|
Niyet Etmeden Oruç Tutmasam Olur Mu?
Oruç ibadeti, İslam dininde Ramazan ayında tutulan ve ibadetin şartlarından biri olarak kabul edilen bir ibadettir. Oruç tutmak için belirli niyet ve şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda, sahur vakti kalktığınızda oruç tutmaya niyet etmeyi unutmuş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ne yapılması gerektiği merak konusudur.
İslam alimlerine göre, sahur vakti kalkıp oruç tutmaya niyet etmemiş olsanız bile, gün doğmadan önce oruç tutmaya niyet ederseniz orucunuz geçerli olur. Ancak, gün doğduktan sonra oruç tutmaya niyet ederseniz, orucunuz geçerli olmaz ve o günü kaza etmeniz gerekir.
"Sahura kalktım ama niyet etmedim" veya "Sahura kalktım niyet etmedim orucu bozdum" gibi durumlarda, gün doğmadan önce oruç tutmaya niyet ederseniz orucunuz bozulmaz. Ancak, gün doğduktan sonra oruç tutmaya niyet ederseniz, orucunuz bozulur ve o günü kaza etmeniz gerekir.
"Niyet etmeden orucumu bozabilir miyim?" sorusunun cevabı ise hayır. Orucu bozmak için geçerli bir mazereti (sebebi) olması gerekir. Niyet etmemek, orucu bozmak için geçerli bir mazeret değildir.
Bu nedenle, oruç tutarken niyet etmeyi unutmamaya özen göstermek önemlidir. Sahur vakti kalktığınızda oruç tutmaya niyet etmezseniz, gün doğmadan önce oruç tutmaya niyet etmeyi unutmayın. Gün doğduktan sonra niyet ederseniz, orucunuz geçerli olmaz ve o günü kaza etmeniz gerekir.