Şimdi Ara

Nihat Bilgin'den bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu sorunun cevabı neden d açıklayabilir misiniz? 3. öncülde bahsedilen zaman genişlemesi değil midir ben e yapmıştım

Soru:

Edit: Şimdi fark ettim kafasını karıştırdığım arkadaşlar varsa diye yazıyorum: "İzafiyet Teorisi’ne göre ışık hızına yakın hızlarda hareket eden gözlemcinin ölçtüğü zaman aralığı durgun gözlemciye göre daha uzundur." diyor meb kitabı yani mesela 1. ve 2. saniyeler arası 5 saniye gibi ölçülüyor, o yüzden 60 saniye geçtiğinde ışık hızına yakın hızlarda hareket eden gözlemci için 12 saniye geçmiş oluyor, durgun gözlemci için ise 60 saniye. O yüzden toplam geçen süreye baktığımızda ışık hızında giden için az zaman geçmiş oluyor (paydada kök içinde 1 - v kare / c kare yüzünden). Yani ölçülen zaman aralığı uzun, ölçülen zaman kısa (durgun sisteme göre)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadesofcool -- 1 Haziran 2017; 18:34:26 >

• hocam şimdi filmlerde falan görmüşsündür dünyada adam yaşlanıyor 50 yaşına geliyor uzaya giden adam 25-30 yaşında kalıyor daha genç ona göre zaman daha yavaş akıyor ölçülen zamanda durgun sistemlere göre azalmış oluyor
  • Hocam ezberliyeceksin bunları.Çoğu öğeretmenin bile açıklayamayacağı şeyler bunlar.Ezber yani
  • oguz020 kullanıcısına yanıt
    Hocam hareketli bir gözlemcinin ölçeceği zaman aralığı durgun gözlemcinin ölçeceği zaman aralığından daha uzun olur diyoruz ya zaman genişlediği için, totalde azaldığını düşünmemişim sağolun
  • Durgun sistemde olculen zaman artar,zaman genislemesi olur diye biliyorum,orda hareket eden sistemde zaman artar demis.Ama emin degilim ben de hep o formulde nereye durgun nereye hareketli sistem koyacagimi sasiriyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kafanızı karıstırmak istemem ama ders kitabindaki cümle şu şekilde:

Izafiyet teorisine gore,isik hizina yakin hizlarla hareket eden gozlemcinin olctugu zaman araligi durgun gozlemciye gore daha uzundur

Yani 3. öncül doğru gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Dread Wolf -- 1 Haziran 2017; 18:24:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yok artık Nihat Doğan da mı....
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ölçtüğü zaman aralığı fazlaysa daha yavaş akmıyor mu zaman işte ölçülen zamanda azalmış oluyor ? ben mi yanlış anlıyorum acaba
    Ölçülen zaman araliğı ve ölçülen zaman arasindakı farkı idrak edemedim ben de

• Hocam ben de tam onu demeye geldim.Şimdi ben bu soruda 3. öncülden iki şey anlayabiliyorum.

1-Uzaya giden adamın daha genç kalması yani hızlı hareket eden için daha az zaman geçmesinden bahsediyor. bu bilgiye dayanarak sormaya çalışmış, eğer böyleyse 3. öncül yanlış.Dünya'da 20 yıl geçerken, hareket halinde 10 yıl geçiyor gibi.(Zaman)

2-Hızlı hareket edenler için zaman genişler ki zaten bu yüzden genç kalıyorlar, aynı aralıkta daha fazla iş yapabiliyorlar.Buna bakarsak da zaman genişler diyerek 3. öncülü doğru kabul edebilirim.20 yıl Dünya'da geçiren biri, 20 yıl hareket halinde olan birinden daha az şey yapabilir çünkü dediğimiz gibi zaman genişliyor yani aynı sürede daha fazla zamanı oluyor aslında.(Zaman aralığı)

