Şimdi Ara

Osmanlı Devleti (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
2
Favori
1.873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: __GeneraL__

quote:

Orijinalden alıntı: WushuMaster

Osmanlı devleti dünyanın en geri kalmış en cahil devletidir. Sadece saray ve çevresindekiler iyi eğitim görmüş halk cahil kalmıştır.(Bugün biz Osmanlı'nın torunlarıyız diyenlerin dedeleri,nineleri). Peki 600 yıl nasıl ayakta kaldı derseniz askeri güç olarak. Ama bilim olarak sıfır bir devlettir. Sanayi devriminden sonra geri kalmış bir devlet olduğu için önemi kalmadı.

Tarihinle gurur duycagın yerde en cahil devletti diyosun AYIPP YAPMA!!
    Eger bugun osmanlı olsaydı belki herşey bambaşkaydı.
    Hristiyan ve yahudiler suriyeye filistine türkmenistana ve diger müslüman ve türk ülkelerine zulum edemiyo olacaktı

Sen iyi bir arkadaşa benziyorsun gel konuşalım.

Ben sadece kendi tarihimle değil tüm tarihlerle alay ederim. Yüz yıllarca kan dökmüş devletleri savunmam, halkına eziyet etmiş devletleri savunmam. Ben milliyeti,devleti değil insan özgürlüğünü esas alırım. Osmanlı olmasaydı her şey bambaşka olsun ne olacak ? Ben yine kendi özgürlüğüm savaşacaktım.

• WushuMaster W kullanıcısına yanıt
    Öyle bir söylem yok.. Bu propaganda için uydurulmuş bir metin...

İşin aslı, matbaa yı isteyen din bilginleridir. Kuranı çoğaltmak ve yaymak için..
    Fakat, o dönem kullanılan hat sanatı ve normlara ulaşılamadığı için vazgeçilmiş.
    Bir diğer konuda; eğitim öğretimin yazılı usülde devam etmesi;

Basılan bu kitaplar Osmanlı toplumunda beklenen ilgiyi sağlamamıştır. Bunun bir nedeni Osmanlı Devleti’nde izlenen eğitim metodudur. Öğrenciler o dönemde, okumaya başlayacakları kitapları başlangıçta kendileri kopya ederek ilk derslerini almaktaydılar. Bu da bu cins basılı kitaplar için müşteri bulmanın zorluğunu beraberinde getirmiştir.

Bunun gibi pekçok ekonomik ve siyasi neden var.. Din istemedi, kabul edilmedi gibi bir söylem cahilliktir..

Bahsi geçen dinin ilk emri; OKU dur..
    Aynı dinin en büyük isimlerinden biri; İlim çinde de olsa alın, der..

• quote:

Orijinalden alıntı: Dawinter

Orada Mete nin kim olduğu açıkça belirtilmiştir. Hikayenin ardında yatan tarihe bakarsan göreceksin.
    Neyse mesele aşağı yukarı hallolmuştur.

Mitoloji ile kendini avutmaya devam et, Allah bilir Zeus'a falan da inanıyorsundur.

Neyse seninle daha fazla uğraşamam vaktime yazık.

Ayrıca Ahmet Taşağıl gibi bu konunun duayenlerini okursan o destandaki kişinin Mete Han olduğunun bile tartışmalı olduğunu görürsün.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sisyphus kullanıcısına yanıt
    Mitolojimi
    Oku emri bir ayettir ve sadece peygambere değil, bütün insanlığa gönderilmiştir.
    Buradaki ironi şu; okuma yazma bilmeyen bir insan, nasıl oluyorda bunları bile biliyor, Kuran gibi (aynı zamanda şiirsel bir eserdir) bir kitabı yazdırabiliyor.

Dikkat edersen, bu bütün peygamberlerin ortak özelliğidir.. Hz.Yusuf döneminde rüya tabirleri çok yaygındı. Dönemin hükümdarı, rüyalarını yorumlayamayan rahipleri kovunca,
    Allah'ın hikmetiyle, Hz.Yusuf bu rüyayı yorumlamış ve öne çıkmıştır.
    Bir diğer peygamber, Hz.Musa döneminde büyü ve benzeri işler çok yaygındı. Hz.Musa' da asası ile büyücülerden üstünlük göstermiştir.
    Bir diğer peygamber Hz.İsa zamanında şifacılık yaygındı ve Hz.İsa'da ölüyü diriltme, doğuştan kör birisine görme yeteneği kazandırmak gibi mucizeler yaratmıştır.
    Hz.Muhammed zamanında ise, arap edebiyatı çok ileriydi. Şairler, yazarlar bile pazar meydanlarında bu işin ticaretini yapıyordu. Allah da onların dikkatini bu şekilde çekti;
    yani okuma yazma bilmeyen birisine, Kuran gibi ahengi ve güzel anlatımı olan bir kitap bahşetti.

