Şimdi Ara

Nostratik Teorisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nostratik teorisine göre -neredeyse- bütün diller tek bir dilden doğmuş kabul ediliyor.


    Sizce böyle bir durum mümkün mü, bütün diller tek bir dilden mi doğdu?




  • Bu bir düşünce deneyi aslında. Dil gelişiminde mantıken var olması gereken bir sıfır noktası aranıyor. Yani eğer elimizde binlerce dil varsa ve bunların bazılarının bazılarıyla akraba olduğunu tespit edebiliyorsak bu durumda yeterince geriye gidersek tek bir proto dile erişiriz mantığı var.


    Kısaca şöyle: eğer Fransızca-İspanyolca-Katalanca, Latince'den geldiyse, Latince de proto (ilk) bir Hint-Avrupa lisanından türediyse o halde bu mantık bu proto Hint-Avrupa lisanı için de geçerlidir. Yani bu ilk Hint-Avrupa lisanı da bi yerden gelmiş olabilir. İlk Ural Altay dili de bir yerden geliyor olabilir. Bu noktada elimizde bir mantık var, diller değişip kendi kendine dil türetiyor. O halde bir sıfır noktası aramak çok mantıklıdır. Eğer elimizde her şeyin ilki bir dil varsa her şeyi izah etmek kolaylaşır. İşte o ilk lisan da Proto-Nostratik dildir.


    Bu dilin varlığı esas itibariyle mantıkidir. Elbette bu mantıki çıkarımın teorileşmesi için farklı dil ailelerinden diller arasında benzerlikler tespit edilmeye gayret edildi. Bu benzerlikler de bulundu. Dolayısıyla bize güzel bir izahat verip dillerdeki benzerliklerle bir ispat yoluna giden teori ses getirdi. Kısaca durum bu.





  • Bir de buna yakın olan Avrasyatik teorisi var.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.