Hangi yönden bakmamızı istemiş?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 16 Haziran 2017; 20:37:37 >
  • teorik biraz kafa karıştırıyor
    Aynen hocam dediğiniz gibi, denklemden de öyle geliyor

Kafası karışanlar için ilk mesajı editledim
  • Zaman nasıl değişir ki

Ben hız koşunxa aynı işi daha kısa sürede yapmış oluyorum ve zaman genişlemiş gibi oluyormuş

Bence mantıklı değil

Konuyu hiç anlamadım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • V3tra kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de anlamadim açik söyliyim zaten ders kitabının ünite sonu sorularındaki görelilik sorusu da çok saçmaydı bildiğim konuyu unutturmuştu bence kitapta bişey var

• shadesofcool kullanıcısına yanıt
    (Ölçülen zaman) ve (zaman aralığı) arasındaki farkı biraz daha açar mısın hocam?
  • V3tra kullanıcısına yanıt
    Hocam ölçülen zaman aralığının artması zaman genişlemesiyle ilgili, dünyada 1 saniye olarak tanımladığımız zaman, ışık hızında hareket eden gözlemci için -dünyaya göre- 5 sn'ye denk geliyor, zaman algısı değişiyor diyebiliriz. Yani bizim 1 saniye dediğimiz orda da 1 saniye ama zaman yavaşladığı için -bize göre olan- 5 saniye gibi geçiyor, zamanın hızı değişiyor ortama göre. Akrep ve yelkovanın hızlarının değiştiğini düşünelim, yavaş hareket ederlerse 1 saat daha uzun sürer ve totalde daha az zaman geçmiştir. Yer çekimi azaldığında cisimlerin yere düşme sürelerinin artması gibi, 1 saniyenin geçmesi de ışık hızında bize göre 1 saniyeden daha uzun sürüyor.

Toplamda dünyaya göre aynı zamanı geçiren, biri dünyada diğeri ışık hızında hareket eden iki kişi karşılaştırıldığında dünyada 50 yıl, uzayda 2 yıl geçmiş olması da bu yüzden (sayıları sallıyorum çok mantıklı değil ama). Şimdi bu 50 yıl ve 2 yıla baktığımızda zaman aralığı fazla olan uzaydaki gözlemci için totalde daha az zaman geçmiş oluyor çünkü birimler farklı bize göre.

Toparlamak gerekirse; zaman aralığı, 1. saniye ile 2. saniye arasındaki zaman. Bir insanın 1 saniyeyi algılama uzunluğunu yer çekimi gibi bir kavram olarak düşünürsek, ışık hızına yaklaştıkça bu kavram artıyor diyebiliriz. Yani atıyorum 20 tane zaman maddesi (ya işte yok da anlatamadığım için ) olsun, dünyadaki kişi 2 tanesine bir saniye diyor, ışık hızına yakın giden kişi 5 tanesine 1 saniye diyor -öyle algıladığı için-. Toplam geçen zamana baktığımızda dünyadaki için 10 zaman geçmişken, uzaydaki için 4 zaman geçmiş olur. Yani ölçülen zaman uzaydaki için azalmıştır.

Anlatabildim mi bilmiyorum, yazarken baya kafam karıştı büyük ihtimal baya yanılıyorum ama fizikçilere sormak lazım
    Meb kitabı ve interstellar'dan bu kadar çıkarabildim

• Hocam cok derine inmeyin bunlar kafa yakan konular zaten iki kisi düşünün A kişisi dünyada B kişisi uzay gemisinde olsun B de olan uçtu gitti 0.8c hızıyla gidiyor gözlemci burada A kişisi dunyada yani durgun gözlemci hareket etmiyor durgun gözlemci dunyada 1 saat geçirdiğinde B kişisi kol saatinde 20 dakika geçtiğini göruyo yani durgun gözlemci daha cok zaman olmuşken B kişisi daha az vakit olcmüs oluyor

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.