Şimdi Ara

Osmanlı'nın yıkılış sebebi: Nüfus? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
1.169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Adama niye bu kadar yüklendiniz anlamadım.Teknolojide geri kalmanın açık bir yıkılma sebebi olması çok mu garip?

Alın buyrun hocaların hocası Halil İnalcık da teknolojide kaybettiğimiz için yıkıldık demiş.Bu adam da mı ideolojik tarih yapıyor?

• Halil hoca sadece o başlık altında değerlendirmesini sunmuş.
    Bizim dediğimiz sadece bu sebepten olmadığı.
    Zaten videonun devamında ordu hakkındaki değerlendirmesinide sunuyomuş gibi gözüküyor.Tamamını izlemem gerek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ya Allah aşkına "teknoloji de geri kaldı yıkıldı" gibi saçma bir sebepten Osmanlı gibi devlet mi batar?

Evet Osmanlı belki 17. yüzyılda ve sonrasında en mükemmel silahları yapamadı ama geri de değildi. Avrupa da zaten çok mükemmel değildi.

Bir de ne ala, demiyor mu yok "dünya yaşayışı" yok "ilk kez demokrasi bahsi" falan diye. Bilmiyorsan konuşma ne olursun. Demokrasi deyince tıpış tıpış gidip sandığa oy atmak mı geliyor senin aklına? Hiç Meşveret Meclisi ya da Divan-ı Hümayun veya Bab-ı Ali falan nedir duydun mu?

Abdülkadir Donuk'un Kafesoğlu'nun kitabına ne yazdığı da umurumda değil. İkisi de bu çağın adamı değil zaten. Donuk da geçen hafta emekli oldu gitti. Derste hoca gelir konuyla alakalı bibliyografyayı verir ister alırsın ister almazsın. Kimse kimseye zorla derste kitap okutamaz, ilkokul değildir fakülte. Ama sizin lise 5 taşra fakülteleri öyle değil biliyorum. O yüzden anlayamıyorsun.

Osmanlı ne zaman teknoloji üretemedi? Kapsüllü mermilere geçildiğinde üretemedi. Ne yaptı? Muazzam miktarda son teknoloji silah satın aldı. Adam mavzerle saydırırken ilkel zenciler gibi ok atmadı.

Donanma yetersizdi. Ne yaptı? ABD'den dünyanın en iyi gemi mühendisini getirtti.

Ne güzel ya geri kalmış yıkılmış. Sanki Kongo zencisi.

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Halil İnalcık eski kafalı. Donuk bu çağın adamı değil. Kafesoğlu tü kaka. Berkes sosyolog. Bizim fakültelerdeki hocalar pis. Fakülteler taşra. Herkes yalancı, herkes cahil!

Ama gel gör ki Donanımhaber Formundan e Nazmi Türkiye'nin parlayan ilim yıldızı. Yeni alimimiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarihçi -- 17 Mayıs 2015; 23:34:59 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Halil İnalcık eski kafalı. Donuk bu çağın adamı değil. Kafesoğlu tü kaka. Berkes sosyolog. Bizim fakültelerdeki hocalar pis. Fakülteler taşra. Herkes yalancı, herkes cahil!

Ama gel gör ki Donanımhaber Formundan e Nazmi Türkiye'nin parlayan ilim yıldızı. Yeni alimimiz.

Söyleyecek lafın kalmadı gene çarpıtmaya başladın. Halil İnalcık hakkında hiçbir şey demedim. Demem de. Niyazi Berkes sosyolog yalan değil. Niyazi Berkes'in talihsizliği Türkiye'de tarih ilminin gelişmesini görememesi. Şu an yaşasaydı daha farklı olurdu. Niyazi Berkes'e de bir söz demedim.

Ama bu ülkede tarihin senin gibiler sayesinde gelişmediği kesin. Benim gibiler sayesinde gelişmediğinin de kesin oluşu gibi. Danişmend halimle ahkam kesecek değilim. Ama şu forumda istisnasız her konuyu, tarihle ilgili her şeyi çarpıttığını gördükçe insanların var olan meraklarını da yalan yanlış şeylerle doldurup tıkadığını görüyorum.

Bence birazcık utanman varsa vazgeç böyle davranmaktan.

• quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

quote:

Söyleyecek lafın kalmadı gene çarpıtmaya başladın. Halil İnalcık hakkında hiçbir şey demedim. Demem de. Niyazi Berkes sosyolog yalan değil. Niyazi Berkes'in talihsizliği Türkiye'de tarih ilminin gelişmesini görememesi. Şu an yaşasaydı daha farklı olurdu. Niyazi Berkes'e de bir söz demedim.

