Şimdi Ara

Nvidia CEO’sundan egemen yapay zeka çağrısı: 'AI yeni sanayi devrimi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia CEO’sundan egemen yapay zeka çağrısı: 'AI yeni sanayi devrimi'
    Nvidia CEO'su Jensen Huang, Dubai'deki Dünya Hükümetler Zirvesi'nde tüm ülkeleri 'Egemen Yapay Zeka' geliştirmeye çağırdı ve verinin yeni altın olduğunu söyledi. Huang, yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi kültürünü korurken ekonomik potansiyelden yararlanmak için kendi yapay zeka altyapısına sahip olması gerektiğini belirtti.



    “Bunun başkaları tarafından yapılmasına izin veremezsiniz”



    Huang şunları söyledi: "Bu yeni bir sanayi devriminin başlangıcı, üretimle ilgili - enerji değil, gıda değil - ama zeka üretimi ve her ülkenin kendi zekasının üretimine sahip olması gerekiyor, bu yüzden "egemen yapay zeka" diye bir fikir var.”



    Üst düzey yapay zeka çipleri pazarındaki hakimiyeti nedeniyle Nvidia, halihazırda 1,78 trilyon dolarlık borsa değerine sahip. Bu, firmayı dünyanın en büyük 6. şirketi haline getirirken arkasındaki itici güç ise elbette yapay zekadan kaynaklanıyor. Huang, yapay zeka hesaplamasındaki hızlı verimlilik kazanımları nedeniyle şirketinin yapay zekaya erişimi 'demokratikleştirdiğini' söylüyor.






    Huang’e göre her ülke kendi verisine sahip olmalı, rafine etmeli ve çıkarları doğrultusunda kullanmalı: “Dolayısıyla siz bu verileri almalı, rafine etmeli ve kendi ulusal zekanıza sahip olmalısınız. Bunun başkaları tarafından yapılmasına izin veremezsiniz". Ek olarak Huang, artık işin ülkelerin inisiyatifine kaldığını ve sektörü harekete geçirip geçirmemenin liderlere kaldığını söylüyor.



    Ayrıca Bkz.İşte dünyanın ilk masaüstü yapay zeka iş istasyonu ve çılgın fiyatı



    Huang’in söylemleri esasında doğru, yapay zeka yarışında hiçbir ülke geride kalmayı istememeli. Huang’in de dediği gibi, “altyapıyı olabildiğince hızlı bir şekilde oluşturun ki araştırmacılar, şirketler ve hükümetleriniz bu altyapıdan yararlanarak kendi yapay zekalarını oluşturabilsinler”. Elbette tüm bu söylemlerin alt metninde Nvidia’nın yapay zeka donanımları yatıyor. Firma, yapay zeka endüstrisinin yüzde 90’ına hakim durumda ve güçlendirilmiş H200 AI GPU’su hemen kösede bekliyor. Yeni nesil B100 "Blackwell" AI GPU'ları ise bu yılın sonlarında göreceğiz. Yani Huang’in bu söylemleri, şirketinin de çıkarlarıyla örtüşüyor ancak, söylemlerinin doğruluğunu değiştirmiyor.



    Egemen Yapay Zeka nedir?



    Nvidia CEO’sundan egemen yapay zeka çağrısı: 'AI yeni sanayi devrimi'
    Sovereign AI veya Egemen Yapay Zeka bir ulusun kendi temel değerleriyle uyumlu yapay zeka geliştirme isteği ve yeteneğini ifade ediyor. Bu terim, yapay zeka alanında artan güvensizlik ve teknoloji şirketlerinin hakimiyeti nedeniyle ortaya çıktı. Sovereign AI, ekonomik ve sosyal gelişimi, yeniliği, verimliliği ve ulusal güvenliği artırmak için önemli bir hedef olarak görülüyor. Bu nedenle, ulusların yapay zekayı kendi vizyonlarına göre şekillendirmek ve yönetmek için yetkinliğe ihtiyacı bulunuypr.



    Ancak, Sovereign AI elde etmek, çeşitli ödünleşmeleri göz önünde bulundurmayı gerektiriyor. Örneğin, yapay zeka inovasyonunu etkili yapay zeka düzenlemesiyle dengelemek, yapay zeka açıklığını sağlarken bunun güvenliğini de sağlamak gibi. Aksi takdirde dolandırıcılıktan sahtekarlığa ve daha ciddi sorunlara yol açılmış olur.




    Kaynak:https://www.reuters.com/technology/nvidia-ceo-huang-says-countries-must-build-sovereign-ai-infrastructure-2024-02-12/







  • Ha ha ha. Kısaca dünya ülkeleri olarak hükümetler olarak kasanızdaki paraları yapay zekâya harcayın altyapınızı oluşturun diyor tabi o altyapının ana unsuru Nvidia GPU ları olacak. Eğer böyle bir yatırım yapsa hükümetler Nvidia 5 senede apple Amazon Microsoft Google ı alt alta topar 5 le çarpar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yapay zeka'nın yeni sanayi devrimi olduğunu kabul ediyorum şahsen.
    gelecek filmlerdeki gibi olacak gibi duruyor. enteresan gerçekten.

