Şimdi Ara

Ofisi nasıl akıllandırırım??

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ofisi uygun fiyata akıllandırmak istiyorum

Bu konuda bilgim pek yok uyumluluk sıkıntısı yasamamam lazım

Anladıgım kadarıyla

1-Tuya tabanlı

2-Ewelink uzerinden

3-Home asistant uzerinden

1-pır sensor

2-varlık sensoru

3-manyetik kontakt

4-duman sensoru

5-termometre

6-kepenk acıp kapama

7-kamera

8-kapı kilidi

9-prızı akıllı hale getirmek için role

10- Akıllı Devre Kesici

11-Siren

ustteki bilesenleri yonetebileceğim uygun maliyetli,basit telefondan yonetilebilir sistem ve urunler neler olmalı ??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El_domingo -- 26 Nisan 2025; 17:22:30 >

• Tüm bu sensörleri alıp kendiniz kurulum sağlayabilirsiniz veya hazır ürünleri alıp rasperrypi home sassistant tarzi bir sistem kurabilirsiniz tamamen bütçe ve istek meselesi bütçe nedir kontrol edilmek istenen kontaklar nelerdir kontrol edilmek istenen veriler nelerdir gibi gibi

• Seneryo zaten sensorlerden belli belki bu listeye siren eklenebilir..rapsedy pi maliyeti baya yukseltiyor...tuya veya ewelink ile devam etme dusuncesindeyim ilk olarak bunlardan birini secip sonra hangi marka ve hangi urunu almalıyımı belirlemem lazım ama urunleri belirlemekte sıkıntı cekiyorum...

• Merhaba,

Yaklaşık 3 yıldır ofis ve ev tarafında Home Assistant aktif kullanıyorum. Bu yapıya gelene kadar, çeşit çeşit otomasyon denedim. Öncesinde de yine kendi hazırlamış olduğum ESP / Arduino karışımı bir yapım vardı tabiki. Ama en rahat edebileceğiniz sistem Home Asistant.

1. İlk önce bilmeniz gereken şu, böyle bir yapı için kesinlikle raspberry pi kullanmayın. Muhtemelen "sistemi kur / bırak / kullan" senaryosunda ilerlediğinizde sıkıntı çekmeyebilirsiniz ama benim gibi sürekli birşeyler ekleyip, güncel tutmaya çalıştığınız taktirde hem o SD kartın performansı, ömrü, hemde raspinin sürekli bozulan fanları, ısıdan kaybettiği performans bir noktada eziyete dönüşebiliyor. Ayrıca maliyet açısından raspi artık çok da uygun değil. Bunun yerine size piyasadan, sarı siteden hp, lenovo, dell gibi markaların mini pclerinden almanızı öneririm. 5-6k bandında. 8 ram olduktan sonra i3 ya da i5 çok fark etmeyecektir. Prodesk 600 G4 gibi modeller sizi arşa çıkarır.
    2. Eğer ofisinizde kablosuz ağ üzerinde fazla trafik mevcutsa kullanacağınız cihazların bağlantılarının wifi yerine zigbee olması daha sağlıklı olacaktır. Benim ofisimde 70 adet civarı kablosuz aygıt bulunduğu için her ne kadar bu işin son kullanıcı zirvesi diyebileceğimiz Keenetic Titan kullanıyor da olsam kablosuz cihaz sayısı artıkça router tarafına birkaç günde bir restart gerekebiliyor. Zigbee bu konuda daha rahat ettiriyor. Zigbee cihazların bazıları hem client hem gateway gibi çalıştığı için menzilide cihazlar üzerinden genişletmiş oluyorsunuz. Lakin benim zaten 3 -5 cihazım var, taş çaltasın 10-12 akıllı ev sensörüm olur derseniz wifi üzerinden devam edebilirsiniz. Fakat kablosuz sensörler için pil ömrü konusunda da en iyi tercih zigbeedir. Wifi altyapısındaki bir manyetik kapı kontak sensörünün pili 3-6 ay arasında dayanırken, aynı markanın, aynı kasa ve tasarıma ait zigbee kontak sensörü 1,5 yılı deviriyor.
    3. Eğer zigbee tercih ederseniz bir adet gateway seçimi yapmalısınız. Ürünlerinizi aynı markadan tercih ederseniz o markaya ait gateway ile ilerlemeniz mümkün, ama bu her zaman mümkün olmuyor. Üniversal tarafta en sağlıklı tercih home assistant altında Zigbee2MQTT eklentisi kullanmak. Bu eklenti için tercih edilebilecek en iyi gateway çözümü ise ZBDongle-E ve varyantları olabilir. Firmware atmanız gerekecek ama Zigbee2MQTT web sitesinden yönergeler doğrultusunda bu işi çözebilirsiniz.

Modüller için;

Eliniz biraz elektroniğe yatkın ve merakınız var ise PIR sensör, duman sensörü, ısı ve nem sensörü, termostat, kepenk modülü, cihazları aç kapat yapacağınız röle modülleri gibi ana bileşenleri nodemcu, lolin, d1 mini gibi geliştirici kartları ile ESPHome üzerinden kendiniz üretebilirsiniz. Maliyet olarak en düşük çözüm budur. Gayet kullanışlı ve sağlıklıdır.

Prizleri akıllı hale getirmek için sonoff, novato gibi markaların priz arkası röle modülleri mevcut. Bunlarda dikkat edeceğiniz şey aydınlatma anahtar arkası buatlarınıza nötr çekilmesi. Genelde bizim anahtarlarda sadece faz dönüyor. Nötr istemeyen modüller az da olsa var ama ben daha adam akıllı sağlıklı çalışanına denk gelmedim.

Benim mevcut sistemimden 2 görüntü paylaşıyorum. Duvar gömdüğüm, ana kontrol panelim olan Honorpad X9 ve mobil ekran görüntüsü;

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.