Şimdi Ara

Orjinal-Kaliteli Fizik-1 Soruları #2#

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar soruların fotoğraflarını ekledim, doğru şık soru numarasının altında.
    Sorular ısı ve sıcaklık konusundan.

Özellikle sayısalcı arkadaşların fikir ve yardımları benim için çok faydalı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recplayer -- 24 Eylül 2010; 0:03:35 >

• arkadaşım bu konuya çalışmadım hiç ama 7. soruda çubuk 2 x kadar ilerleyecek çünkü bu uzamanın yarısı dönme yarısıda ötelemeye gider.yani x kadarlık bölümü cisimi kendi yerinde 1 tur döndürcek x kadar da ileriye götürecek böyle düşündüm ben.

ayrıntılı öğrenirsen mutlaka yaz çözümlerinide

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gelenbevili172hhc -- 23 Eylül 2010; 23:55:54 >

Orijinalden alıntı: gelenbevili172hhc

arkadaşım bu konuya çalışmadım hiç ama 7. soruda çubuk 2 x kadar ilerleyecek çünkü bu uzamanın yarısı dönme yarısıda ötelemeye gider.yani x kadarlık bölümü cisimi kendi yerinde 1 tur döndürcek x kadar da ileriye götürecek böyle düşündüm ben.

ayrıntılı öğrenirsen mutlaka yaz çözümlerinide

Teşekkürler, bu sorunun çözümlü olanı da vardı başka bir kitapta ama pek anlamamıştım.

sorular çözüldükçe cevaplar eklenir zaten. (umarım)

• 2. soru
    Güneş ışığının renkleri: Kırmızı - Turuncu - Sarı - Yeşil - Mavi - Mor

Soldan sağa doğru enerji artıyordu. Şimdi mantık şudur: Güneş ışığında soruda verilen 3 renk de zaten var. Çubuklar, gelen Güneş ışığında bulunan kendi renklerini geri yansıtacaklar; ama diğer ışıkları da soğuracaklar. Soğrulan ışıkların toplam enerjisi de alınan ısı miktarını verecek.

Kırmızı çubuğa Güneş ışığı gönderilince kırmızı dışındaki bütün renkler soğrulacak: T + S + Y + Ma + Mor

Mavi çubuğa Güneş ışığı gönderilince mavi dışındaki bütün renkler soğrulacak: K + T + S + Y + Mor

Siyah çubuğa Güneş ışığı gönderilince bütün renkler soğrulacak.

Karşılaştırma yapalım. En çok enerjiyi hangi çubuk soğurur? Bütün renkleri aldığı için siyah çubuk. Sonra? Kırmızısız serinin enerjisi mavisiz serininkine göre daha fazla olacağı için kırmızı çubuk. En düşük enerjiyi de mavi çubuk olacak.

Isınma miktarı: Siyah > Kırmızı > Mavi

Isıttığımız için çubuklar genleşip uzayacak. Uzadıktan sonra uçları elektrik kablolarına değecek, böylece devreden akım geçmeye başlayacak. Alınan ısı miktarına göre en çabuk genleşen çubuk hangisidir? Siyah çubuk. En çabuk genleştiği için siyah çubuğun ilettiği akımla beslenen Z lambası en çabuk yanacak. O hâlde Z lambasının yanma süresi olan t(Z) için en küçük süre diyebiliriz. Aynı mantıkla sonra t(X), sonra da en geç yanan lamba olan Y'nin yanma süresi olan t(Y) gelir.

Yanma süreleri arasındaki sıralama t(Y) > t(X) > t(Z) olur.

• 12 sorunun 2. şıkkı neden doğru biliyormusun.çünkü çubuğun boyu dikey(düşey) yerleşmiş.çubuğun boyu 10 m olsun.k makarasının yerden yüksekliği 2 metre değdiği nokta ise k+ noktası olsun l makarasının olduğu yükseklik 6 metre değdiği noktada l+ olsun.genleşmeden sonra çubuk tek taraflı sadece yukarıya doğru uzayacaktır, atıyorum çubuğun boyu 10 metreden 20 metreye çıksın.k+ noktasıda 2 metreden 4.m ye çıkar yani 2 mlik yer değişir.l+ noktasıda 6 metreden 12. m ye çıkar l+ noktasıda 6 metre yukarıya çıkmış oldu.

buna göre l makarası k makarasından kesinlikle daha fazla döner.