  • Gpu bu iş için yeterli değil. Npu lar piyasayı sararcak. Eski bilgisayarlarımıza ekra kartı gibi Npu kartı takıp, yapay zeka güçlendirmeleri yapacağız. Eski Voodoo kartı gibi bir olay başlayacak. Her yeni teknoloji gibi yapay zeka insanlar tarafından kötüye kullanılacak. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz. İsrailde savaşta yapay zeka kullanımını duyuyoruz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • muammer816 M kullanıcısına yanıt
    Ya öyle de, daha yapay zekaya basit bir şirket websitesi kurdurmayı beceremedim henüz :)

  • Sektörde tekel olmaya başlamaları endişe verici. Herkesin kendi yapay zeka altyapısından ziyade kendi GPU'larını üretmesi gerekecek.

    Güçlü GPU satışları silah satışı gibi belli politik limitlere takılacak. ABD'nin Çin'e koyduğu GPU satış kısıtlaması ortada.

  • Nvidia elindeki pataentler ile 40 yıl yanına kimseyi yaklaştırmaz.

  • Şahsi fikrim düşünebilen yapay zeka(YZ) oldu mu, artık diğer ülkelerin gerçek manada yapay/bağımsız zeka geliştirmesi için ekstra bir masraf yapmalarına gerek kalmaması, çünkü bu yapay zeka bildiğimiz Skynet ayarında birşey olup, kendini tüm ağa dağıtacaktır, güvenlik gereği, yani YZ zaten her yerde olmuş olacaktır. Bu açıklama bana daha ziyade hacılar YZ işine girip bol bol bizden kart alın demek istemiş, yerli ve milli YZ ne la :)

  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Aslında düşünebilen yapay zekanında düşünebilen insandan farkı kalmadığı durumda da yine her ülkenin kendi yapay zekasını geliştirmesi önemli.

    Zira, bir çocuk yetiştirmek gibi düşünebilirsiniz. Sadece internet erişimi verip, her şeyi oku öğren demekle olmuyor, çünkü bilgilerin çoğu taraflarca farklı da yazılabiliyor. Kimi web siteleri komünizmi övüyor, kimi kapitalizmi, kimi sosyalizmi. Orada çocuklarda olduğu gibi siz devreye giriyorsunuz, her okuduğun bilgi doğru değil, sahte de bir çok bilgi var, bak bunlar doğru, bunlar yanlış diye artı eksi puanlama vererek, onun gelişimine yön veriyorsunuz. Ve yine normal insan zekası gibi onu içeriden çok farklı amaca da yönlendirebilirsiniz. Bak biz seni halka açık yayınlayacağız ama senin amacın bu olacak, örneğin Çin'li ip lerden bağlanıldığında bunlardan bahsetme ya da cevaplarını daha çok bu yönelimde tut gibi. Sorulduğunda şunlara cevap verme gibi.

    Haliyle yabancı bir yapay zekanın kullanımına ülke olarak güvenemezsiniz. Yapay zekayı bırakalım, işletim sistemlerinde dahi gördüğümüz üzere ne abd çine, ne çin abd ye güvenmiyor. Zira ikisi de, telefonlar ile rahatlıkla kullanıcının bilgisi dışında, konum, ses, görüntü gibi bilgilerin, data, iletişim bilgilerinin çalınabileceğini söylüyor. Bunu yapabiliyorlar ki, karşı ürünlerin kullanılmasını istemiyorlar. Buna Rusya da dahil. Bu sadece, kendi ürünüm kullanılsın olayı değil. Cidden güvenlik tehditi olduğu için. Misal Rusya gibi bir çok ülke de, kamu ve askeri alanlarında karşı ülkelerin marka telefon ya da işletim sistemlerinin kullanılmasını yasaklıyor, halka açık alanlarda değil.

    Başlangıç olarak mod'lar geliştirilmesi, özelleştirilmesine karşı değilim. Linux ana işletim sistemi üzerinde biz de dahil (pardus) bir çok ülke kendi işletim sistemini geliştirdi. Ama direkt kendi işletim sistemini geliştirmek, özellikle ekosistemi oluşturabilmek bambaşka bir olay.

    Yine oyun yapımı dünyasında da, bir çok oyun yapımcı mod geliştirme ile başlayıp kendini geliştirmiştir.

    Ama sen tüm askeri sırlarının da yer alacağı, hatta belki de belli oranda askeri hareketlerin yetkilerinin bile yapay zekaya devredileceği bir ortamda, elalemin geliştirip sana verdiği yapay zekaya güvenemezsin.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.