Şimdi Ara

Osmanlı'da çok eşlilik!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
2.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bursa Mahkemesi evrakı üzerinde yaptığı çalışmalar,
    Osmanlı kadın tarihinin karanlık bölgelerine güçlü bir ışık tutuyor.

Gerber, 16. yüzyıl Bursa mahkeme kayıtlarını incelediği zaman,
    Çok eşlilik konusunda Batı’daki önyargıların ne kadar geçersiz olduklarını tespit etmiş.
    1545-1659 dönemindeki 114 yıllık kayıtlar,
    Ölen 1516 erkeğin yüzde 92’sinin tek eşli olduğunu,
    İki eşli olanların oranının yüzde 7,
    Üç eşli olanların ise yüzde 1’den daha az olduğunu göstermiş Gerber’e.
    Dilimize doladığımız 4 eşliliğe ise bu dönemde hiç rastlanmaması ilginç!

http://turkuaz.zaman.com.tr/?bl=3&hn=5142

• yalnız bu noktada iki ihtimal geliyor insanın aklına;
    acaba toplumsal davranış biçimi, kadına verilen değer mi ,
    yoksa maddi güçsüzlük mü bu sonuca yol açmış.
    örneğin sosyal statüsü yüksek olan kesimde acaba bu istatikler daha farklı değil midir.yani çok eşlilik maddi gücü olanlar arasında yaygın olmasın.
  • Bu bence Türk kültürü'nün özelliğidir. Eski çağlardan beri türk kültüründe tek eşlilik, kadına verilen değer, köleliğe karşı olma gibi özellikler vardır. Osmanlı imaratorluğu her ne kadar bir islam devleti gibi gözükse de takdir edilen yönlerini hep türk kültüründen almıştır. Zaten Türkiye Cumhuriyetinin temeli de bu türk kültürüdür.
  • @dasdasq

Osmanlı ve maddi güçsüzlük kelimeleri çok çelişkili durmuyo mu o dönem için?
    Bu arada yeni avatarını beğendim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Bu bence Türk kültürü'nün özelliğidir. Eski çağlardan beri türk kültüründe tek eşlilik, kadına verilen değer, köleliğe karşı olma gibi özellikler vardır. Osmanlı imaratorluğu her ne kadar bir islam devleti gibi gözükse de takdir edilen yönlerini hep türk kültüründen almıştır.

fazla abartılı bir ifade olmuş be kao ...

ya da başka bir şekilde sormada yarar. eleştirilen özelliği olup da bu özelliği dinden mi almış ?

quote:

Zaten Türkiye Cumhuriyetinin temeli de bu türk kültürüdür.

kültürün de en temel öğelerinden biri de dindir ...

şimdi karşımıza iki güzel örnek var ...

hani şu derslerde okurken osmanlıdan bahsedip Türkler misafirper, yardımsever, çalışkan vs. meziyetlerini sayarken di'li geçmiş zaman kullanırdık ya, artık o özelliklerimizin çoğu şu zamanki toplumumuzda yok bilmem farkında mısın ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deep Impact -- 19 Temmuz 2006; 7:50:21 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Nihonjin

@dasdasq

Osmanlı ve maddi güçsüzlük kelimeleri çok çelişkili durmuyo mu o dönem için?
    Bu arada yeni avatarını beğendim.

osmanlı nın hepsi zengin değil ki. avam var, lordlar var. yani yönetici,yüksek din adamları , ordunun bi bölümü, toprak sahipleri(asıl sahip devlet olsa da işletenler.) bunlar küçük bi kesim.
    @nihonjin zar zor yükldik iyi oldu

@kaotika nın dediğine katılmıyorum. eski türk kültürü bariz şekilde şamanizme dayanan pagan bi kültürdür. yani aslında o da dinidir. osmanlı yı osmanlı yapan şey biraz geçmişten ders çıkarmak biraz da oturmuş bi üretim şekli olmaması ,tarım yapanların askeri beslemesine ve ganimete dayalı bi ekonomisi olmasıdır bence.
    üretim biçimi uzun gelişmemiştir. ayrıca gelip, görüp dağıttığı kendine çok benzeyen roma dan dersler çıkarmıştır." nasıl hem yayılmacı bi imparatorluk olup hem de uzun süre yaşarım" diye.
    konuya dönecek olursak bu hem maddi güçle hem de sürekli savaş durumuyla ilgili fiili bi durum.yani çok eşlilik in yaygın olmaması.bu benim fikrim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 19 Temmuz 2006; 9:35:13 >

