Şimdi Ara

´´ NG’den tüm yönleriyle İstanbul’un fethi. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
1
Favori
3.510
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fatih Sultan Mehmed Hân Fatih Camii civarındaki meşhur medreseleri yaptırdı. İnşaat işleri bitince, talebelerin medreseye girdiği ana kapının önüne mezar büyüklüğünde bir çukur kazılmasını emretti. Emri hemen yerine getirildi. “Çukurun üzerine bir ızgara koyun!” diye devam etti. Demirden ızgara da çukurun üzerine yerleştirildi. Ancak hiç kimse bu yapılanlara bir mânâ veremedi. Bunun sebebi sorulduğunda, Fatih Sultan Mehmed Hân şu tarihî vasiyetini yaptı:

“Ben vefat edince üzerime, mezarımdan çıkan toprağı atmayın! Onun yerine bedenimi, medreseye devam eden ilim talebelerinin ayakkabılarından koparak ızgaranın altında biriken bu mübârek tozlarla örtün. Umulur ki Cenâb-ı Hak, onların yüzü suyu hürmetine bana merhamet eder...”
  • quote:

Orjinalden alıntı: KUNG-FU 61
    Fatih Sultan Mehmed Hân Fatih Camii civarındaki meşhur medreseleri yaptırdı. İnşaat işleri bitince, talebelerin medreseye girdiği ana kapının önüne mezar büyüklüğünde bir çukur kazılmasını emretti. Emri hemen yerine getirildi. "Çukurun üzerine bir ızgara koyun!" diye devam etti. Demirden ızgara da çukurun üzerine yerleştirildi. Ancak hiç kimse bu yapılanlara bir mânâ veremedi. Bunun sebebi sorulduğunda, Fatih Sultan Mehmed Hân şu tarihî vasiyetini yaptı:

"Ben vefat edince üzerime, mezarımdan çıkan toprağı atmayın! Onun yerine bedenimi, medreseye devam eden ilim talebelerinin ayakkabılarından koparak ızgaranın altında biriken bu mübârek tozlarla örtün. Umulur ki Cenâb-ı Hak, onların yüzü suyu hürmetine bana merhamet eder..."

Gerçekten çok mütevazıca bir yaşam...
    Çok güzel.

• quote:

Orjinalden alıntı: Ömer
    Gerçekten çok mütevazıca bir yaşam...
    Çok güzel.

İlme verilen değer bu işte!

Tarihimiz de utanılacak hiç bir şey yok!
  • Allah rahmet eylesin.

O büyük bir insandı fakat her ne kadarda bizim açımızdan olumlu olsada sonuçta birileri ölmüş birileri birilerini ezmiş topraklarını ele geçirmiştir.

Nefsim adına istanbulun bizim olması bir sevinç , barış adına savaş üzücü , rumlar adına ise kahredicidir.

Umarım yaratıcı ilahi divanda hangi taraftan olursa olsun masumların hakkını teslim eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 16 Mayıs 2007; 14:40:07 >
  • "Fetih" kelimesine işgalden daha kötü bir anlam yükleme çabalarını hayretle karşılıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika
    "Fetih" kelimesine işgalden daha kötü bir anlam yükleme çabalarını hayretle karşılıyorum.

Sanırım iletişim sorunumuz var.

Şahsen ben "Fetih" kelimesini daha masum bulduğumu ifade ediyorum.
    Siz ise fark olmadığını ifade ettiniz açık açık.
  • quote:

"Fetih" kelimesine işgalden daha kötü bir anlam yükleme çabalarını hayretle karşılıyorum.

quote:

Asıl sözlük anlamı ile fethetmek daha sert ve acıdır. Fethetmek zaptetmektir, esir etmektir. İşgal ise oturmak, yer tutmak anlamına gelir.

quote:

Aynı anlamı ifade ediyor, herkesin bildiği anlamda işgal.

quote:

Sonuçta "fetih" yerine "işgal" kelimesini kullanabiliriz. Günümüzde bu kelime kulanılıyor.

/>

• Ömer bir yazım hatası olmuş. Şöyle olması gerekiyordu:

"Fetih" kelimesine işgalden daha masum ve iyi bir anlam yükleme çabalarını hayretle karşılıyorum.
  • Bence sorun fetih kelimesiyle ilgili değil. Mesele fethedilen yerin İstanbul olması.

Ama yine de aslında işgal ile fetih arasında anlam farkı var. İşgal menfi (nefyedip engelleyen), fetih müsbet (vücudî, yapıcı) anlam taşır. Elimdeki Osmanlıca lügattan anlamlarını yazayım:

Fetih :Açma. Başlama. Zaptetmek. Ele geçirmek. Zafer. Nusret. Faydalı şeyleri elde etmek için yolları açmak. Muğlak şeyleri açmak.