Kırmızı - Turuncu - Sarı - Yeşil - Mavi - Mor

Bu sıralama ışık dalgalarının renklerine göre taşıdığı enerji miktarlarının sıralamasıydı, tamamdır, teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recplayer -- 24 Eylül 2010; 0:17:05 >
    Yeşil lambanın sönüp kırmızı lambanın yanması için yeşil lambanın beslendiği koldan akım geçmemeli, kırmızı lambanın beslendiği koldan akım geçmelidir. Bunun için de yeşil lambanın beslendiği kolda bir kesinti olmalı, kırmızı lambanın beslendiği kolun pille bağlantı yolu kesintisiz olmalıdır.

Çubuklar ısıtıldığında yukarıdaki durum olduğuna göre çubuğun sol kısmında Y-X bölümünün ortası yukarı doğru bükülmüş, sağ kısmında Z-X bölümünün ortası aşağı doğru bükülmüştür. Bu anlattığım olayı kafanda canlandırdığın zaman Y-X ucunun sol alt yönelip soldaki kablolarla bağlantılı olacağını, Z-X ucununsa sağ üste yönelip sağdaki kablolardan uzaklaşacağını göreceksin.

Y-X bölümünün ortası yukarı doğru bükülmüşse burada Y'nin X'ten daha fazla genleştiğini söyleyebiliriz. Aynı mantıkla Z-X bölümünün ortası aşağı doğru bükülmüşse burada X'in Z'den daha fazla genleştiğini söyleyebiliriz.

Buna göre genleşme katsayıları arasındaki ilişki Y > X > Z olur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Problemli Mat 1 Sorusu
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

12 sorunun 2. şıkkı neden doğru biliyormusun.çünkü çubuğun boyu dikey(düşey) yerleşmiş.çubuğun boyu 10 m olsun.k makarasının yerden yüksekliği 2 metre değdiği nokta ise k+ noktası olsun l makarasının olduğu yükseklik 6 metre değdiği noktada l+ olsun.genleşmeden sonra çubuk tek taraflı sadece yukarıya doğru uzayacaktır, atıyorum çubuğun boyu 10 metreden 20 metreye çıksın.k+ noktasıda 2 metreden 4.m ye çıkar yani 2 mlik yer değişir.l+ noktasıda 6 metreden 12. m ye çıkar l+ noktasıda 6 metre yukarıya çıkmış oldu.

Yani dikey yönlü genleşmelerde çubuğun herhangi bir noktasındaki uzama miktarı o noktanın yere göre yüksekliğine bağlı, doğru anlamışımdır umarım.

• quote:

Orijinalden alıntı: :AlacaKaranlık:

5. soru
    Y

Çubuklar ısıtıldığında yukarıdaki durum olduğuna göre çubuğun sol kısmında Y-X bölümünün ortası yukarı doğru bükülmüş, sağ kısmında Z-X bölümünün ortası aşağı doğru bükülmüştür.

Of nasıl da düşünemedim bükülme olduğunu.
    Bu testten önce Final'den birkaç soru çözmüştüm, öncüllü sorulardan öyle bir kafam bulanmış ki perçinleşmiş metallerin sıcaklıkla bükülmeme olayını bile düşünememişim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recplayer -- 24 Eylül 2010; 0:37:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: welt91

quote:

12 sorunun 2. şıkkı neden doğru biliyormusun.çünkü çubuğun boyu dikey(düşey) yerleşmiş.çubuğun boyu 10 m olsun.k makarasının yerden yüksekliği 2 metre değdiği nokta ise k+ noktası olsun l makarasının olduğu yükseklik 6 metre değdiği noktada l+ olsun.genleşmeden sonra çubuk tek taraflı sadece yukarıya doğru uzayacaktır, atıyorum çubuğun boyu 10 metreden 20 metreye çıksın.k+ noktasıda 2 metreden 4.m ye çıkar yani 2 mlik yer değişir.l+ noktasıda 6 metreden 12. m ye çıkar l+ noktasıda 6 metre yukarıya çıkmış oldu.

Yani dikey yönlü genleşmelerde çubuğun herhangi bir noktasındaki uzama miktarı o noktanın yere göre yüksekliğine bağlı, doğru anlamışımdır umarım.

evet öyle ,diğer türlü olsaydı 0 noktası birden 10 m ye çıkardı mantar gibi :D genleşme mantığına aykırı

• 6. soru
    Kaplar özdeş. Kapların suyla dolu kısımları özdeş, dolayısıyla su miktarları aynı. Borular özdeş. Bu sulara aynı miktarda ısı veriyoruz. Hepsinin son sıcaklığı +8 santigrat derece olsun.

Suyun özel bir durumu vardı: 0 santigrat dereceden +4 santigrat dereceye sıcaklık artarken suyun hacmi azalır, +4 santigrat dereceden sonraysa hacim artmaya başlar ve devam eder.

