Şimdi Ara

O/C DÜZ MANTIK-ÇARPANI YÜKSEK OLAN İŞLEMCİLERİN ÇOĞU DAHA İYİ Mİ O/C OLUR ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar başlıktanda anlaşılacağı üzere düz mantıkla düşünerek bir soru yarattım ve bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorum oc konusunda öle çok bi bilgim yok ve daha önce hiç oc yapmadım bu yüzden bu soruyu soruyorum neyse ben sadede geleyim

sorum şu :

düz mantıkla düşündüm

çarpanı 15 olan bir işlemci(atıyorum) fsp sini 100 mhz yükseltirsek 1.5 Ghz artar

çarpanı 8 olan bir işlemci(atıyorum) fsp sini 100 mhz yükseltirsek 800 mhz yükselir

bu durumda az fsp artırarak daha stabil overclock yapma açısından düşünürsek çarpanı 15 olan işlemcilerin(atıyorum) daha iyi ve daha çok mu oc olur onu merak ettim ?

• yardım edecek kimse yok mu
  • Düz Mantığınla doğru gibi gelse de her işlemcinin belirli bir o/c limiti olduğu için çarpanı çok yüksek bile olsa düşük çarpanlıya göre daha fazla o/c yapamayabilirsin. Ama çok düşük çarpanlı işlemcilerden de uzak durmak gerektiği bir gerçek. 400Mhz FSB hızını görmek günümüz anakartlarında çok da sorun olmadığı için bence 15 çarpanlı işlemci çok da işine yaramaz. 15x400 6Ghz yapar ki bu hızda LN2 siz işlemci çalıştırmak pek mümkün değil. O yüzden aldığın işlemci örn. maksimum 4Ghz olabiliyorsa seninkine benzer soğutucularla (bunu araştırma yaparak öğrenebilirsin) 10 çarpanlı olmasıyla 15 çarpanlı olması bir şey değiştirmez. Ha 10x400Mhz olmuş ha 15x266Mhz... Tabiki diğer sistem parçaları da önemli. DDR 400Mhzlik RAMlerle 400Mhz Fsb hızı görmek zor olduğu için eski işlemcilerin çarpanları çok yüksektir... Örneğin; Pentium 4

• quote:

Orjinalden alıntı: adilazimdegilx

Düz Mantığınla doğru gibi gelse de her işlemcinin belirli bir o/c limiti olduğu için çarpanı çok yüksek bile olsa düşük çarpanlıya göre daha fazla o/c yapamayabilirsin. Ama çok düşük çarpanlı işlemcilerden de uzak durmak gerektiği bir gerçek. 400Mhz FSB hızını görmek günümüz anakartlarında çok da sorun olmadığı için bence 15 çarpanlı işlemci çok da işine yaramaz. 15x400 6Ghz yapar ki bu hızda LN2 siz işlemci çalıştırmak pek mümkün değil. O yüzden aldığın işlemci örn. maksimum 4Ghz olabiliyorsa seninkine benzer soğutucularla (bunu araştırma yaparak öğrenebilirsin) 10 çarpanlı olmasıyla 15 çarpanlı olması bir şey değiştirmez. Ha 10x400Mhz olmuş ha 15x266Mhz... Tabiki diğer sistem parçaları da önemli. DDR 400Mhzlik RAMlerle 400Mhz Fsb hızı görmek zor olduğu için eski işlemcilerin çarpanları çok yüksektir... Örneğin; Pentium 4

hele şükür biri cvp verdi saolun hocam peki şuan bende 24 çarpanlı intel celeron 2.4 ghz var bu işllemci büyük yüzdeyle iyi oc olur mu ?

• 1.si bilmen gerekn temel mantık artık işlemcileri overclok etmek için çarpanlarını arttıramadığımızdan anakartın taban hızını arttırdığımız. DOlayısıyla ne yazıkki sadece işlemciyi overclok edemeyip en azından anakartı ve remide overclok ettiğimiz. Remi çarpanıyla ayarlayabilsek dahi genede bazı uçuk üst anakart taban hızlarıyla istediğimiz değerlere düşürememekteyiz.

