Şimdi Ara

Nm nedir ne değildir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
3
Favori
30.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bu sorundan dolayı beni mazur görün Öğrenmek doğru bilgilerlerle Düzgün bir pc kulanıcısı olmak isterim

Görüyorum 45-65-90nm Teknolojisi filan yazıyor örnek vermek gerekirse CPU

Bu nm teknolojisinin Bize getirdiği avantaşlar nedir meseka 45- ile 90 nm arasındaki fark nedir bunları bilmek öğrenmek isterim

mesela benim CPU AMD Athlon 64 x2 6400+ 3,2ghz 90nm teknoloji yazıyor CPU-Z Açınca

Tekrardan Soru için özürdilerim ama pek fazla bilgi sahibi değilim. Öğrenmenin Yaşı yok :)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Nm Nedir ve Ne Değildir?

Nm, Newton metre'nin kısaltmasıdır ve torkun SI birimidir. Tork, bir nesneyi bir eksen etrafında döndürmek için uygulanan kuvvettir.

Nm nedir:

• Bir nesneye uygulanan kuvvetin büyüklüğünü ve yönünü gösteren bir vektörel büyüklüktür.
    • Motorların, şanzımanların ve diğer makinelerin çıkış gücünü ölçmek için kullanılır.
    • Bir nesnenin ne kadar kolay dönebileceğini veya döndürülebileceğini ifade eder.

Nm ne değildir:

• Bir nesnenin kütlesi veya ağırlığı ile doğrudan ilişkili değildir.
    • Bir nesnenin hızını veya ivmesini ölçmez.
    • Bir nesnenin dönme enerjisini ölçmez.

Özetle, Nm, nesnelerin dönme hareketini ölçmek için kullanılan bir birimdir ve kuvvet ile mesafe arasındaki ilişkiyi ifade eder. Makine mühendisliği ve otomotiv gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Arkadaşlar mutlaka detaylı bilgiler verecekler ama kısaca anlatmak gerekirse;

-Nm Bir milimetrenin milyonda biridir..Buda 10üstü-9 a karşılıktır..
    -Nanometre değeri iki transistörün birbiri arasındaki mesafeyi ifade eder.Bu aralık ne kadar küçük olursa bir alana daha fazla transistör yerleştirilebir,buda çalışmadaki başarımı etkiler
    -Nm miktarı düstükce yaydıgı ısı ve harcadıgı enerjide düsecektir
    Nedeni: Küçülen tasarım elemanları daha küçük voltajlara tepki verip devreyi çalışır hale getirdiğinden işlemcinin çalışma voltajı rahatca düşürülebilir. bu aynı voltajda daha yüksek hız demek olabildiği gibi özellikle taşınabilir bilgisayarlar için hayati öneme sahip düşük güç tüketimi anlamına da gelir.
    Ufak eleman boyunun diğer bir avantajı ise az da olsa hızlanan devre elemanlarıdır. sonuçta daha az yol kateden akım hedefe daha hızlı varacağından işlemci içi gecikme süreleri düşer.
    Örnek vermek gerekirse,Mesela 45 nm Full yük altında 40C derece ve max 60w güç tüketirken > 90 nm aynı yük altında 60 dereceye kadar cıkar ve 100w güç tüketir

Bu gidişle 180di 90di 65di 45di 32di derken yaknıda Nm kavramı bitip pikometreye geçeriz gibime geliyor

Amma kısa anlattım ha Umarım anlarsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seopast -- 30 Kasım 2008; 13:16:24 >

• Çok Teşekkür Ediyorum Gerçekten sağolasın.
  • quote:

-Nanometre değeri iki transistörün birbiri arasındaki mesafeyi ifade eder

Yanlış bir bilgi. Bu değer mosfetlerin W/L oranındaki L 'nin 2 X Lambda değeridir. İki transistörün uzaklığı aynı aktif üzerinde eğer seri bağlanmış ise "0" dır. Zaten
    birbirinin source ve drainini ortak kullanırlar. Ayrıca istersek uzaklığı iki transistör arasına uzun bir Metal-1 katmanı çekerek mm lerce uzaklıkta tutabiliriz.

