Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (78. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
94.579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7677787980
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hobbit'ten sonra Yüzüklerin Efendisi'ne başladım. Kitapta bir önsöz kısmı var. Bilbo'nun yüzüğü bulduğu kısım özetlenmiş. Orada dikkatimi şu çekti. Biliyorsunuz yüzüğü goblin mağarasında buldu. Fakat burada goblin yerine hep orc denmiş. Sebebi nedir ?
  • Ben orc ve goblinleri sorucağım.Baktım fakat ilk sayfada bulamadım.Orcların elflerden geldiğini biliyorum peki goblinler nereden geldi ve orclarla goblinler arasında bir kan bağı var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Orc goblin aynı şeydir.Tolkien hobbitte goblin olarak tanımlıyor o ırkı sonra LOTR de orc'u kullanmaya başlıyor.
  • kpwale kullanıcısına yanıt
    Anladım. İşin mimarına karışmak olmaz tabi de keşke öyle olmasaymış Goblin ve Orc filmlerinde farklı iki ırktı o yüzden aklıma öyle yerleşmiş biraz yadırgadım aynı şey olmalarını. Teşekkürler bilgi için.
  • Tolkien'in 9 ciltlik Orta Dünya Tarihi hariç diğer tüm kitaplarını okudum.
    Aklıma takılan bir 2 soru var.Cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.

1.Aragorn Fırtına Tepesi'nde Dokuzlar'dan beşiyle karşılaştı.Bu beşin içinde içlerinde en güçlü olan ve Frodo'yu da yaralayan Witch King vardı.Bu o kadar güçlü bir büyücü olmasına rağmen Aragorn nasıl beşiyle mücadele etti anlayamadım.Elinde ateş var demeyin.Diğeri de büyücü.

2.Hobbitler Shire sınırından çıkarken Dokuzlar peşine takılıyor.4 Hobbit'i yolda Yüzüktayflarından birisi aniden görüyor.Fakat neden kılıç çekip öldürmüyor.Atının dibinde olmasına rağmen ve bu kadar güçlü olmalarına rağmen Hobbit'ler göle giderek kaçıyorlar.

• rat.planet kullanıcısına yanıt
    Her şeyde mantık arama.Ona bakarsan kartallar nazgullardan güçlü.Gandalf uçarak atsaydı yüzüğü ya da Saouron dağın girişini yıksaydı kimse yüzüğü yok edemezdi.:)

• quote:

Orijinalden alıntı: rat.planet

Tolkien'in 9 ciltlik Orta Dünya Tarihi hariç diğer tüm kitaplarını okudum.
    Aklıma takılan bir 2 soru var.Cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.

1.Aragorn Fırtına Tepesi'nde Dokuzlar'dan beşiyle karşılaştı.Bu beşin içinde içlerinde en güçlü olan ve Frodo'yu da yaralayan Witch King vardı.Bu o kadar güçlü bir büyücü olmasına rağmen Aragorn nasıl beşiyle mücadele etti anlayamadım.Elinde ateş var demeyin.Diğeri de büyücü.

2.Hobbitler Shire sınırından çıkarken Dokuzlar peşine takılıyor.4 Hobbit'i yolda Yüzüktayflarından birisi aniden görüyor.Fakat neden kılıç çekip öldürmüyor.Atının dibinde olmasına rağmen ve bu kadar güçlü olmalarına rağmen Hobbit'ler göle giderek kaçıyorlar.

Kitapta nasıldı hatırlamıyorum ama film için abartma yapmışlardır muhtemelen

Filme aksiyon katmak için yapılmış birşey kitapta tayflardan biri surunerek bizimkilere yaklaşırken elfler geliyor ve ordan uzaklaşıyor

aragornu hafife almayın derim hocam
    hastayım şimdi yazamayacağım ve bilgilerim tam değil ama aragornu hafife almayın derim