Dolayısıyla işlemcini overclok ederken anakartını ve reminide overclok etmiş olacaksın.

Şimdi bu mantığa göre düşünelim.

8 çarpanlı bir işlemcimiz olsun ve anakartımızın taban hızı 200MHZ(FSB) olsun tabi işlemcimizinde.
    200x8=1600 Mhz'lik (1.6 Ghz) bir işlemcimiz var demektir.
    İşlemcimizin maximum iletişim hızıda 200x4 ile bulunur çünkü 200 saniyenin 4 de biri kadar süredeki iletişim hızıdır. İşlemci veri transfer hızıda 1 sn lik dilimdeki toplamdır. Yani 200x4=800 FSB lik bir işlemcimiz var demektir.
    Rem hızımızda 200X2 olsun ve 400 Mhz lik remlere sahip olalım. Farkındaysan Anakartın taban hızıyla herşeyi hesaplıyoruz.

İşemcimizi overclok etmek için anakartımızın taban hızını arttırıyoruz. 200 den 250 ye çekelim.

250x8=2000 Mhz (2.0 Ghz) FSB değerimiz yani max anakartımızın ve işlemcimizin iletişim hızı 250x4= 1000 FSB veya Mhz.
    Rem hızımız 250x2=500 Mhz.

Farkındaysan nerdeyse herşey overclok oldu. Bu durumda rem çarpanını düşürsekte anakart 250 taban hızı kaldırabilir olmalı.

Diyelim ki Taban hızı 400 Yaptık. 200 e ayarlanmış bileşenler için çok uçuk bir değer.

İşlemcimiz 400x8= 3200 Mhz (3.2 Ghz) oldu. İletişim hızlarımız 400x4= 1600 Mhz veya FSB oldu.
    Rem hızımız 400x2=800 Mhz oldu. Diyelimki işlemci bu hıza dayandı. Ancak rem dayanamayacaktır. Rem çarpanınada anakart ayarlarından 500 seviyesine çekebilecek bir çarpan atayamazsın desteklemez. Yani 400x1.2 gibi bir değeri pek bulamazsın. Bu nedenle daha yüksek frekanslı bir rem almak zorundasın.

Ayrıca anakartında 400 taban hızını desteklemek zorunda.

Şimdi gelelim aynı bileşenlerdeki sistemimize çarpanı daha yüksek bir işlemci takalım.

Yeni aldığımız işlemcimizin çarpanı 12

overcloksuz 200x12=2400 Mhz (2.4ghz) işlemcimiz var ve iletişim hızı gene 800 FSB

Taban hızı 250 yapalım
    250x12= 3000 Mhz(3.0 ghz) 1000 FSB iletişim hızı
    Rem hızımız 500 Mhz.

Görüldüğü üzere çarpanı fazla olan işlemcinin avantajı diğer bileşenlere daha az yük bindirerek standart hızından daha çok fark yaratıyor.

8 çarpanlı bir işlemci 200 taban hızındayken 1.6 Ghz de iken 250 taban hızında 2.0 Ghz e çıkıyor yani 400 Mhz overclok olurken.
    12 çarpanlı bir işlemci 200 taban hızındayken 2.4 Ghz de iken 250 taban hızında 3.0 ghz e çıkıyor yani 600 Mhz overclok oluyor.

Buda overclok işleminde diğer bileşenlere aynı yük bindirerek 600Mhz - 400Mhz = 200Mhz daha fazla işlemcimizi overclok etme şanımız olduğunu gösteriyor.

Umarım açıklamam anlaşılabilirdir.

