Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (45. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
94.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4344454647
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: elured

silmarili denize attıktan sonra maglora ne oldu? frodo'nun zamanında hala deniz kenarlarında ağıtlar mı söylüyordu

Silmarillion'da silmarili attıktan sonra onun bir gezgin olduğu yazar.Efsaneye göre Orta Dünya'nın kıyılarında pişmanlık ve çaresizlik içinde ağıt yakarak gezdiği söylenir.Çünkü zamanın sonuna kadar hem bedensel hem de ruh olarak Valinor'a girmesi yasaklanmıştır.Alternatif hikayede ise Beleriand kıtasının yokolduğu sırada onun da üstünde bulunduğu ve kıtayla birlikte yokolduğu söylenir.Fakat bu resmi değildir.Bununla birlikte öldürülmüş olsa yazıya dökülmüş olurdu bu olay.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 18 Eylül 2013; 2:24:38 >
  • Soluksuz okudum teşekkür ederim.
  • Arkadaşlar merhaba

Silmarillion'ı okumaya çalışıyorum. Biraz karışık ama parçalar yerine oturdu mu cidden çok keyifli bir hal alıyor. Daha başlarında sayılırım aklıma bir soru takıldı? (141.sayfadayım)

Şimdi Elwë'ye büyüyü kim yaptı? Neden Melian ile birlikte kaldı? Daha sonra büyünün etkisi gidince birlikte yaşıyorlar. Geride bir kısım Teleri halkından Elwë'nin akrabaları ve arkadaşları kalıyor. Elwë'yi arıyorlar. Diğer gruplar Vanyar, Noldor, Teleri Aman topraklarına doğru gidiyorlar. Daha sonra Elwë'yi halkı nasıl buluyor. 133.sayfada halkının neşe içinde çevresini sardığı yazıyor. Bu halk geride kalan akrabaları mı yoksa Teleri halkı mı?
  • S R T kullanıcısına yanıt
    aynı ben. tam o sayfalarda bıraktım. kafam en boş olduğu bi yıl okucam keyifle
  • quote:

Orijinalden alıntı: S R T

Arkadaşlar merhaba

Silmarillion'ı okumaya çalışıyorum. Biraz karışık ama parçalar yerine oturdu mu cidden çok keyifli bir hal alıyor. Daha başlarında sayılırım aklıma bir soru takıldı? (141.sayfadayım)

Şimdi Elwë'ye büyüyü kim yaptı? Neden Melian ile birlikte kaldı? Daha sonra büyünün etkisi gidince birlikte yaşıyorlar. Geride bir kısım Teleri halkından Elwë'nin akrabaları ve arkadaşları kalıyor. Elwë'yi arıyorlar. Diğer gruplar Vanyar, Noldor, Teleri Aman topraklarına doğru gidiyorlar. Daha sonra Elwë'yi halkı nasıl buluyor. 133.sayfada halkının neşe içinde çevresini sardığı yazıyor. Bu halk geride kalan akrabaları mı yoksa Teleri halkı mı?

Biraz detay sormuşsunuz.Ama hatırladığım kadarıyla cevap vereyim.

