Şimdi Ara

okuma hatası veren,ulaşılamayan sabit diskten veri kurtarma (resimli anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
2
Favori
6.583
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir arkadaşın pc'si bir işlem sonucu açılmamaya başladı. Açılışta xp logosu gözüküyor,ancak tekrar başa dönüyordu.Sabit disk,başka pc'ye takıldı. Sistem, sabit diski gördü,ancak erişimi reddetti. Bir analiz programı ile sabit diskin bazı sektörlerinin okuma hatası verdiği görüldü. Testdisk programı ile arkadaşın çok önemli verileri kurtarıldı. Önce testdisk'i tanıyalım;
    TestDisk; elektrik kesilmelerinde, bilgisayarın yanlış kapanmasında, virüslerden dolayı ya da başka bir şekilde bozulan sabit disk MBR kaydını tamir eder, kaybolmuş sürücülerinizi kurtarır. Linux tabanlı ücretsiz bir programdır. Tek olumsuz yönü, dos tabanlı çalışmasıdır. Kurulum gerektirmez. Boyutu küçüktür. (2 mb civarı)Linki (http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk)
    Özellikleri:
    Silinmiş sabit sürücü bölümlerini kurtarır.
    Fat32 boot sektörünü yedekler, yedekten geri yükler.
    FAT12/FAT16/FAT32 boot sektörünü tekrar oluşturur.
    Fat tablosu hatalarını onarır.
    NTFS boot sektörü tekrar oluşturur.
    NTFS boot sektörünü yedekler, yedekten geri yükler.

İşlem aşamaları:
    1) sorunlu disk, başka bir pc'ye takıldı. testdisk, sağlam diske kopyalandı. Program verileri kendi klasörüne otomatik olarak attığı için; kolaylık olması açısından "kurtarma" isimli bir klasör aynı klasöre oluşturuldu ve program çalıştırıldı.

Ben no log seçeneği ile log dosyası oluşturmadan bu aşamayı geçtim.

2) Sorunlu sabit disk seçildi. (120 gb. olanı)

3) İşletim sistemi türü seçildi. (intel)

4) Ana menümüz burası. Analyse komutu seçildi.

5) Analiz sonuçları bu şekilde; (sabit disk 3 bölüme ayrılmış haldedir. Ayrıntılar resimde..)

6) Sonraki aşamada, disk bölümlerinin vistada oluşturulup oluşturulmadığını soruyor malum.. No deyip geçtik..

7) Verilerin olduğu bölüm (primary bootable, yani c sürücüsü) seçilip, P harfi (List file) tıklandı.

8) ve işte xp ile ulaşamadığımız veriler karşımızda. Maalesef dos modunda gösteriyor. Genç arkadaşlarımız pek bilmeyebilir. Ancak benim kuşağı Dos büyüttüğü için sıkıntı çekmedim..

9) Kurtarılacak verilerimiz Belgelerim klasöründe olduğu için Document and Settings klasörüne ve oturum adı olan fg klasörüne girildi. Hedefimiz Belgelerim klasörü seçilip C harfi kopyalama için tıklandı.

10) Belgelerim ve alt klasörlerinin, testdisk'in bulunduğu klasöre kopyalanacağını belirten ekran geldi. Bu klasörde ilk başta oluşturduğum kurtarma klasörü seçildi. (istenirse başka bir klasör de seçilebilir tabii ki..)

11) son olarak Y (Yes) harfini tıklayıp işlemi onaylıyoruz ve kahvemizi alıp içiyoruz. Hatta işlemi gece falan başlattıysanız kahve içmeden doğrudan yatın. 16 gb. civarındaki veri 2-3 saat sürmüştür herhalde. Çünkü bir saat bekleyip uyumaya gittim.

İşlem sonucunda, her ne kadar "bazı dosyalar kopyalanamadı" uyarısı verse de, pek bir kayıp olmadan normalde erişemediğimiz, sistemin açılmadığı diskten verileri kopyalamayı başardık. MBR oluşturma, kaybolan partitionları kurtarma gibi diğer özellikleri kullanmadığım için bir şey diyemeceğim. Benzer sıkıntıları yaşayan arkadaşlara rehber olsun istedim.. Selamlar..
    Düzeltme: ilk resmin hatalı linki düzeltildi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umutlu42 -- 23 Ocak 2008; 20:14:07 >

• Güzel paylaşım , çok işe yarayacak teşekkürler.
  • güzel bir bilgi vermişsin arkadaşım sık rastlanıyor böyle sorunlara
  • deepscan özelliğini nasıl kullanıyoruz?
  • iyiymiş hemen benim arşive alayım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.