Şimdi Ara

Öğretmen maaşları konularını gördükçe üzülüyorum [Öğretmen Adayıyım Görüşlerimi Mutlaka Okuyun]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam gençler, öncelikle ciddi manada bu konuların beni üzdüğünü tekrar belirtmek istiyorum. BÖTE (Bilgisayar öğretmenliği) bölümünü 2017 haziran itibariyle bitirmiş olacağım. KPSS'ye çalışmadan girdim bakalım hayırlısı. Seneye asılacağız.

Şimdi tekrar konumuza gelelim. Öncelikle öğretmenliği kendi öğretmenlerinizin yaptığı şekilde düşünmemeniz gerekiyor. O kadar komplike ve bireylerin hayatını doğrudan etkileyen bir meslek ki... Yapacağınız en ufak bir hata birçok hayatın farklı yönlere gitmesine sebep olabilir. Şimdi ben görüşlerimi yazacağım daha sonra öğretmen ya da öğretmen adayı arkadaşlarım varsa onların görüşünü de ilk mesaja ekleyeceğim. ÖĞRETMENİM, ÖĞRETMEN ADAYIYIM şeklinde büyük ve kalın harflerle mesajın başına yazmaları yeterli.

Şimdi arkadaşlar bir olması gereken var bir de olan... Olan olduğunda kimse neden olması gerektiği gibi olmadığını sorgulamıyor. Evet bu cümle biraz kafa yakabilir ama tekrar okuyun anlayacaksınız. :) Öğretmenin konu bilgisi iyi olmalıdır. Ancak anlattığı dersin her yerini çok iyi bilmeyebilir. Öncelikle kendisi oturup çalışacak, hem konuyu iyi bilecek hem de gelebilecek sorulara karşı çalışmalıdır. Diyelim ki konuya hazırlandık, gelecek sorulara karşı hazırlıklıyız... Bir ders planı hazırlamamız lazım. Burada dersin süresi, kullanılacak araç gereçler, hedef ve kazanımlar (kazanım dediğimiz şey bu dersten sonra öğrenciye kattıklarımızdır. Ör: Öğrenci Türkiye'nin 7 bölgesini sayar. Ör2: Donanım ve yazılım ögelerini birbirinden ayırır.) Tabii bu kazanımları yazmanın incelikleri falan var oraları geçiyorum. İşte daha sonra bir materyal hazırlanması gerekiyorsa onu hazırlar. Burada hayatında materyal görmemiş olabilecek öğrenciler olduğunu bile zannediyorum.

Mesela şu küçük çocuklar için kullanılabilir.
    https://www.youtube.com/watch?v=fTrm7E7bhjA

Bizim hazırladığımız bir materyal:https://www.youtube.com/watch?v=enC4Xo7DZVU

Bir materyal hazırlanırken önce kazanımlar dikkate alınır. Kazanımlara uygun materyal hazırlamalısınız. Ardından öğrencilerin seviyesini dikkate alacaksınız. Yani gidip de kütle ve ağırlığı lisans düzeyinde anlatırsanız 5. sınıf öğrencisi için hiçbir anlamı yok. Dili, rengi, karmaşıklığı her şey çok önemli...

Neyse materyalimizi de hazırladık. Öğrencileri derse katabilmek adına etkinlik oluşturacağız.

Bir etkinlik örneği bırakıyorum:https://www.youtube.com/watch?v=DxVMUqAnv2Q işte çocuklar böyle yaparak yaşayarak öğrendiğinde hem kalıcı öğrenme gerçekleşiyor. Hem de derste uyumuyor kimse.

Bu yukarıda yazdıklarım 40 belki 80 dakika içindi arkadaşlarım. Yalnızda 1 haftalık düşünün. Diyelim ki 4-5 aynı kademede sınıfınız var haftada 4-5 kez de bunu tekrarlayacaksınız (aynı şevkle). Sonuçta bu süreklilik arz eden bir durum. Her dersinize aynı şekilde hazırlanmanız gerekiyor.

Daha sonra sınıftaki sorunlara göz atalım. Bu sene staj yaptım (hatta yarın son stajıma gideceğim), 2. dönem ders anlattık. Bize verilen sınıf yönetimi dersi falan hava civaymış bunu gördüm. Evet işe yarayan bilgiler mutlaka var ama iş çok zor.

1- Sınıf susmuyor.