M kabındaki su zaten +4 santigrat derecede. Buna bir miktar ısı verince doğrudan genleşip hacmi artar. Borudan yükselir. +8 santigrat dereceye ulaştığında son yüksekliği h olsun.

L kabındaki su +2 santigrat derecede. Buna da aynı miktar ısıyı veriyoruz. Su +2 santigrattan +4 santigrata gelirken hacmi bir miktar azalacak; yani boruda yükselmek de değil, bulunduğu bölümde yüksekliği azalacak. Daha sonra +4 santigrat dereceden +8 santigrat dereceye gelirken hacmi tekrar artacak; ancak buradaki artış M kabındaki gibi h'a kadar olamayacak. Çünkü hacmi daha önce bir miktar azalmıştı, biz bu azalan hacimden tekrar suyu yükseltiyoruz. h olmaz. 0,8h olsun.

K kabındaki su 0 santigrat derecede. Buna da aynı miktar ısıyı veriyoruz. Su 0 santigrat dereceden +4 santigrat dereceye gelirken hacmi bir miktar azalacak; ancak buradaki azalma L'deki azalmadan da fazla olacak. Çünkü L'deki +2'den +4'e gelirken K'daki 0'dan +4'e geliyor. Yüksekliği daha fazla düşecek. +4 santigrat dereceden +8 santigrat dereceye ulaşana kadar da hacmi tekrar artacak; ancak bu düşen yüksekliğin üstüne yükleniyoruz. Burada borudaki son yükselik L'den de düşük bir şey olur. 0,4h olsun.

Son yükseklikleri karşılaştırırsak M > L > K olduğunu görürüz.

• Son soru
    Isınan sıvıların genleşmesi ilkesini açıklamada kullanabiliriz. Sıvıyı alttan ısıtıyoruz. Sıvı genleşecek. O kadar çok genleşebilir ki pipetten dışarıya çıkabilir. A şıkkında sorun yok.

Sıcaklığı artan gazın basıncının artması ilkesini de açıklamada kullanabiliriz. Gazın basıncı arttıkça sıvıyı itecek, sıvı pipette yükselmeye başlayacak. Gazın basıncı öyle artar ki ittiği sıvı pipetten dışarıya çıkabilir. B şıkkında sorun yok.

Sıvıların basıncı aynen iletmesi ilkesini de açıklamada kullanabiliriz. B şıkkının devamı olur. Gazın basıncı iletilmiş olur. D şıkkında sorun yok.

Akışkanların basınç farkından dolayı yer değiştirmesi ilkesi de yine B şıkkının devamıdır, açıklamada kullanılabilir. Sıvılar da akışkandır ve yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etmek isterler. Üstteki gazın basıncı arttıkça sıvı itilir ve pipetten dışarıya, alçak basıncın olduğu alana çıkar. Böylece pipetin dibinde basınç eşitliği sağlanmış olur. E şıkkında sorun yok.

Ancak C şıkkındaki ilkenin soruyla bir ilgisi yok. Bizden sıvının yükselme hızıyla ilgili bir yorum istemiyor. Sıvı basıncının da kesit alanıyla bir ilgisi zaten yok, bunu Toriçelli'nin deneyinde görmüştük.

• quote:

Son soru
    Isınan sıvıların genleşmesi ilkesini açıklamada kullanabiliriz. Sıvıyı alttan ısıtıyoruz. Sıvı genleşecek. O kadar çok genleşebilir ki pipetten dışarıya çıkabilir. A şıkkında sorun yok.

Sıcaklığı artan gazın basıncının artması ilkesini de açıklamada kullanabiliriz. Gazın basıncı arttıkça sıvıyı itecek, sıvı pipette yükselmeye başlayacak. Gazın basıncı öyle artar ki ittiği sıvı pipetten dışarıya çıkabilir. B şıkkında sorun yok.

Sıvıların basıncı aynen iletmesi ilkesini de açıklamada kullanabiliriz. B şıkkının devamı olur. Gazın basıncı iletilmiş olur. D şıkkında sorun yok.

Akışkanların basınç farkından dolayı yer değiştirmesi ilkesi de yine B şıkkının devamıdır, açıklamada kullanılabilir. Sıvılar da akışkandır ve yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etmek isterler. Üstteki gazın basıncı arttıkça sıvı itilir ve pipetten dışarıya, alçak basıncın olduğu alana çıkar. Böylece pipetin dibinde basınç eşitliği sağlanmış olur. E şıkkında sorun yok.

Ancak C şıkkındaki ilkenin soruyla bir ilgisi yok. Bizden sıvının yükselme hızıyla ilgili bir yorum istemiyor. Sıvı basıncının da kesit alanıyla bir ilgisi zaten yok, bunu Toriçelli'nin deneyinde görmüştük.

