Şimdi Ara

Öğrenci İşleri Lise Diplomamı Kaybetmiş ve Diploma Yerine Geçebilecek Bir Belgeye İhtiyacım Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben lisans mezunuyum ve tekrar bir lisans programı okumak istemekteyim fakat üniversitenin Öğrenci İşleri lise diplomamı kaybetmiş.

Ben 2015 yılında Anadolu Universitesi'nin lisans programına kaydoldum ve bu dönem mezun oldum (2020)
    Öğrenci İşleri tarafindan 3.siniftayken arandım ve lise diplomamı getirmemiş olduğumu iddia ettiler ve benden belge istediler. Halbuki o belgeleri getirmemiş olsam kaydımın yapılmış olması mümkün değildi ve ayrıca cidden getirmemiş olsam nasıl 4 sene okuyayim ve 4.senemde haber veriyorlar bu durumda? (Hazırlık okuduğum için 4.sene diyorum, 3.siniftim aradıklarında)

O zaman dekanliga dilekçe vermiştim fakat beni mezun edemeyeceklerini iddia ederken, dilekçe verdikten sonra bir anda "tamam biz seni mezun edeceğiz" dediler ve her gün gidip lise diplomasını sordum. Hiçbir şekilde sorun cozulmedi. Birkaç gün önce lisans diplomamı almaya gittim ve aldım. Lise diplomamı bulmuş olduklarını düşünüyordum, fakat hala ortada yoktu ve herkesin lise diplomasi lisans diploması ile birlikte geri teslim edilirken, benimkinin olmadığını görünce yeniden dumur oldum. Kaybetmiş olduklarina eminim, zira üniversitemiz o belge olmadan kaydımızi almıyor.

İki önemli sorum olacak:

1. Oğrenci Dairesi Baskanligi'na gittim, fakat oradan sonuç çıkmayınca Rektörlüğe dilekçe verdim. E-devlet üzerinden CİMER - YÖK'e şikayetimi dile getirdim, fakat bu konu ile ilgili, yaptıkları sorumsuzlukla ilgili daha fazla neler yapabilirim, hukuktan anlayan arkadaşlar lütfen beni aydınlatabilir mi?

2. Bu sene üniversite sınavına girdim, tekrardan bir lisans okumak istediğim ve kayıt esnasında lise diplomasinin aslı gerektigi için o belgeye ihtiyacım var. Lisemi aradım; bana ancak öğrenci not durum belgesi, transkript yollayabildiler ıslak imzalı olarak. Sanırım E-Devlet üzerinden aldığımız lise mezuniyet belgesi de bir ise yaramıyor, diploma yerine gecmiyormus. Bunun yeterli olacağını sanmıyorum, bu konu ile ilgili bilgisi olan, bu sorunla yuzlesip üstesinden gelen bir tanıdığı olan varsa neler yapabilecegime dair bana yardımcı olacak şekilde açıklama yapabilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlk aklıma gelen e-devlet üzerinden mezuniyet belgesi sorgulamanız:
    www.turkiye.gov.tr
    Lise Mezuniyet Belgesi Sorgulama
    https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-lise-mezuniyet-belgesi-sorgulama

Resmi belgedir, geçerliliğini sorgulayana e-Devlet Çağrı Merkezine başvuru yapmasını ve öğrenmesini söyleyin.

İkincisi ise mezun olduğunuz liseye diplomanızın kayıp olduğu ve mezuniyet belgesi çıkartmak istediğinize dair dilekçe verebilirsiniz ki yukarıdakine çok benzer bir resmi belge sunabilirler. Diploma bildiğim kadarıyla tekrar basılmıyor. Ama bu belge ile istediğiniz yere kayıt yaptırabilirsiniz.

CİMER başvurunuza verecekleri cevaba göre diplomanızın tekrar çıkartılması söz konusu olabilir, nitekim suç sizde değil. Gerekirse dava açın, her türlü haklısınız.

• üniversiteye dava aç resmi bir evrağı kaybedemezler. hakkını aramalısın.
  • Oncelikle teşekkür ederim cevaplariniz icin. Öğrenci İşlerini Rektörlüğe ve CIMER uzerinden YOK'e sikayet ettim zaten, bakalim neler olacak...

Ben açıkçasi anlamlandiramiyorum bu durumu, diploma olmadan zaten kaydımın yapilmayacagini bile bile "belki hata bendedir, ben teslim etmemisimdir" ihtimalini dusunerek evde belge aradim, ama anaokulu karneme kadar saklayan, aldigim her turlu belgeyi dosyalarda muhafaza eden biriyim. 5 yil once universite kaydi icin gerekli belgeleri yazmis oldugum bir musvedde buldum. Bana Dekanlik'tan "E-Devlet uzerinden kayit yapip ilerleyen donemlerde belge getirmemissiniz, getirdiginize dair fiziki kanita da rastlanmamistir. " diye bir mail geldi.

E-Devlet uzerindeki belge cogu universitenin Öğrenci İşleri tarafindan kabul edilmiyor ne yazik ki, ne kadar resmi olsa da bu durum bana epey absürt geliyor açıkçasi, o halde neden sanallastirildi her sey? E-Devlet uzerinden kutugumuze kadar yazmasi, oradaki belgenin resmiligi sorgulanacaksa neden var? Madem diploma asli bu denli onemli, neden kaybediliyor ve ugrasan benim? Insanlarin mezun olduklari lisenin uzakta/baska bir sehirde oldugunu, hele su pandemi doneminde yolculugun stresli oldugunu ve maddi/manevi masrafa sebep olacagi neden dusunulmuyor?

Benim lisem su an yasamadigim bir yerde ne yazik ki, bana ancak transkript verildi, alici odemeli dahi olsa basilmiyor, bana gonderilmiyor, ancak gidip elden belge almami istiyorlar... Nasil bir belge duzenlenmesi gerektigine dair fikirleri yok sanirim.

Cidden bu konunun cozumunu nasil bulacagim bilmiyorum, ama buldugumda buraya muhakkak yazacagim baska arkadaslarin basina gelirse diye. Su cagda bunlarla ugrastigimiza inanasim gelmiyor gercekten, su an tek soyleyebilecegim bu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.