Osmanlı imparatorluğu 600 küsur yıllık bir devlettir. Geri kaldı derken, tarih belirtmen gerekir. Çünkü tarihin gördüğü en şaşalı dönemleride yaşamıştır.
    Her imparatorluğun başına gelen ve gelecek olaylar gibi, hüsranda yaşamıştır.
    Roma imparatorluğunun kronolojisine bakıp, tarihin gördüğü en aciz devlettir diyebilirmiyiz? Kaç kez, yağmacı yada barbar olarak nitelendirdikleri ordular karşısında diz çökmenin eşiğine
    gelmiştir. En nihayetinde de ikiye bölünüp yıkılmıştır..
    Tarihde böyle değerlendirmeler yapılmaz..

• quote:

Oku emri bir ayettir ve sadece peygambere değil, bütün insanlığa gönderilmiştir.
    Buradaki ironi şu; okuma yazma bilmeyen bir insan, nasıl oluyorda bunları bile biliyor, Kuran gibi (aynı zamanda şiirsel bir eserdir) bir kitabı yazdırabiliyor.

Dikkat edersen, bu bütün peygamberlerin ortak özelliğidir.. Hz.Yusuf döneminde rüya tabirleri çok yaygındı. Dönemin hükümdarı, rüyalarını yorumlayamayan rahipleri kovunca,
    Allah'ın hikmetiyle, Hz.Yusuf bu rüyayı yorumlamış ve öne çıkmıştır.
    Bir diğer peygamber, Hz.Musa döneminde büyü ve benzeri işler çok yaygındı. Hz.Musa' da asası ile büyücülerden üstünlük göstermiştir.
    Bir diğer peygamber Hz.İsa zamanında şifacılık yaygındı ve Hz.İsa'da ölüyü diriltme, doğuştan kör birisine görme yeteneği kazandırmak gibi mucizeler yaratmıştır.
    Hz.Muhammed zamanında ise, arap edebiyatı çok ileriydi. Şairler, yazarlar bile pazar meydanlarında bu işin ticaretini yapıyordu. Allah da onların dikkatini bu şekilde çekti;
    yani okuma yazma bilmeyen birisine, Kuran gibi ahengi ve güzel anlatımı olan bir kitap bahşetti.

Osmanlı imparatorluğu 600 küsur yıllık bir devlettir. Geri kaldı derken, tarih belirtmen gerekir. Çünkü tarihin gördüğü en şaşalı dönemleride yaşamıştır.
    Her imparatorluğun başına gelen ve gelecek olaylar gibi, hüsranda yaşamıştır.
    Roma imparatorluğunun kronolojisine bakıp, tarihin gördüğü en aciz devlettir diyebilirmiyiz? Kaç kez, yağmacı yada barbar olarak nitelendirdikleri ordular karşısında diz çökmenin eşiğine
    gelmiştir. En nihayetinde de ikiye bölünüp yıkılmıştır..
    Tarihde böyle değerlendirmeler yapılmaz..

Yazdıkların senin mi bilmiyorum ama eğer seninse öncelikle sana teşekkür ederim. Her ne kadar trollemiş gözüksemde aslında doğruyu bu şekilde buluyorum. Bu forumda herkesin işi değil troll gibi davranan birine adam gibi cevap vermek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Yazdıklarım bana ait.. Bir ara merak edip araştırmıştım, neden peygamberlerin böyle meziyetleri var diye.. Kimi rüya tabiri yapıyor, kimi büyü türü işler vs...

