Şimdi Ara

Node.js vs Django

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.533
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • neye göre ve hangi gerekçeyle belirtirseniz sevinirm

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Slant.co 'ya göre
    https://www.slant.co/topics/1910/~best-web-application-framework

    Django 59 oy alırken Node.js tabanlı web app fw express.js sadece 5 oy almış. Gerekçeleri pro / con olarak belirtilmiş. İncelemek gerekli.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanlis sorunun dogru cevabi olmaz. Elma ile armutu kiyaslamissin. Dil kiyasi olarak bakarsak js vs pythondur konu bu da bos bir konu. Ilac kisiye gore yazilir. Milyon tane dil milyar tane framework var. tek tek oturup kiyaslayacak misin?

    Stack neye gore secilir.
    1- Amaca gore, NodeJs ile console app da yapiliyor elektron sagolsun masaustu app de sen ne yapmak istiyorsun? herseyi yapan birseyi secmenin kisiye bir avantaji yok.
    2- Kisiye ve yatkinligina gore (gecmis deneyim de onemli)
    3- Bulundugu veya bulunmak istedigi cevreye gore (Misal ankarada RubyOnRails ilani cok yok daha cok java ve .net var ancak istanbulda RoR ilanlari mevcut gibi)
    4- Egitim kaynaklarina gore, Ozellikle ingilizcen yoksa egitim kaynaklari dil seciminde onemli.
    5- Gelistirmek istedigin projelere gore
    6- Is ilanlarina gore
  • Bir kere anlaşalım.

    Öyle internetten, falanyum.com filanyum.com üzerinden yürüyeceksek. Kapışırız. Hele hele top 20 framework, language, vırt zırt for anything 2020 gibi siteler için direk küfürleşiriz.

    Sebebine gelince, bu sitelerin temel amacı size gerçeği sunmak değil. Buraların temel amacı, tık kazanmaktır. Sorarsan bu sayfaları hazırlayan adamlar dünyayı kurtarır, yetmezmiş gibi birde 3 dakkada halo ring yaparlar.

    Bunların yediği haltların en başında Laravel frameworkü gelir ki evlere şenliktir. Laravel niye bu kadar popüler dersen, sebebi bu adamlardır.

    Bu bağlamda gelelim. Sizin sorunuza.

    NodeJS bişidir DJango başka bişidir.

    Herşeyden önce, NodeJS aleme artistik yapan bir, kafasına göre raconu olan bir sistemdir. Google chromun javascript motorunu alır, sunucuda, event driven asenkron model de çalıştırır.

    Yani ?
    Normal program (php),
    quote:


    $file = file_get_contents("sync.js");
    if(!$file) {
    throw new exception("dosya yok");
    }
    echo print_r($file,true)."\nBitti\n";


    şeklinde gider.

    Node

    quote:

    something else
    var fs = require("fs");
    fs.readFile('sync.js','utf8',function(err,data){
    if(!err) {
    console.log(data);
    }
    });
    console.log("Bitti");


    Şimdi node dayı, eğer dosya büyükse, Bitti yi data dan önce print edecektir. Bu yüzden senin ya call back yapman lazım ki, oda uzun vadede yönetilebilir değil, yada promise koyman lazım buda karmaşık kod yazmana neden oluyor.

    Ayrıca, nodejs dertleri bu kadarla bitmez. NPM paket yöneticisi ile bir sürü şey çekersin, yani bir hello word yazarsın, gelen paketin içinde ne var bilemezsin. Node ile para pul işini yapan adam direk gundidir. Javascript yapısı gereği her türlü manuplasyona açıktır. Bir şeyi 50 şekilde yaparsın tamam dersin 3 gün sonra biri 51. şekli ile gelir.

    Bu yüzden javascriptle enterprayz şeyler yazılması zordur, bunu kolaylaştırmak için M$ dayı TypeScript geliştirmiştir. Yani javascript te düzgün yazmak için başka bir javascriptimsi şey kullanıp, onu compile etmen gerekir. Nasıl yani dersen işte öyle işte, ekmek arası ekmek diyelim biz.