Senin kulağınada su kaçırayımda aramıza katıl iyice

Yazımı tekrar tekrar okuyarak gayet iyi anlayacağını sanıyorum ama genede anlatamadığım veya çok karışık olan kısımlar var ise bana sorabilirsin ayrıca o kısmı daha basit anlatmaya çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Menow -- 17 Ağustos 2008; 6:35:13 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Menow

1.si bilmen gerekn temel mantık artık işlemcileri overclok etmek için çarpanlarını arttıramadığımızdan anakartın taban hızını arttırdığımız. DOlayısıyla ne yazıkki sadece işlemciyi overclok edemeyip en azından anakartı ve remide overclok ettiğimiz. Remi çarpanıyla ayarlayabilsek dahi genede bazı uçuk üst anakart taban hızlarıyla istediğimiz değerlere düşürememekteyiz.

Dolayısıyla işlemcini overclok ederken anakartını ve reminide overclok etmiş olacaksın.

Şimdi bu mantığa göre düşünelim.

8 çarpanlı bir işlemcimiz olsun ve anakartımızın taban hızı 200MHZ(FSB) olsun tabi işlemcimizinde.
    200x8=1600 Mhz'lik (1.6 Ghz) bir işlemcimiz var demektir.
    İşlemcimizin maximum iletişim hızıda 200x4 ile bulunur çünkü 200 saniyenin 4 de biri kadar süredeki iletişim hızıdır. İşlemci veri transfer hızıda 1 sn lik dilimdeki toplamdır. Yani 200x4=800 FSB lik bir işlemcimiz var demektir.
    Rem hızımızda 200X2 olsun ve 400 Mhz lik remlere sahip olalım. Farkındaysan Anakartın taban hızıyla herşeyi hesaplıyoruz.

İşemcimizi overclok etmek için anakartımızın taban hızını arttırıyoruz. 200 den 250 ye çekelim.

250x8=2000 Mhz (2.0 Ghz) FSB değerimiz yani max anakartımızın ve işlemcimizin iletişim hızı 250x4= 1000 FSB veya Mhz.
    Rem hızımız 250x2=500 Mhz.

Farkındaysan nerdeyse herşey overclok oldu. Bu durumda rem çarpanını düşürsekte anakart 250 taban hızı kaldırabilir olmalı.

Diyelim ki Taban hızı 400 Yaptık. 200 e ayarlanmış bileşenler için çok uçuk bir değer.

İşlemcimiz 400x8= 3200 Mhz (3.2 Ghz) oldu. İletişim hızlarımız 400x4= 1600 Mhz veya FSB oldu.
    Rem hızımız 400x2=800 Mhz oldu. Diyelimki işlemci bu hıza dayandı. Ancak rem dayanamayacaktır. Rem çarpanınada anakart ayarlarından 500 seviyesine çekebilecek bir çarpan atayamazsın desteklemez. Yani 400x1.2 gibi bir değeri pek bulamazsın. Bu nedenle daha yüksek frekanslı bir rem almak zorundasın.

Ayrıca anakartında 400 taban hızını desteklemek zorunda.

Şimdi gelelim aynı bileşenlerdeki sistemimize çarpanı daha yüksek bir işlemci takalım.

Yeni aldığımız işlemcimizin çarpanı 12

overcloksuz 200x12=2400 Mhz (2.4ghz) işlemcimiz var ve iletişim hızı gene 800 FSB

Taban hızı 250 yapalım
    250x12= 3000 Mhz(3.0 ghz) 1000 FSB iletişim hızı
    Rem hızımız 500 Mhz.

Görüldüğü üzere çarpanı fazla olan işlemcinin avantajı diğer bileşenlere daha az yük bindirerek standart hızından daha çok fark yaratıyor.

8 çarpanlı bir işlemci 200 taban hızındayken 1.6 Ghz de iken 250 taban hızında 2.0 Ghz e çıkıyor yani 400 Mhz overclok olurken.
    12 çarpanlı bir işlemci 200 taban hızındayken 2.4 Ghz de iken 250 taban hızında 3.0 ghz e çıkıyor yani 600 Mhz overclok oluyor.

