Şimdi Ara

Newcomb Paradoksu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İki kutu alalım; bunlardan birinde 1,000$ var, ikincisinde ise ya 1,000,000$ var ya da hiç bir şey yok. Siz, oyuncusunuz ve iki seçeneğiniz var: Bunlardan a1, iki kutuyu birden almak; a2 ise ikinci kutuyu tercih etmek. Senaryoya göre, oyunda sizden başka, geleceği öngören bir Kâhin (veya Kader) var.

Bildiğiniz kadarıyla bu Kâhin o ana kadar, sizin ve başkalarının seçimlerini öngörme konusunda hiç yanılmadı. Bu oyunda Kâhin, siz birinci seçeneği (a1) seçerseniz, Kâhin bunu öngörecektir ve ikinci kutuyu boş bırakacaktır ve bu durumda sadece 1,000$ınız olacaktır. İkinci seçeneği (a2) seçerseniz, Kâhin bunu da öngörmüş olacaktır ve ikinci kutu içine 1,000,000$ koyacaktır. Siz de bunları biliyorsunuz ve Kahinin öngörme kapasitesine inancınız tam. Ne yaparsınız?

Burada iki bakış açısı mümkün. Birincisine göre, a2yi seçmek gerekir; zira a1i seçerseniz, Kâhin bunu öngörmüş olacaktır ve ikinci kutuyu boş bırakacaktır; bu durumda garantili 1,000,000$ (a2yi seçmek) yerine, sadece 1000$ınız olacaktır.

İkinci bir bakış açısı da makul görünüyor ve bu paradoksun kaynağını oluşturuyor. Buna göre, siz tercihinizi yaparken, ikinci kutuda, bir milyon dolar, zaten ya var ya yoktur. Bu durumda iki kutuyu birlikte alırsanız, ikinci kutu ister boş, ister dolu olsun, iki duruma göre de bin dolar daha fazla kazanacaksınız. Eğer iki kutu da doluysa a1i seçmekle 1,001,000$; a2yi seçmekle, sadece 1000$ kazanırsınız.

Yazının tamamı:

Siz hangisini seçersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matters -- 31 Ağustos 2008; 19:43:28 >

• İkinci bakış açısına göre para oraya zaten konmuş ya da konmamış ama eğer amacım para kazanmaksa rasyonel olarak 2.seçeneği tercih ederim.Çünkü benim rasyonel düşünce sistemim önceden tahmin edilmiş olacağı için o para oraya konmuş olacaktır zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matters -- 31 Ağustos 2008; 19:49:32 >
  • kuantumda süper pozisyon diye birşey var
    eğer konuyu biraz daha kompleks düşünürsek
    ikinci kutunun içinde ne olduğunu hiçbir bilinçli gözlemci görmediyse senin yaptığın seçime göre kutunun içindeki hala değişebilirdir (bu durumu kutu ve para olayına indirgeyemeyiz ama daha kompleks bir sistemde bu mantığı uygulayabiliriz)
    yani a2 seçimi daha doğrudur

eğer örnekteki gibi kutu ve para olayı olarak olayı indirgersek
    muhakkak kutunun içine parayı bir insanın (yada tanrı harici bilinçli bir gözlemci) koyduğunu kabul etmemiz gerekir. bu durumda olay süper pozisyon olmaktan çıkmış olur.
    ve her iki kutu yani a1 seçimi daha doğru olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: bahtiyar0011

kuantumda süper pozisyon diye birşey var
    ikinci kutunun içinde ne olduğunu hiçbir bilinçli gözlemci görmediyse senin yaptığın seçime göre kutunun içindeki hala değişebilirdir (bu durumu kutu ve para olayına indirgeyemeyiz ama daha kompleks bir sistemde bu mantığı uygulayabiliriz)

eğer örnekteki gibi kutu ve para olayı olarak olayı indirgersek
    muhakkak kutunun içine parayı bir insanın (yada tanrı harici bilinçli bir gözlemci) koyduğunu kabul etmemiz gerekir. bu durumda olay süper pozisyon olmaktan çıkmış olur.