• @rat.planet

Ortada birçok değişken bulunmakta.Aragorn'un beş Nazgul'le o anda mücadele etmesi pek bir anlam ifade etmiyor.Gelecekte aynı kişiler karşı karşıya gelse ne olacağını kimse bilemez.Aragorn orada sadece zaman kazanıp anı kurtardı.Aniden ateşle gelip Nazgul'leri uzaklaştırdı.Daha sonra Glorfindel'in yardımı ve nehirin ayaklanması olmasa büyük ihtimalle hepsi yakalanacaktı.Şunu da unutmamak gerek Nazgul'ler doğrudan Sauron'un gücüne bağlıdır.O ne kadar güçlenirse onlar da o kadar güçlenir.Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Witch King Pelennor Çayırları Savaşı'nda hem hazırlıklı hem de çok daha güçlüydü.Bu yüzden de Gandalf'a meydan okuyabilmiştir.Kısacası ortam koşulları öncelikli olmak üzere birçok değişkeni hesaba katmak gerekir.

Tam olarak kitapta nasıl olduğunu hatırlamıyorum.Bakmam gerekecek.Nazgul'ler yüzüğü alabilecek konumda iseler öldürür ve alırlar zaten.Hatırladığım kadarıyla Hobbitler sal ile nehri geçiyorlardı.Su da Nazgul'lerin başka bir zayıf noktasıdır.Ayrıca araya su girdiğinde Nazgul'lerin yüzüğü sezme hissi kaybolur.

@Barney_stinson_awesome

Bu en sevmediğim düşünce tarzıdır açıkçası.Herşeyde mantık aramasak bu konuyu açmazdık.Her ne kadar bu eser fantastik de olsa kendi içinde tutarlı olması beklenir.Söz konusu Orta Dünya olduğunda da tutarlılık bakımından en üst sıralarda yer alır.O yüzden buradaki bütün sorulara cevap vermeye çalışıyorum.Aklınızda herhangi bir soru kaldıysa kesinlikle sormanızı bekliyorum.Bahsettiğiniz kartallarla yüzüğü atsalardı muhabbetine onlarca kez cevap yazdım.Açıkçası bayatladı artık.Kitapları okumuş biri bunun neden yapılamayacağına dair birçok söz rahatlıkla söyleyebilir.

• Hocam önceden sorulmuş olabilir ama göremedim ben;

Sence yüzüğü bir orc bulsaydı mesela,onu kendi için mi isterdi yoksa direk Saurona mı götürürdü?

• quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

@rat.planet

Ortada birçok değişken bulunmakta.Aragorn'un beş Nazgul'le o anda mücadele etmesi pek bir anlam ifade etmiyor.Gelecekte aynı kişiler karşı karşıya gelse ne olacağını kimse bilemez.Aragorn orada sadece zaman kazanıp anı kurtardı.Aniden ateşle gelip Nazgul'leri uzaklaştırdı.Daha sonra Glorfindel'in yardımı ve nehirin ayaklanması olmasa büyük ihtimalle hepsi yakalanacaktı.Şunu da unutmamak gerek Nazgul'ler doğrudan Sauron'un gücüne bağlıdır.O ne kadar güçlenirse onlar da o kadar güçlenir.Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Witch King Pelennor Çayırları Savaşı'nda hem hazırlıklı hem de çok daha güçlüydü.Bu yüzden de Gandalf'a meydan okuyabilmiştir.Kısacası ortam koşulları öncelikli olmak üzere birçok değişkeni hesaba katmak gerekir.

Tam olarak kitapta nasıl olduğunu hatırlamıyorum.Bakmam gerekecek.Nazgul'ler yüzüğü alabilecek konumda iseler öldürür ve alırlar zaten.Hatırladığım kadarıyla Hobbitler sal ile nehri geçiyorlardı.Su da Nazgul'lerin başka bir zayıf noktasıdır.Ayrıca araya su girdiğinde Nazgul'lerin yüzüğü sezme hissi kaybolur.

@Barney_stinson_awesome

Bu en sevmediğim düşünce tarzıdır açıkçası.Herşeyde mantık aramasak bu konuyu açmazdık.Her ne kadar bu eser fantastik de olsa kendi içinde tutarlı olması beklenir.Söz konusu Orta Dünya olduğunda da tutarlılık bakımından en üst sıralarda yer alır.O yüzden buradaki bütün sorulara cevap vermeye çalışıyorum.Aklınızda herhangi bir soru kaldıysa kesinlikle sormanızı bekliyorum.Bahsettiğiniz kartallarla yüzüğü atsalardı muhabbetine onlarca kez cevap yazdım.Açıkçası bayatladı artık.Kitapları okumuş biri bunun neden yapılamayacağına dair birçok söz rahatlıkla söyleyebilir.