Çocuklar derse ilgisiz, sürekli konuşuyorlar. Bu bir sınıf değil neredeyse hepsi böyle. Ha dersi dinleyenler yok mu? Tabii ki var ama 25 kişide 5 kişi falan. Sonuçta sesimi yükseltmem gerekiyor. Evet yavaş yavaş susmadıkça sınıf bağırıyorum. Sonunda da hönkürüyorum. Çünkü susmuyorlar. Bakın o yaştaki çocukların susmaması da normal aslında. Ancak benim çocukları derse katma imkanım yok. Bilgisayar laboratuvarı yok. Bir tane akıllı tahta var ve ben gösteriyorum onlar izliyor. Uygulama imkanları yok. Sadece ben tahtaya çağırdıkça uygulayabiliyorlar. Susmamaları normal diyorum ama belli bir süre de susmaları lazım. Çünkü konuştuklarında ne beni anlayabiliyorlar. Ne de dinleyenlere dirlik veriyorlar.

Ha bağırarak susturamıyor musun hocam? Tabii ki susturabiliyorum. Ancak çok geçici çözüm. Çocuklar artık kaşarlanmış. İlişki koyun çobana dönmüş. Çocuklar erdem ne bilmiyor. Yalan had safhada. Cidden çocukları bu halde gördükçe üzülüyorum. Kantinde sıra oluyor ve kör dövüşü resmen. Biri birini itekliyor diğeri öne geçmeye çalışıyor. 8'lerden birkaç çocuk kapıyı tutuyor çok kişi içeri girmesin diye. Kafam attı öyle görünce... Dakikalarca bağırarak zor susturdum yaklaşık 100 çocuğu... Sonra hepsini farklı şekilde sıraya soktum (ortalığı ferahlatacak şekilde). İşte çocuklar orada birbirlerini yiyor ama hiçbir öğretmen de gelip bakmıyor ya da ne bileyim bir şerit koyalım çocuklar ona göre sıra olsun demiyor. Durumu bizim staj hocasına anlattım. Yav he he der gibi dinledi. Zaten o kadar çok boşvermiş ki her şeyi... Dünya dönüyor aman varsın dönsün banane havasında.

Çocuklar derse ses yapıyormuş banane. Bilgisayar laboratuvarı yokmuş banane (laboratuvar var aslında ama bilgisayarlar çalışmıyor. Dedik hocam biz teknik lise çıkışlıyız bi bakalım. Belki birbirine takılacak parçalar vardır. Bi şekilde 6-7 bilgisayar çalıştırabilirsek süper olur. Hocanın verdiği yanıt: ben onları bir arkadaşıma yollayacağım, gerek yok, teşekkür ederim).

ARKADAŞLAR SİZİN SÖYLEDİĞİNİZ ŞEY TAM BURADA DEVREYE GİRİYOR. Bu öğretmenler artık iyice boşvermişler. Salla başı al maaşı tarzı çalışıyorlar. Ya çocukların kantindeki sıra sorununu çözmüyorsan ne işe yarıyorsun? (koyun gibi birbirlerini itiyorlar, cidden o halde de görünce üzüldüm. Sıraya sokarken de bağırdım siz koyun musunuz illa başınıza çoban mı lazım diye)

Şimdi bizim öğretmenimiz kantindeki sırayla ilgilense. Süper ders anlatsa... Bilgisayarları bir şekilde çalıştırmak için çaba gösterse... SONUÇ? Yine aynı maaşa sahip olacak. Yine aynı saygınlığı görecek. Yani her şey aynı olacaksa o zaman neden çaba göstersin ki? Ha aynı olmayacak 2 şey var. Birisi vicdan diğeri de aldığın paranın karşılığını verme durumu. Aslında ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Vicdan olmazsa ya da işte lan ben bunları yapacağım de ne olacak diye düşünmeye başlarsa öğretmen o zaman her şey bitiyor işte.

Gençler öğretmenlik zor. Sandığınızdan çok daha zor. 2500 lira maaş falan da çok az bu işe. Ancak öğretmen gibi öğretmenlere. Salla başı al maaşı yapanlara yeter.

İŞTE ANA SORUN BU. BİR DENETLEME MEKANİZMASI YOK. ÖĞRETMEN OLDUYSAN FETOCU FALAN DEĞİLSEN BİR DAHA O İŞTEN KİMSE SENİ ÇIKARMIYOR. Ne yapmışsın ne yapmamışsın hiç önemli değil.

Bu arada sınıfça başarısız olduğunuz bir ders olduğunda emin olun öğretmen bunun farkında... Bön bön yüzüne baktığınızda her şeyi fark ediyor ya da sorusuna yanıt alamıyor. Kısacası sizin yazılıdan düşük alacağınızı çok iyi biliyor yani.

Neyse daldan dala geçtik. Son olarak Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları'nı yazacağım buraya.

Ne kadar güzel hazırlanmış değil mi? 1978 falan olması lazım hazırlanma tarihi... Bir de aldığınız eğitimi düşünün.

I. GENEL AMAÇLAR

Türk Milli Eğitimin Genel Amacı: Türk Milletinin bütün fertlerini,
    1. Atatürk İnkılap ve İlkelerine ve Anayasada ifadesi bulunan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;

2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;

3. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak;
    Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak, öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı seçkin bir ortağı yapmaktır.

edit: Emin olun çocuklar beni gördüğünde yüzleri gülüyor. Sırf kantinde 2-3 dakika onlara mesai harcadığım için... Dersine girmediğim çocuklar bile iyi dersler, günaydın öğretmenim diyor. Kısacası bir kalbe dokunduğunuz zaman en iyi cevabı alıyorsunuz aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jizzy Quuatily -- 23 Mayıs 2017; 8:50:29 >

• Hadi 5-6 kez ben girdim konuya desem 30 kişi ziyaret etmiş. Herkes bakıp çıkıyor. Ama öğretmen maaşı çok değil mi konusuna herkesin bir cevabı var. Bakın olay burada kopuyor işte. Ciddi manada fikriniz yok ve verecek yanıt da yok aslında. Sizin benim konuşmamla çözülecek bir şey de yok ortada. Eğitim devlet eliyle kaliteleşir. Ancak hükümetler siyasi olarak adım attıkları için son 10-15 yılda 4 ya da 5 tane bakan değişti. Her gelen kendi sistemini getiriyor. Böyle bir eğitim sistemi olamaz ya. Son 10 yılda yine liselere giriş sınavı 3 kez değişmiş olması lazım. Sizin deneme tahtanız mı bu çocuklar?

Öğretmen kalitesini sorgulayan yok. Şimdi mülakat yapıyorlar (beraberinde birçok soru işaretini de getiren bir sistem). Ama daha önceki öğretmenleri kimse sorgulamıyor. Onlara da mülakat yapın bakalım? Nasılsa yapılmadan geçildi. Hepsinin adı belli soyadı belli adresi belli. Çağırın bakalım teker teker sokun mülakata...

Daha sonra öğretmen ne yapıyor ne ediyor kontrol mekanizması geliştirin. Yolladığını 2 tane müfettiş ( ki biz ilkokuldayken sınıfa falan gelirlerdi. Şimdi sınıfa da gelmiyorlar) 10 dakikada ne görecek de neye göre ne kararı verecek? Günaydın, öğle yemeğinde ne yiyeceğiz Mehmet Bey muhabbeti ile öğlen oluyor zaten.

Neyse biraz da siz yazın da ben sonra ona göre cevaplayayım. :)

• Geç bu ayakları ygs den bak sadece 9-10 mat neti yapan arkadaşlarım böte okuyor şuan bana edebiyat yapma okul puanıyla birlikte 250 puanla girdiler ben onlara öğretmen demiyorum öğretmen biraz seçilmiş insan olmalı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar Ogretmeniyimden sonrasini okumadim. Oturdugun yerden maas alacaksin bide sikayet mi ediyorsun. 6 aydir issizim, agir tokatlarim.

• Burayada cevap vereyim o zaman.Önceki konuya maaş az yada çok gibi birşey yazmadım.Öğretmenlik zor bir meslek değil anlayın bunu.

Önceki konuda yazmış biri yaz tatilimiz 3 değil 2ay(vay be bütün işler değişti şimdi)haftasonu tatilleride bütün memurların hakkı

Doktor da bir memur,doktor geceleri hastaya doğru tedavi verdim mi?Ayırıcı tanıda birşey kaçırdım mı?Cerrahsa kaybettiği hastanın arkasından sürekli düşünür kurtarabilirmiydim acaba?Biraz vicdanı varsa geceleri uyuyamaz bazen.Nöbetleri saymıyorum bile bak.

Bilgisayar öğretmeniymişsin oradan örnek verelim.Özel şirkette çalışan bir bilgisayar mühendisi kodlarla kafa patlatırken,gideceği yolun algoritmalarını hesaplarken çektiği zorluk sizinkine benzer mi?

Fabrikada çalışan bir işçinin hafta sonları bile yok.Asgari ücret adam eve yorgunluktan geberik geliyor,35-40 yaşında kronik bir meslek hastalığına yakalanıyor.

Benim matematik öğretmenlerim verdikleri kitaptaki soruların bazılarını çözemezdi var mı böyle birşey?