Ama sen eğer iki kutuyu da seçtiysen bunu seçmene neden olan neden-sonuç zinciri zaten biliniyordu ve oraya 1000000 konmadı demektir.
    Yani burda aslında vurgulanmak istenen senin seçimi yapmana neden olan düşünce sistemin zaten önceden beri vardı ve daha sen düşünmeden senin seçimin ve o paranın oraya konup konmadığı belliydi.
    Bu yüzden aslında aptallık etmiş gibi görünüp sadece tek kutuyu seçmek daha mantıklı bence..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matters -- 31 Ağustos 2008; 20:01:37 >

• Aslında burda mantıktan da söz edilemez sadece bu seçimi yapan kişinin yaptığı seçim ve ne kadar para kazanacağı belliydi.Kendi yaptığını sandığı seçim aslında kendinin değil zaten önceden bilinen seçimdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matters -- 31 Ağustos 2008; 20:04:36 >
  • Ben burda bi çelişki yada paradoks göremedim.Her şey zaten sizin seçiminize kalmış.
  • Burada Bir Çelişki yok ki.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Seks paradoksu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: _TEADOR_

Burada Bir Çelişki yok ki.

Hangisini seçersin o zaman?
  • matters

dediklerin mutlak determinizmin mevcut olmasını gerektirir

oysa bilinç sorunu binlerce yıldır tartışılıyor ve düşünürlerin çoğunluğu mutlak determinizmin doğru olamıycağını düşünüyor

modern bilim adamları(fizikçiler) teorilerinde, mutlak determinizmin mümkün olmasının çok zor bir ihtimal olduğunu söylüyor

olay kader açısından ele alınırsa tanrının geleceği bilmesi determinizmi gerektirmez
    çünkü tanrı zamanı aşkındır

dahası teologlar determinizmi özgür irade ve imtihan sırrı açısından sorunlu buluyorlar

yani hiç bir alanda determinizm kabul görmüyor

bu durumda olayı yukarda dediğim gibi açıklamak bana doğru gibi geliyor
  • quote:

kuantumda süper pozisyon diye birşey var

*eğer örnekteki gibi kutu ve para olayı olarak olayı indirgersek

Süper pozisyonun atom üstü dünyadaki fenomenleri açıklamada kullanılması sorunlu biraz.Hem kuantum seviyesindeki belirleme bile sonuçta seçenekler arasında oluyor.Yani benim algıladığım kadarıyla aynı etki farklı sonuçlar doğuruyor.Fakat senin durumunda seçenekler yok.Aynı seçimin aynı sonuçları doğuracak.Bilinmezlikmi bu şimdi.Nedensellik tamamen.Böyle kuruluyor bu hayali sistem kuantuma göre değil.
    quote:

Siz de bunları biliyorsunuz ve Kahinin öngörme kapasitesine inancınız tam. Ne yaparsınız?

Bu kabullerle zaten alıntı yaptığım kabul üzerinden a2 demek en mantıklısı.

• quote:

matters

dediklerin mutlak determinizmin mevcut olmasını gerektirir

oysa bilinç sorunu binlerce yıldır tartışılıyor ve düşünürlerin çoğunluğu mutlak determinizmin doğru olamıycağını düşünüyor

modern bilim adamları(fizikçiler) teorilerinde, mutlak determinizmin mümkün olmasının çok zor bir ihtimal olduğunu söylüyor

olay kader açısından ele alınırsa tanrının geleceği bilmesi determinizmi gerektirmez
    çünkü tanrı zamanı aşkındır

dahası teologlar determinizmi özgür irade ve imtihan sırrı açısından sorunlu buluyorlar

yani hiç bir alanda determinizm kabul görmüyor

bu durumda olayı yukarda dediğim gibi açıklamak bana doğru gibi geliyor

Eğer kahinin varlığını kabul ediyosan mutlak determinizmi de kabul etmek zorundasın(bu soru için).

Galiba bu soru eksik başka sitelerden baktım kahin'in doğru tahmin etme olasılığını %99 olarak vermiş yani kesin değil ama çok büyük olasılık.Bu da sadece 100 tane farklı düşünce süreci sonucunda yapılacak seçim var demektir.Ben kendi düşünce sürecimin %1'e girip girmediğini bilemeyeceğime göre yine büyük olasılığı yani tek kutuyu tercih ederdim.