Cevabınız için teşekkürler.Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla o dönemde henüz Sauron ve Nazgullar yeterince güçlü değiller.Kralın Dönüşü kitabında büyük bir güce sahip oluyorlar.O nedenle Aragorn kendini savunabildi.Bir de elinde ateşle mücadele ediyordu.Bu Nazguller'in ateşten korkması bana ilginç geldi.Sauron karanlığı ve ateşi kullanıyor.Nazgullar ateşten neden korku anlayamadım.

Sorularım biraz saçma oldu sanırım.

• @emolity

Eğer ne olduğunu anlayabilirse ve yüzüğü kullanma isteği Sauron'a olan korkusundan üstün gelirse kendine saklamayı deneyebilir.Fakat yüzük ork gibi düşük seviyeli varlıklara herhangi bir güç vermez.Aynı Gollum'da olduğu gibi onu içten içe bitirir.Ki bu durumda Gollum herhangi bir orktan çok daha zekidir.Yani Nazgul'ler ve Sauron için kolayca yem olur bunu deneyen ork.Böyle bir durumla karşılaşmadığımız için yazdıklarım yorumdur.Kesin doğrular değil.

@rat.planet

Güçten ziyade şunu kavramak gerekiyor.Bir kişi karşısındakinden ne kadar güçlü olursa olsun bu onun hiçbir koşulda yenilmeyeceği anlamına gelmez.O kişiyi hazırlıksız yakalayabilirsin, geri çekilmesini sağlayabilirsin.Fantastik filmlerden, oyunlardan o kadar alışmışız ki güçlü dediğimiz varlıklar filmin/oyunun sonuna kadar karşı koyulmaz şekilde güçlü gösteriliyor.Sonunda ise bir şekilde mağlup ediliyor.Çevre şartları ve taktik belki de güçten çok daha önemlidir.Şunu da belirtmek gerekir ki Nazgul'lerin asıl gücü korkudur.İradesi sağlam olan kişilere karşı çok fazla etki edemezler fiziksel olarak.Ateşten korkmak ise şöyle, bu bir Nazgul'de olsa birinin kafasına yanan bir meşale atarsan o varlık geri çekilmek zorunda kalır.Ayrıca ateş sadece kötülüğün simgesi değildir.Birçok yerde iyiliğin simgesi olarak da geçer.

• quote:

@emolity

Eğer ne olduğunu anlayabilirse ve yüzüğü kullanma isteği Sauron'a olan korkusundan üstün gelirse kendine saklamayı deneyebilir.Fakat yüzük ork gibi düşük seviyeli varlıklara herhangi bir güç vermez.Aynı Gollum'da olduğu gibi onu içten içe bitirir.Ki bu durumda Gollum herhangi bir orktan çok daha zekidir.Yani Nazgul'ler ve Sauron için kolayca yem olur bunu deneyen ork.Böyle bir durumla karşılaşmadığımız için yazdıklarım yorumdur.Kesin doğrular değil.

@rat.planet

Güçten ziyade şunu kavramak gerekiyor.Bir kişi karşısındakinden ne kadar güçlü olursa olsun bu onun hiçbir koşulda yenilmeyeceği anlamına gelmez.O kişiyi hazırlıksız yakalayabilirsin, geri çekilmesini sağlayabilirsin.Fantastik filmlerden, oyunlardan o kadar alışmışız ki güçlü dediğimiz varlıklar filmin/oyunun sonuna kadar karşı koyulmaz şekilde güçlü gösteriliyor.Sonunda ise bir şekilde mağlup ediliyor.Çevre şartları ve taktik belki de güçten çok daha önemlidir.Şunu da belirtmek gerekir ki Nazgul'lerin asıl gücü korkudur.İradesi sağlam olan kişilere karşı çok fazla etki edemezler fiziksel olarak.Ateşten korkmak ise şöyle, bu bir Nazgul'de olsa birinin kafasına yanan bir meşale atarsan o varlık geri çekilmek zorunda kalır.Ayrıca ateş sadece kötülüğün simgesi değildir.Birçok yerde iyiliğin simgesi olarak da geçer.