İşgal : Zaptetmek. İstila etmek. birisini işten alıkoymak, başka işle meşgul etmek, oyalamak, uğraştırıp kendi işine mani olmak.

Hâlâ arada fark yok demeyin lütfen.
  • Mustafa ogr, ün verdiği tanımlarda bile olay anlaşılıyor.

Fetih temel anlam olarak zaptetmek, ele geçirmek anlamını taşırken işgal ise temel olarak yer tutmak ve oyalamak anlamını taşır. İngilizcede tuvaletin dolu olduğunu anlatmak için "işgal" kelimesi kullanılır, "occupied" denir.

Tarihe baktığımız zaman bunun temelde aynı olay olduğunu görürüz. Bir ülke yeterince güçlü olduğuna inandığı zaman başka şehirleri, başka ülkeleri ele geçirir. Bu siyasi bir olaydır. Hiç strateji oyunu oynamadınız mı?

Siyasi bakış açısı ile bakıldığında bu ele geçirme olaylarının hangisinin masum hangisinin masum olmadığı havası yaratmak için kelimelerin yan anlamları devreye sokulur.

Son olarak mustafa ogr'ün verdiği fetih tanımını gözden geçirelim.

Fetih :Açma. Başlama. Zaptetmek. Ele geçirmek. Zafer. Nusret. Faydalı şeyleri elde etmek için yolları açmak. Muğlak şeyleri açmak.

Bu tanıma göre başka bir siyasi bakış açısı ile bakıldığı zaman "Bağdat'ın fethi" denebilir. Şayet buna karşı çıkılırsa siyasi ve ideolojik bakış açısı ile karşı çıkılmış olur. Bu tartışılmak istenirse bir amerikalı ile tartışılmalıdır.

• Bu arada biraz geç oldu ama, Ömer konu ve bilgiler için teşekkürler.
  • Hem konuyu Bağdat'a getirip, hem de bu bir amerikalıyla tartışılmalıdır demek biraz kelime oyunu gibi...

Bağdat, "ele geçmiş" değildir. İşgal'in içerdiği "oyalamak, meşgul etmek" daha uygun olacaktır. Nitekim bugün Bağdat'tan çekilme planları yapılmaktadır ve orada kalıcı olunmadığını herkes bilmektedir.
  • Fetih:
    Kale'nin dışındaki adamın bakışıdır.

İşgal:
    Kale'nin içindeki adamın bakışıdır.

• quote:

Orjinalden alıntı: was

Fetih:

İşgal:

E peki olayı dışardan gözlemleyen adam için hangisi oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mustafa_ogr

E peki olayı dışardan gözlemleyen adam için hangisi oluyor.

Kalenin hangi kısmının "taraftarı" olması dışardaki adamın tavsifini belirler.
  • fatih sultan mehmet işgal etmemiş fethetmiştir, hemde her yönüyle... istanbul halkının gönüllerini fethetmiştir herşeyden önce. bugün bosna da, afganistan da, bulgaristan da, ırak ta, çeçenistan daki gibi kaçabilenler kaçıp başka memleketlere sığınmamışlar kendi gönülleriyle seve seve istanbul da kalmışlardır. ilime, adalete, güvenliğe, medeniyete kavuşmuşlardır. müslüman halktan bir miktar fazla vergi ödeyerek hizmetlerin en mükemmelini almışlardır. fatih s.m in yerlere tükürenlerin tükürüklerinin üzerini örtmek için bile memurlar görevlendirdiğini biliyor muydunuz?...

fatih sultan mehmet fethetmiştir işgal değil!
    çünkü niyeti efendimizin müjde ve övgüsüne mazhar olmaktı.
  • Yukarıdaki iletilerden dolayı yeni bir kriter belirdi.

Şayet osmanlı istanbulu aldıktan sonra bizanslılar karşı atakla geri alsalardı,osmanlının istanbulda durduğu süre zarfında, istanbul işgal edilmiş olurdu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: was

Fetih:

İşgal:

Özü budur...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 17 Mayıs 2007; 9:54:44 >
  • quote:

Şayet osmanlı istanbulu aldıktan sonra bizanslılar karşı atakla geri alsalardı,osmanlının istanbulda durduğu süre zarfında, istanbul işgal edilmiş olurdu.

Ben buna katılıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mustafa_ogr
    quote:

Ben buna katılıyorum.

Ben de katılıyorum,

Somut örnek;

İstanbul fethedilmiştir.
    Bağdat işgal edilmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 17 Mayıs 2007; 10:45:25 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.