Ama bu ülkede tarihin senin gibiler sayesinde gelişmediği kesin. Benim gibiler sayesinde gelişmediğinin de kesin oluşu gibi. Danişmend halimle ahkam kesecek değilim. Ama şu forumda istisnasız her konuyu, tarihle ilgili her şeyi çarpıttığını gördükçe insanların var olan meraklarını da yalan yanlış şeylerle doldurup tıkadığını görüyorum.

Vallahi okuyanlar görüyor açıkçası. Ben bir şeyi çarpışmadım. Çarpıtan sensin. Konudaki tüm mesajları oku. "Teknoloji takip edilmedi diye devlet mi yıkılır?" diye dalga geçmeye çalıştın. Ancak neden yıkıldığına dair herhangi bir şey de söylemedin.

Niyazi Berkesi de sosyolog olduğu için aşağıladın. Şimdi yeniden sosyolog yalan mı diyerek geri vites yaptın.

Benim bir şeyi çarpıttığım falan yok. Çarpıtmak bilerek yapılan bir şeydir. Eğer ben olayları çarpıtıyor, bilerek yalan yanlış şeyler yazıyorsam, elinize alın kitap, alın belge, alın tarihi materyal deyin ki sen yalan söylüyorsun kardeşim aha da ispat. Ee bunu da yapmıyorsunuz.

Yaptığın tek şey 30 tane aynı içerikli mesaj yazıp çarpıtıyorsun diye ağlamak. Başka da bir şey yok. Konu Osmanlı, sen sosyologlardan girdin, fakültelerden çıktın. Amaç bilgi vermek değil, sadece saldırmak..

• quote:

quote:

quote:

Vallahi okuyanlar görüyor açıkçası. Ben bir şeyi çarpışmadım. Çarpıtan sensin. Konudaki tüm mesajları oku. "Teknoloji takip edilmedi diye devlet mi yıkılır?" diye dalga geçmeye çalıştın. Ancak neden yıkıldığına dair herhangi bir şey de söylemedin.

Niyazi Berkesi de sosyolog olduğu için aşağıladın. Şimdi yeniden sosyolog yalan mı diyerek geri vites yaptın.

Benim bir şeyi çarpıttığım falan yok. Çarpıtmak bilerek yapılan bir şeydir. Eğer ben olayları çarpıtıyor, bilerek yalan yanlış şeyler yazıyorsam, elinize alın kitap, alın belge, alın tarihi materyal deyin ki sen yalan söylüyorsun kardeşim aha da ispat. Ee bunu da yapmıyorsunuz.

Yaptığın tek şey 30 tane aynı içerikli mesaj yazıp çarpıtıyorsun diye ağlamak. Başka da bir şey yok. Konu Osmanlı, sen sosyologlardan girdin, fakültelerden çıktın. Amaç bilgi vermek değil, sadece saldırmak..

Teknoloji takip edilmezse devleti bırak millet yok olur. Aha işte kanlı canlı örneği Amerika'da kalan birkaç on bin Kızılderili. Koskoca Devlet-i Aliyye'nin yıkılışını tek sebebe bağlayamazsın. O kadar çok sebebi var ki, ama teknoploji bunlardan birisi değil.

Ben sana Tarihçisin ya da Sütçüsün yahut mobilyacısın dersem aşağılamış mı olurum? Sütçünün tarih eğitimi almadan tarih hakkında yorum yapması ne kadar kalitelidir? Fakat Niyazi Berkes müthiş bir adamdı. Tek dezavantajı o yıllarda yaşayan senin gibilerin yazdığı, Berkes'inse kaynak olarak başvurduğu kitaplardı.

Adam bir vak'adan bahsediyor devletin çoktan çökmüş olduğunu anlatıyor ama Tarihçi mahlaslı efendi "zuahhahah baston kayboldu diye devlet yıkılmış ahahahah" diyor. Bu çarpıtma değil de ne?

• quote:

quote:

quote:

quote:

Teknoloji takip edilmezse devleti bırak millet yok olur. Aha işte kanlı canlı örneği Amerika'da kalan birkaç on bin Kızılderili. Koskoca Devlet-i Aliyye'nin yıkılışını tek sebebe bağlayamazsın. O kadar çok sebebi var ki, ama teknoploji bunlardan birisi değil.

