TERCİHLERİN SON GÜNÜ DOĞRULUĞUNU ŞU AN BİLEMEYECEĞİMİZ BİR İDDİA ---- Merhaba biliyorsunuz ki bu sene özellikle ODTÜ ve İTÜ'de ekstrem kontenjan azalışları yaşandı. "net olmayan bir kaynağa" sorup karşılığında aldığım cevaplar ve kendi çıkarımlarıma göre bu kontenjan azaltmaları önümüzdeki senelerde de devam edecek gibi gözüküyor. ----- 1. Kısım ----- Bu kontenjan azaltma işleminin sebebi olarak "YÖK Araştırma Üniversiteleri" listesinin sonucu diyebiliriz. Bu listedeki ilk 3 okul (deprem kontenjanından dolayı ayrılan kontenjanlar DÜŞÜLMEMİŞTİR. aşağıdaki sayılar NET kontenjan azalışına yakındır. ve detaylı olarak bakmadım hızlıca saymaya çalıştım o yüzden net bir sayı yok ortada)ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ LİSTESİ
<<----------------------->> 4. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 5. Yıldız Teknik Üniversitesi Liste devlet üniversiteleri listesi, zaten müfredat vs. dışındaki konularda YÖK devlet üniversitelerini izlemek ve onlara bütçe ayırmak, denetlemek gibi şeylerle uğraşan bir kurum. Kısaca kontenjan azaltmaları bu liste nedeniyle olabilir. Bunun en güçlü sebebi ODTÜ ve İTÜ'de çok ekstrem kontenjan azalışları yaşanırken (ODTÜ'nün 3 tane bölümü 1/3 kontenjan azalttı) Boun'da çok az kontenjan azalması. İYTE'de ise kontenjanın artması gibi bir durum var. Yani İYTE'yi bu mevzuya dahil etmemişelr en azından kontenjan konusunda. Aynı şekilde Yıldız Teknik dışarıda gibi gözüküyor. Peki bunun temel sebepleri ne: öncelikle lisans öğrencilerini iyi düzeyde yetiştirememek, vakıf üniversiteleriyle artık yarışamayacak düzeye gelmek, tonla ekonomik sıkıntı yaşamak, araştırmalarda geri düşmeye başlamak. İTÜ STRATEJİK RAPORU: itu-2022-2026.pdf | ODTÜ // METU STRATEJİK RAPORU: SP_TUR2023-27.pdf bu raporların da başında görüleceği üzere okulların yaşadığı tonla sorun artık okulların ivmelenerek geri düşmesine sebep olacak. Bunu çözmek için lisans ağırlığını azaltmak istemiş olabilirler. Lisans ağırlığını azaltarak, yüksek lisans ve doktora çalışmalarına daha fazla önem vermek. Dolayısıyla araştırma ve çıktı sayılarını arttırmak ve bu okulların daha fazla fon bulabilmesi gibi amaçlar güdülüyor gibi duruyor. Daha fazla fon bulabilmek dedim çünkü anladığım kadarıyla YÖK'ün bu 3 okula para yığması gibi bir şey "şu an için" söz konusu değil gibi gözüküyor. ----- 2. Kısım ----- YÖK Bu konu hakkında bu yıl mart ayında olduğu gibi bir kez daha toplanacak ve kontenjanlar dahil olmak üzere bu okulların geleceği hakkında konuşulmaya devam edilecek. Yazının son kısmında bu yıl basına paylaştıkları yazılardan birkaçının önemli noktasını ekleyeceğim. Genel Olarak Araştırma Üniversiteleri Hakkında Ne Planlanıyor: --> Erol Özvar tarafından imzalanan protokol kapsamında araştırma üniversitelerine performanslarına göre kaynak aktarımı yapılacak. --> bu yıl ilk kez verilecek olan desteğin beş yıl boyunca her sene artarak devam etmesi planlanıyor. --> 23 araştırma üniversitesinin sağlık, sosyal bilimler ve ileri teknoloji alanlarındaki çalışmaları desteklenecek. --> Araştırma üniversitelerinin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmayı amaçlayan program --> On Birinci Kalkınma Planı’nda yer alan alanlarda yüksek katma değerli üretim yapabilmeleri için Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması, uluslararası sıralamalardaki yerlerinin yükseltilmesi, yayın sayılarının artırılması ve marka değerlerinin yükseltilmesi hedefleniyor. --> bilimsel araştırma projeleri için, yıllık performansları dikkate alınarak(top tier araştırma ünilerinin daha çok alacağını kast ediyor) kaynak tahsisi yapılacaktır. --> A1, üst düzey araştırma performansı gösteren üniversiteler. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi (A2, yukarıda dediğim gibi İYTE'den başlıyor. yazıyı da konuyu hazırlarken okuyorum. Bilgim yoktu daha önceden.) --> Vakıf araştırma üniversiteleri ise İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi Koç Üniversitesidir. (bu okullara özel oldukları için pek destek gelmez gibi hissediyorum. Zaten marka imajı meseleleri ODTÜ İTÜ gibi okulların artık bu sayılan üniversitelerden geri kalması sebebiyle ortaya çıktı.) ----- 3. Kısım ----- ON BİRİNCİ KALKINMA PLANI 2019 2023 (çok kayda değer şeyler yok. aklınıza gelen şeyler yazıyor. ama şöyle bir iki şeye denk geldim 1.) 560.2 Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır. 2.) 561.1 Dünya akademik başarı sıralamalarında 2023 yılı itibarıyla en az 2 üniversitemizin ilk 100’e ve en az 5 üniversitemizin de ilk 500’e girmesi sağlanacaktır. 3.) 561.5. Yükseköğretim kurumlarının kontenjanları, sektörel ve bölgesel beceri ihtiyaçları, üniversitelerin kapasiteleri, arz-talep dengesi ve mevcuttaki programların asgari doluluk oranları dikkate alınarak belirlenecek; eğitim-istihdam bağlantısı güçlendirilecekti 4.) 830.1. Üniversiteler bünyesinde İslam dünyasına dönük araştırma merkezleri kurulacaktır. -- "Önümüzdeki 5 yılda üniversitelerimizin iktisadi ve sosyal kalkınmadaki rolünü, etkin olmalarını ve daha nitelikli beşerî sermayenin oluşturulmasını hedeflemekteyiz." ----- Final ----- Kısaca, yavaştan söylediklerini uygulamaya koyulmuşlar gibi duruyor. Ve bu seneden itibaren bizim gördüğümüz şey yeni bir dönemin başlangıcı. Herkesin gözünün ODTÜ İTÜ BOUN gibi okullarda olduğu. Tüm velilerin çocuklarını bu okullarda okutmak istediği bir ortamda sadece 1 yılda 1.000 kontenjan azaltmak birçok şeyi açıkça gösteriyor. Eğer bu yoldan dönmezlerse, uluslararası yerlerde daha iyi konumlara gelebilmek için daha nitelikli lisans öğrencisi çıkartmak. Okulları desteklemek ve dünya sıralamalarında ilk 100'e boostlamak istiyorlar. Peki AK Parti bunu hep söylüyordu, bu sefer niye yapsınlar? Bilmiyorum. Yukarıda yök başkanının geçen yıl bahsettiği ve benim de size ufacık bir kesitini sunduğumu ON BİRİNCİ KALKINMA PLANI üniversitelerimiz açısından fecaatle sonuçlanmış. Neredeyse 2023 bitti diyebiliriz ve en iyi okulumuz 336. sırayla ODTÜ. Ama bu plan yapıldığında ve daha öncesinde bu kadar net bizim hissedebileceğimiz şekilde somut adımlar atılmamıştı. Bu yıl somut adım atmaya başlamış olmaları. Bu hedefi sadece üniversite rektörlerinin düşüncesinden çekip direkt YÖK'ün içine yerleştirdiklerinin bir kanıtı gibi. 1000 kişilik kontenjan azaltımı küçümsenecek bir şey değil diye düşünüyorum. Yukarıdaki bilgiler ışığında bu kontenjanların seneye ve devamında benzer şekilde azaltılmaya devam edileceğini, Avrupa'da Almanya gibi ülkelerin yaptığı şey Türkiye'de "Araştırma Üniversiteleri" adı altında kendinden çokça bahsettirecek gibi. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 8 Ağustos 2023; 16:52:6 > |
ODTÜ, İTÜ ve Boun'a Girmek Artık Aşırı Zorlaşacak

-
-
önceden çok kolaydı zatn
-
Hakli konu, bugun konustugum bir ogretim gorevliside ayni seyi belirtti gelecek universite sistemiyle beraber yalnizca top tier muhendislik fakultelerinde de degil diger bolumler hukuk, muhendislik ve tıp kontenjanlarinda da ciddi kontenjan düşüşü saglanarak nitelikli eğitim on plana çıkacağını söyledi bu ne kadar gerceklesir bilmiyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben aslında gelecek yıl gelecek çok kişi için şimdiden kontenjanı azalttılar sonra tekrar artacak diye düşündüm ama bu da mantıklı
O zaman yksde kazanma sürecini kenarda bırakırsak bu gelişme iyi bir şey, az ama öz mantığıyla gitmek
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 8 Ağustos 2023; 16:41:16 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
ODTÜ roket kardeş
Roket!