Fen bilgisi öğretmeni sınav yapar,verdiği soruda 2 şık doğrudur,hatasını kabul etmemek için kabul etmez diğerini işaretleyenlerin puanı gitti.İlkokul öğretmeni akrabamın çözemediği matematik sorularını çözerdim.Sözel öğretmenlerin havası,müzik resim öğretmenlerinin triplerinden bahsetmiyorum bile.

Geometri öğretmenim sınıfta kızlarla eurovizyon şarkılarını,kız çantalarını konuşurdu.Sıkılınca migren geldi der ders anlatmazdı adam.

Bütün bu örnekler bana ait ama birsürü öğrencinin anlatacağı benzer durumlar vardır yani.

Allah aşkına sınıf susmuyor nedir ya? Çocuğun ailesine bu çocuk durmuyor nasıl bir şey bu desen birdaha ağzını açmaz çocuk evde yiyeceği fırçadan sonra.

Tatilimiz 3 değil 2 ay diyorlar.Şaka gibi.Bir memurun senelik tatilinden daha fazla tatil.

Alsınlar öğretmenleri 10binden 15 binden,yapsınlar maaşlarını 6k kimse sesini çıkarmaz.

Ama 200bine girmiş atık öğretmen olup BİRDE atanınca millet onun maaşına laf eder işte.

• Okumadım özet yok mu
  • quote:

Orijinalden alıntı: pxcnsRy

Bilgisayar Ogretmeniyimden sonrasini okumadim. Oturdugun yerden maas alacaksin bide sikayet mi ediyorsun. 6 aydir issizim, agir tokatlarim.

Ahahahaha

Sende olsaydın aslanım neyin eksikti?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kardesim ogretmen maasiyla ilgili problem su. Diger meslek gruplariyla karsilaatirildiginda yaptigi ise oranla fazla maas aliyorlar. Sanirim maas 3500 civari. Kendi alanimdan ornek vereyim. Hukuk fakultesinde okuyorum. Devlette uzman yardimcisi olsam 3400 avukat olsam vekalet ucretiyle birlikte 4500 alacagim. Hakim olmayi hic soylemiyorum tamamen torpile dayanmis durumda. Bak avukat olsam icraya felan gidecegim. Oradaki insanlari kufru, cocuklarin masumlugu, bana karsi yapilacak fiziksel mudahale vs. Bir de okul yillarina bakalim. Ogretmenlikte oyle ust duzeyde ders calismaya gerek yok. Var deme simdi. Benim arkadaslarim var bu bolumlerde okuyan. Benimse gozlerim bozuldu kitabi okumaktan. Sirtim agriyor surekli oturup ders calismaktan. Bu saydiklarimi tipcilar icin de dusunebilirsin. Yahut guneydoguda gorevli asker. Yani demem o ki bizler bu ugrasa sikintiya ragmen bu maaslari aliyorsak sizin de o maasi almaniz cok normal. Bazilariniza fazla bile.

• Öğretmenliği HAKKIYLA yapana o maaş bile.

• Şu sınıf susmuyor saçmalığını, çocuklarla uğraşmanın zor olması saçmalığını bırakın. Bizde ilk okul okuduk, sende okudun. Öğretmen geldiği anda çıt çıkmazdı, çıkarsa da iki bağırır sustururdu. Diğer bahsettiğin uygulama şansı yok ıvır zıvır, öğretmen maaşı ile alakalı bir durum değil. Eğitim öğretim yetersizliği ile alakalı bir durum. Maaş konusunda konuşulacaksa bu konu da örnekler verin. Maaş fazla denilmesinin sebebi bence öğretmenlerin genel olarak net yatmasıdır. Çalışanı da vardır ama 14 yıllık eğitim hayatımda, derse geç gelmeler, hiç gelmemeler, kitaptan vırt zırt bir şeyler okutturup hiç anlatmayan öğretmenler gördüm, bunlara 5 kuruş bile fazladır benim gözümde.
  • Ogrenmenlik avrupada cok iyi meslek turkiye'de zor. Gerci Turkiye'de her sey zor, aldiklari maasin cok olduğunu dusunmuyorum hele de dersanedeki hocalarin...

Bazi hocalar haketmiyor ama bu bircok meslekte var.

Ilerde akademisyen olmak isteyebilirim ama emin degilim zor oldugunu dusunuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Khal Woof -- 23 Mayıs 2017; 12:38:49 >
  • Burayada cevap vereyim o zaman.Önceki konuya maaş az yada çok gibi birşey yazmadım.Öğretmenlik zor bir meslek değil anlayın bunu.

