Şimdi Ara

!! OSMANLIDA CARİYELER !!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.922
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Osmanlı Devletinde,Osman Bey döneminde saray hizmetinde ve orduda kölelerin kullanılması çok yaygın değildir. “Osmanlı Devletinde kölelerin saray hizmetinde kullanılması ve özellikle cariyelerin saraya girmesi,Orhan Bey zamanında başlayarak gittikçe arttı[3]”.

Sarayda ve devlet hizmetinde kölelerden görevli yetiştirilmesi Osmanlı’ya Orta Doğu İslam Devletlerinden geçmiştir.Osmanlı Devleti köleleri başta saray olmak üzere devlet ve orduda kullanmıştır.

“Fatih döneminde kurulan harem,cariyelik kurumunun oluşmasında ve gelişmesinde ve revaç bulmasında büyük etken olmuştur[4]”.Cariyelik kurumunun oluşması ve gelişmesiyle padişahlar Türk kızlarıyla evlenme geleneğini terk ettiler.Kanuni’nin Hürrem Sultan İle evlenmesiyle başlayan cariyelerle evlenme geleneği ikinci Osman tarafından kaldırılmaya çalışılmışsa da daha sonraki padişahlar cariyelerle evlenmeye devam etmişlerdir.

“Sarayda gelişen kölelik orduda da işletiliyordu.Selçuklularda görülen gulam sistemi Osmanlılarda 1362de benimsenen pençik kanunu gereğince acemi oğlanlar olarak karşımıza çıkıyor[5]”. Fetihlerle elde edilen esirlerin bir bölümü acemi teşkilatına alınır ordu için yetiştirilirdi.Bir bölüm esirde saraya devlet hizmetinde eğitilmek üzere ayrılıyordu.Saraya ayrılanlar Edirne sarayı,Galata sarayı ve At meydanındaki İbrahim paşa saraylarında eğitiliyorlardı.Bosnalı Müslümanlar doğrudan saray hizmetine alınıyorlardı.

Osmanlı devletinde köle devlet hesabına kullanılan kölelerden ibaret gelmiyordu.Konak köşk ve çevrelerinde kölelik görülmekte alt kesime inildikçe ise pek rağbet görülmemekteydi.Buralarda görülen kölelere efendileri iyi davranmak zorundaydı. “Efendiler kölelere çoğunlukla ana baba gibi davranırlar onların yetişmeleri için ellerinden geleni esirgemezlerdi[6]”.Buralarda kadın köle olan cariyeler odalık olarak alınır,erkek köleler ise ayak işlerinde kullanılırdı.

Osmanlı Devletinde köleler özgürlüklerini kazanarak halk arasına katılabiliyorlardı.Kölelerin özgürlüklerini kazanabilmeleri üç yolla oluyordu ve Osmanlı’ya İslamiyetten geçen Azadlık Kurumuyla gerçekleşiyordu.Osmanlıda kölelerin özgürlüklerine kavuşabilmeleri üç yolla oluyordu.Birincisi,efendisi köleye ben öldükten sonra hürsün derse köle hürriyetine kavuşabiliyordu.İkinci olarak,efendisi köleye sağlığında bundan sonra hürsün derse köle hürriyetine kavuşabiliyordu.Üçüncüsüde kişinin bedelini ödemesiyle gerçekleşiyordu.Kişi bedelini ödedikten sonra hürriyetine kavuşabiliyordu.

Bunların dışında efendisi cariyesiyle evlenerek ya da onu başkasıyla evlendirerek kölesini hürriyetine kavuşturabiliyordu.

Osmanlı Devletinde köleliğin belli bir süresi vardı.Bu süre sonunda köleler hürriyetlerine kavuşabiliyordu. “Sarayda ve sosyal hayatta bu süre,beyaz köleler için dokuz,siyah köleler için yedi yıldır.Bu sürenin sonunda kendilerine azatlık kağıdı verilirdi[7]”.

Osmanlı Devletinde kölenin kaynağını savaş esirleri ve ticaret yoluyla elde edilen köleler oluşturuyordu.