quote:

-Nm ne kadar düşerse o kadar iyi Oc olurlar:)

Bu bilgi de yanlış. nm değerinin düşmesi çalışma frekansını artırabilir ama overclock dediğimiz olay da eğer devrenin lojik yapısı müsade etmiyorsa hiçbir müdahaleye düzgün frekans yanıtı alamayız. Zaten bir microchipin çalışma frekansını belirleyen en büyük etmen lojik yapısıdır. Aynı teknolojide yapılan lojik yapıda iki chip biribirinin 100 katı freknasında da çalışabilir. İkinci etmen layout dizaynıdır sonlara doğru da malzeme yapısı gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Resident -- 30 Kasım 2008; 22:17:45 >

• @Resident
    Extra bilgi ve düzeltme için sagol
  • Teşekkürler arkadaşlar bizde yeni birşeyler öğrenmiş olduk
  • quote:

Orjinalden alıntı: Resident

quote:

-Nanometre değeri iki transistörün birbiri arasındaki mesafeyi ifade eder

Yanlış bir bilgi. Bu değer mosfetlerin W/L oranındaki L 'nin 2 X Lambda değeridir. İki transistörün uzaklığı aynı aktif üzerinde eğer seri bağlanmış ise "0" dır. Zaten
    birbirinin source ve drainini ortak kullanırlar. Ayrıca istersek uzaklığı iki transistör arasına uzun bir Metal-1 katmanı çekerek mm lerce uzaklıkta tutabiliriz.

quote:

-Nm ne kadar düşerse o kadar iyi Oc olurlar:)

Bu bilgi de yanlış. nm değerinin düşmesi çalışma frekansını artırabilir ama overclok dediğimiz olay da eğer devrenin lojik yapısı müsade etmiyorsa hiçbir müdahaleye düzgün frekans yanıtı alamayız. Zaten bir microchipin çalışma frekansını belirleyen en büyük etmen lojik yapısıdır. Aynı teknolojide yapılan lojik yapıda iki chip biribirinin 100 katı freknasında da çalışabilir. İkinci etmen layout dizaynıdır sonlara doğru da malzeme yapısı gelir.

hocam bence sen intelde falan çalış yha

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tek bildiğim nm düştükçe performans artması ve güç tüketimi azalmasıdır.
  • Hepinize Çok Teşekkür ediyorum Gerçekten Yararlı Bilgiler veriyorsunuz

Şuan işlemcim AMD Athlon 64x2 6400+ 3,2GHZ 3,5 yapabliliyorum 90nm üretim teknolojisine sahip sizce işlemcimi değiştirmelimiyim? mesela 65nm 3core 4 core bir phenom ile yada şuanli mecut işlemcim beni nekadar iadere eder :) açıkcası 45nm Phenom 920-940 Ları bekliyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BroK€NSaf€ty -- 1 Aralık 2008; 1:59:29 >
  • oyun için soruyorsan şu an elindeki işlemciyle yapamayacağın, amd phenom veya intelin q6600'leriyle yapabileceğin bir şey yok. değiştirme derim
  • Tamam Öneri içni Teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: Seopast

Arkadaşlar mutlaka detaylı bilgiler verecekler ama kısaca anlatmak gerekirse;

