Şimdi Ara

Oğluna sistem toplamaya çalışan anne - Bütçe 130bin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
0
Favori
1.474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Oğlum LGS de derece yaptı ve ben de uzun zamandır hayal ettiği gibi iyi bir bilgisayar toplamak istiyorum.

Baştan bu işlerden anlamadığım için hazır kasa alacaktım fakat araştırdıkça toplamaya karar verdim.

Valorant, Rocket League, Fortnite, Gta, League of legends gibi oyunlar oynuyor. Mevcut bilgisayarı çok kastığı için sık sık söyleniyor.

Ben de tasarım programları ve video editleme gibi işlerde kullanıyorum.

Birkaç haftadır araştırıyorum ve aşağıdaki konfigürasyonla ilgili fikrinizi almak istedim.

Tek ebeveyn bir anne olarak oğluma gerçekten iyi bir sistem kurmak istiyorum ve yardımınızı rica ediyorum

En net olduğum parça 5070TI

Aklımdaki temel sorular: Ryzen ile mi ilerlemeliyiz Intel ile mi?

Diğer parçalarda nelere dikkat etmeliyim?

Bugüne dek aldığım öneriler aşağıdaki gibi

Şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akturk19 -- 27 Haziran 2026; 12:31:56 >

• Kullandığınız uygulamalarda işlemci de önem arz ediyorsa işlemciyi 250k plus yapın, performansı 9900x e denk. Bütçede yer açılırsa 270k plus da olur. Oynadığı oyunlar için 5070ti hayli hayli yeter, cuda çekirdekleri sayesinde iş yaparken sizin de işinize yarar iyi seçim. İşlemciyi dediğim güncel nesil intel seçerseniz anakart mecburen h810,b860,z890 olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FaLCoN^ -- 25 Haziran 2026; 16:16:43 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

intel 250K Plus uLTRA işlemci seçin Programlarınızda ve oyunlarda çok isabetli olur.

RTX 5080 çok aşırı.Zaten fiatına baktınızmı. 5070 Ti alınız.

Hatta 5070 Ti bile ,çok fazla Şunu alın geçin.5070 Ti ye yaklaşır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 25 Haziran 2026; 16:38:51 >

• Bu bütçe sadece sistem için mi yoksa monitör, klavye, mouse eklenecek mi?

• Ram ve SSD marka ve model bilgilerini de yazmanızı öneririm zira modelden modele fark eder. Mesela WD green ile WD black SSD arasında çok fark var

• Kasa olarak ne düşünüyorsunuz?. Eski bilgisayarın kasasını mı kullanacaksınız? Bu bütçeye ve ekran kartı boyutuna göre kasanın da değişmesi gerekebilir. Kasa önemsiz gibi gözüken ama sistem sıcaklığı için önemli bir parça. Sakın sırf ışıklı mışıklı diye kötü kasalardan almayın. Toz filtreli Mesh kasa tercih edin.

• Yine aynı şekilde PSU'nun değişmesi gerekir. Bazı kasalar PSU ile birlikte satılır bazıları PSU'suz.

• Bu sistem için eğer eski monitör kullanılacaksa o monitörün modeli nedir? İsterse oyundan 1000 FPS alsın monitör ne desteklerse onu verir çünkü. Birde bunun çözünürlüğüydü panel tipiydi bir sürü detay var. Ferrari'ye tüp takmış gibi olur.

• Bu bütçeyle sisteme sıvı soğutma da eklenebilir. Yada kule tipi soğutma. Bazı kule tipi soğutmalar ucuz sıvı soğutmalardan daha başarılı olabiliyor.

• Render için AMD işlemci düşünülebilir.

• Bazı hazır kasalar sponsorluk oldukları için toplama sistemden daha uyguna gelebiliyor. Sipariş vermeden önce iyice araştırın. Mesela şuan rastgele bir tanesine baktığımda sizin kriterlerde sıvı soğutmalı bir şekilde bu bütçelere sistemler var.

• Eğer herhangi bir mağazadan alacaksınız %99 ihtimalle size almak istediğiniz parçaların çok kötü olduğunu söyleyecekler ve ısrarla daha iyi olduğunu iddia ettikleri parçaları satmaya çalışacaklar. Mağazaların markalarla anlaşması var.