İlk başta yazmış olduğun mesaj öfke doluydu, cahil, geri kafalı osmanlı vs diye.. O mesajında hakkında kötü düşünmüş olsamda, elimden geldiğince cevap vermek istedim.
    İnsanlık olarak bütün dünya benzer şeyleri yaşıyor. Bir devlet kurulup, sonra yerini diğerine bırakıyor. Kalkıpta hepsini aynı kefeye koymak, aynı şartlarla yargılamak hata olur.
    Hepsinin kendine göre iyi ve kötü yanları vardır. Sanayi devrimi yaşamış ingilterenin bile. Medeniyet diyorsun, bi bakmışsın; afrika ülkelerini kana bulayıp sömürmüş.
    Allah aşkına bumudur medeniyet, ileri olmak?
    Atatürk ün çok güzel bir sözü var; Yurtda barış, dünyada barış.. Dikkat edersen, dünyadaki en büyük savaşları da hep medeni olduğu söylenen ülkeler yapmıştır.

• Tarihte tarafsızlık zordur, yapan insanı bulamazsın. Herkes kendi düşüncesine göre anlatır.

• Arkadaslar işin özüne gelelim.Ben ecdadımın izinden gidecem kim ne derse desin
    İyisiyle kötüsüyle onları okuyacagım.. Amaaaa gercekleri okumak istiyorum
    Bi arkadasımda halil inalcık diye bi yazar tavsiye etti tanırmısınız
  • quote:

Şu yabancı hayranlığından bir kurtulsanız keşke...

Onlar olmasaydı da bir şekilde zaten öğrenirdik, öğreneceğimizi. Önemli olan doğrusunu öğrenmek. Çarpıtılmış yada değiştirilmiş olanı değil.
    Mesela hiçbir kaynakta, eserde osmanlı haremi hakkında bilgi, açıklama geçmez. Sır gibi saklıdır.
    Bir bakıyoruz, batılı kaynaklar bize osmanlı haremini anlatmaya başlıyor. Üstelik oturdukları yerden...

Prof. Dr. Akgündüz, Türk Tarih Kurumu'nun ve bir kaç yabancı yazarın haremle alakalı yazdığı bir kaç eserin dışında harem hakkında eser veren yabancıların, kendi ve Avrupadaki kralların hayatlarını baz alarak konuya baktıklarını kaydetti.

Batılı yazarların kendi aile ve sosyal yaşamlarını örnek alarak harem hayatını izah etmeye çalıştıklarını vurgulayan Akgündüz, ''Örneğin Avusturya imparatorluğunun başkentliğini yapmış Viyana'daki kraliyet sarayının duvarlarının tamamında çırılçıplak kadın heykelleri vardır.

Prof. Dr. Akgündüz, haremin üç kapısının olduğunu, Tanzimat dönemine kadar bu kapılardan değil seyyar satıcıların, erkek doktorların bile içeri giremediğini belirterek, şöyle konuştu:

''Batılıların, haremde yaşanmış gibi gösterdiği aşk hikayelerine itimat edilmesi ne kadar doğrudur. Haremle ilgili makale veya kitaplarda görülen bütün çıplak resimler ve gayri meşru tasvirler tamamen asılsız ve Batılı ressamların hayal ürünüdür. Harem, yasak bölgedir ve her erkek istediği gibi giremez. Fakat bazı Avrupalılar özellikle Kanuni ve Hürrem hakkında çarpıtılmış, asılsız bilgi ve tasvirlerin bulunduğu kitaplarla harem hayatını olduğundan çok farklı yansıtmıştır.''

Çinli kaynaklardan bahsediyorsun, çoğu sansürlenmiş, değiştirilmiş.
    Bir örnek, çindeki beyaz piramitler.. Aynen aktarıyorum;

Türk araştırmacı-yazar Oktan Keleş piramitleri ziyaret ettiğinde Türk tarihinin baştan sona değişebileceğine değinmiştir.[kaynak belirtilmeli] Yaşlı bir Çinli rehber ile piramitlere giren Keleş piramitlerin içinde Türklere ait sembol, heykel ve tabletler olduğunuda belirtir.
    Piramitin içinde 2 metreye yakın bir mumya, üzerinde kurt başları ve ayyıldız sembolleri bulunmaktadır.[kaynak belirtilmeli] İçerde 3 metre yüksekliğinde Oğuz Kağan'ın temsili süreti bulunmaktadır.

Bölgedeki piramitler turistik bir yer değildir ve Çin Halk Cumhuriyeti tarafından üzerleri toprakla örtülüp ağaçlandırmaya başlanmıştır.Bölgeye giriş yasaktır.

