Şimdi Ara

Network Bilgi (link güncel) (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
246
Cevap
0
Favori
38.206
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ya arkadaşlar bana wireless hakkında dokümanlar lazım nerden buluruz yardımcı olabilirmisiniz?
  • bana VPN ile ilgili kaynak öericek olan var mı...ağlar hakkında çok aşırı bilgim yok.aslında kendi çapımd a bişeyler biliyom diyim... onun için önericeğiniz kaynak anlaşılır dökümanlar içerirse sevinirim.. şimdiden teşekkür ettim...
  • Allah razı olsun mareşalim.
  • ya ekteki dosya yanlışlıkla oldu demim sadece bi denemeydi...ben chip forumuna üyeyim buraya daha 2 gun önce üye oldum.. idare edin artık...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mosaic

Ya arkadaşlar kusura bakmayında neresi çok faydalı bi kere anlaşılır diil bende kitap var şimdi ordan çalışıorum aynısı ne anladım ben o dökümandan eline sağlık eline sağlık copy + paste yap sora gelsin teşekkürler adama sorarlar kendinden ne kattın da geriniosun biraz özgün olalaım yaa

dikkat ettiysen ben yazdım demedim nereden aldığımıda söyledim
  • gercekten cok yararlı bilgiler sunmussunuz.Ellerine saglık diyorum basarılar...
  • 802.11 b/g standartlarını destekleyen Wi-Fi sertifikalı hızlı ve sorunsuz bir şekilde ağınızın kapsama alanını güvenli bir şekilde genişletme imkanı sunar.

Hem ev hem de ofis kullanıcıları için ideal olan kablosuz ağ çözümlerinin sunduğu hareket özgürlüğü sayesinde yapısal kablolama yatırımı yapılmadan oteller, tatil köyleri, kütüphaneler, konferans salonları, fuarlar, üniversite, kampüs, havaalanı gibi ortamlarda mobil internet erişimi için tercih edilmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aydintiryaki -- 13 Ekim 2005, 9:27:30 >

• sağol
  • Ethernet Teknolojileri
    Genel Bakış

Ethernet, diğer teknolojilerle karşılaştırıldığında uygulanabilirlikteki basitliğinden dolayı en başarılı Lan teknolojilerinden birisidir. Ethernet’in başarısındaki bir diğer sebep ise değişen ihtiyaçlara ve medya kapasitelerine göre esnek bir yapıda olmasıdır.

Ethernet’teki en büyük gelişme 1980’li yılların başında 10-Mbps Ethernet te gerçekleşmiştir.10-Mbps Ethernet standardı, IEEE nin 1995 teki 100-Mbps Fast Ethernet standardına kadar değişmemiştir. Takip eden yıllarda medya standartlarındaki gelişmeler teknolojiyi Fast Ethernet’ten Gigabit Ethernet’e kadar taşımıştır. Gigabit Ethernet’deki standartlar son üç yılda ortaya çıkmış ve bu hızlı gelişim, teknoloji günümüzde 10 Gigabit Ethernet’e kadar getirmiştir.
    Genel Bakış
    Ethernet’in bu hızlı gelişiminde MAC adresi, CSMA/CD ve frame formatlarında bir değişme olmamıştır. Bununla birlikte MAC alt katmanı, fiziksel katman ve ortam değişikliğe uğramıştır.

Ağ arayüz kartları (NICs) ise 10/100/1000 destekler duruma gelmiştir. Optik fiber in Gigabit Ethernet’i desteklemesiyle fiber kablolar omurga kablolamasında önemli yer teşkil etmişlerdir.

10-Mbps Ethernet

10Base5, 10Base2 ve 10BaseT Ethernet eski ethernet teknolojilerinden sayılırlar. Zamanlama parametresi, çerçeve formatı, iletim süreci ve basit dizaynı bu teknolojilerin ortak özelliklerindendir. Hepside aynı zamanlama parametrelerini paylaşırlar ve aynı ortak çerçeve formatına sahiptirler.

