Şimdi Ara

OpenAI bu yıl yaklaşık 5 milyar dolar zarar edecek (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.681
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Bu Yapay Zeka furyası/deryası, beynini az çok kullan(a)mayanların başına tahmin edilmesi güç belalar açacak gibi.

Eğitimcilerin işi ise çok daha zor. Örneğin, kibirli ve neredeyse hiçbir şeyi beğenmeyen ama her haltı biliyormuş gibi hareket eden bir ergeni bu çağda kim nasıl eğitsin?

Hocam yanlış biliyorsunuz!, diye başlayan bolca vukuat olur.

Bir dehliz gibi, içine girenin nerelere savrulacağı belli olmayan bir süreçteyiz sanki.

Öte yandan bahsettiğiniz aşırma kaynaklı çakma mesajlara ben de rastladım. Okumaya başladıktan hemen sonra, kendime ve dolayısıyla İnsan Aklına hakaret ediliyor hissine kapılıyorum. Ve doğal olarak beynimde ilgili üye hakkında hoş olmayan yakıştırmalar öne çıkıyor.

En başta yaz vatandaş, bu mesaj şuradan ve şu şekilde edinildi diye...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 30 Eylül 2024; 15:58:47 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • fatihgeyikci kullanıcısına yanıt

DH forum müdavimi ve tech meraklısı olarak yorum yapıyoruz bu forumu millet yorum yazsın diye yaratmıslar.. siz premium üye olduysanız, neden üzerinize alınıyorsunuz? Sanırım premium alanlara aklıevvel demem sizi sinirlendirdi ancak ben buraya yazmasaydım bile yine de düsüncem aynı olacaktı.. Ben yazdıgım icin siz gördünüz tek fark bu.. Mesela simdi internette beni rahatsız edecek bir sürü yorum bulurum, benim yaptıgım seylere de, aklıevvel diyen tonla eleman vardır mutlaka.. sizin gibi olsam ve bunları aratsam herhalde sinirden kafamı monitore sokardım vesselam.. hatta bu forumda bile beni rahatsız edecek tonla yazı bulurum ancak herkesin aklı fikri kendine.. Millet ifade özgürlügünü belirtir, ülkenin en büyük sorunlarından birisi de bu tahammülsüzlük zaten..

• Epirus kullanıcısına yanıt

Evet ChatGPT'den faydalandım derlerse, bu yerinde olur ancak chatbot mesajlarını sahipleniyorlar ve chatbot mesajlarını sahiplenip, akılları sıra kendileri yazmıs gibi göstermeye calısıyorlar.. Yani orjinal ve tamamen kendinize ait yazı yazmak, yanlıs bile olsa daha degerlidir zaten forum gibi bir ortamda onu düzelten birileri cıkacak lakin herkes ChatGpt'ye güvenirse, yanlıs bilgiyi düzelten de cıkmaz.. Cünkü dogru mu acaba diye yine gidip LLM'lere soracaklar..

Iste bu LLM denen sey, tam bir zarar ziyan gercekten.. Buradaki esas mesele, LLM adından da anlasılacagı üzere, Large Language Model yani yapay zeka degil, büyük dil modeli anlamına geliyor.. Insan dilini tahmin algoritmaları kullanarak, cıktı veriyor ve verdigi cıktının ne oldugunu bile anlayabilecek en ufak bir zekası yok..

Peki o zaman nasıl oluyor da, bir sey sordugumuz zaman dogru seyleri yazıyor? Evet yazabilir ancak yanlıs seyler de yazabilir.. Dogru yazarsa yazdıgı mevzu tahmin üzerine olusturulmus bir cıktıdır, yanlıs yazarsa, yazdıgı yanlıs cevap da yine kelime tahmini üzerine olusturulmus baska bir cıktı olacaktır.. Fakat burada bir kontrol mekanizması olmadıgı icin cıktı dogru mu yanlıs mı bilinemez..

Bir bot tarafından tamamen otomatige baglanmıs bir cıktının dogrulugundan kesinlikle emin olunamaz.. Mesele bu zaten..

Son aylarda şimdiye kadar pek ilgilen(e)mediğim şeyler, özellikle LLM, hakkında biraz bilgi sahibi olmaya başlayan biriyim.