Osmanlı Devletinde savaş esirlerini köleleştirme Orhan Bey döneminde başlamıştır. Osman Bey döneminde savaş esirleri zaman zaman öldürülür, fidye karşılığı serbest bırakılır yada hür insanlara verilen ücretin yarısı kadar ücret verilerek tarlalarda çalıştırılırlardı.Orhan Bey’in son dönemlerine doğru savaş esirleri köle olarak kullanılmaya başlanmıştır.Osmanlı Devletinde köleliğin en büyük kaynağı savaş esirleriydi.

“Esirler, kadın, erkek; güzel, çirkin; çocuk, genç, yaşlı;sakat vb. sınıflara ayrılıp, kanaatimize göre değerleri belirlendikten sonra, diğer ganimet malları ile birlikte beş kısma ayrılırlardı. Devletin hissesi olarak bunların beşte biri ayrıldıktan sonra, kalan beşte dördü savaşa iştirak edenler arasında paylaştırılırdı [8]”.

Osmanlı Devletinde devlete ait kölelerin kaynağını bu beşte birlik pay oluşturmuyordu. Devlet gerektiği durumlarda devlet işlerinde kullanılmak üzere özel şahıslara ait kölelerden gerektiği kadar köle satın alır yada kiralardı.

Savaşlar sırasındaki akıncıların küçük çaptaki hareketi esir elde edilmesinde başka yoldu.Akıncılar güz aylarında devletin hedef gösterdiği yerlere akınlar yapar bu akınlar sırasında bir çok esir satılmak üzere esir pazarlarına gönderilirdi.

Bazı yeniçeriler bu işi geçim vasıtası olarak görmüşlerdir.Kalelerde nöbetçi olan yeniçeriler beyler ve hanlıklarla anlaşarak esir toplarlardı. Bu 1699 Karlofça ve 1700 İstanbul antlaşmaları ile yasaklanmıştır.

• çok mu uzun yazdık
  • Ya ilginç yazı teşekkürler. Bu bana çooook eskiden bir yerde okuduğum eleştirel bir yazıyı hatırlattı eskiden savaşa gidenlerin çoğunun temel amacı içinde kadın da dahil olmak üzere alınacak ganimetlerdi diyordu. Burada da sanki ücret gibi 4/5 oranında elde edilen metaın savaşanlara verilmesi bana bu hususu yeniden düşündürdü....
    *** Düşersin ama kalkarsın, kaçırırsın ama yakalarsın, vazgeçmezsen başarırsın...***
  • evet benimde kafama takıldı neden 5/4 dü ? bir nedeni olmalı
  • O dönemde haremde 500 civarında cariye bulunurmuş. Ve bilinenin aksine harem deki kadınlar, sadece padişaha HERTÜRLÜ hizmet etmek üzere yetiştirilmiyorlarmış. O dönemde devlet erkanına ve subaylara eş yetiştiren bir kurummuş... Cariyeler bu konular üzerine gerekli eğitimleri alıyorlarmış ve zamanı gelince gelin olup yuvadan uçuyorlarmııış. :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: alpaya

O dönemde haremde 500 civarında cariye bulunurmuş. Ve bilinenin aksine harem deki kadınlar, sadece padişaha HERTÜRLÜ hizmet etmek üzere yetiştirilmiyorlarmış. O dönemde devlet erkanına ve subaylara eş yetiştiren bir kurummuş... Cariyeler bu konular üzerine gerekli eğitimleri alıyorlarmış ve zamanı gelince gelin olup yuvadan uçuyorlarmııış. :)

way be eğitimli hatun
    İSLAM IRKI HAKKINDA
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • fatihten sonra tamamen bozuldu vee

osmanlı artık Türk devleti olmaktan çıktı.......

devşirmeler yönetti ve batırdı şimdi de aynı.........

devşirmeler yönetiyo.......

Orjinalden alıntı: rebel_rude boy_X

quote:

Orjinalden alıntı: alpaya

O dönemde haremde 500 civarında cariye bulunurmuş. Ve bilinenin aksine harem deki kadınlar, sadece padişaha HERTÜRLÜ hizmet etmek üzere yetiştirilmiyorlarmış. O dönemde devlet erkanına ve subaylara eş yetiştiren bir kurummuş... Cariyeler bu konular üzerine gerekli eğitimleri alıyorlarmış ve zamanı gelince gelin olup yuvadan uçuyorlarmııış. :)

way be eğitimli hatun

• PADİŞAHLARIN BAZILARI GAYMİŞ DOĞRUMU????