Bu üç ethernet teknolojisinin iletim süreci OSI nin fiziksel katmanına kadar aynıdır. Katman 2 çerçeve verileri hexadecimal sayıdan binary e çevrilir. Çerçeve MAC alt katmanından fiziksel katmana geçerek medyaya ulaşır. Önemli olan bir süreç ise sinyal kalite hata (SQE) sinyalidir. SQE her zaman için half-dublex olarak kullanılır. SQE full-dublex olarak da kullanılabilir. Ancak gereksizdir.

SQE nin aktif olma şekli;
    - Çerçeve iletiminin başarıyla gerçekleşmesinden sonraki 4 ila 8 milisaniyede,
    - Medyada çarpışma olduğunda,
    - Medyada düzgün olmayan sinyal olduğunda,
    - İletim kesildiğinde.

10 Mbps Ethernet lerin tümü, Mac alt katmanından octetleri alırlar ve “line encoding” denilen işleme tabi tutarlar. Bu işlem, kablodaki bitlerin nasıl sinyalize edildiğini açıklar. Kodlamanın bu fromu 10 Mbps lerde “Manchester” olarak adlandırılır.

Manchester kodlamasında önemli olan nokta, voltaj değişimlerinde oluşan kare dalganın düşen yada yükselen kenarlarıdır.

Şayet kenar düşen bir kenar ise (yani voltaj yüksekten alçağa doğru gidiyor ise) kodlama için oluşan değer 0 dır. Bunun tam tersi bir durumda ise değer 1 dir.

10 Mbps Ethernet, belirlenen zamanlama sırları içerisinde işler. Öyleki, bu ağ 4 yineleyiciden fazla olmayan birbirine bağlı 5 ağ parçası içerebilir ve bu 5 ağ parçasının yalnızca 3 tanesine ağ düğümleri bağlanabilir. Diğer 2 parça yineleyiciler arası bağlantıdır. Bu duruma 5-4-3 kuralı adı verilir.

10 BASE 5

1980 lerin ethernet ürünü olan 10Base5 kalın koaksiyal kablo üzerinde 10 Mbps taşımaktadır. 10Base5 Ethernet için kullanılan ilk medya olması bakımından önemli sayılır. Orijinal 802.3 standardının bir parçasıdır.

10Base5 sistemler konfigürasyona ihtiyaç duyulmayan ve pahalı olmayan sistemlerdir. Manchester kodlaması kullanırlar ve her ağ parçası arasında 500 m. yi desteklerler. Kullanılan kablo ağır, kalın ve uygulaması zordur. Tek bir koaksiyal kablo kullanılmasından dolayı bir seferde sadece bir istasyon veri aktarabilir. Aksi halde çakışma ortaya çıkar. Bu yüzdendir ki, 10Base5 half-duplex çalışarak max. 10 Mbps veri taşıyabilir.

10 BASE 2

1985 lerin ethernet ürünü olan 10Base2 ince koaksiyal kablo üzerinde 10 Mbps taşımaktadır. 10Base2 de Manchester kodlaması kullanır. Lan üzerindeki bilgisayarlar birbirlerine kesintisiz koaksiyal kablolarla bağlanmışlardır. Her bilgisayarın NIC ine olan bağlantı T şeklindeki BNC konektörler ile gerçekleştirilir. Her ağ parçası arasında 185 m. yi desteklerler.

Tek bir koaksiyal kablo kullanılmasından dolayı bir seferde sadece bir istasyon veri aktarabilir. Aksi halde çakışma ortaya çıkar. Bu yüzdendir ki, 10Base2 half-duplex çalışarak max. 10 Mbps veri taşıyabilir.

Her 10Base2 ağ parçası üzerinde 30 istasyon bulunabilir.

10 BASE T

1990 lerin ethernet ürünü olan 10BaseT de koaksiyal kabloya nazaran daha ucuz ve uygulaması kolay olan Category 3 korumasız bükülmüş çift (UTP) bakır kablo kullanılır. Bu teknolojide, kablolar merkezi bir paylaştırıcı (hub gibi) cihazlara bağlanırlar. Dolayısıyla, bir star topolojiyi andırırlar.