tıpta olmaz o iş kontenjanı yukseltmezlerse dua et
Kontenjanlar azalmıyor. Normale dönüyor. Boğaziçi 50 öğrenci alıyor her bölümüne 2007'de. Ne ara 100 üzerine çıktı şaşırdım.
-
odtü ve itü için azalan çok var 2007 ye göre bazı programlar da 2007 seviyesine dönecek şekilde azalmış. seneye daha da azalır.bounu bilmiyorum.
endüstri mesela 2007 de 100 kişi alıyormuş
bu sene 80 veya 70 kişi mi ne alacaktı 60 da olabilir hatırlamıyorum ama asla 100 değil
-
ceng, ie, makine, ee
dışındakilerin önemi yok zaten. bunlara girmek hep zordu.
-
belki seneye daha fazla kontenjan acacaklari icin yer ayiriyorlardir. sonucta ekstra yarim milyon insan girecek ve bunlar 12. sinif.
-
konuştuğum kaynağın görüşü bu yönde değildi. yukarıda da upuzun yazmışım yök'ün de kontenjan düzenleme sebeplerinde okulların uluslararası sıralamalarını yükseltmek var. dolayısıyla dediğniz şeyin olabilitesi olsa da bana çok düşük geliyor.
yeni gelen 500.000 insan olabilir. sınava 3.5 milyon girenle 4.0 milyon giren arasında fark yok. hala çoğu üniversitemiz boş kalıyor. sizin dediğiniz şeyin olabilmesi için sadece odtü ve itü de değil aynı zamanda ytü de iyte de aklınıza gelen tüm üniversitelerde kontenjanın "seneye arttırılmak için" azaltılması gerekirdi diye düşünüyorum. sadece odtü ve itü'yü bu denli ekstrem azaltma sebepleri okul boostlamak istemeleri bence.
-
E o zaman YOKun gözundedevlet top tierler
ODTÜ İTÜ Boğaziçi iyte YTÜ şeklinde mi siralaniyor
sanki zor değilmiş gibi konuşmayın ag. ODTÜye 2.5 yapamadıysan giremiyorsun zaten?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Boun icin okey de (gerci cmpeyi 100 kisi yapmışlar, ne amacliyo ki bunlar) itu ve odtunun kontenjanlar baya stabildi (itunun turkceden ingilizceye donme olayina ragmen) genel toplamda dusus var denebilir
Bizim okul cwts de #1 oldu bu yıl tr de , trollerle ağlayın kanka
Girdikten sonra konuşması rahat ama bence olumlu. Lisansüstü ve doktora parası haricinde odtü kampüsü gerçekten bu yükü kaldırmıyor gibi. Ben eskiye nazaran okul nasıl kalabalıklaştı bilmiyorum, yeni bölüm resmen açılmadı ve mesela 1987 odtü makine kontenjan 200 kişiden fazla. Ama 28k az buz bir rakam değil.
Oryantasyon gününde hoca da kontenjanı düşürmek için sürekli yök'e talep ilettiklerini, 2022 yılında anca 10 düşürebildiklerini ama olması gerekenin maksimum 100 kişi olduğunu söylemişti. Bu sene 155 kişi alınacak, bakalım daha da düşecek mi
-
?
Alaka
makina ve inşaatta kontenjan hala fazla. ikisinin de 90-100 bandına indirilmesi gerekiyor
En Beğenilen Yanıtlar

önceden çok kolaydı zatn |
ODTÜ roket kardeş
Roket! |
Benzer içerikler
- selin hoca pdf
- kendi kliniği olan diş hekimi ne kadar kazanır
- 80 tyt 50 ayt kaç bin ea
- endüstri mühendisliği okunur mu
- 95 tyt 55 ayt kaç bin
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X