Şimdi Ara

ORTALAMA KAÇ KURUŞ YAKTIĞIN NASIL HESAPLANIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Cümleten merhabalar. Arkadaşlar, arabanın ortalama kaç kuruş yaktığını basit bir matematik hesabıyla nasıl yaparız?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• yol bilgisayarında kaç litre yaktığın yazar.

örneğin 100 km de 6 litre yakıyor diye yazar. benzini 4 liradan aldın diyelim buna göre harcadığın benzini hesaplarsın; 100 KM de 24 TL harcamışsındır.

24 TL yi de 100e böldüğün zaman 24 kuruş olarak sonuç çıkar.

Ama bu rakam sürekli değiştiği için o an için harcadığın parayı yazmış olursun.
  • Işık yandığında yakıt alırsınız.Km yi sıfırlarsınız.Tekrar ışık yandığında bakarsınız kaç km yapmış arabanız.Sonra aldığınız yakıtın parasını km ye bölersiniz ortaya kaç kuruş yaktığı çıkar. 50TL/200KM=0.25 kuruş örnek olarak
  • Çok teşekkür ediyorum yardımcı olduğunuz için.
  • 1-Depoyu fulleyin ve odometreyi ( km sayacını ) sıfırlayın.
    2-Bir miktar yol alın. Şehir içi şehir dışı karışık olsun. ( en az 300-500 km kullanın)
    3-Depoyu tekrar fulleyin. ( dikkat edilecek husus her iki depo fullemede pompa ilk attığında pompacı daha fazla yakıt koymasın. Yani her iki fullemede depo aynı miktarda dolsun )
    4-İkinci fullemede ödediğiniz rakamı ,aldığınız benzin miktarını ve yaptığınız km yi not edin. ( örnek ; 50 tl , 9,89 lt , 113 km gibi )

Kaç kuruş yakıyor'u hesaplamak istiyorsanız ;
    Tutar / Km yani 50/113= 0,44 kuruş

100 km de kaç litre yakıyor'u hesaplamak istiyorsanız ;
    Litre / km ( yaptığınız km yi 100'e bölün )yani 9,89 / 1,13 =
    8,75lt / 100 km

İlk yol benzin fiyatlarının devamlı değişmesi sonucu farklılık gösterecektir.

İkinci yol daha bet bir sonuçtur

• Depoyu fullemeden yapma şansım yok sanırım.
  • Tam doldurur belli bir gidip tekrar doldurursun. Sonra harcadığınız parayı km ye bölerek km de kaç kr yaktığı çıkar. Depoyu bitirmek daha kesin sonuç verir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: diemradyo

Depoyu fullemeden yapma şansım yok sanırım.

Ben şahsen inanmıyorum bu depo fulleme olayına.Merak edip söylenilen yöntemi de yaptım bir kere sonuç aynı oldu.Mantığı nedir zaten anlamış değilim.Işık yanmasını baz alıyorum ben hep.Aldığım yakıtı da ışık yandığında aldığımdan şaşma olmuyo.

Edit: Yol bilgisayarına da çok güvenmemek lazım.En doğru hesap kendi yaptığınız hesap olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frank W. -- 28 Eylül 2016; 17:38:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Frank W.

quote:

Orijinalden alıntı: diemradyo

Depoyu fullemeden yapma şansım yok sanırım.

Ben şahsen inanmıyorum bu depo fulleme olayına.Merak edip söylenilen yöntemi de yaptım bir kere sonuç aynı oldu.Mantığı nedir zaten anlamış değilim.Işık yanmasını baz alıyorum ben hep.Aldığım yakıtı da ışık yandığında aldığımdan şaşma olmuyo.

Edit: Yol bilgisayarına da çok güvenmemek lazım.En doğru hesap kendi yaptığınız hesap olur

Her arabada ışık işi aynı değil. Bazı arabalarda ışığı kalan menzile göre yakıyor. Yani, son anlarda aracı çok sıkıştırarak kullandıysan ve 14LT yaktırdıysan ışık önce yanıyor falan...

Ancak klasik manada ışık nispeten güvenilirdir.

Gene de, en güveniliri aynı pompadan almaktır. Her pompanın hassasiyeti farklıdır. Aynı pompadan alırsanız pompanın aynı anda atacağını varsayabilirsiniz. O yüzden fulle, kullan, fulle yakıtı iki seferde de aynı pompadan alırsanız en güvenilir sonucu verir. Farklı bir pompadan alırsanız, hesap için tuttuğunuz km'yi uzun tutarsanız, hata payınız düşer. hesap için tuttuğunuz km'yi kısa tutarsanız hata payınız artar.

Km'yi 300km civarında tutarsanız pompanın sebep olabileceği hata payı %1'i bulmaz.

• Yazılmıştır da ben yine de yazayım. Mesela 100 Km'de 10 litre yaktınız, 10xlitre fiyatı 100km deki yakıt masrafınızı gösterir. Bunu kuruşa çevirip 100'e bölerseniz kilometrede kaç kuruş yaktığınızı bulursunuz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç bir zaman yol bilgisayarı rakamlarına bakılmaz.ışık yandıktan sonra mesela 200 liralık yakıt alıp km yi sıfırlıyosun.ışık tekrar yandığında mesela 1000 km yol yapmışsın.200x100=20000, 20000:1000=20 kr

• Kuruş hesabı bakkal hesabı gibi; Hele mazot için. En güzeli lt. hesabı. Tüm dünyanın ortak hesabı, yani otomobil firmalarının. Mazotu İstanbul'da 4.07'den, indirimli yerden 3.95'ten, mesela Bolu Gerede çıkışında 3.55'ten alıyorum. Yani hesap kuruşla çok oynak. Lt. değişmez ve ortak hesaptir.

Ha bir de fiyat ayarlaması (ZAM) ve vergi ayarlaması (OKKALI ZAM) olunca kuruş hesabı tamamen çöpe gider.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Orhan Hoca -- 28 Eylül 2016; 21:01:03 >
  • En 👹 guzelı depoyu taşana kadar doldur gıt gez sonra tekrar tasana kadar doldur en garantisi bole

Depoyu tam doldurunca tasana kadar havamı yapar la bilgisi olan var mı pompacı dedi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.