Şimdi Ara

Op-Amp'larda offset ayarı ve ölçüm şekli ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
14.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Çok kullanılan LM741 yada OP07 gibi Op-amp'larda offset ayarı yapılırken çıkışın 0 olmasını görmek için
    multimetrenin + probunu LM741'in çıkışına bağlarken - probunu nereye bağlayıp offset ayarı yapmalıyız.
    Birkaç hafta önce biri offset hatası diye bir konu açmıştı Melih Bey de konu Op-Amp konusu diye
    offset ayarı nasıl yapılır yazmıştı. Hatırlıyorsunuz umarım. Bende bir deneyeyim dedim. Herşey
    tamam ancak multimetrenin - probunu nereye dedirmem gerektiğini çözemedim.

Bilindiği gibi elektronikte neyi nasıl ölçeceğin çok önemlidir. Bende bu yüzden bu denemeyi yapmak
    istedim. Yapamadım. Buraya sordum.

Saygılar.

• - probu ground ' a değdir

bu durumda OPAMP ile yaptığın devrenin
    kazancı kaçsa o kazanç x ofset voltajını çıkıştan okursun

( tabii bu sırada devrenin girişi ground'da olması lazım )
  • Arkadaşım Opamp simetrik besleniyor. Gnd ucu yok.
    LM741'e +12 ve -12 verdim. 1 ile 5 arasina 10k potansiyometre koydum. Potun orta ucunu +12 ye bagladim.
    Girisleri bosta ve kisa devre iken cikisa + probu bagladim. - probu heryere dokundurdum çözemedim olayi.

NOT: Girisler ground da dedin de ground neresi. PSU unun groundu mu ? Çünkü grounda birşey
    bağlamadım. Sadece +12 ve -12 çıkışlarını Op-Amp'a uyguladim.

quote:

Orjinalden alıntı: anotherbrick

- probu ground ' a değdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi os2warptr -- 25 Ocak 2007; 20:49:55 >
  • Arkadaşım;
    Ben LM741 in datasheetini inceledim (National). Ancak hiçbir datasheette multimetre ile ölçüm şekli yazmıyor.
    Bilgin olsun. Bana nasıl ölçeceğim lazım. Ground yok devrede. Ancak deneme için ölçü aletini grounda
    da değdirdim olmadi. Çıkış gerilimi sıfırlanıyor gibi bir durum gözükmedi.

Arkadaşlar şunun doğru ölçüm tekniğini bulabilirsek sevinirim.

quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

şöyle...
    http://cache.national.com/ds/LM/LM741.pdf

• OpAmplarda nasıl Gnd yok bunu needen öğrendin. Yanlış bilgi vermeyin. OpAmplar sadece Simetrik beslenmezler İnternette böyle bir çok şema bulabilirsin.
    Op Amp ın +ve- girişleri kısa devre edilir ve çıkış ucu 0.000 olacak şekilde ( örn : LM741 ) 1 ve 5 nolu pinlerindeki 10K Trimmpot ayarlanarak çıkış kalibre edilir.
    quote:

Orjinalden alıntı: os2warptr

Arkadaşım Opamp simetrik besleniyor. Gnd ucu yok.
    LM741'e +12 ve -12 verdim. 1 ile 5 arasina 10k potansiyometre koydum. Potun orta ucunu +12 ye bagladim.
    Girisleri bosta ve kisa devre iken cikisa + probu bagladim. - probu heryere dokundurdum çözemedim olayi.

NOT: Girisler ground da dedin de ground neresi. PSU unun groundu mu ? Çünkü grounda birşey

quote:

• quote:

Arkadaşım;
    Ben LM741 in datasheetini inceledim (National). Ancak hiçbir datasheette multimetre ile ölçüm şekli yazmıyor.
    Bilgin olsun. Bana nasıl ölçeceğim lazım. Ground yok devrede. Ancak deneme için ölçü aletini grounda

quote:

şöyle...

zaten benim bilgim dahilinde senin bilgin olsun diye adresi verdim. dikkat edersen pot un orta ucu +v ye değil -v ye bağlı. opampın çıkışı diye tabir edilen yerin referansıda gnd dir zaten... ( 2 besleme kaynağının birleşim noktası )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 26 Ocak 2007; 12:13:14 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Melih Abi;
    Ben Sadece LM741'i dikkate alarak orda gnd ucu yok dedim. Tabii i sadece simetrik beslenmezler.
    Ancak ben LM741 simetrik besledim ve Multimetrenin - probunu nereye bağlayacağımı bulamadım.
    Siz daha önce açılmış bir konuda ne4 yazmışsanız buraya da aynısını yazmışsınız. Bari bacak bağlantılarını
    yazarak nereye ne bağlayacağımı ve kaç volt vermem gerektiğini yazarsanız sevinirim. Hala çözemedim.

quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

OpAmplarda nasıl Gnd yok bunu needen öğrendin. Yanlış bilgi vermeyin. OpAmplar sadece Simetrik beslenmezler İnternette böyle bir çok şema bulabilirsin.
    Op Amp ın +ve- girişleri kısa devre edilir ve çıkış ucu 0.000 olacak şekilde ( örn : LM741 ) 1 ve 5 nolu pinlerindeki 10K Trimmpot ayarlanarak çıkış kalibre edilir.
    quote:

Arkadaşım Opamp simetrik besleniyor. Gnd ucu yok.

quote:

• Merhaba arkadaşım;
    Evet potansın orta ucunu daha önce de -'ye bağlamıştım ama birşey anlamadım. Çıkış hep milivolt
    mertebesinde ve - probu nereye dokundurursam dokundurayım çıkıştaki milivolt mertebesindeki
    gerilim değişmiyor. . Nerde hata yapıyorum merak ediyorum.

quote:

quote:

Arkadaşım;

quote:

şöyle...

zaten benim bilgim dahilinde senin bilgin olsun diye adresi verdim. dikkat edersen pot un orta ucu +v ye değil -v ye bağlı. opampın çıkışı diye tabir edilen yerin referansıda gnd dir zaten... ( 2 besleme kaynağının birleşim noktası )

• Verdiğiniz linkteki gibi de denedim az önce olmadı. LM741'im bozulmuş sanırım. Güç kaynağımla ayarını
    yaptım sanıp bir an 27 V vermiştim. Bozulmamıştır diye ölçümleri hala onunla yapıyordum. Değiştirdim.
    Sonucu gördüm. Yardımı dokunan arkadaş ve abilerime selam olsun.

NOT: Melih Abi siz onceki cevabınızda girişleri kısa devre edin derken bende girişleri birbiriyle kısa
    devre ediyordum.

quote:

http://www.talkingelectronics.com/Projects/OP-AMP/OP-AMP-2.html

• Evet doğru girişler birbiriyle ve şaseye kısa devre olacak sanırım linkte bu şematik olarak vardı. Sorun çıkarsa buradayım.
    quote:

Verdiğiniz linkteki gibi de denedim az önce olmadı. LM741'im bozulmuş sanırım. Güç kaynağımla ayarını
    yaptım sanıp bir an 27 V vermiştim. Bozulmamıştır diye ölçümleri hala onunla yapıyordum. Değiştirdim.
    Sonucu gördüm. Yardımı dokunan arkadaş ve abilerime selam olsun.

NOT: Melih Abi siz onceki cevabınızda girişleri kısa devre edin derken bende girişleri birbiriyle kısa
    devre ediyordum.

quote:

• http://www.talkingelectronics.com/Projects/OP-AMP/OP-AMP-2.html
    OFFSET NULL
    kısmında 2 nolu pini gnd yerine 6 nolu pinede bağlayabilirsin offset ayarı yaparken...
  • Mantığı nedir. Offset null2un ne manası kalıyorki !!.
    quote:

OFFSET NULL
    kısmında 2 nolu pini gnd yerine 6 nolu pinede bağlayabilirsin offset ayarı yaparken...
  • opamp çıkış gerilimi
    Vo=Av(Vnoninverting-Vinverting) dir
    2 girişi aynı potansiyele çekersen Vnoninverting=Vinverting olduğundan
    Vo=Avx0 ifadesinden
    Vo=0V dur. potu ayarlayarak olması gereken çıkış gerilimi 0V tu voltmetrede okumaya çalışırsın.

opamp çıkışını inverting girişine %100 geri beslersen opampın kazancı 1 olur. bu durumda Vo=Vnoninverting dir. noninverting girişini gnd ye bağlarsan Vnoninverting=0V olacağından Vo=0V dir. yine aynı şekilde potu ayarlayarak olması gereken çıkış gerilimi olan 0V tu voltmetrede okumaya çalışırsın.

mantık bu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi r2d2droids -- 27 Ocak 2007; 0:45:51 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.