Eee hani nerede tarihimize ışık tutan çinli kaynaklar? Bırak ışık tutmayı, adamlar karanlığa gömmüş. O yüzden diyorum; yabancılardan gelen tarih, kör topal tarihdir.

Çinlilere teşekkür edecekmişim... Ne için? Tarihi eserlerin üzerini ağaçlandırıp, yasak bölge ilan ettikleri içinmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 24 Aralık 2014; 20:30:34 >

• Yuh! bunun komunizmle ne alakası var?
    Koca bir milletin tarihinin yattığı yerleri yasak bölge ilan etmişler. Araştırma yapmana izin vermiyorlar. Bundan daha kötü bir şey olabilirmi?
    Doğu Türkistan daki kardeşlerimize yapılan Çin zulmüde ortadadır. İşi siyasete dökersen, rusların kırım türklerine, azerilere ve orta asya türklerine yaptığı baskı ve zulümleride konuşman gerekir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-38C7E608-754C-4B4B-A9C2-5E5418594086

Yuh! bunun komunizmle ne alakası var?
    Koca bir milletin tarihinin yattığı yerleri yasak bölge ilan etmişler. Araştırma yapmana izin vermiyorlar. Bundan daha kötü bir şey olabilirmi?
    Doğu Türkistan daki kardeşlerimize yapılan Çin zulmüde ortadadır. İşi siyasete dökersen, rusların kırım türklerine, azerilere ve orta asya türklerine yaptığı baskı ve zulümleride konuşman gerekir.
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 24 Aralık 2014; 20:32:26 >
  • Stalin gürcümüdür? Eğer gürcü ise sorun yok.. Değilse ve rus ise; zaten bu baskı ve zulümler onun döneminde başlamıştı. Tatarlara ve azerilere, hatta afganlılara yapılanlar ortada.
    Eğer gürcü ise; bunu tek devlet kurmak, herkesi tek bayrak altında eşit şekilde toplamak adına yaptığını düşünebiliriz ki bu en masum düşünce olur.
    Diğer türlü ise, bildiğin Hitler..
  • Yalansiz degil dedikleri insanlarin duymak istedikleri dualarla kazandik gibi .fatihi falan hic.gercek su ki osmanli donucez edecez falan boyle diyenleri gorunce uzuluyorum
    Neyin mantigi sistemleri bu kadar iyiydi de mi yikildilar.

• Türk yazarları oku yabancı tarihçiler o kadar yalan yanlış şeyler yazıyorlarki şaşarsın

• quote:

Orijinalden alıntı: Theboysareback

Türk yazarları oku yabancı tarihçiler o kadar yalan yanlış şeyler yazıyorlarki şaşarsın

Gayretim o yüzden
    Gönlüm türk yazardan yana..Şimdi yabancı yazar alıp okusam elimde o kitabı görenler ulan yabancı yazardan tarihimizimi okuyosun gibi kelimelerle karşılasırım
  • __GeneraL__ kullanıcısına yanıt
    Bu konu altında yazılan tüm yazıları okudum ve hayret içine düştüm. Uzun olacağını tahmin ettiğim bir yazı yazacağım. Umarım okursun.

Öncelikle şununla başlayayım. Osmanlı arşivinde 100 milyon belge var. Bunun 10 milyonu okunmuş durumda. %10'luk bir kısmı okundu yani. Bu belgeleri okuyanların içinde yabancı tarihçiler de var. Bir insanın taraflı ya da tarafsız olmasını milletiyle tayin etmek, saçmalığın daniskasıdır. Yabancı bir insanın yabancı olduğu objektif olmadığını söyleyen bir insanın, Türk olan birisinin de kendi tarihini övmek adına objektifliğini kaybetmesini düşünmesi lazım.

Her neyse, konumuz bu değil. Ama ufak bir metodolojik yanlışı düzeltmek istedim. Konuya dönecek olursak, Osmanlı Tarihi'ni anlamak için tek bir kitap, tek bir yazar yeterli olmaz. Ne Zinkeisen'ı okusan, ne de Halil İnalcık'ı okusan tek başına yeterli olmaz. Eğer gerçekten Osmanlı Tarihi'ni öğrenmek, anlamak ve bu konuda elle tutulur orijinel ve gerçek bilgi öğrenmek istiyorsan sana söyleyeceğim şeyleri yapmalısın. Bu konuda yapıp yapmamak elbette sana kalmış.