Bilmediğimiz bir konu ya da kavram hakkında; merak, araştırma, düşünme ve mümkünse uygulama ile kabaca öğrenme eyleminde bulunuyoruz. Bu sürecin geneline ise Bilgi edinme diyoruz.

Bilgi edinmek zor ama keyifli iken, doğruluğu şüpheli Veri setlerinden birşeyler edinmek artık çok kolay, keyif durumu ise göreli.

Benim tercihim hiç değişmeyecek.

Tercihlere saygılıyımdır ama kendi tercihlerini dayatanlara hiç tahammülüm yok.

Ben LLM yerine klasik web'den bilgi almayı tercih ederim hatta edinmek istedigim bilginin dogrulugundan emin olmak istersem ona bile güvenmem direkt kitaplardan arastırırım.. Örnegin programlama mevzularında güvenilir bir yazarı olan programlama kitaplarına sadık kalmak daha iyidir.. LLM bir hype mekanik Türk gibi bir sahtekarlık cesidi..

Mekanik Türk'ü bilmeyenler icin yazayım, iste 1700'lü yıllarda, avrupa'da bir sahtekar, satranc oynayan Türk makinesi icat ettigini söylüyor, makinenin üzerinde bir Türk figürü var, bu Türk, insanlarla satranc oynuyor güya, fakat makinenin icine alttan bir insan girip, milleti sanki makineyle oynuyormus gibi kandırıyor..

Makinenin icindeki insan, satranc oynayan rakibin, hareketlerini altta bir ayna düzenegiyle görüp, buna göre makinenin icindeki kolları hareket ettirerek hamleleri yapıyor.. Bu LLM mevzsu da tamamen aynı sekil, arkasında elbette insan yok, ancak insanları ben zekayım seklinde kandıran bir dolandırıcı firmanın öncülük ettigi bir olay.. Mekanik Türk ben makineyim diyen insansa, LLM ben zekayım diyen ancak zekası olmayan bir dil tahmin aracı..

Sofistike bir taklit sistemi kullanarak, insan dilini taklit ediyor, bakın iste milleti o kadar sağlam kandırmıslar ki, kral cıplak bile diyemiyorsun..

Fakat bu sahtekarlık benim düsünceme göre eninde sonunda patlayacak ben ABD mahkemelerinden büyük cezalar yiyeceklerini temenni ediyorum..

ödev zaten boş beleş bir iş, ödev verilmesinin yasaklanması gerekiyor, saat 5'ten sonrası ve haftasonları o çocukların dinlenme zamanıdır, okullarda sınavlar da ve not verilmesinin de yasaklanması gerekiyor.

Mekanik Türk'ü yanlış hatırlamıyorsam 25 yıl kadar önce duymuştum ama siz şimdi yazınca hakkında neredeyse hiç bir şey bilmediğimi anladım.

Doğal olarak acaba başka neler var diye hemen araştırmaya başladım.

Otomat'tan girdim, Metronom'dan çıktım.

Yanlış yorumlamıyorsam LLM, gündelik yaşamlarında Diyalog'u değil Monolog'u yeğleyen/uygulayan kişiler için çok daha albenili gibi.

Şimdilik gelecekte nasıl sonuçlanır'a dair öngörüm yok, öğrendikçe belki zamanla oluşur

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_(satran%C3%A7_otomat%C4%B1)

tr.m.wikipedia.org
    Amazon Mechanical Turk - Vikipedi
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Amazon_Mechanical_Turk

• power-pc P kullanıcısına yanıt
    Okullarda eğitimin nasıl olması gerektiği başlı başına bir tartışma konusu.

Eğitimcil değilim ama bu süreçleri yaşamış biri olarak şunları söyleyebilirim:

- Öncelikle, ilgi ve yetenek belirlemesi

- Sosyal bir varlık olan insanın bu belirlemelere göre yönlendirilmesi

- Bilgi denen şeyin, hem teorik hem de pratik yöntemlerle harmanlanarak öğretilmeye çalışılması

Çocuk, Ergenç ya da Genç.

Mekanik varlıklar olmadığımıza göre tabi ki aktiviteler ön planda olmalı.

• Yapay zekaya sormuşlar galiba o da 5milyar zarar edecem demiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ethan-Winters -- 1 Ekim 2024; 3:50:29 >
  • Open ai tarihi boyunca hiç kar edemeyecek. 5 trilyon dolar lazım demişti o parayı nasıl çıkarır bir firma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arondir -- 1 Ekim 2024; 18:16:42 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

sen bana tahammül edemeyip aklıevvel demişsin. ben de sana tahammül edemedim. Senin özgürlüğün benim özgürlüğümün başladığı yerde bitti.