Ben sana Tarihçisin ya da Sütçüsün yahut mobilyacısın dersem aşağılamış mı olurum? Sütçünün tarih eğitimi almadan tarih hakkında yorum yapması ne kadar kalitelidir? Fakat Niyazi Berkes müthiş bir adamdı. Tek dezavantajı o yıllarda yaşayan senin gibilerin yazdığı, Berkes'inse kaynak olarak başvurduğu kitaplardı.

Adam bir vak'adan bahsediyor devletin çoktan çökmüş olduğunu anlatıyor ama Tarihçi mahlaslı efendi "zuahhahah baston kayboldu diye devlet yıkılmış ahahahah" diyor. Bu çarpıtma değil de ne?

Yani Osmanlı'nın yıkılışında devlet geleneğinin kaybolmasının etkisi vardı, teknolojinin etkisi yoktu emi? Vay be.

• O mesajı bidaha okurmusun.
    Devlet geleneğinin bozulduğundan bahsetmiyor arkadaş.Hem geleneğin bozulması ne demek?

Orada arkadaş bişey diyor Abdulhamit etrafında adam bulamamış güvenecek.O zamandaki aydınlarımızın faaliyetlerine,devlet adamlarımızın durumuna bakarsan anlarsın arkadaşın ne demek istediğini.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: güzelfatsam

O mesajı bidaha okurmusun.
    Devlet geleneğinin bozulduğundan bahsetmiyor arkadaş.Hem geleneğin bozulması ne demek?

Orada arkadaş bişey diyor Abdulhamit etrafında adam bulamamış güvenecek.O zamandaki aydınlarımızın faaliyetlerine,devlet adamlarımızın durumuna bakarsan anlarsın arkadaşın ne demek istediğini.

Teknolojide geri kalmayı neden kabullenemiyorsunuz? Arkadaş hem öyle yazmış, hem de kendi adamlarını koydu yazmış. Çelişki var ortada.

• Mesele teknolojide geri kalmayı kabul edip etmemek değil.Osmanlının yıkılmasını sadece teknolojiye bağlamak mantıklımı sizce?

Azınlık ve kutsal yerler sahiplenmesinden başla sömürgecilik faaliyetlerine,kutsal ittifakın birliğinden başla petrol yataklarının ele geçirilmesine kadar onlarca ve aklıma gelmeyen daha birçok sebep var.

Sana esas yıkılma anını söyleyeyim Petrol.Turkish Petroleum Company aç oku.Abdulhamitin direnişinide araştır.
    Ayrıca o zaman petrole sahip olanr İranada operasyon düzenlendi.
    Sonucu söyleyeyimmi Dünyanın en büyük petrol yatakları şirketlerin eline geçti.Türkiye en çok petrole sahip devletken bir anda yüzde sıfıra indi.

Daha bunun gibi.birçok neden var.Teknolojinin yeri çok küçüktür yıkılma nedeni.arasında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi güzelfatsam -- 18 Mayıs 2015; 0:36:09 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: güzelfatsam

Mesele teknolojide geri kalmayı kabul edip etmemek değil.Osmanlının yıkılmasını sadece teknolojiye bağlamak mantıklımı sizce?

Azınlık ve kutsal yerler sahiplenmesinden başla sömürgecilik faaliyetlerine,kutsal ittifakın birliğinden başla petrol yataklarının ele geçirilmesine kadar onlarca ve aklıma gelmeyen daha birçok sebep var.

Sana esas yıkılma anını söyleyeyim Petrol.Turkish Petroleum Company aç oku.Abdulhamitin direnişinide araştır.
    Ayrıca o zaman petrole sahip olanr İranada operasyon düzenlendi.
    Sonucu söyleyeyimmi Dünyanın en büyük petrol yatakları şirketlerin eline geçti.Türkiye en çok petrole sahip devletken bir anda yüzde sıfıra indi.

Daha bunun gibi.birçok neden var.Teknolojinin yeri çok küçüktür yıkılma nedeni.arasında.

Haaa sizi derdiniz başka. Ben yazının hiçbir yerinde tek sebep budur demedim. Ancak takdir edersiniz ki teknoloji bir çok şeyi tetikliyor ve pastadaki büyük pay onun.

Ben sadece teknolojiye bağlamadım, bunun büyük sebep olduğunu ileri sürdüm. Anlarsınız diye tahmin ettim. Bundan sonra kelime kelime her şeyi açıklarım.