Elfler Oromë'nin önderliğinde Valinor'a doğru götürülürken elfler üç gruba ayrılmıştı; Vanyar, Noldor, Teleri.Teleri halkına Olwë ve kardeşi Elwë önderlik etmekteydi.Fakat Teleri grubu diğer gruplara göre çok daha yavaş ilerliyordu.Bu yüzden bayağı geri kalmışlardı.Orta Dünya'nın batı kıyılarına vardıklarında Vanyar ile Noldor çoktan Valinor'a ulaşmıştı.Teleri ise burada bir süre beklemek zorundaydı.Çünkü Valinor'a ulaşmak için Valar'ın hareket ettirdiği Tol Eressëa adasının kendilerini alması gerekiyordu.Teleri halkı burada uzunca bir süre bekledi ve geçici olarak Beleriand'a yerleştiler.İşte bu zamanlarda Elwë Nan Elmoth ormanlarında yalnız başına gezinmeye başladı.Burada gezinirken ilk defa Melian'ı gördü ve ona aşık oldu.Birlikteliklerinden ortaya çıkan büyüye kapıldılar ve hiçkimseden habersiz uzunca bir süre beraber yaşadılar.Bu sırada Valar, Teleri halkını Valinor'a götürmek için geri geldi.Burada Teleri halkı ayrıldı.Bazısı Olwe'yi takip ederek Büyük Deniz'i geçtiler.Bazıları ise kayıp önderleri Elwë olmadan gitmek istemedi ve Beleriand'da kalmaya karar verdiler.Bundan yıllar sonra Elwë ve eşi Melian ortaya çıktı ve geriye kalmış halkını toplayarak Beleriand'da Doriath Krallığı'nı kurdu.

Bir de sorularına kısa cevaplar vereyim.

Elwë'ye büyü yapan kimse yok.Sadece Elwë ve Melian birlikteliklerinin cazibesine kapılıp herşeyi unutuyorlar ve beraber yaşıyorlar bir süre.

Melian'la kalmasının sebebi ona aşık olması.

Halkı Elwë'yi bulmuyor.Elwë ve Melian kendiliğinden ortaya çıkıyorlar ve geride kalanları topluyorlar.

Geride kalanlar Teleri halkının bir kısmı.Diğer kısmı Olwë'yi takip edip Büyük Deniz'i geçiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 29 Eylül 2013; 16:25:54 >

• Oromë kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ediyorum. Kafamdaki sorular yanıt buldu.
  • orome tom bombadil hakkında hangi kanıya varmıştık ? sence bu tom amca nedir tam olarak ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: itachi237

orome tom bombadil hakkında hangi kanıya varmıştık ? sence bu tom amca nedir tam olarak ?

Pek bir karara varamamıştık.Değişik fikirler gelmişti.Müzik sırasında kimsenin haberi olmadan tesadüfen oluşmuş bir varlık olabileceği de ihtimaller arasında.Fakat kesin olarak bilmemiz imkansız.
  • Eru iyidir, iyi. Okurken çok keyifli oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: melkor23

Eru iyidir, iyi. Okurken çok keyifli oluyor.

Eru iyidir tabii, canım kadar sevdiğim köpeğimin ismi
  • Merhaba ben serinin 3 lemeyi ve hobbit i okudum şimdi de silmarillion okuyorum buda bitince hurinin çocuklarını mı okusam yoksa bitmemiş öykülerimi.
  • hurini okuyup biraz vites düşür bence. silmarilion kasacak çünkü. sonra full gaz bitmemiş öykülere
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ken Adams

Merhaba ben serinin 3 lemeyi ve hobbit i okudum şimdi de silmarillion okuyorum buda bitince hurinin çocuklarını mı okusam yoksa bitmemiş öykülerimi.

Şöyle birşey de var.Bitmemiş Öyküler'in ikinci hikayesi zaten Hurin'in Çocukları'nı anlatıyor.Ayrı satılan Hurin'in Çocukları kitabından farkı var mı tam emin değilim.İkisini de okudum ama gözüme önemli birşey çarpmadı.Tekrar mı çevrildi bilmiyorum.Ama sadece anlatımda ufak farklılıklar var.Demek istediğim direkt Bitmemiş Öyküler'den devam edebilirsiniz.Bu kitabı bitirdiğinizde Hurin'in Çocukları'nı da okumuş olacaksınız.Daha sonra arşivlik için ayrı satılan Hurin'in Çocukları kitabını alabilirseniz.Duruma göre hikayeyi bu kitaptan da okuyabilirsiniz.Ama maddi olarak tek bir kitapla her iki kitabı da okumuş olacaksınız.