10BaseT sistemler de Manchester kodlaması kullanırlar ve half-duplex çalışırlar. Daha sonraları full-duplex özelliğide eklenmiştir. Kullanılan kablo max. 90 m. yi destekler. Bu kablolamada 8-pinli RJ-45 konektör kullanılır. Birbirine sarılmış 4 çift kablo T568-A veya T568-B standardına göre bağlanır.

Half-dublex veya Full-dublex uygulamada tercih edilebilir. 10BaseT, half-dublex te 10 Mbps ve full-dublex te 20 Mbps lik trafiği desteklemektedir.

10BASET kablolaması ve mimarisi

10BaseT de istasyonlar arası bağlantılarda hub ya da switch kullanılır.

Hubları çok portlu tekrarlayıcı gibi düşünebiliriz. Hublar, ayrı collision domainli ağ parçalarına bölemezler. Çünkü hublar ve tekrarlayıcılar, yalnızca tek collision domainli bir ağ parçasının uzunluğunu genişletebilirler. Her parçada kullanılabilecek hub miktarında sınırlama vardır.

Köprü ve anahtarlar da ise ağ parçalarına bölümledirme mevcuttur. Tek sınır, anahtarlar arasındaki 100 m. lik uzaklıktır.

100-Mbps Ethernet

100-Mbps Ethernet teknolojisi Fast Ethernet olarak da bilinir. Bakır UTP medyayı kullanan 100Base-TX ve multimode optik fiber medyayı kullanan 100Base-FX olmak üzere iki teknolojisi mevcuttur. Zamanlama parametresi, çerçeve formatı ve iletim süreci bu teknolojilerin ortak özelliklerindendir.

100-Mbps deki çerçeve formatı 10-Mbps deki ile aynıdır.

100Base-TX

1995’te 100Base-TX, Cat 5 UTP kablo kullanılarak standartlaşmıştı. Orijinal koaksiyal ethernet half-duplex iletim kullanırdı. Dolayısıyla, aynı anda sadece bir cihaz iletim yapabilirdi. 1997’lerde ise ethernet full-duplex özelliği kazanmış ve ağda birden fazla PC aynı anda iletim özelliğine kavuşmuştu. Hublar ise hızla yerlerini switchlere bırakmışlardı.

100Base-TX 4B/5B kodlaması kullanmaktadır. Bu tür kodlamada, ikili sinyal seviyesindeki, yükselme yada alçalma eğilimi gösteren kenarlar “1” ve değişim olmayan belirli yatay sinyal seviyeleri ise “0” değerini almaktadır.

100Base-TX, half-duplex mode da 100 Mbps. Ve full-duplex mod da ise 200 Mbps. veriyi taşıyabilmektedir.

100Base-FX

100Base-FX, 100 Mbps. Ethernet teknolojisinin fiber versiyonu olarak düşünülebilir. Bu versiyon çoğunlukla omurga uygulamalarında, binalar arası veya binadaki katlar arası iletimlerde kullanılarak, bakır kablodaki gibi sinyal düşüşleri ve gürültü seviyeleri ortadan kalkmaktadır.

100Base-FX de 4B/5B kodlaması kullanmaktadır.

100Base-FX de fiber kablo kullanıldığından, bağlantılar ST yada SC konektörlerle gerçekleştirilebilir. İletim hızı ise 200 Mbps dir.

Gigabit and 10-Gigabit Ethernet

1000 Mbps Ethernet

1000 Mbps. Ethernet yada bir başka deyişle Gigabit Ethernet standartları hem fiber hem de bakır kablo iletimini açıklamaktadır. 1000Base-X standardı, yani IEEE 802.3z ise optik fiberdeki full-duplex 1 Gbps i tanımlar.

1000Base-TX, 1000Base-LX ve 1000Base-SX aynı zamanlama parametrelerini kullanır. Gigabit Ethernet frame (çerçeve) leri 10 ve 100 Mbps için kullanılanlarla aynı yapıdadır. Uygulamaya bağlı olarak frame lerin bitlere çevrilmesinde farklı işlemler kullanabilir.