Evvela Osmanlı Tarihi'ne yeni başlayan birisinin Zinkeisen okuması, direkt olarak intihar sebebidir. Zira bu kaynak çok doğru ve orijinal bilgiler içermesine karşın, ağır bir kaynaktır. Halil İnalcık iyi midir diye sormuşsun, Osmanlı Tarihi ile ilgilenip Halil İnalcık'ı tanımaman beni biraz şaşırttı açıkçası.

Yerli ve doğru bilgi veren Osmanlı Tarihçileri:

Halil İnalcık
    Vahdettin Engin
    İlber Ortaylı
    Erhan Afyoncu
    Feridun Emecen
    İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Yabancı Osmanlı Tarihçileri arasında ise:

Nicolae Jorga
    Zinkeisen
    Leslie Peirce
    Hammer

sayılabilir. Bu kişilerin kitaplarını okuyabilirsin. Ama dediğim gibi, yazı okurken yabancı/yerli diye ayırma. Mustafa Armağan yerlidir (hoş tarihçi değil) ve sürekli yalan yazar. Peirce yabancıdır ve yazdıklarının tamamına yakını abartısız ve doğrudur.

Ancak şunu bilmekte fayda vardır. Bunların hemen hemen hepsini okusan, bu yazarların hemen hemen bütün kitaplarını okusan yine de bir faydası olacağını düşünmüyorum. Neden? Zira bu yazarların hepsini okuduğun vakit, bir akademisyen kadar iyi Osmanlı Siyasi Tarihi öğrenmiş olursun ancak bir akademisyen kadar iyi yaklaşamazsın konuya. Çünkü Osmanlı Tarihi yalnızca siyasi yapıdan oluşmaz. Osmanlı Tarihini iyi anlamanın bir diğer şartı da Osmanlı Müesseselerini iyi kavrayabilmekten geçer. Bunun için de;

Mehmet Ali Ünal'ın Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi
    Fuad Köprülü'nün Bizans Müesseseleri'nin Osmanlı Müesseselerine Tesiri
    Cengiz Orhonlu'nun Osmanlı Derbend Teşkilatı

kitapları iyi okunmalı ve mutlaka bilir bir kişiden iyi bir Osmanlı Vakıf Tarihi kitabı istenmelidir (Bunu Osmanlı Tarihini iyi bilen bir kişiden veya bir akademisyenden istersen daha iyi olur).

Tabii ki bir devletin tarihini öğrenmek bununla sınırlı olamaz. Osmanlı Medeniyeti'nin temeli olan Selçuklu'yu da iyi anlamak çok çok önemlidir. Bunun için çok teferruatlı kitaplar silsilesine gerek yok. İslam Ansiklopedisi ve Türkler Ansiklopedisi serisinin Selçuklu maddesini okuman, iyi bir temel için şart.

Yine İslam Ansiklopedisi ve Türkler Ansiklopedisi'nden;

Safeviler
    Memlükler
    Timurlular

gibi maddeleri okumak, Osmanlı'nın, Osmanlı-Diğer Türk Devletleri ilişkileri açısından sana oldukça şey katacaktır.

Bunlar, doğru ve tarafsız bir şekilde Osmanlı Tarihi öğrenmek isteyen, okudukları hoşuna gitmeyince (gerçek bile olsa) kitabı kaldırıp atmayacak ve tarihle kavga etmeden tarih öğrenmek isteyen bir insanın yapması gereken şeylerdir. Tarih okumakla bitmez. Eğer gerçekten Osmanlı Tarihi öğrenmek istiyorsan bunlarla başlaman lazım. Zinkeisen'i ise en sona saklayarak okuman lazım.

Ben Osmanlı hayranıyım ve gururumun okşanmasını istiyorum diyorsan Ahmet Şimşirgil, Mustafa Armağan ve Kadir Mısıroğlu tarzı belirli bir gruba hitap eden yazarların kitaplarını okuyarak bu isteğini giderebilirsin. Kimseyi de uğraştırmamış olursun. Hiçbir şey öğrenmezsin ya da öğrendiğin şeyler yanlış olur ama kitabı kapattığında mutlu olursun.