• bitmemiş öyküleri oku.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ulaslaslas

hurini okuyup biraz vites düşür bence. silmarilion kasacak çünkü. sonra full gaz bitmemiş öykülere

Evet şu ana kadar diğer kitaplara kıyasla daha ağır bir yapısı var ama hemen hemen her şeye açıklık getirdiği için güzel.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oromë kullanıcısına yanıt
    itachi237 kullanıcısına yanıt
    Maddiyat sorun değil üninin kitaplıktan ödünç alıyorum cevap için teşekkürler.

İtachi sen de sağol öneri için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çevirmen X -- 2 Ekim 2013; 23:13:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eğer yüzük yok edilmeseydi sizce ne olurdu? elfler ne kadar dayanabilirdi? böyle bir durumda valar orta-dünya'da ki herkesin ölmesine göz yumar mıydı yoksa müdahale mi ederdi? aslında sormak istediğim şey şu. silmarillion'u okumadım ama bildiğim kadarıyla melkor zamanında melkor yenilgiye uğratılıyor ve melkorun gücü yüzük savaşı sırasında sauron'un gücüne kıyasla çok daha fazla. peki valinor neden tekrar müdahale etmiyor? tamam istariyi göndermişler ama onlar da güçleri kısıtlanarak gönderilmiş ve amaçları sadece halkı örgütlemek. bunlardan da sadece gandalf tam olarak başarılı oluyor. bunun yerine oradan bir elf ordusu gönderip başlarına da orome ve tulkas'ı koysalardı bence rahatlıkla kötülükten temizlenebilirdi orta dünya. neden bunu yapmıyorlar?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Barristan the Bold

eğer yüzük yok edilmeseydi sizce ne olurdu? elfler ne kadar dayanabilirdi? böyle bir durumda valar orta-dünya'da ki herkesin ölmesine göz yumar mıydı yoksa müdahale mi ederdi? aslında sormak istediğim şey şu. silmarillion'u okumadım ama bildiğim kadarıyla melkor zamanında melkor yenilgiye uğratılıyor ve melkorun gücü yüzük savaşı sırasında sauron'un gücüne kıyasla çok daha fazla. peki valinor neden tekrar müdahale etmiyor? tamam istariyi göndermişler ama onlar da güçleri kısıtlanarak gönderilmiş ve amaçları sadece halkı örgütlemek. bunlardan da sadece gandalf tam olarak başarılı oluyor. bunun yerine oradan bir elf ordusu gönderip başlarına da orome ve tulkas'ı koysalardı bence rahatlıkla kötülükten temizlenebilirdi orta dünya. neden bunu yapmıyorlar?

Aslında bu durumun temel sebebi kendin ettin kendin buldun.En baştan başlayalım.Arda'nın yaratılışından kısa süre sonra Melkor ile diğer Valar arasında kutuplaşma başlamıştı.Uzun süre Melkor'a karşı direndiler ve Arda'yı gelecek olanlar için hazırladılar.

Elflerin gelmesinden kısa süre sonra onları korumak için yaşadıkları yere davet ettiler ve Melkor'un kalesini yerle bir edip onu tutsak ettiler.Yani herşeyin başında Valar'ın hiçkimseyle bir problemi bulunmamakta ve onları korumak için ellerinden geleni yapmaktaydılar.

Daha sonra işler değişti.Melkor serbest kalıp kötülüklerini yaptıktan sonra elfler tüm uyarılara rağmen Valar'a sırt çevirdi ve tam da Melkor'un istediğini yaptılar.Bu durumdan sonra Valar'a da onları serbest bırakmak kaldı.Fakat tek bir şartla; ne yaparsanız yapın umrumuzda olmayacak.Buraya da bir daha geri gelemezsiniz.Yaptıklarınızın sonuçlarına katlanacaksınız.