• Maddi güçle ilgili olmamalı:
    Yavuz Sultan Selim, doğru dürüst kadınlarıyla kalmamış bir insan.
    6 yıl yorgan yatak görmemiş bir zengin sultan!
    Yürüye yürüye Mısır'a gidip arapların elinden halifeliği kapmış gelmiş.
    Osmanlı'da idealler ve hedefler vardı.
    Tek eşlilikleri tamamen iradi bir seçim olsa gerek.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TÜRKler nasıl müslüman oldu?
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • özet olarak dual core do more
  • bu bilgiler için teşekkür ederiz "was"
    arkadaşlar şayet çok eşlilik maddiyatla doğru orantılı olsaydı hala varoşlarda çok eşlilik görülmezdi değil mi?
    ayrıca çok zengin bir kültür olan islam kültürü yine çok zengin olan Türk kültürüyle birleşince şuan kaybetmeye devam etsekte bence dünyanın en güzel renklerini barındıran osmanlı kültürünü oluşturmuştur. lale devrindeki hataları saymazsak çok güzel bir sentez oluşturmuştur osmanlı. tek eşlilik hem Türk hemde İslam kültüründe olan birşeydir,doğalı bu dur. zorunlu durumlar dışında çok eşlilik tavsiye edilen birşey değildir ki.
    bu arada arkadaşlar bu konuda uzman değilim ama fikir beyan etmek istedim.
  • çok eşliliğin kötü taraflarını açıklayabilecek olan var mı
  • quote:

Orjinalden alıntı: C4

çok eşliliğin kötü taraflarını açıklayabilecek olan var mı

şahsen erkek için olduğunu sanmıyorum.lakin kadın için acı verici olsa gerek. kadın erkek eşitliğinin de yoksayılması demek.
  • bir hanım ile bile annesi arasında kalan erkekler çok eş+annesi arasında kalınca tahminimce çift kaşarlı tost olur.her eşe eşit davranmak zorundasınız.birine az diğerine çok olmaz,birine alınca diğerine de... herşeyden önce kul hakkı var.
    quote:

Orjinalden alıntı: dasdasq

quote:

şahsen erkek için olduğunu sanmıyorum.lakin kadın için acı verici olsa gerek. kadın erkek eşitliğinin de yoksayılması demek.

• zaten bu milleti kandırmacadan başka bişey değil. araplarında şuan hepsininin 4 karısı mı var? osmanlının türk kültürü yalnızca giyim tarzı ve yiyecek ve içecek konularını içerir. doğal hayat ve hayat içindeki yaşayışın yegane kuralı islam... kadıların ve şeyhülislamın her konuda danıştığı tek yol kuran ve sünnet. 2. bir kadının olması 1. kadının rıza ile. rıza gösterirse olabilir. tabi burayı kimse okumaz, atlarlar şimdi işlerine gelmeyenler. bir erkeğin kadına boşanması halinde veya kendisinde bulunması gerekli olan mehir vardır. öyle insanlıktan çıkmış anadolu gibi değil. "al karı bak saa ikinci avradı getirdim" yok. erkekte zenginliğin artması keyfiyyetin artmasınıda beraberinde getiriyor.
    şartları iyi olupta tek evli olanları görüyoruz. bir tane almış eve karısı olarak. işyerinde bir tane, özel ev yapıp oturttuğu bir tane. yazlıkta bir tane.. sözde enayi kadın, tek evli olduğunu zannediyor. burada anlatmak istediğim zengin erkeğin bu hissini ve kadının kolay kanma özelliğini bilen yaratıcı bunlara günaha girmeden yöntemler çıkarmış. yediği akşam yemeğindeki işki serhoşluğu tanımadığı kişinin koydunda sabahlayanlar, haftada bir cinselliği yaşayıp sevgili değiştirenler,"banane canım evliyse, ben parasını yiyorum" diyenler vs vs. her türlü naneyi yapanlar!!
    birde utanmadan tamamen eş rızasına dayalı bir kavrama söz ediyorlar.
    osmanlı da tek eşliliğin o devirde %90 lardan fazla olmasının tek nedeni dürüst kişiliğe sahip olabilmeleridir. çünkü şart koşulan eşlere eşit muameleyi yerine getireceklerine inanmıyorlardı..

• quote:

Bu bence Türk kültürü'nün özelliğidir. Eski çağlardan beri türk kültüründe tek eşlilik, kadına verilen değer, köleliğe karşı olma gibi özellikler vardır. Osmanlı imaratorluğu her ne kadar bir islam devleti gibi gözükse de takdir edilen yönlerini hep türk kültüründen almıştır. Zaten Türkiye Cumhuriyetinin temeli de bu türk kültürüdür.

biraz daha açabilir misiniz?
  • alıntı
    "Eski çağlardan beri türk kültüründe tek eşlilik....."

Tam tersi.......her zamanda çok eşlilik vardı Türklerde.............
    Örnek İslam öncesi devirde Attilanın birkaçyüz hanımı olduğunu yazar tarih kitapları......birçok Türk hakanının çok eşli olduğu tarihlerde vardır.
    Türkmen oymaklarında Beylerin bir kaç hanımı olabiliyordu.Ancak Bey ölünce Hanımı BEYANA olarak obabeyi olabilir. Bizzat kendim Denizli ili Çivril kazası kırsalında Yörüklerde BEYANA gördüm.
    En basit bir örnek Vanda iskan edilen Afgan Kırgızlarında iki eşli erkekler çok var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: was

İsrailli araştırmacı Haim Gerber ’in
    Bursa Mahkemesi evrakı üzerinde yaptığı çalışmalar,
    Osmanlı kadın tarihinin karanlık bölgelerine güçlü bir ışık tutuyor.