• hayir sen kendi uzerine alinarak, ben sana aklievvel demedigim halde, sen birden ortaya cikarak ve bana yazarak, kendi kendine bunu yakistirmis oldun.. yani ben buradayim buyur hemserim dedin..

bu gibi seyleri, bu topluma izah etmek imkansiz, cünkü böyle bir seye tamamen yabancı bir toplum.. 50 sayfa yazsam yine mevzu anlasilmayacak o yuzden detayli bir sekilde izah etmekle zaman kaybetmeyecegim..

yine de özet olarak birkac kelimeyle sunu söyleyecegim, eğer bir adam, 10 milyon aklıevvel var diyorsa bu ifade özgürlügüdür ve elestiridir ancak eğer bir adam, direkt olarak seni hedef alıp, sana aklıevvel diyorsa, o zaman bu kücümsemedir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 1 Ekim 2024; 21:28:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu AI işi GPU'lar ucuzlamadan karlı hale gelmeyecek herhalde, talep çok olduğu için Nvidia yapıştırıyor fiyatı, işletim maliyeti çok yüksek oluyor.

Github copilot da zarardaydı.

quote:

Fakat bu sahtekarlık benim düsünceme göre eninde sonunda patlayacak ben ABD mahkemelerinden büyük cezalar yiyeceklerini temenni ediyorum..

Mevzu Yapay Zeka, LLM değil ama:

abc news
    Arkansas sues YouTube over claims that the site is fueling a mental health crisis
    https://abcnews.go.com/US/wireStory/arkansas-sues-youtube-claims-site-fueling-mental-health-114365234

Arkansas eyaleti YouTube için dava açmış.

"YouTube büyüdükçe, çocuk, ergenç ve gençlerimiz aynı oranda dejenere olmaya başladı."

Uyduruk cezaların sorunu çözmeyeceğinin bilinciyle, darısı bütün sahtekarların başına diyeyim. Tabi ki dünyanın her yerinde.

Bu AI mevzusundaki davalar bunun gibi uyduruk dava degil adamlar eğitim verilerinde hırsızlık yaptılar ve telif hakkı iceren materyalle AI eğittiler.. Yani düsün adam gidiyor, telif hakkı iceren tonla kitap, gazete haberi, youtube videosu icerigi, sanat eseri, dergi roman aklına ne gelirse, resmen interneti botlarla download ediyor ve bunu text dosyası seklinde AI egitim verisine dönüstürüyor..

Kimseden izin almıyorlar ve kimseye 5 kurus para ödemiyorlar.. Üstüne bir de, bu adil kullanımdır bunları alırız ticari amacla kullanırız diyorlar.. telif haklarını ciddi sekilde ihlal ettiler buna elbette hakları yoktu ve bu yüzden onlarca ciddi firma tarafından da dava edildiler..

Yiyecekleri cezalar milyarlarca dolar civarında olacak.. Bu yiyecekleri cezalar, AI'yi daha da masraflı bir hale getirecek, hem ceza ödeyecekler, hem de eğitim materyallerini seve seve satın alacaklar.. Dev eğitim verilerine para ödemek cazip gelmeyecektir.. Kar etmeden sürdürmelerinin hicbir yolu yok zaten.. M$'in bu büyük korsanlık girisimi sadece mahkemeler sonuclanıncaya kadar devam edecek..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 2 Ekim 2024; 14:56:35 >

quote:

Bu yiyecekleri cezalar, AI'yi daha da masraflı bir hale getirecek, hem ceza ödeyecekler, hem de eğitim materyallerini seve seve satın alacaklar.. Dev eğitim verilerine para ödemek cazip gelmeyecektir

Ödenecek olan cezaların miktarını şimdiden kestirmek mümkün değil ama nasıl karşılanacağı belli...

Yani kestirebiliriz hocam cünkü The New York Times'a davaya gitmeden önce, AI'ci elemanlar zaten anlasma teklif etmislerdi, The New York Times'a yani eğitim verilerini büyük oranda arakladıkları medya sirketine, 3 - 5 milyon dolar gibi komik bir para teklif ettiler, The New York Times ise milyarlarca dolar istedi.. AI'ciler ödemeyince, mahkemeye gittiler ve AI icin tedbir kararı istiyorlar..