Belki de elfler oradan hiç ayrılmasaydı Valar kısa süre sonra Melkor'u yakalayacak ve kötülük başlamadan bitecekti.Elfler bu tutumuyla kendileriyle birlikte diğer ırkların da sonunu hazırlamış oldu.Yaptıklarının sonuçlarını ise eminim ki fazlasıyla katlandılar.

Buna rağmen Earendil'in her iki ırk adına özür dilemesiyle Valar elfleri affetti ve onlara yardım edip kötülüğü bir kez daha uzaklaştırdı.Elflere geri dönüş yolu açıldı.Tabiki dönmek ya da kalmak onlara kalmış.İnsanlara ise Numenor adası ve uzun ömür bahşedildi.Bu kadar iyiliğe rağmen sonuç, insanların Valar'a karşı gelmesi ve Sauron'u dinlemesi oldu ve hatta daha da ileri gidip Valar'ın yaşadığı yere saldırmak.

Bu olaydan sonra Eru Valar'ın yaşadığı yeri dünyadan ayırdı ve elfler dışında kimsenin bulamamasını sağlandı.Bu durumda Valar'ın kendini soyutlamasına kimse birşey diyemez sanırım.Siz ne kadar birine iyilik yapsanız da sonuçta daha fazlası için ibre size dönüyor.

Bundan sonra olanlar da yine Orta Dünya'da yaşayanların hatasıdır.Yüzüklerin yapılması, Sauron'a kanılması, daha sonra cücelerin ve insanların Sauron'un verdiği yüzükleri alması hep kendilerinin hatasıdır.Bu durumda sonuçlarına da katlanmalılar ve eğer yapabiliyorsalar kötülüğü kendi başlarına yenmelidirler.Buna rağmen Valar yine de yardım etmiş, Üçüncü Çağ'da Istari'yi göndermiştir.

Yani Valar'ın neden yardım etmedi diye yadırganması kesinlikle doğru olmaz.Onlar ellerinden geleni yapmış, fakat karşılığında iyi şeyler görememişlerdir.Hatta herhangi bir karşılık bekledikleri de söylenemez.Elflerin, insanların veya cücelerin tek yapması gereken kötülüğe dönmemekti.Fakat bunu yapamadılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 4 Ekim 2013; 23:11:52 >

• İsengard uruk-hai'larının aslında ölen elfler olduğuna dair bir duyum almıştım.
    okuduğum kitaplar;
    Hobbit
    Yüzüklerin efendisi yüzük kardeşliği
    Yüzüklerin efendisi iki kulenin yarısına gelmiş sayılırım ama hiçbir bilgi bulamadım bu kitaplarda bunla ilgili.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ANTİ BUG

İsengard uruk-hai'larının aslında ölen elfler olduğuna dair bir duyum almıştım.
    okuduğum kitaplar;
    Hobbit
    Yüzüklerin efendisi yüzük kardeşliği
    Yüzüklerin efendisi iki kulenin yarısına gelmiş sayılırım ama hiçbir bilgi bulamadım bu kitaplarda bunla ilgili.

Uruk-hai orkların bir çeşididir.İlk orkların esir alınmış elflerin Melkor tarafından bozulmasıyla meydana getirildiğini biliyoruz.Fakat bir süreden sonra büyük ihtimalle elflere ihtiyaç kalmamıştır.Orklar kendi aralarında bir şekilde üremiştir.Fakat bunun tam olarak nasıl olduğu hiçbir yerde yazmıyor. Urukların da insan-ork melezi olduğu söylentisi vardır.Çünkü normal orklardan daha uzun olmaları, güneşten etkilenmemeleri gibi yeni özelliklere sahiptirler.Yüzüklerin Efendisi İki Kule'de Ağaçsakal böyle bir fikir ortaya atmıştır.Ama yine net birşey söylenemez.Yani ölen elflerden oluşma gibi birşey mümkün değil.Ölen bir varlık ölmüştür.Bir daha başka bir şekilde de olsa geri gelmez.

• 
Sayfa: önceki 4344454647
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.