Seçim senin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Bu konu altında yazılan tüm yazıları okudum ve hayret içine düştüm. Uzun olacağını tahmin ettiğim bir yazı yazacağım. Umarım okursun.

Öncelikle şununla başlayayım. Osmanlı arşivinde 100 milyon belge var. Bunun 10 milyonu okunmuş durumda. %10'luk bir kısmı okundu yani. Bu belgeleri okuyanların içinde yabancı tarihçiler de var. Bir insanın taraflı ya da tarafsız olmasını milletiyle tayin etmek, saçmalığın daniskasıdır. Yabancı bir insanın yabancı olduğu objektif olmadığını söyleyen bir insanın, Türk olan birisinin de kendi tarihini övmek adına objektifliğini kaybetmesini düşünmesi lazım.

Her neyse, konumuz bu değil. Ama ufak bir metodolojik yanlışı düzeltmek istedim. Konuya dönecek olursak, Osmanlı Tarihi'ni anlamak için tek bir kitap, tek bir yazar yeterli olmaz. Ne Zinkeisen'ı okusan, ne de Halil İnalcık'ı okusan tek başına yeterli olmaz. Eğer gerçekten Osmanlı Tarihi'ni öğrenmek, anlamak ve bu konuda elle tutulur orijinel ve gerçek bilgi öğrenmek istiyorsan sana söyleyeceğim şeyleri yapmalısın. Bu konuda yapıp yapmamak elbette sana kalmış.

Evvela Osmanlı Tarihi'ne yeni başlayan birisinin Zinkeisen okuması, direkt olarak intihar sebebidir. Zira bu kaynak çok doğru ve orijinal bilgiler içermesine karşın, ağır bir kaynaktır. Halil İnalcık iyi midir diye sormuşsun, Osmanlı Tarihi ile ilgilenip Halil İnalcık'ı tanımaman beni biraz şaşırttı açıkçası.

Halil İnalcık
    Vahdettin Engin
    İlber Ortaylı
    Erhan Afyoncu
    Feridun Emecen
    İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Nicolae Jorga
    Zinkeisen
    Leslie Peirce
    Hammer

sayılabilir. Bu kişilerin kitaplarını okuyabilirsin. Ama dediğim gibi, yazı okurken yabancı/yerli diye ayırma. Mustafa Armağan yerlidir (hoş tarihçi değil) ve sürekli yalan yazar. Peirce yabancıdır ve yazdıklarının tamamına yakını abartısız ve doğrudur.

Ancak şunu bilmekte fayda vardır. Bunların hemen hemen hepsini okusan, bu yazarların hemen hemen bütün kitaplarını okusan yine de bir faydası olacağını düşünmüyorum. Neden? Zira bu yazarların hepsini okuduğun vakit, bir akademisyen kadar iyi Osmanlı Siyasi Tarihi öğrenmiş olursun ancak bir akademisyen kadar iyi yaklaşamazsın konuya. Çünkü Osmanlı Tarihi yalnızca siyasi yapıdan oluşmaz. Osmanlı Tarihini iyi anlamanın bir diğer şartı da Osmanlı Müesseselerini iyi kavrayabilmekten geçer. Bunun için de;

kitapları iyi okunmalı ve mutlaka bilir bir kişiden iyi bir Osmanlı Vakıf Tarihi kitabı istenmelidir (Bunu Osmanlı Tarihini iyi bilen bir kişiden veya bir akademisyenden istersen daha iyi olur).

Tabii ki bir devletin tarihini öğrenmek bununla sınırlı olamaz. Osmanlı Medeniyeti'nin temeli olan Selçuklu'yu da iyi anlamak çok çok önemlidir. Bunun için çok teferruatlı kitaplar silsilesine gerek yok. İslam Ansiklopedisi ve Türkler Ansiklopedisi serisinin Selçuklu maddesini okuman, iyi bir temel için şart.

Safeviler
    Memlükler
    Timurlular

gibi maddeleri okumak, Osmanlı'nın, Osmanlı-Diğer Türk Devletleri ilişkileri açısından sana oldukça şey katacaktır.