-Nanometre değeri iki transistörün birbiri arasındaki mesafeyi ifade eder.Bu aralık ne kadar küçük olursa bir alana daha fazla transistör yerleştirilebir,buda çalışmadaki başarımı etkiler
    Nedeni: Küçülen tasarım elemanları daha küçük voltajlara tepki verip devreyi çalışır hale getirdiğinden işlemcinin çalışma voltajı rahatca düşürülebilir. bu aynı voltajda daha yüksek hız demek olabildiği gibi özellikle taşınabilir bilgisayarlar için hayati öneme sahip düşük güç tüketimi anlamına da gelir.
    Ufak eleman boyunun diğer bir avantajı ise az da olsa hızlanan devre elemanlarıdır. sonuçta daha az yol kateden akım hedefe daha hızlı varacağından işlemci içi gecikme süreleri düşer.
    Örnek vermek gerekirse,Mesela 45 nm Full yük altında 40C derece ve max 60w güç tüketirken > 90 nm aynı yük altında 60 dereceye kadar cıkar ve 100w güç tüketir

Bu gidişle 180di 90di 65di 45di 32di derken yaknıda Nm kavramı bitip pikometreye geçeriz gibime geliyor

Güzel bir açıklama olmuş gerçekten.
    Teşekkürler.

• @Seopast
    10^-9 m = 1nm olacaktı
  • Bende şunu sormak istiyorum.Mesela 90 nm ile üretilmiş bir işlemciyi çalıştıran bir anakart 65 nm veya 45 nm ile üretilmiş bir işlemciyi de çalıştırabilir mi?Mesela bende Gigabyte 945 s3 var,bu kart ile 45 nm ile üretilen düşük model cpu ları kullananabilir miyim,gerçi onların çoğunun fsb hızını karşılamıyor ama sorun çıkar mı?
  • kabaca küçük nm = daha az ısınma, daha az güç harcama olduğu için ne kadar düşükse o kadar iyi diyebiliriz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: galganus12

Bende şunu sormak istiyorum.Mesela 90 nm ile üretilmiş bir işlemciyi çalıştıran bir anakart 65 nm veya 45 nm ile üretilmiş bir işlemciyi de çalıştırabilir mi?Mesela bende Gigabyte 945 s3 var,bu kart ile 45 nm ile üretilen düşük model cpu ları kullananabilir miyim,gerçi onların çoğunun fsb hızını karşılamıyor ama sorun çıkar mı?

???
  • quote:

quote:

Bende şunu sormak istiyorum.Mesela 90 nm ile üretilmiş bir işlemciyi çalıştıran bir anakart 65 nm veya 45 nm ile üretilmiş bir işlemciyi de çalıştırabilir mi?Mesela bende Gigabyte 945 s3 var,bu kart ile 45 nm ile üretilen düşük model cpu ları kullananabilir miyim,gerçi onların çoğunun fsb hızını karşılamıyor ama sorun çıkar mı?

???

Şunu söyleye bilirim benim şuanki işlemcim 90nm teknolojisine sahip 65 ve 45 nm leri destekliyor fakat 45 nm için Bios update gerekiyor henüz amd 45nm işlemciler çıkmasada benim mevut anakartımın Biosu hazır yani bios update ile kulanılabilior senin anakartın hakında herhangi bir bilgim yok resmi sitesinden kontrol edebilirsin.

• quote:

Orjinalden alıntı: CheckYourAss

quote:

quote:

???

Şunu söyleye bilirim benim şuanki işlemcim 90nm teknolojisine sahip 65 ve 45 nm leri destekliyor fakat 45 nm için Bios update gerekiyor henüz amd 45nm işlemciler çıkmasada benim mevut anakartımın Biosu hazır yani bios update ile kulanılabilior senin anakartın hakında herhangi bir bilgim yok resmi sitesinden kontrol edebilirsin.

Teşekkürler hocam

• yakın zamanda bir bilgisayar toplucam ve sımdıden bakmaya başladım cpu Phenom 940 almayı dusunuyorum forumda okuduklarımla iyi bir performansı var..

Phenom 940 ne zmn cıkıcak başka bı onerınız war mı bide 45 nm di galiba
  • quote:

Orijinalden alıntı: Seopast

Arkadaşlar mutlaka detaylı bilgiler verecekler ama kısaca anlatmak gerekirse;

Yorumu yapan arkadaşa çok teşekkür ederim. Süper acıklama.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.