Orjinalden alıntı: Carew

PADİŞAHLARIN BAZILARI GAYMİŞ DOĞRUMU????

bu söylediğin çok ince ve detaylı araştırma ister
    Gidilecek Cok Fazla Yolu Olan Kisi Kaybolmustur...
  • quote:

Orjinalden alıntı: BlueICE

Guzel bi yazi ama cariye sistemini anlayamiyorum...
    Yapilmamaliydi..

heralde bizimkiler nazlı kaprisli çıktı o zamanda , baktılar yabancılar hayır kelimesini bilmiyor , demişlerdir biz şunlardan birkaç düzine alıp bir harem kuralım diye

Osmanlı'nın, bu yabancı sevdasına düştükten sonra bozulduğu aşikar.
  • Bütün yazılanları okudum Topiği açan arkadaşıma teşekkür ederim pençik sitemi dediğimiz sistemi peygamber efendimizin ilk defa uygulamış ve islam devletlerinde gelenek halini almıştır. Burada savaşçıların hakkı gözetilmiştir. cariye sayısı hiç bir zaman 500 bulmamıştır. Topkapı sarayına gidenler odaların büyüklüğünü görebilirler. Padişahların bazılarının gay olduğu konusuna gelince hiçbir padişah pasif gay olmamıştır ama birkaçı oğlanlara düşkün olabilir tabi bu konuda kesin bilgiler yok. Cariye sistemini anlamak için bugünün şartlarıyla düşünmemek lazım diye eklemek istiyorum. Tekrar ellerinize sağlık
  • yok ya na gayı tam sallama haber..onun dayanağı ne ? dayanağı şu osmanlıda 4.murata itifat ermişler..o da şu mektup yüzünden: ''ve yaz olunca avretlere meylet ve kışın oğlanlara : ta ki teb-dürüst olasın..ziara ki oğlan teni ıssıdur, yazın iki ıssı bir yere gelse teni azıdır ve avret teni sovuktur..kışın iki sovuk bir yere gelse ten, kurutur..''işte batılı tarihçiler bu mektuptaki oğlan lafından yola çıkmışlar..ama oğlan keimesi o yüzyılda hem kız manasına gelebilmekte hem de erkekk manasında çünkü kabusnamedede geçer.:''peygamberin hadisini türkçeye şöle çevirmiştir..: evleniun şunun bilgi avretler ile kim erden kaçmaz ola oğlan doğrgan ola ümmetim çok ola ki ben ümmetimin çokluğuyla fahrinuru yarın kıyamet gününde''yani çocuk doğuran ve erkeğinden kaçmayan kadınlarla evlenin..!! kanıtı da bu ..: kesinlikle ööle bişey olamaz..

• quote:

Orjinalden alıntı: respectrespect

Bütün yazılanları okudum Topiği açan arkadaşıma teşekkür ederim pençik sitemi dediğimiz sistemi peygamber efendimizin ilk defa uygulamış ve islam devletlerinde gelenek halini almıştır. Burada savaşçıların hakkı gözetilmiştir. cariye sayısı hiç bir zaman 500 bulmamıştır. Topkapı sarayına gidenler odaların büyüklüğünü görebilirler. Padişahların bazılarının gay olduğu konusuna gelince hiçbir padişah pasif gay olmamıştır ama birkaçı oğlanlara düşkün olabilir tabi bu konuda kesin bilgiler yok. Cariye sistemini anlamak için bugünün şartlarıyla düşünmemek lazım diye eklemek istiyorum. Tekrar ellerinize sağlık

Bunu ben uydurmadım, Topkapı Sarayı'nı gezerken devlet görevlisi ve yetkilisi bir rehber anlatıyordu. O yanlış biliyorsa bilemem artık..

• cariyelikle ilgili kuran da da bazı ayetler var.

Cariyelerle bazı şartlarda birlikte olunabileceği felan.

bu osmanlıda da varmış cariyelik kölelik. İlkellik bunlar

Orjinalden alıntı: rebel_rude boy_X

way be eğitimli hatun

Yaw Eğitimli derken sadece cinsellik anlamında söylemedim. Kültürel açıdanda..
    Cariye değil namuslu dürüst sadık Eş yetiştiriyorlarmış.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.