çok sağol Teoman kardeş sayende yeni şeylerde öğreniyoruz,http://resim.donanimhaber.com/m_42249500/tm.htm şu konuda da birkaç tane benim sorum vardı onlara bakar mısın bir ara

welt91 bu psikopat sorular hangi kitaptan ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gelenbevili172hhc -- 24 Eylül 2010; 0:45:08 >

• FEM'in 2002 basımlı ÖSS Fizik kitabından. FEM YGS-LYS Fizik kitabından da birkaç test çözdüm ama ondaki testleri çok daha akıcı bir şekilde çözmüştüm. Bu tür sorular nispeten daha azdı.

Maddelerin hacimleri aynı (8a^3), cinsleri aynı (Fe), ısı sığaları/genleşme katsayıları/yoğunlukları vs. aynı da aynı.
    Sorunun çözümünü cisimlerin şekillerinde yürüteceğiz sanırım, başka da bir çözüm gelmiyor aklıma.

Orijinalden alıntı: mktrnk

15. sorunun cevabı yüzey alanı ile alakalı tabıkı
    yüzey alanı arttıkca ısı alıs verısı hızlanır
    hacım degıl ama yuzey alanı

evet haklısın

k=24 a(kare)
    l=28 a(kare)
    m=34 a(kare) çıktı burdan yüzey alanı en büyük olan daha erken soğur.
    TK>TL>TM oluyor.

15. sorunun cevabı yüzey alanı ile alakalı tabıkı
    yüzey alanı arttıkca ısı alıs verısı hızlanır
    hacım degıl ama yuzey alanı

quote:

k=24 a(kare)
    l=28 a(kare)
    m=34 a(kare) çıktı burdan yüzey alanı en büyük olan daha erken soğur.
    TK>TL>TM oluyor.

15.soru da tamamdır, çözümleriniz için teşekkürler.

Q = m . c . ∆t

Verilen ısı miktarları (Q) aynı. Küreler özdeşmiş. O zaman kütleleri (m) ve özısıları (c) da aynıdır. Bu durumda yukarıda verdiğim bağıntıya göre sıcaklık değişimleri (∆t) de aynı olmalıdır. İlk sıcaklıkları aynı. Sıcaklık değişimleri aynı. Son sıcaklıkları da aynı olmalıdır. Ama yanıt böyle değil. Fizikte her soruyu sadece formül üzerinden yorumlamak yanlış zaten, illa bir pürüz oluyor.

Genleşme tarzları farklı. X ve Z'nin alt noktaları sabit. X'in alt noktası bir iple tavana tutturulmuş, Z de zaten yerde duruyor. Bunlar ısı aldıklarında ağırlık merkezleri de yukarıya kayacak şekilde yukarıya, sağa ve sola doğru genleşir. Y ise ortadan tutturulmuş, ısı aldığında ağırlık merkezi değişmeyecek şekilde dört bir yana düzgün biçimde genleşir.

Evet, soruyla ilgisini çözemedim.

• quote:

İlk soru
    Aslında bu sorunun mantığını tam olarak çözemedim.

Q = m . c . ∆t

Verilen ısı miktarları (Q) aynı. Küreler özdeşmiş. O zaman kütleleri (m) ve özısıları (c) da aynıdır. Bu durumda yukarıda verdiğim bağıntıya göre sıcaklık değişimleri (∆t) de aynı olmalıdır. İlk sıcaklıkları aynı. Sıcaklık değişimleri aynı. Son sıcaklıkları da aynı olmalıdır. Ama yanıt böyle değil. Fizikte her soruyu sadece formül üzerinden yorumlamak yanlış zaten, illa bir pürüz oluyor.

Genleşme tarzları farklı. X ve Z'nin alt noktaları sabit. X'in alt noktası bir iple tavana tutturulmuş, Z de zaten yerde duruyor. Bunlar ısı aldıklarında ağırlık merkezleri de yukarıya kayacak şekilde yukarıya, sağa ve sola doğru genleşir. Y ise ortadan tutturulmuş, ısı aldığında ağırlık merkezi değişmeyecek şekilde dört bir yana düzgün biçimde genleşir.

Evet, soruyla ilgisini çözemedim.

Ben de şöyle düşündüm: X ve Z cisimleri verilen ısının bir miktarını bağlı oldukları veya değdikleri noktalara iletebilirler, Y ise tamamını kendi bünyesine aktarabilir.
    Ama yine de X=Z eşitliğine nasıl ulaşacağımızı açıklamıyor bu yol.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.