyla elde edilir, o sebeple türkiye birincileri fullemesede puanı 500 kabul edilir.

sizin mantıgınızla da o zaman sıralamanın bir anlamı yok. Yazdıklarımda kısıtlama var kont. eğer dolarsa zaten yerleştirme olmaz ve 2. tercihe geçer. önemli olan basit bir algoritma kurmaktır. ben de biliyorum hangi değerlerin ve değişkenlerin olması gerektiğini
  • Okullar dersaneler her sene ebop ekok anlattıkları kadar tercih sistemi ve doğru tercih üzarine de yeterli miktarda ders verse bu konular açılmayacak burda. Atıyorum adam adana kebap gibi 10-15 k yapmış, hazırlanan kebabı pişirmesi için ateşi yakmayı bilmiyor

• Bence 1. olandan başlıyorlardır tercihleri yerleştirmeye.

• Bence her unı her bolum ıcın ayrı oda acarlar

sonra herkesın ılk tercıhını denerler

gıren gırer onları sılerler

2. Tercıhe de aynı ıslem uygular vs.

merhaba. ben tm 3 te 42 bindeyim. okul birinciliği de var. ilk sıraya boğaziçi pdr yazdım. eğer diğer okul birincileri ilk başa boğaziçi pdr yazmadılarsa ve puanları benden yüksek olsa da oraya direkt ben mi yerleşiyorum acaba? yoksa öncelikle tüm tercihlerimiz kontrol edilip ona göre mi işlem yapılıyor?

• dün bir konuda yazdım hesaplama günler sürer falan diyenler ağır saçmalıyor yıl 2017 yeterli gücü sağlandıktan sonra 1.5 milyon verinin işlenmesi ne ki?

öğrencilerin yaptığı tercihler MySQL dediğimiz veritabanı sistemlerine kayıt edilir. aynı sistemde puan bilgileri v.s de tutulur.

ösym'nin yerleştirme algoritmasını kime yazdırdılar bilmiyorum büyük ihtimalle C# ile yazılmıştır. belki Java'da kullanılmış olabilir. algoritmanın nasıl işlediği basitce ilk mesajdaki pdfde anlatılmış verimsiz olduğundan bahsedilmiş doğrudur. algoritma gereksiz yere tüm durumları hesaplayıp tekil yerleşme sağlananana kadar hesap devam ediyor.

neyse bu mysql dediğim veritabanı sistemindeki tercihler yerleştirme algoritmasında alınıp işlenir ve çıktı alınır. öyle günler sürecek bir iş değil dediğim gibi yeterli güç sağlandıktan sonra gerisi kolay.

ÖTGK geçildiğine dair iz yok devlet kurumları yeniliği pek sevmez ekstra iş çıkarır. Makalenin yazarı Tayfun Sönmez'e sormak lazım son durum ne diye?

1997'de Ösym yeni algoritmayı reddetmiş.
    ÖSYM YERLEŞTİRME ALGORİTMASI NASIL?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elonardo -- 5 Ağustos 2017; 15:44:2 >

• elonardo kullanıcısına yanıt
    Sixteen-Core AMD Opteron™ Model 6380 - 2.5GHz 16MB Cache (115W TDP)

32GB PC3-12800 1600MHz DDR3 ECC Registered Load-Reduced DIMM (1024GB)

Tek Server un spec i böyle olabilir mesela...
  • Puani senden yuksekse ve usteki diger tercihleri gelmezse o girer.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.