    Nodejs ve avanesi, acayip bir şeydir, şahsen bunu yapan dayıyı bulup sabaha kadar dövebilirim teknik açıdan o kadar çok nefret ediyorum.

    Peki diyeceksin niye bu kadar popüler. Biricisi o kadar popüler değil, havalı, ikicisi MEAN (Mongo DB, Express, Angular, NodeJS) stack zamanında Facebook un oluşturduğu devasa yükü, kaldırmak için icad edilmiş şeylerdi, diğerlerinin yapamadığı şeyleri yapıyorum diye görünüyordu (belli ihtiyaçlar ve senaryolar için) zaman içinde eski topraklar, Lamp, Lemp, (Linux, Apache/Enginx, Mysql, PHP) stack kendini topladı. Yani şimdi isteyen bu adamlardan hızlı iş yapar standart ekipmanları biraz farklı kullanarak.

    Mesla, Kafa topu nun backendi, php swoole tarafından yürütülüyor (en son böyle okumuştum). Bundan sonra nodejs ye dönmez burası, go veya rust a gider.

    Lakin iş işten çoktan geçti. Ortada bir NodeJS teranesi var. M$ destekliyor, tabi bir zamanlar Ruby on Rails diye de bir şey vardı, onuda M$ desteklerdi.

    Şimdi bu nodejs yi yazan dayı Deno diye bir şey yazıyormuş, Node ve npm in doğru versiyonuymuş falan filan. Çok seneler önce, Mainframe ci dayıların takıldığı bir ortama rastlamıştım, greybeard tayfası, yani bu nesil, bu işleri icad eden nesil. Adamın dediği şu, 40 sene önce bunu modeli timeshare altında çıkardılar, o zaman yürümedi, şimdi de yürümez.

    Nedir ozaman dersen. NodeJS hem frontend hem backend de aynı dili kullandığını idda ediyor, bu da patron milletini hasta ediyor, yani bir proje için iki kişi yerine tek kişi gibi. Ve dediğim gibi çok havalı. Başka bir sorunda, bu şeyi kurup yürütüyorsun bu hali ile php den pythondan hızlı çalışıyor alternatifsiz yani bir anlamda. Eğer iş küçükse çok arızada çıkarmıyor. PHP nin üstüne yapışan bir şahinci yaftası var, onu istemeyenler de doğal olarak buraya yönleniyor. Bir diğer sebebide, nodejs içinde websocket için doğal çözüm gelmesi. (php içinde var da)

    Başka bir tabir ile, NodeJS otomatik pompalı tüfektir. Eh diğerleri hala çifteyle dolaştığı için bunlarda avantajlı oluyorlar. Kendilerinide Polat Alemdar sanıyorlar.

    Jangoya gelirsek. Python tabanlı, halim selim, web frameworkü, belli şeyleri standarttır mesela, admin paneli gelir. Yani laravel bundan kopya çekmiştir. Nasıl diyeyim Toyotanın türkiyede pek bilinmeyen çok başarılı bir modelidir bu. Önceden belirlermin ayarlanmış hesaplanmış, projeleri sakşuk yapmak içindir. Yani bununla modern mimari yapamazsın, 30 ayda işhanı tamamlanır dersin 29. ay da teslim edersin bu böyle bir şeydir. Ne diyelim Laravel in Python versiyonu ama Laravelin hocası diyelim.

    Benim anlamadığım, sen bu ikisi arasında nasıl kaldın. DJango ile Türkiyede çok ekmek yenilmez tahminimce.

    Sen asıl derdin ne onu de, ona göre fetvasını verelim.