Önceki konuda yazmış biri yaz tatilimiz 3 değil 2ay(vay be bütün işler değişti şimdi)haftasonu tatilleride bütün memurların hakkı

Doktor da bir memur,doktor geceleri hastaya doğru tedavi verdim mi?Ayırıcı tanıda birşey kaçırdım mı?Cerrahsa kaybettiği hastanın arkasından sürekli düşünür kurtarabilirmiydim acaba?Biraz vicdanı varsa geceleri uyuyamaz bazen.Nöbetleri saymıyorum bile bak.

Bilgisayar öğretmeniymişsin oradan örnek verelim.Özel şirkette çalışan bir bilgisayar mühendisi kodlarla kafa patlatırken,gideceği yolun algoritmalarını hesaplarken çektiği zorluk sizinkine benzer mi?

Fabrikada çalışan bir işçinin hafta sonları bile yok.Asgari ücret adam eve yorgunluktan geberik geliyor,35-40 yaşında kronik bir meslek hastalığına yakalanıyor.

Benim matematik öğretmenlerim verdikleri kitaptaki soruların bazılarını çözemezdi var mı böyle birşey?

Fen bilgisi öğretmeni sınav yapar,verdiği soruda 2 şık doğrudur,hatasını kabul etmemek için kabul etmez diğerini işaretleyenlerin puanı gitti.İlkokul öğretmeni akrabamın çözemediği matematik sorularını çözerdim.Sözel öğretmenlerin havası,müzik resim öğretmenlerinin triplerinden bahsetmiyorum bile.

Geometri öğretmenim sınıfta kızlarla eurovizyon şarkılarını,kız çantalarını konuşurdu.Sıkılınca migren geldi der ders anlatmazdı adam.

Bütün bu örnekler bana ait ama birsürü öğrencinin anlatacağı benzer durumlar vardır yani.

Allah aşkına sınıf susmuyor nedir ya? Çocuğun ailesine bu çocuk durmuyor nasıl bir şey bu desen birdaha ağzını açmaz çocuk evde yiyeceği fırçadan sonra.

Tatilimiz 3 değil 2 ay diyorlar.Şaka gibi.Bir memurun senelik tatilinden daha fazla tatil.

Alsınlar öğretmenleri 10binden 15 binden,yapsınlar maaşlarını 6k kimse sesini çıkarmaz.

Ama 200bine girmiş atık öğretmen olup BİRDE atanınca millet onun maaşına laf eder işte

Bana kalsa size asgari ücrette maaş veririm .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HakimBeey -- 23 Mayıs 2017; 12:44:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: HakimBeey

Burayada cevap vereyim o zaman.Önceki konuya maaş az yada çok gibi birşey yazmadım.Öğretmenlik zor bir meslek değil anlayın bunu.

Ama 200bine girmiş atık öğretmen olup BİRDE atanınca millet onun maaşına laf eder işte

Bana kalsa size asgari ücrette maaş veririm .

Copy paste much?

• Bu sorun sadece öğretmenlere ait değil tüm kamuya ait bit sorun. Ama dediginiz gibi hiç bir öğretmen ilgilenmiyorsa siz ilgilenin. Ne kaybedersiniz? Işler tek kişiye bakmıyor biliyorum ama siz bireysel olarak elinizden gelenin en iyisini yapın. Diğerleri yapmıyorsa diyecek bir şey yok. Bende bir kurumda çalışıyorum öğrenci değilim. Sistemde çok yanlış var ama sistemin yanlışları yüzünden kişileri mağdur etmemeye çalışıyorum. Benim çalışma stilimi görenler kendilerini düzeltecekleri yere obsesif misin sanane niye uğraşıyorsun başka işin yok mu diye laf ediyorlar. Kulağımı tikayip yoluma bakıyorum. Öğretmenlik çok önemli bir meslek bir gün bir laf söylersiniz sadece bir lafınız ile çocuğun hayatı değişir. Bu değişim ama iyi olur ama kötü olur. Mesleğin kıymetini bilip ona göre davranmak lâzım. Hayatta her şey para değil malesef insanlar bunu anlamıyor.

• Cidden öğretmenler sert olmalı. Varsın tüm çocuklar ondan nefret etsin, sert ama yumuşak da olmalı. Konuştuklarında onları susturacak kadar mesafeli, ama dersi sadece anlatarak geçirmekten çok çocukları biraz da eğlendirmeli. Sınır önemli.

Dediğiniz gibi, 2.500 lira bedenciye fazla, matematikçiye az. Tabii öğretmenlere müfettiş de gönderilmeli. Çocukların öğretmenle ilgili yorumu dinlenmeli. Sadece dersi dinlerse tabii herkes sessiz olur, hocada normalden ayrı bir özenle ders anlatır. Yani hile gibi bir şey.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.