Şahsi görüşüm;

Eğer sadece bu oyunları oynayacaksa oğlunuzla konuşun daha alt bir sistem için ikna edin. Kalan parayı başka bir şey için değerlendirin. Eğer illaki 100 bin harcayacağım diyorsanız kalan parayı verin oğlunuza gezsin tozsun. Bu bütçenin 1/3 fiyatlı sistemlerle bile daha fazla güç isteyen oyunlar oynayabilir.

Hatta eğer üniversiteyi il dışında okuyacaksa laptop alın. Altına da bir tane alüminyum olmak şartıyla ucuz yollu laptop standı alırsınız mis gibi olur. Masaüstü taşınabilirlik konusunda pişman eder. Arkadaşlarıyla bir araya toplanıp hadi oyun oynayalım deseler, arkadaşları 15 yıllık laptoplarla oyuna girdiklerinde ya masaüstü için evine dönmek zorunda kalacak yada oyuna giremeyecek. Tecrübeyle sabit.

Yok illaki 100k'ya masaüstü alınacaksa yine bu oyunlar için 2TB ssd'ye gerek olduğunu düşünmüyorum. Şuan SSD ve ram fiyatları aşırı yüksek. Sonradan yükseltmek için SSD satmakla falan uğraşamam derseniz siz bilirsiniz.

• AMD RYZEN 7 7800X3D fazlası ile işinizi görecektir. Bir oyuncunun tatmin olacağı bir işlemcidir. ASUS PRİME B650M R #ARGB AM5 DDR5 M2 2.5 GIGABIT ETHERNET anakart fazlası ile işinizi görür. Oynadığı oyunlara göre 5080 gereksiz fizuli olur. 5060 bile işini görür (16gb) versiyonu. Ben E-Spor kafe işletiyorum. İnanın fazlası ile yeter.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Pragmatist fırsat kovalar, idealist kural…
    Ama hayat ikisinin de kitabına uymaz.
    Ben gerçekleri seçtim: realistim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Stones kullanıcısına yanıt

5060'larda 16 GB versiyonu var mı? Bir arkadaş için araştırmıştık ama 5060 8 GB, 5060 Ti 8 ve 16 GB modelleriyle geldi diye okumuştuk

B850 nasıl olur peki size?

5070ti da netleştim, en azından bu kısmı baya araştırıp anladım :)

5080 den vazgeçtim.

işlemcide peki intel 250 pro mu yoksa Ryzen mi?

sanki oyuncular daha çok Ryzen kullanıyor gibi dünden beri yaptığım araştırmalarda, sizce?

Gaza gelmeye çok açığım 130 bine çıktım 🫣

ama kafam karıştı

kasamız yok hepsini yeni toplamamız gerekiyor

monitörü Samsung odysse g5 144hz

Yazdığınız tüm detaylar için teşekkür ederim, hepsini not alıp anlayıp karşılaştırmaya çalışıyorum

yarın alma gerek çünkü 1 hafta sonraya ancak randevu veriyorlar toplamak için

Espor cafe dediniz yıldızlar çaktı

şu 2 sistemi nasıl karşılaştırırsınız? Birini stajyerim önerdi birini şirketin ITcisi

* Intel Core Ultra 7 265K

* Z890 anakart

* RTX 5070 Ti

* 32 GB DDR5 6000

* 2 TB NVMe SSD

* 850W Gold PSU

* 240/360mm sıvı soğutma

Ryzen sistemdeki MSI anakrt VRM yapısı olarak,zayıf.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 26 Haziran 2026; 19:29:50 >

Ssd'de dram yok diye yazıyor internette. KIOXIA Exceria Pro veya Crucial 2TB T700 olarak değiştirilebilir.

Evet var.

• akturk19 kullanıcısına yanıt

Hocam vatan gibi yerlerin fiyatı uçuk. Kioxia almak yerine Samsung gen 5 1100 pro daha mantıklı. Ankara ya da istanbul'da iseniz arkadaşlarım var kurumsal yardımcı olurlar.

• Stones kullanıcısına yanıt

Tekrar araştırdım;

https://www.nvidia.com/tr-tr/geforce/graphics-cards/compare/#compare-50

Nvidia'nın sitesinde de sadece 8 GB gözüküyor

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.