  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    phpcilere şahin benzetmesi tam oturmuş hocam ben ikisi arasında kalmadım sadece nereyi okusam okudğum fw hakkında şöyle kral böyle baba diğerlerine burdan sokar şurdan çıkarır diyor merak ettim ben de

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    İş hayatında bu süreç ne kadar zaman ve efor alıyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-06D4C1909

    İş hayatında bu süreç ne kadar zaman ve efor alıyor?
    Soruyu anlamadim hangi surec?
  • mahoni_38 kullanıcısına yanıt
    Müşterinizden yeni bir iş geldiğinde yazılım ekipleri bahsettiğiniz süreçleri yaşıyor gibi. Sektörel tecrübem olmadığı için merak ettim. Mesela toplantı yapıp neyi nasıl kullanacağınız tartışıyor musunuz? Ve karşıt görüşler oluyor mu? Şunla ilerleyelim ya da bununla ilerlesek daha iyi olmaz mı gibi misal.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-06D4C1909

    Müşterinizden yeni bir iş geldiğinde yazılım ekipleri bahsettiğiniz süreçleri yaşıyor gibi. Sektörel tecrübem olmadığı için merak ettim. Mesela toplantı yapıp neyi nasıl kullanacağınız tartışıyor musunuz? Ve karşıt görüşler oluyor mu? Şunla ilerleyelim ya da bununla ilerlesek daha iyi olmaz mı gibi misal.
    Uzun zamandır kurumsalda calısıyorum ve kendimize yazılım geliştiriyoruz. Geçmişte firmam varkende toplantıda konuştuğumuz şey müşterinin ne istediği oluyor. Müşteri gelende ne istediğini bilmez, bugun yapar yarın bozar. Bu değişimlerin de parasını ödemek istemez. O yüzden mümkün olduğunca onu hata yapmaktan caydırman gerekiyor bunu da gerekçeleri anlatarak yaparsın ama coğu durumda para veren karar da verir yani pek tartışma sayılmaz. O yüzden biraz birşeyler çıkarıp kullandırtıp sonra adım adım gitmek gerekiyor. En önemlisi bütçeyi aşmamayı sağlamak.En büyük problem de tahsilat zaten. Yoksa müşteri sonssuz şey ister. Kurum ile çalışırsan kendi host ederse bazen teknik detaylar konusulur ama genelde şirketin çalıştığı stack bellidir ona göre iş alırsın. Bi nodejs kodalyım bi php diyorsa bir firma orada ne geliştirici durur ne düzgün iş cıkar.




  • o konuda yani müşteriden iş geldiğinde süreçler, neyi kullanacağınız, karşıt görüşler, neyle ilerleyelim vs. konularında "The Pragmatic Programmer" (2020 basımı) belgesine bakmanı öneririm.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler.
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Backend için türkiyede ekmek yemek için en iyisi nedir ama bir yandan da freelance ve yurtdışı imkanlarıda olan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • css23 C kullanıcısına yanıt
    ah hocam neden yaramı deşiyorsun neyse bu arada sorunuzun cevabı yurtdışı imkanı olarak django ama türkiyede ekmek yemek için php ve java

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kurtçu Restrop

    ah hocam neden yaramı deşiyorsun neyse bu arada sorunuzun cevabı yurtdışı imkanı olarak django ama türkiyede ekmek yemek için php ve java

    Hocam sen daha başlamadınmı çalışmalara :) PHP hiç istemiyorum ya :) Java, c# isteyen yerler diplomaya daha fazla önem veriyor. Benlik değiller :D

  • css23 C kullanıcısına yanıt
    üni sınavına girmiştim olmadı bu sene tekrar hazırlanacağım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kurtçu Restrop kullanıcısına yanıt

    Kolay gelsin, bol şans

  • Ekmek yemek için güncel pozisyon şu.


    Matbaa, seo, wordpress websitesi karışık bir ortam kurup, tek tek esnaf avlıyorsunuz.


    Benim komşum öyle yapıyor, kazancı benden iyi.


    Para verecek yer yetişmiş eleman istiyor, dil olmadan siz kendinizi yetiştiremezsiniz. Geçenlerde bir pitoncu gördüm kurumsal hede yapıyordu.


    Dil değil, yazılım üretme tekniği öğrenmeniz lazım, Open Api, continious development etc. Bunları yapan yerlerde junyır olmadan zor. Oralarada nasıl junyır olursunuz bu formatla bilmem...

  • Bunlara yeni başlayan birisi için geleceği olması için hangisini önerirsiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.