Şimdi Ara

Osmanlı viyanayı alsaydı şu an türkler ve tüm dünya insanları her yere vizesiz mi gidebiliyordu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Osmanlı viyanayı alsaydı şu an türkler ve tüm dünya her yere vizesiz mi gidebiliyordu?

(En Son Oy Tarihi: 13.9.2025)
Giriş
  • İnternette ve çoğu tarihçiler arasında çok tartışılan bir konuyu sormak istiyorum.eğer Osmanlı viyanayı fethetseydi yani merzifonlu viyana surlarına Osmanlı bayrağını dikseydi ve devamında tüm Avrupa Osmanlı tarafından fethedilseydi şu an türkler ve tüm dünya insanları dünyada her yere diledikleri gibi vizesiz mi seyahat ediyor olurlardı? Şu an dünyada vizesiz ve pasaportsuz mu seyahat ediliyor olurdu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Swordsman Ercan -- 12 Eylül 2025; 12:55:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Osmanli viyanayi alsaydi bile, bir sonraki sene kaybederdi. Bunjn ornegini belgradd gorebilirsin. Osmanlida mobilize bir ordu yok . Balkan ordusu avrupa ordusu diye birsey de yok. Sefere gidilecegi zaman tum boy beylerine haber gonderilir, boy beyleri de askerlerini sancagiyla gknderir, ordu kurulur, harekete gecer. Boyle bir zihniyetle zaten oralari da elde turamazdin.. 1. Dunya savasinda savasa giren ulkelerin nufusuna baktiginsa da kaybedecegimiz cok barizdi.

Abicim tamamda sanırım 1683 viyana savaşındaki olayları ve orduyu bilmiyorsun.merzifonlu kara Mustafa Paşa padişahtan izin isteyerek tüm HRE yi fethetmek için 170.000 askerden oluşan bir ordu toplar.bu ordu osmanlı tarihinde toplanmış en büyük ordudur.amaç tüm HRE yi fethetmektir.merzifonlu padişahın haberi olmadan önce avusturyadaki diğer kaleler yerine direkt HRE nin başkenti viyanayı kuşatır.eğer viyana 1683 yılında alınsaydı osmanlı ordusu HRE topraklarında ve avrupada ilerlemeye devam edecekti.çünkü 170.000 kişilik ordu bunun için toplanmıştı.

Bak osmanli viyanayi alsaydi,baskenti viyana yapsaydi daha ilerleyebilirdi. Ama bu sefer de dogudaki devletlerde basa cikamazdi. Yani osmanlinin devlet yapisi buyumesine izin vermiyordu. Diyorum ki, viyana alinsaydi bile kaybedilirdi. Bak en ucta belgradi almisiz belgrad kac kere kaybedilmis. Viyana alinsaydi belgrad gibi gidip gelecekti. Adamlar ordu kuruyor 50 km sonra viyana onunde, sen ordu kuruyorsun kimi sancaklarin 1500 km uzaktan geliyor, sen 600 km uzaktasin naskl elinde tutabilirsjn ki

• Iyikide almamış balkan ülkelerinin halini goruyorsunuz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Evet haklısın osmanlının sahip olduğu lojistik zorluklar gerçektende senin dediklerine sebep olurdu.ama benim anlamadığım doğudaki devletler sorun çıkartırdı demişsin osmanlı viyanayı tamamen kalıcı aldıktan sonra ya da viyanayı başkent yaptıktan sonra doğudaki devletler safeviler yani persliler ve çinliler askeri olarak osmanlıyı zorlayabilirler miydi?

Zirt pirt zorluyorlardi zaten. Misal kanuninin babasi yavuz sultan. Adama musluman katili demisler. Adam bir hristiyanla savasmamis. Ama sebebi doguda sorun cikartan, misir fars, arap devletleri. Hatta daha da fazlasi turk devletleri. Ak koyunlusu ozbegi vs. Hadi ozbekler sunni oldugu icin osmanli muttefikiydi ama misal babur devleti? Hindikus daglarinin guneyine inmeden once şii olduklarindan sah ismaille ve şii lerle sikifikiydi

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.