Buda overclok işleminde diğer bileşenlere aynı yük bindirerek 600Mhz - 400Mhz = 200Mhz daha fazla işlemcimizi overclok etme şanımız olduğunu gösteriyor.

Umarım açıklamam anlaşılabilirdir.

Senin kulağınada su kaçırayımda aramıza katıl iyice

Yazımı tekrar tekrar okuyarak gayet iyi anlayacağını sanıyorum ama genede anlatamadığım veya çok karışık olan kısımlar var ise bana sorabilirsin ayrıca o kısmı daha basit anlatmaya çalışırım.

Peki 24 çarpanlı bir işlemci çok çok daha iyidir demi

• Bu işlemcinin overclok potansiyeline bağlıdır. Belkide 24 çarpanlı işlemciyi en son hızına kadar ayarlayıp öyle satıyorlardır.

Ticaret piyasasında yüksek hızdaki işlemcileri dahi düşük etiket vurup hızlarını bilerek düşürüp o şekilde satabiliyorlar. Çünkü onlar daha ucuz oluyor ve çok satılıyor vede firima o ürün sınıfından çok stok tutabilmek için her türlü ali cengizi çeviriyor.

DOlayısıyla Çarpanı yüksek olan işlemci overclok yapılırken diğer bileşenlere bindirdiği yükü daha da azaltan işlemcidir ama işlemcinin kendi kabiliyetiyle çarpanın bir alakası yoktur. Yani 24 çarpanlı bir işlemcinin kendi overclok kabiliyeti çarpanı daha düşük işlemcilerden daha iyidir diyemeyiz. KEsinlikle kıyaslama bu şekilde olmaz.

Ancak overclok kabiliyeti varsa diğer bileşenlerimize binen yükü çarpan fazlalığından azaltacağından çok daha dandik malzemelerle daha iyi overclok yapabiliriz anlamını çıkarsan daha iyi olur(daha dandik anakart ve rem gibi). Yukarıdaki yazımı dikkatlice okur isen bunu daha iyi anlayacaksın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mantık doğru ama her zaman geçerli değildir bu.Genelde en yüksek çarpana sahip olan cpu,pek de iyi oc olmayan cpudur.

Fiyat/performans olarak en iyi overclock olanlar genelde serinin en düşük işlemcileri olmuştur.
    Ama her zaman istisnalar da vardır.Buna kesinlik bağlamak doğru olmaz.

Mesela,benim eski işlemcim AMD Athlon XP 2500+ idi,3200+ e kadar farklı modelleri vardı ama en iyi overclock olanlar 2500+ serisiydi,yani en alt model.Tabii takoz olanları da vardı bunların.

Kafayı çarpana fazla takmamak lazım,performans için düşük çarpan yüksek FSB daha iyidir,o yüzden alt model düşük çarpanlı cpular overclock edildiğinde daha fazla performans getiriyor,çünkü daha fazla fsb artışı mümkün oluyor teorik olarak.

Yine ufak bi örnekle belirteyim..

Mesela bizim Barton çekirdekli AthlonXP işlemcimizin ortalama max. çekirdek hızı 2700Mhz olsun.
    Çarpanı x11 olan en alt model 245fsb yapıyor,çarpanı yüksek olan model ise x13 ile 207fsb yapıyor.

207 x 13 mü daha performanslıdır yoksa 245x11 mi?Elbette 245x11 daha performanslıdır.Ama yüksek fsb,iyi bir anakart ve iyi bir ram ihtiyacı duyar her zaman.

• Bu kısacık satırları yuklarıda geniiş geniiş anlattım ama anlayabildimi arkadaş bilemiyorum

Beni ancak sen anlarsın DiabloXT kardeşim
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Mantık doğru ama her zaman geçerli değildir bu.Genelde en yüksek çarpana sahip olan cpu,pek de iyi oc olmayan cpudur.

Fiyat/performans olarak en iyi overclock olanlar genelde serinin en düşük işlemcileri olmuştur.
    Ama her zaman istisnalar da vardır.Buna kesinlik bağlamak doğru olmaz.