Bu gibi telif hakkı davalarında zaten kaybeden taraf cok büyük cezalar öder.. Her bir sayfa haber icin örnegin bu binlerce dolara kadar cıkabilir.. Adamlardan tonla haber ve yazı arakladıkları icin bu cok büyük meblağlar demek oluyor milyarlarca dolarları bulabilir ayrıca bunların mahkemede bir kez kaybetmesi demek, diğerlerinin de bunlardan söke söke para alacağı anlamına geliyor yani eğer bunları bir kez bile mahkemede tokatlamayı basarırlarsa, o telif hakları davalarının ardı arkası kesilmeyecek zaten, böyle bir zarar ziyan yazılımla ugrasmayacaklar elbette, M$ bunların arkasından cekilecek, bunlar da o paraları ödeyemeyecekleri icin ya da daha fazla kar elde edemeyecekleri icin projeyi kaldırıp cöpe atacaklar olan bunların tokatladıgı AI zedelere olacak..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 2 Ekim 2024; 16:12:29 >

Evet haklısınız.

Esaslı bir ceza verilmesi, emsal teşkil edeceği için muazzam bir silsileye dönüşür.

3-5 milyon hakikaten komik bir miktar. Milyarlar kazan, milyonlar ile geçiştirmeye çalış. Ne güzel dünya.

Hatırlar mısınız bilmem. Daha önce teknolojik gelişmeler ile dönem dönem ilgilenmekteyim diye yazmıştım. Bazen 2 yıllık boşluklar bile oluyor.

Böylece kaçınılmaz olarak bazı gelişmeleri ıskalamış oluyorum.

Bahsettiğiniz dava süreçlerini de doğal olarak bilmediğim için, ıskartaya düşmemek adına temkinli olmak benim kaderimde varmış diyeyim

Bu arada M$, sanırım bildiğimiz Micro$oft olsa gerek

Yani simdi adamlardan sadece milyarlarca dolarlık icerik araklamakla kalmıyorlar bir de adamların is modelini tehdit ediyorlar.. Mesela klasik google araması, sitelere linkler veriyor ve linklere tıklayan ziyaretciler sayfayı ziyaret edip, bunlara tıklıyorlar sonra bunların sayfalarındaki adsenselere de tıklıyorlar böylelikle google, gazeteye yani web sitesine reklam parası ödüyor..

Bunların google ile böyle simbiyotik iliskisi var fakat simdi bu AI araklaması cıkıınca, herifler web sitesine gerek duymadan icerigi kendileri üretiyorlar bu icerigi de araklanmıs sablon icerikten olusturmus oluyorlar, zaten Google da mevzuya dahil olup, ben aramaya SGE yani AI entegre edip icerigi kendim yazacagım hayallerine giristi cünkü o da kullanıcıları ChatGPT'ye kaptırmaktan korkuyor..

Millet yapay zeka kullanacaksa bizim AI'yi kullansınlar diye onlar da gemini ve sonra da google arama entegreli SGE AI cıkarttılar.. Reklamı da zaten kendi ana sayfasında gösterir bu durumda, siteye ziyaretci yollamasına gerek yok..

Böylelikle adamların hem icerigi araklanıyor, hem de netteki varlıkları tehdit ediliyor.. Simdi bunların bos durması beklenir mi? Elbette bunları dava edip sonuna kadar gidecekler.. Bunlar gibi daha kac milyar dolarlık yayıncı var hepsi de ChatGPT yok olsun istiyor.. Bir kez mahkemede tokatlansınlar gerisi bunları öpmek icin sırada bekliyor zaten..  

Evet M$ Micro$oft..  

Süreç:

Dava edenler kodaman, dava edilenler de kodaman olunca; seyreyle gümbürtüyü

şeklinde imiş.

Alışkanlık olmuştu, 2000'li yıllarda Micro$oft derdik. Bazı Linuxçular ise Micro$hit demeyi severdi. M$ da güsel.

Kodaman demişken, "Dişlek Kodaman" diye deyim varmış, kodaman'ın hadsizce yoldan çıkmış olanı:

quote:

Parası ve nüfuzuyla sözünü geçiren, istediğini yaptırabilen kimseleri belirtmek için kullanılır.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.