Gerber, 16. yüzyıl Bursa mahkeme kayıtlarını incelediği zaman,
    Çok eşlilik konusunda Batı’daki önyargıların ne kadar geçersiz olduklarını tespit etmiş.
    1545-1659 dönemindeki 114 yıllık kayıtlar,
    Ölen 1516 erkeğin yüzde 92’sinin tek eşli olduğunu,
    İki eşli olanların oranının yüzde 7,
    Üç eşli olanların ise yüzde 1’den daha az olduğunu göstermiş Gerber’e.
    Dilimize doladığımız 4 eşliliğe ise bu dönemde hiç rastlanmaması ilginç!

http://turkuaz.zaman.com.tr/?bl=3&hn=5142

Benim anlayamadığım bir nokta oldu.
    114 yılda ölen erkek sayısı 1516 kişi mi sadece? (16. yüzyılda bile olsa)

Kaldı ki bir erkeğin eş bakımından durumunun resmi kayda geçilmesi nasıl oluyordu?
    Günümüzde bile doğuda bir erkeğin kaç eşli olduğunu resmi olarak nasıl gösterebiliriz?

quote:

Evli erkeklerin eşleri görmesin.
    En iyi açıklamayı onlar yaparda...

Çok eşlilik, huriler ... Hayırlısı diyelim bakalım nerelere gideceğiz.

• quote:

Orjinalden alıntı: dreaMMaster

quote:

Bu bence Türk kültürü'nün özelliğidir. Eski çağlardan beri türk kültüründe tek eşlilik, kadına verilen değer, köleliğe karşı olma gibi özellikler vardır. Osmanlı imaratorluğu her ne kadar bir islam devleti gibi gözükse de takdir edilen yönlerini hep türk kültüründen almıştır. Zaten Türkiye Cumhuriyetinin temeli de bu türk kültürüdür.

biraz daha açabilir misiniz?

açabileceğini sanmıyorum,

bunu yazarken pek düşündüğünü de sanmıyorum,

ideolojik önyargılı bir yaklaşım...

• quote:

Orjinalden alıntı: Huhukomsu
    Benim anlayamadığım bir nokta oldu.
    114 yılda ölen erkek sayısı 1516 kişi mi sadece? (16. yüzyılda bile olsa)

Olay Bursa Mahkeme kayıtları (Şer'i siciller) üzerinden gelişiyor.
    Bu sayı, 114 yılda evlenen veya ölen erkek sayısı değil,
    Mahkemeye yansıyan toplam dosya sayısı da değil,
    Bursa'da evlenme, gaiplik, boşanma, erkeğin kötü muamelesi yüzünden oluşan ihtilaflardan,
    Erkeğin ölümü nedeniyle yansımış ve şimdilik tercüme edilebilmiş ve incelenebilmiş belge sayısıdır.
    Sayı elbette daha fazla olmalı ama bu bir arşiv araştırması, zaman ve tercüme sorunudur.
  • Eski Türkler tek eşli bir yaşam sürdükleri gibi kadınların toplum içerisinde büyük değerleri vardı. Diğer kültürlerde olduğu gibi kadınlar ikinci sınıf ya da köle değillerdi. Yeri gelir erkeklerle beraber savaşırlardı. Ayrıca "kölelik" olgusu eski Türk kültüründe rağbet edilmeyen bir olguydu. Savaş esirleri dışında Türk sosyal yaşantısında "köle" diye bir sınıf ve insan türü yoktu. Eski türklerin yaşantıları hakkında daha detaylı bilgi için tarihçilerin araştırmalarını okuyabiliriz.
  • Konuyu okurken biraz şaşırdım.Daha önce birçok kez doğuya giden birisi olarak çok eşliliğin anadoluda sık rastlanan bir durum olduğunu biliyorum.Böyle bir durum için % vermem tabii ki olanaksız ve elbet gidilen bölgeden bölgeye göre değişir herşey.Yanlız Türk toplumunda,kanıdın erkeklerle savaşa gitmesi yada tek eşliliğin önemi kadına verilen değerle bana göre pek bağlantılı değil.Göçebe toplumlarda bu durum zaten böyledir olayın doğası gereği.Üstelik özellikle anadoluda karşalaştığım ve hepinizin bildiği;kadınların ve çocukların tarlalarda evin reyisinden vazla çalışması,dayak,başlık parası,okula göndermeme gibi olumsuz şeyler de var..Biz oldukça değişik kültürleri barındıran bir toplumuz örneğin araplardan aldığımız çokça şey var.Acaba bu kadar kadına değer verdiği düşünülen böyle bir toplulukta bu ayıpar ne ile izah edilebilir.Yoksa diğer kültürlerden biraz olumsuz etkilenmemizlemi? pek sanmıyorum
    Bence türk toplumunda ''kadına verilen değer'' meselesi biraz abartılmakta.Bırakın anadoluyu büyük şehirlerimizin orta yerinde dahi neler ile karşılaşıyoruz..Genel olarak kendi insanına fazlaca değer vermeyen ''birey'' kayramını ciddiye almayan bir toplum olarak kadına verilecek marjinal değer ne olabilir ki?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.