Mesela,benim eski işlemcim AMD Athlon XP 2500+ idi,3200+ e kadar farklı modelleri vardı ama en iyi overclock olanlar 2500+ serisiydi,yani en alt model.Tabii takoz olanları da vardı bunların.

Kafayı çarpana fazla takmamak lazım,performans için düşük çarpan yüksek FSB daha iyidir,o yüzden alt model düşük çarpanlı cpular overclock edildiğinde daha fazla performans getiriyor,çünkü daha fazla fsb artışı mümkün oluyor teorik olarak.

Yine ufak bi örnekle belirteyim..

Mesela bizim Barton çekirdekli AthlonXP işlemcimizin ortalama max. çekirdek hızı 2700Mhz olsun.
    Çarpanı x11 olan en alt model 245fsb yapıyor,çarpanı yüksek olan model ise x13 ile 207fsb yapıyor.

207 x 13 mü daha performanslıdır yoksa 245x11 mi?Elbette 245x11 daha performanslıdır.Ama yüksek fsb,iyi bir anakart ve iyi bir ram ihtiyacı duyar her zaman.

+1 yüksek fsb yada referans saat diyelim amd'ci olarak

• quote:

Orjinalden alıntı: Menow

Bu kısacık satırları yuklarıda geniiş geniiş anlattım ama anlayabildimi arkadaş bilemiyorum

Beni ancak sen anlarsın DiabloXT kardeşim

Aynı şeyleri anlattık,elbet bi anlayan çıkar

quote:

Orjinalden alıntı: Şahi_13

+1 yüksek fsb yada referans saat diyelim amd'ci olarak

• CELERON A300 GIBI BI OLAY :D
    TUALITINLERDE DE BÖYLE BI OLAY WARDI HATIRLARSANIZ 1100 MHZ CELERON 256 CACHE (11X100) 150 FSB OLURKEN (1650 MHZ) P3 SERISI 256 CACHE BI IŞLEMCI (10X133) MAX 1500 MHZ OLUYORDU CLERON DAHA IYIYDI F/P OLARAK YANI %50 FIYAT %10 DA OC KAPASITESI FAZLAYDI
    TUALITINLERDEN SONRA ÇIKAN TÜM CELERONLARIN CACHELERI 1/4 ORANINA DÜŞÜRÜLDÜ.NEYSE :D
    24X100 2400. ÇARPANI DÜŞÜREBILIORSAN 20X133 , 16X166 18X166(MAX PERFORM) DENEYEBILIRSIN 3.0GHZ O IŞLEMCILERDE MAX SINIRDIR 130nm NORHTWOODLARDA LARDA ISIYADA DIKKAT ET
    BIDE DDR RAMIN (TAKOZ OLMAYANLARINDAN) VARSA BUNLARI YAPABILIRISIN UNUTMA !!!

EDIT : ŞIMDI ANAKARTTINI INCELEDIM SDRAM 100-133 ,DDR 200-266MHZ(100-133) DESTEĞI BIDE 400-533 (100-133) FSB DESTEĞI VAR AÇIKCASI 166 FSB ZOR GÖRÜNUOR SENIN IÇIN 2660 MHZ (20X133) ŞIMDILIK SANA UYUGUN BU GORUNUOR

EDIT2:BULABILIRSEN I865 CHIPSETLI BI ANAKART SENIN IŞINI KOLAYLAŞTIRIR :D (SD-RAM KULLANMIORSAN)
    YADA DERSEN KI "BIAZ UPGRADE YAPAYIM AMA BU IŞLEMCIYI KULLANAYIM" DERSEN BIOSTAR P4M900-M4 OLABILIR AMA ÖNERMEM DOĞRUSU YENI LGA775 CELERONLU SISTEM KUR DAHA II PERFORM AÇISINDAN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor Arhentir -- 19 Ağustos 2008; 17:09:38 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.