Şimdi Ara

Onboard bilgisayarların ömrü daha mı kısa?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Dizüstü bilgisayar bakıyorum. Bir teknoloji mağazasında satış personeli şu bilgiyi aktardı,

"Harici ekran kartı olmayan bilgisayarlar, işlemciden kullandığı için bilgisayarın ömrünü de kısaltır. Yani onboard bilgisayarı 5 sene kullanırsın, harici ekran kartı olan bilgisayar 7-8 sene kullanırsın gibi de örnek verdi."

Ben bu bilgiyi teyit edemiyorum. Doğru mu?

(Lütfen cevaplarda 5-7-8 sene olayına takılmayalım, bilgisayarın genel performansını kısaltır mı harici ekran kartı olmaması?)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Nasıl kullandığına bağlı olarak çok değişir.

Eğer sıcaklığına dikkat eder ve ona göre çalıştırırsan uzun süreçte maks ömür alırsın zaten.

Oyun oynamayacaksan, sadece webde takılıp excel dolduracaksan onboard almak en mantıklısı. Hem daha ucuz olur, hem daha hafif

• zandatsui kullanıcısına yanıt

Sorum şu;

Ayni şartlarda, ekran kartı hariç diğer tüm özellikleri aynı olan, aynı kullanıcı tarafından aynı şekilde kullanılmış biri onboard, diğeri harici ekran kartı olan bilgisayar düşünelim.

Bu iki bilgisayar arasında, 5 yıl sonra(örnek) perfomans olarak bir fark olacak mıdır.

• Performansta gözle görülür bir fark görmek imkânsızdır.

Ama her birinin 5 yıl boyunca kapasitelerini %100 kullandığını düşünürsek onboard olanın ömrü daha kısa olacaktır.

• İş yükünün bölündüğü bilgisayar daha uzun ömürlü olur.

Bu da;
    Hem dahili hemde harici ekran kartı olan model demektir.

Harici ekran kartı çok yüksek watt’larda çalıştığı için yanmaya daha müsaittir.

Dahili ekran kartı da düşük enerji tüketimine odaklanmıştır ve yıpranması daha zordur.

Özetle;
    Dahili + Harici = uzun ömür

Sadece Dahili = nispeten daha kısa ömür

Her iki durumda da sıcaklıklara dikkat edersen ikisi de uzun ömürlü olur.

Cpu/gpu’da 63 dereceyi geçirmezsen en az 5 yıl dayanır.

• Ben olaya farklı açıdan açıklayayım.

Eski bilgisayar teknik servisi çalışanı olarak.

Öncelik sizin ne yapacağınız ile alakalı.

Forum+ Alışveriş+Instagram & Telegram için

Dahili ekran kartlı cihazlar ideal.

Hafif+ince+ pil ömrü 4-6-8-10 saat.

Lenovo V15 serisi hariç!! Onlar 2-2.5 saat maximum.

Haricî Ekran kartlı cihaz iyidir güçlü performanslı ve oyun oynatır ama fiyatları çok yakın..

Örnek x markası Nvidia 2050 Ekran kartlı cihazi 22.000

Başka marka 3050 Ekran kartlı modeli 24.000

Baska marka 4050 ekran kartını 25.000 satabiliyor.

Bunun sonu yok

4070 veya 4080 ekran kartı 8gb almak gerek oyun içinse.

Fakat haricî Ekran kartlı cihazı film izlemeye kalksan 2 saatte biter!!

Tercihim oyun olmayacakss dahili ekran kartlı cihaz.

Ömür olayı tamamen ısı ile alakalı.

Evde acer laptop var .2 yıllık.

sürekli oyun oynanıyor cihaz 3 gün 4 gün açık kalıyor fanların sesi gelmeye başladı.

Soğutucu yok! Olsa 2-3 yıl daha gider yani..

• Cihazın ömrünü sen belirliyorsun.
    Sürekli oyun yüksek sıcaklık ve soğutucu yoksa tabiki ömrü daha erken biter 2-3 yıl gibi ..

Fakat; Yeni nesil cihazlarda soğutma sistemi
    Ekran kartına göre olduğu için kolay kolay yolda kalmazsın.
    Kisaca sıcaklık ömrü azaltır.ister dahili ister harici ekran kartlı olsun.
    Uygun soğutucu yada alt kısmı kapatmadan kullanmak gerek.
    Sıcak havayı atması için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibo83 -- 20 Kasım 2024; 4:14:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Satış personelinin söylemi çok saçma. İkisinin kullanım/satış amacı çok farklı. Harici ekran kartı olan bi laptopu sadece internet üzerinde çalışmaya kullanırım, onboardı oyun oynamaya zorlayıp ömrünü daha hızlı tüketirim.

Böyle bir karşılaştırma yapmaya ihtiyacınız yok. Kendi ihtiyaçlarınızı belirleyip ona göre laptop almaya bakın.

• Enes-_- E kullanıcısına yanıt

Kesin olan Bilgi

Ekran kartı dahili olanlar pil ömrü daha uzun ama basit oyunları açarlar.

Fakat Nvidia 2050-3050-3060 gibi harici Ekran kartlı cihazlar daha fazla enerji tüketiyor daha erken pil bitiyor.

Ha ben sürekli elektrikte kullanırım diyen zaten masaüstü alsın yada konsol...

• Oyun oynanam. Video edit yapmam ben sadece nette gezer, film dizi izliyorum dersen harici ekran kartı olan mode almana gerek yok çünkü kullanmayacağın bir donanım özelliği için boşuna fazladan para vermiş olursun.

Ama arada nadirende olsa oyun açar oynarım veya video edit yaparım dersen harici ekran kartlı model alman şart.

Yapacağın şeylere göre ömrünü sen belirlersin kullanacağın cihaza. Bir de kullanım tarzı ve ortamında önemli. Ayrıca kim ne derse desin bilgisayarların ömrü senin nasıl kullandığına göre değişir.

Ben masaüstü de kullandım dizüstü de kullandım.

En son kullandığım masaüstünü 9 yıl kullandım. Oyun ağırlıklı. 8 yıl sorun yaşamadım. Son 1 yılında ekran kartı sorun çıkardı. 2017 Aralık ile 2024 Ekim arası 7.5 sene oyun ağırlıklı dizüstü kullandım ve aralıksız aynı dizüstünü kullandım o dizüstü hala iyi durumda ama 1050 ekran kartı yeni oyunları açamayacağı için yeni bilisayara geçtim. Eskisini de bir yakınıma verdim.

Oyun oynarken ve video editlerken eski dizüstü 85-95 arası dereceleri gören bir pc di. İnsanların yorumlarına kalsa 85-95 dereceleri sürekli gören bir dizüstünün 7.5 sene dayanmaması gerekirdi ama dayandı.

Üstelik her sene bakımda yaptıran biri de değilim. Hatta 7.5 sene boyunca kullandığım dizüstünün arka kapağı bu süre içinde sadece 1 defa açıldı. Onuda geçen sene SSD takarken ben yaptım. Şunu diyen çıkabilir. 7.5 sene boyunca bakım yapılmadı için 85-95 dereceleri görmesi normal ama alakası yoktu çünkü aldığım ilk günden itibaren 85-95 dereceleri görüyordu çünkü tek adet fanlı modeldi. Optik sürücü olduğu için tek fan koymuşlardı. Çift fan olsa zaten 85-95 dereceleri o işlemci ve o ektan kartı görmezdi.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.