|
Matematik dedigin sey sadece complex calculus ve transformation techniques mi, csciler de ona bakarsan daha saglam bir (trde adam akilli veremeseler de) discrete graph ve stat temeli aliyorlar. Computer graphicste hicbir ee alaninda kullanmayacagin kadar çok geometry var, ileri ml kisminda (bu cs degil arada bambaska bir disiplin derseniz anlayisla karsilarim) bambaska linear algebra/matrix calculus turevleri var. Computer scientistlerin yaptigi tek sey library importlayip parametre girmek degil, sofeng computer science değil sadece bir alt dali ki dediginiz sey de sofengin en elementary kismi denebilir. Zaten temeli algoritma olan bir disipline math yok demek tek kelimeyle sacmalik. Evet devre teorisi telekomcu olacaksan kritik değil, hayatin boyunca vhdl yazan bir embedci olacaksan ve sana verecekleri is sadece o olay icin algoritmayi fpga e implemente etmek olacaksa kritik degil. Emt vlsi ci olacaksan kritik değil, bambaska fieldlar bunlar. (Vlsi uzerine calistigim hocam dediydi direkt emtyi son döneme at diye). Fpga de yapacagimiz mimariyi guzelce simule ettik, gidip o architecture icin asic basip calisiyor mu diye deneyemeyecegimiz için baska caremiz yoktu dogal olarak. Halihazirda var olan islemci uzerinde yeni kompleks mimarinin tam performans simülasyonu alinabilecek bir sey değildi, zaten bizden önceki çalışmalar da boylr bir methodoliji izliyorlardi. Bu endüstriyel çalışma değildi akademik researchtu onun notunu dusuneyim. Anlanmayan sey conference a paper olarak gitti, enteresan bir olay. Gozum asicten filan korkmadi uzerine calistigim alanlardan biriydi gecen sene, ben tam olarak o kisimda involve olmasam da ornegi bildigim yerden verdim. Ml ve simulasyonu ayni anda yapamiyorsan diyorsunuz da ileri ml operationlarinin ne denli bir teorik yuku oldugundan haberiniz yok galiba. Application kismi bile inanılmaz zaman alabilen işler bunlar, 3 4 gune yakin trainde tuttugum modelim oldu benim, onden teorik şeylerini yapip akillica o "parametreleri" veya modelin yapisini secmen lazim ki patlamayasin. Ve evet, baska bir uzmanlik alani onu demeye calisiyorum. Asicin nasil architectureunu ben yapmiyorsam o cocuk da teorik parttaki hesaplari/dizilimlerin nasil cikarilmasi gerektigine dair olan rapor kismina ellesmiyordu, çünkü ikimiz de yeterli bilgiye sahip değiliz, olmamizin da manasi yok kimse bize suna accelerator yapiver diye is vermeyecek gelecekte. Eeci daha cok cscinin isini yapar ama hepsini yapamaz, csci de daja az ee isini yapabilir ama hepsini yapamaz. Beraber çalışırlar birbirlerini tamamlarlar, aradaki gri kisimlarda birbirlerinin yerjne gecerler cunku birbirlerinden besleniyorlar, birbirleri ile hareket ediyorlar, ikisinin de bilgisini isteyen cok fazla dal var. Zaten bu bolumler siyaj beyaz diye ayrilsaydi dunya uzerinde informatik/cs bolumlerinden kopma Telekom bölümleri (epfl), ee tarafindan drive edilen ml programlari (stanford), cs tarafından cikma donanim programları (columbia) olmazdi. Ben ee isi de cs isi de yapmıyorum ve yapmayacagim (mezun degilim son sinifim), ama arkadaslarim da, diger mezun ust donemlerim de hemfikir bu konuda. Adam telekom phdsi yapiyor ama emt sorsam cozemiyor, basic devre dışındaki seyleri boyle bir sey vardi evet diyerek karşılıyor, neden, cunku ihtiyaci yok. Bilkent csten cok kral bir telekomcu olacak cikabiliyorsun, ornekleri dolu. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
i7 14700k, rtx 4070ti super, g80sd 32", xps 14 platinum, galaxy s24 ultra titanium green, galaxy s23+ cream, galaxy tab s10+ moonstone gray, galaxy watch6 classic 43mm silver pm'lere çok dönemiyorum, aciliyeti olan şeyler için konudan haberdar edin
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt