Şimdi Ara

Nx300 lens tavsiye ve sorular (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
3.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dediklerinizi biliyorum. Siz kendinize göre haklısınız. Daha kaliteli fotoğraf dosyaları üretmek için sizin dedikleriniz doğru. Ama kullanışlılık, amatör tatmin vs. gibi sebepler yüzünden yeni başlayanlara lensi değişmeyen makina öneriyorum. Daha önce bu tartışmaları yaptım. İmzamdaki konuda ileriki sayfalarda var.



    Özetle şunu söyleyeyim.

    "Siz beklentisi çok düşük olan kullanıcılara göre konuşuyorsunuz. Konu sahibi arkadaş ne çekmek istediğini biliyor ve ben de buna göre öneriler sunuyorum. "



    Demişsiniz. Bence burada ayrılıyoruz. İlk yaptığım yorumda ben de sizin gibi düşünüp lens önerileri verdim dikkat ederseniz.



    Ondan sonra çok para harcayamayacak hobi fotoğrafları çekecek normal bir kullanıcı olduğunu gördüm. Öyle tavsiye verdim.



    "Normal insanlar" bizim gibi 1:1 piksel piksel bakmıyorlar. Emin olun paylaştığınız testleri yazıları vs. okumuyor okusa da anlamıyor yeni başlayanlar. Çünkü tecrübeleri olmadığından bilmiyorlar.



    Kitlensli slr ile kardeşinin mezuniyetine gidip çektiği video annesinin telefonunda çektiğinden kötü çıkıyor. Ben bu makinayi niye aldım diyorlar. (Tabii ki ben de biliyorum tripodla min. isoda uygun lensle çekim yapsa makina daha iyi çeker ama onlar bilmiyorlar) O yüzden dedim sosyal kullanımsa rx100. Stock foto tarzı çekim yapılacaksa lensler alın diye.



    İmzamdaki konuda bir sürü örnek var. Bahsettiğim tüm makinaları kullandım. RX100 en iyi makinadır demiyorum. Kompactlar yeni başlayanlar İçin daha iyidir diyorum.



    Mesela yeni başlayan birine 1200 liraya Gövde + 3 lens yerine 1 Adet RX100 + 1 adet WX300 öneririm . Sizin bahsettiğiniz sensör limitleri rahatsız etmeye başlarsa o zamana kadar ne istediğini bilir, apsc full frame bakar.





    Size de gayet saygı duyuyorum. Ve şu önemli size satın elinizdeki makinayı rx100 alın demiyorum. Siz raw biliyosunuz lens biliyosunuz siz size uygun ekipman kullanıyorsunuz.



    Ama F3.5 F1.8 den ne kadar kötü Apsc 1" den ne kadar iyi, bunu bilmeyenlere ısrarla RX100, X30, WX300 gibi makinaları öneriyorum.



    Saygılar. Kırdıysam hakkınızı helal edin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 6 Ağustos 2017; 20:34:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • multimatom kullanıcısına yanıt
    Kırılacak birşey yok, bilgi paylaşıyoruz sonuçta.

    İnsanlar 2000 lira verip dslr alıyorlar ve kafalarındaki zihniyet "buna 2000 lira verdim, deklanşöre bastığım anda en iyi fotoğrafı versin".

    Benim katılmadığım ve ayrıldığımız nokta bu işte.

    Bu kadar tembel olmasınlar. 2000 lira verip de her ortamda, billboard yapacak kalitede fotoğraf çekilebileceğini sanan kişi bence aptaldır. Fotoğrafçılığın temellerini bilmek için yıllar süren bir çalışma, tecrübe gerekmiyor. Kardeşinin mezuniyetine gidecek kişi Google'a birkaç kelime yazıp da çıkan ilk siteye girip 5 dakikasını ayırsa gayet iyi fotoğraflar çekebilecek. Bunu bile akıl edemeyen insanlar bırakalım da iyi fotoğraf çekmesin. Kaldı ki D800 de alsa RX100 de alsa auto modda kullanacağı için kötü sonuçlar alacak. RX100 alan kişinin de hiçbir ayar bilmeden iyi fotoğraf çekmesi mümkün değil. O yüzden mantık buysa, onu da önermeyelim. Makineler auto moddayken düşük kumlanmalı fotoğraflar üretmeye çalışırlar. Bunun için isoyu düşürecek ve poz süresini uzatacak. Bu da çoğu ortamda temiz ama bulanık fotoğraflar verecek. Yeni başlayan biri RX100 kullansa da sonuç bu olacağı için az birşey fotoğrafçılık öğrensinler. Demek istediğim şey bu.

    Öğrenmeye hevesli ve ne istediğini bilen kişilere tavsiyem değişebilir lensli makine oluyor çünkü taşınabilirlik dezavantajının yanında çok da büyük avantajları var. Bu kişi doğru pozlamayı, histogram kullanmayı biliyor, kompozisyon kurmaya çalışıyor, makinenin özelliklerini araştırıyorsa RX100'de takılı kalmasına ve yeni başlasa da kompakt makineyle başlamasına gerek yok. Belki RX100 alacak ve 3 gün sonra onu makro çekmenin çok mutlu ettiğini farkedecek ya da portre vb. Bu her zaman olan birşey.

    Bu yüzden asıl RX100 alan kişinin ne istediğini bilmesi lazım ki bu kadar para verdiğine pişman olmasın. Yetenekli bir makine olsa da herşeyi yapmaya çalışan fakat hiçbirşeyi %100 yapamayan bir makine.

    İnternette bir makro fotoğrafı görse o fotoğrafı çekemeyecek çünkü makroda büyütme oranı çok yetersiz.

    Portre çekmek istese lens-sensör kombinasyonu yetersiz olduğu için arkaplanı yok edemeyecek.

    Uzak mesafeleri çekmek istese odak uzaklığı yetersiz.

    Ultra geniş açı çekmek istese yine yetersiz.

    RX100 alan kişilerin %99'u bunlardan birini yapmak isteyecek ve yapamayacak. RX100'ü alacak kişi 2. makine olarak alabilir, fotoğrafçılığın temellerini biliyordur ve bu makinenin kısıtlamaları olsa da kendisine yeteneceğini biliyordur (yukarıdaki durumları aramıyordur, yani ne istediğini biliyordur) ya da sokak fotoğrafçılığı gibi bir dalda kullanacaktır. Bu 3 durum dışında bir kullanım alanı görmüyorum.

    Makineyi cebe atıp dışarı çıkabilmek güzel fakat aynasız makineler, yanında 2-3 tane lens ile çok küçük bir çantaya sığabiliyor. Avantajlarını düşününce bu kadar da taşısın insanlar bir zahmet.
  • Üslubum bazen haddi aşacak seviyede olabiliyor, ondan helallik istedim.



    Genel olarak sizle aynı kafadayız ama maalesef çoğunluk öyle değil.



    O kadar para verdik herşeyin en iyisini çeksin işte diyorlar. 70D+ 18-135 lensle çok karanlık müzeye geliyorlar. Bilmiyorlar.



    "Kardeşinin mezuniyetine gidecek kişi Google'a birkaç kelime yazıp da çıkan ilk siteye girip 5 dakikasını ayırsa gayet iyi fotoğraflar çekebilecek. Bunu bile akıl edemeyen insanlar bırakalım da iyi fotoğraf çekmesin."



    Emin olun yapmıyorlar. Yapanlar da zaten kendi kendilerine öğreniyorlar. İnternette herşey var.



    "Kaldı ki D800 de alsa RX100 de alsa auto modda kullanacağı için kötü sonuçlar alacak."



    Alan derinliği yüzünden RX100 D800den daha verimli oluyor onlar için. D800 ile saçmasapan bir yere netleyebiliyorlar :)



    Motosiklette de yeni başlayanlara 125cc scooter önerirler. 600 lük motoru öğrenince (hakedince) alırsın derler. Biraz ona benzetiyorum.

    "Ultra geniş açı çekmek istese RX100 yetersiz" demişsiniz ama bildiğim kadarı ile ultra geniş açı çekebileceğiniz lensler RX100den pahalı zaten. Kaldı ki crop gövde değil Full frame lazım tam ultra geniş açı için.

    Mesela makro demişsiniz ya kitlensli 700d ile küpe çekmek isteyen oluyor. 50mm 1.8e bile pahalı diyen adama macro lens tavsiye edemiyorum. Git açıkhavada telefonla çek diyorum. Büyütme oranı vs istemiyor. Sahibinden e koyacak foto istiyor. Ben telefonla çek diyince saçmalama makina daha iyi çeker sen bilmiyosundur diyor


    Maalesef acı gerçekler. Genelleme yapmak hoş değil ama %95 filan böyle oluyor. Bir de alım gücümüz düşük. Bir tane 24mm bir tane 70-200mm lens alayım demek çoğu kişi için lüks.



    O yüzden fiyat performans kasmak gerekiyor.

    Ben eos m + 50mm 1.8 (portre için) ve diğer şeyler için RX100 kullandım bir süre gayet memnundum. O tip şeyler tavsiye ediyorum bu yüzden



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 6 Ağustos 2017; 22:47:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • multimatom kullanıcısına yanıt
    VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Merhaba tekrardan bir sorum olacak izninizle

    Bu tarz çekimler için gerekli şartlar sağlandıktan sonra hangi mm lens kullanmak gerekir ?
    İnternette biraz araştırdım galiba makro lensler gerekli ama emin olamadım.

    Nx300 lens tavsiye ve sorular
  • Merhaba gördüğüm kadarıyla çok aşırı büyütme oranlı bir makro değil bu. Makro lens almadan da buna benzer fotoğraflar çekebilirsiniz.



    Hatta iyi bir telefonunuz varsa, yeterli ışıkta (açıkhava vs.) buna benzer çekim yapabilirsiniz. Alan derinliği bu kadar olmaz ama göz net çek çekilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • multimatom kullanıcısına yanıt
    "Makro lens almadan da buna benzer fotoğraflar çekebilirsiniz. "

    hangi mm lensler ile bunlara yaklaşabilirim mesela 50mm ile yaklaşabilir miyim ?
  • Penanggalan kullanıcısına yanıt
    Evet. Macro başlığına bir bakın.
    http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/50mm-f18-stm.htm


    Mümkün olan en yakın netleme mesafesinden bir foto çekip, sonra da kırpma (crop) yaparsanız o tarz fotoğraflar elde edebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 8 Ağustos 2017; 1:22:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • multimatom kullanıcısına yanıt
    VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Günaydın hayırlı sabahlar,
    Manuel lens alacaktım ama annem ben öyle uğraşamam dedi. Haklıda bir taraftan.
    Bunun için samsung 45mm f1.8 lens almaya karar verdim.
    Bu lens ile GÜZEL portre çekimi yapabilir miyim ?

    Teşekkür ederim
  • Penanggalan kullanıcısına yanıt
    Tabii ki.
    Mantıklı.
    iyi olur.

    Şurada benzer örneğim var.
    https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=122744533
  • youtube videoları çekmeyi düşünüyorum, ortalama üstü bir makina olarak düşünüyorum.
    sizin de fikirlerinizi beklerim
  • multimatom kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,
    Bildiğiniz gibi apsc sensör olduğu için lensi 1.5 ile çarpıyoruz.
    Şimdi video için lens bakıyorum ancak 30mm alsam 45 oluyor.
    Bundan dolayı 16mm alırsam 24 olacak. O zaman benim 16mm almam gerekiyor dimi ?
    Bir yeri kaçırmış olmak istemiyorum

    Diğer bir sorum ise; Manuel lens ile ile video çekmek çok zor mu ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Penanggalan

    Merhabalar,
    Bildiğiniz gibi apsc sensör olduğu için lensi 1.5 ile çarpıyoruz.
    Şimdi video için lens bakıyorum ancak 30mm alsam 45 oluyor.
    Bundan dolayı 16mm alırsam 24 olacak. O zaman benim 16mm almam gerekiyor dimi ?
    Bir yeri kaçırmış olmak istemiyorum

    Diğer bir sorum ise; Manuel lens ile ile video çekmek çok zor mu ?

