Şimdi Ara

nh3 neden hibritlesiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
5.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hatta n neden hibritlesiyor sonuçta 3 bağ yapması gerek ve 3 bağ yapabiliyor karbon gibi olsa anlayacağım da, yardımcı olursanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-991671A40 -- 9 Nisan 2016; 15:40:42 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

NH³ Hibritleşmesi: Amonyak Hibritleşme Türü ve Bağ Açıları

Amonyak (NH³), azot (N) ve hidrojen (H) atomlarından oluşan bir inorganik bileşiktir. Azot atomu, üç hidrojen atomuyla üç kovalent bağ oluşturur. Bu bağlar, amonyağın elektronegatifliği ve diğer özellikleri açısından önemli olan hibritleşme süreciyle oluşur.

NH³ Hibritleşme Türü

Amonyak molekülünün merkezindeki azot atomu, sp³ hibritleşmesi geçirir. Bu hibritleşme türünde, azotun bir s ve üç p orbitali birleşerek dört eşdeğer sp³ hibrit orbital oluşturur.

NH³ Bağ Açısı

Dört sp³ hibrit orbitali, üç hidrojen atomuna doğru yönlenir ve tetrahedral bir geometri oluşturur. Bu geometri, yaklaşık 107 derece olan tetrahedral bağ açılarına yol açar.

NH³ Hibritleşmesi ve Özellikleri

• Sp³ hibritleşmesi, amonyak molekülüne simetrik bir tetrahedral şekil verir.
    • Bu şekil, amonyağın düşük bir dipol momente sahip olmasına neden olur, çünkü dipol momentleri birbirini iptal eder.
    • Amine'nin bazik özellikleri, sp³ hibritleşmiş azot atomunun, bir hidrojen iyonu (H+) kabul edebilmesinden kaynaklanır.

Sonuç olarak, amonyakın (NH³) üç hidrojen atomuyla oluşturduğu bağların türü sp³ hibritleşmesidir. Bu hibritleşme, molekülün tetrahedral şeklini ve yaklaşık 107 derecelik bağ açılarını belirler, bu da amonyağa kendine özgü özelliklerini kazandırır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • hocam nh3 molekulunu alalım ele

7-N : 1s2 2s2 2sp3
    1-H : 1s1

3 bag yapması lazım xsp1 ysp1 zsp1 olarak ayırdıgımızda buraya hıdrojen molekullerı gelıcek 3 bag yapıyor azot molekulu ama 1 cıft bag bosta kalıyor o yuzden sp3 den sayıyoruz kolaylık olsun dıye bsota kalan elektron cıftını bag yapmıs gıbı say

mesela su H2O

8-O 1s2 2s2 2sp4
    1-H 1s1

bununda ıkı bag yapıp sp hıbrıtleesmesı yapması gerekırken ıkı tane elektron cıftı kalıyor onlarıda bag yapmıs sayıyorz boylelıkle sp3 hıbrıtlesmesı yapmıs oluyor

nh3 neden hibritlesiyor?

tablonun en altında , bende sorun yasadıydım sonra kımya ozelden dınledım cozuldu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1B9CEBC50 -- 9 Nisan 2016; 17:48:43 >

• Adamsın eyvallah
    zaten sinirlendim kimya ozel den dinlemeye başladım

• Bu hibritleşme kısmı çok önemli mi ya ? deli ediyor beni de bunlar
  • SayisalMan kullanıcısına yanıt
    Kimyasal türler arası etkilesimlerdede biraz da olsa var, hem baya mantıksal bir sey. Bana önemli gibi geliyor.
    seni şuraya alalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-991671A40 -- 9 Nisan 2016; 16:49:10 >
  • öncelikle hibritleşmenin tanımını iyi anlamanı önerebilirim . Bir atomda DEĞERLİK elektronlarının bulunduğu orbitallerin örtüşerek özdeş yeni orbitaller oluşturması olayına Hibritleşme denir. N'un değerlik e sayısı :3
    s2 zaten kendisi orbitali oluşturmuş durumda. geriye kalan p3 te 3 eletron alarak yeni orbitali oluşturuyor.
  • Bugün ki Deneme Sınav Sorusuydu.Herkes Tuzağa Düştü
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu sefer Cidden Açıklandı
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sen sırıtma la.

Kimyasal türler arası etkilesimlerdede biraz da olsa var, hem baya mantıksal bir sey. Bana önemli gibi geliyor.
    seni şuraya alalım

bi bakayım sağol

• bende çalışırken anlamadım üstelik organik te çalışmıyordum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.