Standart, Fast ve Gigabit Ethernet standartları arasındaki farklılıklar fiziksel katmanda ortaya çıkmaktadır. Yeni standartlardaki hızların artması aktarım medyalarındaki bitlerin daha kısa süreli ifadesine sebep vermektedir. Bu sebepten, özellikle de bakır medyalarda sinyalin gürültüden etkilenmesi çok kolay olmaktadır.

Fiber tabanlı Gigabit Ethernet 8B/10B encoding sistemini kullanmaktadır. Bu kodlama sistemi 4B/5B ye benzerdir.Bu kodlama sistemi basitçe (NRZ) Non-Return to Zero olarak adlandırılan metoddur. Bu metot, fiber üzerindeki ışığın “0” düzeyinden farklı bir değerdeki çizgilerinin takip edilmesiyle işlemektedir.

1000Base-T (IEEE 802.3ab) standardı uygulamalarda daha fazla hız kazandırmıştır. 1000Base-T standardının en önemli özelliği Cat 5e kablonun kullanılmasıdır. Bu kablonun 125 Mbps lık trafiği kaldırabilmesi ve 1000 Mbps lık bant genişliği sunmasıdır. 10Base-T ve 100Base-TX e nazaran 1000Base-T 2 yerine 4 çift kabloyu da kullanmaktadır. Böylece her bir çiftte 250 mbps lık bant genişliği sağlanmaktadır.

1000Base-T 4D/PAM5 line kodlaması kullanmaktadır. Herhangi bir istasyondan gönderilen veri dikkatlice dörde bölünür, kodlanır ve alınacak yerde tekrar birleştirilir.

1000Base-SX and LX

Zamanlama, çerçeve formatı ve iletim 1000 Mbps tın tüm versiyonlarında ortak özellik göstermektedir. Fiber ve korumalı bakır medaya da 8B/10B kodlaması ve UTP için ise PAM5 (pulse amplitude modulation 5) kullanılmaktadır.

• vaaay baba saol
  • networkle ilgili dünya döküman var elimde kitaplar, netten indirdiğim vs. okulda da gördüm ama hep teorikte kalıo. bildiklerimi uygulamnaya kalkınca üstesinden gelemiom.
  • çok teşekkürler...
  • saolasın biraz geç oldu ama
  • quote:

Orjinalden alıntı: angora_s

networkle ilgili dünya döküman var elimde kitaplar, netten indirdiğim vs. okulda da gördüm ama hep teorikte kalıo. bildiklerimi uygulamnaya kalkınca üstesinden gelemiom.

kaynak çokta yayın hakkı olayı emeğe saygı yoksa herkesi ccna yaparız
  • quote:

Orjinalden alıntı: powerstorm

quote:

Orjinalden alıntı: angora_s

networkle ilgili dünya döküman var elimde kitaplar, netten indirdiğim vs. okulda da gördüm ama hep teorikte kalıo. bildiklerimi uygulamnaya kalkınca üstesinden gelemiom.

kaynak çokta yayın hakkı olayı emeğe saygı yoksa herkesi ccna yaparız

abi herkes bilse de herkes olamaz

• arkadaşlar network bilgisi için bir kitap önerim var "bilgisayar habarleşmesi ve ağ teknolojileri" ama yinede sizlere böyle forumları okumanızı tavsiye ederim. bilgi daha kalıcı oluyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: maho

arkadaşlar network bilgisi için bir kitap önerim var "bilgisayar habarleşmesi ve ağ teknolojileri" ama yinede sizlere böyle forumları okumanızı tavsiye ederim. bilgi daha kalıcı oluyor

kitabın aynısı bende de var. ama bi işe yaradığı yok evde yatıo garibim anlatımı bana karışık gelio o yüzden tavsiye etmem nette ki dökümanlar daha açıklayıcı
  • sagol gercekten guzel bilgiler
  • evet gerçekten de güzeller. bilgilerin ardındna 3 sayfa teşekkür. helal olsun:))
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.