    Video dediğin manuel lensle çekilir ve çok çok keyif alınır. Zorluğuna da değer bence. Otomatik lenslerde set dizmek istersen de tavsiyem 16 mm - 30 mm - 60 mm makro olur. NX30 kullanırken setim bu şekilde idi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • AKINLASINN A kullanıcısına yanıt
    45mm yi bırakmayı düşünmüyorum hocam ama diğerlerini dikkate alacağım.
    16mm-45mm kesinde diğerini bilmiyorum makro hiç ilgi alanım değil
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Penanggalan

    45mm yi bırakmayı düşünmüyorum hocam ama diğerlerini dikkate alacağım.
    16mm-45mm kesinde diğerini bilmiyorum makro hiç ilgi alanım değil

    makro pahalı da bir lens zaten. 16 mm - 45 mm ve devamında belki daha büyük mm lerde bir manuel lens alarak onunda tadını yaşayabilirsin.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • AKINLASINN A kullanıcısına yanıt
    Belki ufaktan bir fikriniz vardır diye izninizle size bir sorum var.

    İnterneti alt üst ettim 16mm hiç bulamadım fikriniz var mı acaba ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Penanggalan

    Belki ufaktan bir fikriniz vardır diye izninizle size bir sorum var.

    İnterneti alt üst ettim 16mm hiç bulamadım fikriniz var mı acaba ?

    Yillardir satilan her halde 2 tane ikinci el görmüşümdur şimdiye kadar. Bulmasi zor. Alanlarda satmıyor alternatifsiz oldugundan. Insallah denk gelir bir gün diyelim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AKINLASINN A kullanıcısına yanıt
    16-50 mm ile 16 mm lens arasında ne fark olur acaba?
    Diyaframları mı farklı.
    Yani diyelim ki ikisinde de f4 kullandık. o zaman bile de kalite farkı çok belli olur mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ercmaster

    16-50 mm ile 16 mm lens arasında ne fark olur acaba?
    Diyaframları mı farklı.
    Yani diyelim ki ikisinde de f4 kullandık. o zaman bile de kalite farkı çok belli olur mu?

    Keskinlik farkı oluyor. Netleme hızı daha hızlı oluyor. Işık lazım olduğunda sabit odaklı iyi diyaframı olan lensler çok değerli çok. İmkan oldukça elden geldiğince diyaframı iyi olan lenslere yönlenmek daha iyidir. Bu işin keyfi orada. Ama tabi lens değiştirmeye üşenmemekte lazım.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Rx100 ikinci eli 700-1000 TL arasında gezerken M2 nin ikinci eli 1200-1500 arası geziyor.
    Malum sitede 1750-1900 TL den aşağı M3 yok.
    Kimse 1500 liraya M3 satmıyor, bir tane hasarlı var 1400 TL ye..
    Nisan 2018 faturalı M2 yi 900 TL ye aldım pazarlıkla..
    M3 e o farklar için 1750 TL verilmez, lensli makine alınır..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DnyL -- 11 Eylül 2018; 1:17:56 >
  • Hafif hortlatma olacak ama aşağıdaki lens muhtemelen portre çekimleri için ihtiyacını karşılayacaktır. Samsung sektörden çekildiği için, ürünleri ilginç şekilde ucuza satılıyor ve yatırımımı Olympus'a yapmamış olsam, muhtemelen sağlam bir Samsung set (NX1 makine ile) oluştururdum.

    İlan:https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-samsung-45mm-f1.8-full-kutu-ucretsiz-kargo-603571151/detay
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.