Peki diyelim bi şekilde kutuların içinde ne olduğunu öğrendik.O zaman ne olur sence?

Bence asıl paradoks burda ortaya çıkar,kahinin benim yapacağım seçimin sonucunu bilmesi için benim kutuların içinde ne olduğunu önceden öğrendiğimi de bilmesi gerekir.Ancak benim yapacağım seçim kahinin hazırlayacağı kutulara bağlı olduğu için işte burda kahinin tanrı olduğu mutlak determizm çöker.Kahin sisteme dahil olur ve sistemden bağımsız düşünülemeyeceği kahinin tahmin etmesi imkansızlaşır ve olasılıklar orta çıkar:

Kahin iki kutuya da para koyar,ben 2sini de seçerim
    Kahin iki kutuya da para koyar,ben gıcıklık olsun diye sadece 1ini seçerim
    Kahin tek kutuya para koyar ben 1 tanesini seçerim
    Kahin tek kutuya para koyar ben görmeme rağmen 2sini de seçerim
    vs.. bu böyle gider.

Burdan da anlıyoruz ki bilinç düzeyleri vardır.Ortada bi sistem varsa bu sisteme yaptıklarıyla etki eden bir varlık özgür iradeye sahipken ancak sisteme dahil olmayan bir varlık determinist şekilde sonuçları görebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matters -- 31 Ağustos 2008; 21:10:44 >

• Kahin iki kutuya da para koyar,ben 2sini de seçerim
    Kahin iki kutuya da para koyar,ben gıcıklık olsun diye sadece 1ini seçerim
    Kahin tek kutuya para koyar ben 1 tanesini seçerim
    Kahin tek kutuya para koyar ben görmeme rağmen 2sini de seçerim
    vs.. bu böyle gider.

Bu seçimlerinin sonuçlarını öngöremeyeceğini nerden biliyorsun ?
  • Horoz'a sormuşlar "tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?",
    Horoz düşünmeden cevap vermiş "ben işimi görürüm gerisine karışmam" :)

Ben gider kahin'e yüklüce rüşvet teklif ederdim, seçeceğim kutuya en yüksek ikramiyeyi koydurturdum..

• Soruyu tam anlamadım. Adam sadece 2. kutuyu seçerse kahin oraya 1Milyon mu koyuyor? Ozman direk 2. seçenek diyecem ama pek mantıklı değil sorunun bukadar olması.

Mesele burada seçici kişi eksik bilgiye sahip, kahin ise tam bilgiye. Eğer kahin zaten 1Milyon doları kazandırmak istiyorsa kutuya koyması yeterli her durumda adam 1milyon kazanacak. Ama burada adam eksik bilgiye sahip yani kahinin tercihini bilmiyor. Burada ise 1. kutuyu almak herzaman karlı olacaktır. Zaten size 1milyon doları kazandırmak istiyorsa kahin kutuya her seçimde koyması yeterli. Eğer istemiyorsa zaten 1000 cepte.
  • Herşeyden önce zannedersem soruda bir hata var.

quote:

İkinci seçeneği (a2) seçerseniz, Kâhin bunu da öngörmüş olacaktır ve ikinci kutu içine 1,000,000$ koyacaktır.

Birinci kutu içine koyacaktır olacak herhalde. Sonuçta 1 milyon doları vermek istemiyor.

Kahinin güvenilirliği ve yetenekleri önemli. Kahin ne derece kahin zannedersem bunu bilmiyoruz. Eğer kahin değil de Tanrı olsaydı ne düşünürseniz düşünün sonuçta 1 milyon doları alamayacağınız için farketmeyecekti. Ama kahinin Tanrı olmaması ve zaman zaman hata yapabilmesi yönünde beklentilerimiz olduğu için iki kutuyu birden seçeriz. Eğer hata yaparsa birmilyon artı bin dolarımız olur.

bahtiyar0011
    Süperpozisyon örneği güzeldi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 2 Eylül 2008; 2:34:30 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.