Abdülhamid ne alaka çözemedim. Olay petrole gelmiş. Osmanlı petrol niye çıkaramıyordu? Teknolojik alt yapı yetersiz olduğu için. Abdülhamid ne yaptı? Ben çıkaramıyorsam kimse çıkarmasın diye mantıklı bir siyaset izledi.

AA konu yine teknoloji oldu hay Allah.

• Eklemek istediğim bir şey var. Konunun başından beri mesajlarım alıntı yapılıp hayır teknoloji ufacık bir nedendir deniliyor.

Allah rızası için şu saldıran iki kişiden birisi çıksın, Osmanlı neden yıkılmış, sebebi neymiş, kaynakları ile bir yazsın.

Yazdıkları tek şey teknolojik sebepler yok. Bakalım neden yıkılmış ben de merak ediyorum.

• yüce ulu kutsal sarık gitti fes geldi,
    kutsal şalvar gitti pantolon geldi,
    batı örnek alındı,
    onların gibi okullar açıldı,
    onların hukuk sistemi gelmeye başladı,
    işte bunlar yüzünden yıkıldı...

Yazdıklarım şaka veya ironi değil internette ak ve islamcı sayfalarda bunun yüzlerce örneğine rastlayabilirsiniz....
  • quote:

Ya Allah aşkına "teknoloji de geri kaldı yıkıldı" gibi saçma bir sebepten Osmanlı gibi devlet mi batar?

Evet Osmanlı belki 17. yüzyılda ve sonrasında en mükemmel silahları yapamadı ama geri de değildi. Avrupa da zaten çok mükemmel değildi.

Bir de ne ala, demiyor mu yok "dünya yaşayışı" yok "ilk kez demokrasi bahsi" falan diye. Bilmiyorsan konuşma ne olursun. Demokrasi deyince tıpış tıpış gidip sandığa oy atmak mı geliyor senin aklına? Hiç Meşveret Meclisi ya da Divan-ı Hümayun veya Bab-ı Ali falan nedir duydun mu?

Abdülkadir Donuk'un Kafesoğlu'nun kitabına ne yazdığı da umurumda değil. İkisi de bu çağın adamı değil zaten. Donuk da geçen hafta emekli oldu gitti. Derste hoca gelir konuyla alakalı bibliyografyayı verir ister alırsın ister almazsın. Kimse kimseye zorla derste kitap okutamaz, ilkokul değildir fakülte. Ama sizin lise 5 taşra fakülteleri öyle değil biliyorum. O yüzden anlayamıyorsun.

Osmanlı ne zaman teknoloji üretemedi? Kapsüllü mermilere geçildiğinde üretemedi. Ne yaptı? Muazzam miktarda son teknoloji silah satın aldı. Adam mavzerle saydırırken ilkel zenciler gibi ok atmadı.

Donanma yetersizdi. Ne yaptı? ABD'den dünyanın en iyi gemi mühendisini getirtti.

Teknoloji deyince sadece savaş teknolojisi mi anlıyorsunuz ?

Bunun içinde seri üretimi var makineleşme var her şey teknoloji kapsamına girer hepsi birer dama taşı gibi aslında ordan ekonomi-sosyal düzen derken yıkılma sürecine girildi. Bak kendiniz diyorsunuz Osmanlı kendi üretmedi en üst seviyeleri satın aldı bu ne demek oluyor ? kendi üretemiyor işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stannis Baratheon. -- 18 Mayıs 2015; 13:48:48 >

• Coğrafi keşifler
  • Teknoloji gelişmedikten sonra fazla nüfus ancak asker sayısının artmasına yarardı

Ya da isyancı sayısının artmasına

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Punk -- 18 Mayıs 2015; 15:25:10 >
  • Mr. Punk kullanıcısına yanıt
    En basitinden: Şehirler büyür, büyüyen şehirler rekabetin, sorunların vs. artmasını sağlardı. Bunların çözümü için devamlı bir uğraş oluşur, yukarda bahsedilen teknolojinin gelişememesi vs. gibi sorunlar oluşmazdı.
    Asker sayısının artmasıda ayrı bir fayda.

• quote:

Ya Allah aşkına "teknoloji de geri kaldı yıkıldı" gibi saçma bir sebepten Osmanlı gibi devlet mi batar?

Yok uzaylilar yikti tum sebepler birbiriyle ilintili egitim yok dolayisiyla cahil kalindi cahil kalinirsa teknoloji olmaz uretim olmaz nufus artmaz parada olmaz.Bugunku Afganistan ile Japonya durumu gibi.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.