Bunlar, doğru ve tarafsız bir şekilde Osmanlı Tarihi öğrenmek isteyen, okudukları hoşuna gitmeyince (gerçek bile olsa) kitabı kaldırıp atmayacak ve tarihle kavga etmeden tarih öğrenmek isteyen bir insanın yapması gereken şeylerdir. Tarih okumakla bitmez. Eğer gerçekten Osmanlı Tarihi öğrenmek istiyorsan bunlarla başlaman lazım. Zinkeisen'i ise en sona saklayarak okuman lazım.

Ben Osmanlı hayranıyım ve gururumun okşanmasını istiyorum diyorsan Ahmet Şimşirgil, Mustafa Armağan ve Kadir Mısıroğlu tarzı belirli bir gruba hitap eden yazarların kitaplarını okuyarak bu isteğini giderebilirsin. Kimseyi de uğraştırmamış olursun. Hiçbir şey öğrenmezsin ya da öğrendiğin şeyler yanlış olur ama kitabı kapattığında mutlu olursun.

Seçim senin.

Bu dedigin adamlarin biri galatada biri bilkentte falan pasif kalmalarindan murat bardakci seyirci assalar bir digerleride özellikle Atatürk dusmanligi yapanlara meydani birakmalarindan milleti dolayli osmanlidan sogutuyorlar farkinda degiller.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Halil İnalcık
    Vahdettin Engin
    İlber Ortaylı
    Erhan Afyoncu
    Feridun Emecen
    İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Nicolae Jorga
    Zinkeisen
    Leslie Peirce
    Hammer

Safeviler
    Memlükler
    Timurlular

Seçim senin.

Teşekkürler yazınızı baştan sona kadar okudum.
    Her zaman tarihimi türklerden ögrenmenin dogru olacagını düşündügüm için türk yazar diye tutturdum.
    Halil İnalcıgı bi arkadasım önerdi bende sayfaya yazdım tanıyan kitabını okuyan biri cıkar diye.Kırım tatarı oldugunuda o arkadasdan ögrendim
    Söylediginiz şeyler ilgimi cekti Söylediklerinizi yapıcam
    Cogu kişide kadir mısırlıoglu tavsiye etti.Ama o adamın cogu konuya taraflı yaklaştıgını söyleyen cok insan var.
    Ben bu sayfayı acarak bana en dogru yolu gösterecek birini aradım Yoksa kendi kafama görede gider bi kitap alırım acar okurdum
    Benim için önemli olan kitap dogruyu yazsın.Şanlı bi ecdadım var dogru ama o ecdadı bana yerlere göklere sıgdıramayacak kadar anlatan bir kitabada inanmam.
    Cok kötü anlatan yerden yere vuran kitabada ınanmam.
    O yüzden geldim buraya bu konuyu actım cunki ögrenmek istiyorum.Bana okulda hocalarımız osmanlının cöküş sebebinin karı kıza düşkünlük yüzünden oldugu namazı niyazı bıraktıkları
    Taht kavgalarına düştükleri birbirlerini dünya hevesleri için öldürdüklerini anlatıp durdular. Tmm taht kavgaları olmuştur ama neye göre olmustur bence osmanlı içindeki derin devletin cabarıyla olmuştur
    Her neyse Siz bana bide sırası ile hangi kitapları alıp okuyacagımıda yazarsanız Sevinirim Nereden başlim üstat

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi __GeneraL__ -- 22 Mart 2014; 22:56:46 >

• __GeneraL__ kullanıcısına yanıt
    Derin devlet diye bir şey yok ki. Osmanlı'yı derin devlet yıkmadı. Osmanlı'nın yıkılması lazımdı. Milliyetçilik denen bir şey var. Adam Yunan. Yunanca konuşuyor. Dini Hristiyanlık. Neden Türkçe konuşan bir Müslüman'ın efendiliğinde yaşasın? Artık herkes ulus devlet kuruyordu ve buna da engel olunamazdı. Bundan en çok etkilenen de bünyesinde onlarca millet barındıran Osmanlı oldu. Her neyse bunları zaman içinde göreceksin zaten.

Halil İnalcık'ın Kuruluş Devrinde Osmanlı Sultanları adlı kitabı başlangıç için ideal diye düşünüyorum. Kitabı okurken isimler karışabilir. Kimin kim olduğunu bir tarafa yazıp okurken bakarsan zorluk çekmezsin. Kitabın arkasında bir harita var. Ondan da faydalanırsan, okuduğun şeyler pekişir.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.