Şimdi daha iyi anladım.Orta Dünya kitapları öylesine detaylı ki.Bir kere okumakta bu kitabı bitirdim diyemiyorsun.Eksik kısımlar hep oluyor.
    Bir de bu Kartalların yüzüğü taşımasının saçma olduğunu eski sayfalarda bahsettim demişsiniz.Sayfaları inceledim fakat bir türlü bulamadım o yazınızı.Sayfa sayısını hatırlıyor musunuz?

Sinema bölümünde yazmıştım mesajı.Kısaca özet geçersek görevin en önemli kısmının gizlilik olduğunu, Sauron'un planı öğrenmesi dahilinde zaten dağı yerle bir edip kimsenin oraya geçmesine izin vermeyeceğini, kartalların uçsalarda ölümsüz olmadıklarını ve oklarla rahatça vurulabileceğini, bunlarla birlikte kartalların kendi iradeleri olduğunu ve Orta Dünya halkının kötülüğe karşı kendilerinin savaşması gerektiğine değinmiştim.
  • quote:

Sinema bölümünde yazmıştım mesajı.Kısaca özet geçersek görevin en önemli kısmının gizlilik olduğunu, Sauron'un planı öğrenmesi dahilinde zaten dağı yerle bir edip kimsenin oraya geçmesine izin vermeyeceğini, kartalların uçsalarda ölümsüz olmadıklarını ve oklarla rahatça vurulabileceğini, bunlarla birlikte kartalların kendi iradeleri olduğunu ve Orta Dünya halkının kötülüğe karşı kendilerinin savaşması gerektiğine değinmiştim.

Kartallar demişken keşke Peter Jackson onları da konuştursaymış.Kitapta konuşuyorlar.Filmde çıt yok.
    Kitabı okuyunca dağlar kadar fark olduğunu anladığımda yönetmene çok kızdım.Ama onlarda ticari bir şey yapıyor.Bugüne kadar bir filmin kitabı gözeterek aktaran yönetmen görmedim.

• Kartallarda konuşsa iyi olurdu bence.

Hobbit domat seri oldu kısacası yahu akıl var mantık var 2003'te Kralın Dönüşü vizyona girdi ey PJ madem Hobbit düşüncen vardı önünde 11 yıl var ve sen böyle bir seri çıkarıyorsun ne desem bilemedim.

(Middle-Earth dünyasını çektiği için minettarız ama Hobbit'te kötü yani PJ hayranı olarak bunu söylüyorum)
  • Şimdi bu ayrıkvadi elfleriyle kuyutorman elfleri birbirinden bağımsız bir krallık mı?Ve uzak diyarlara kuyutorman elfleride katılıyor mu.Birde legolasın babası thranduil yüzük yok edildikten sonra ne yapıyor?Bu birleşik krallığa cüceler katılıyor mu?
    Biraz çok soru oldu kusura bakmayın?:)

• Orman elfleri ile ayrikvadi elfleri birbirinden bagimsiz ven eninde sonunfa her elf uzak diyarlara gidiyor(Arwen haric).Cuceler asla elflerle birleşik krallik olusturmuyor onlar kendi kralliginda kaliyor.

• Sizce Gandafın geri gönderilmesi Sauron ve yüzüğün yok olacağının kesin bir işareti miydi?Yoksa görevde başarısızlık olabilir ve Valar Sauronu yok etmekten vazgeçebilir miydi?

• emolity kullanıcısına yanıt
    Valar Orta Dünya'nın kaderine direkt olarak etki etmez.Gönderdikleri temsilcilerle Orta Dünya halklarına tavsiye ve teşvik verirler.Ki bu durumda bu iş Gandalf'a kalmıştır.Gandalf'ın tekrar gönderilmesi zaferin alınacağını kesinleştirmez.Sadece zaferin alınmasını kolaylaştırır.Pekala Gandalf'ın gelmesine rağmen başarısız olunabilirdi.Bu başarısızlıktan sonra olayların nasıl gelişeceği ise çok farklı bir konu olur.

• 
Sayfa: önceki 7677787980
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.