Şimdi Ara

Netlik Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Nikon D50 kullanıyorum. Bazı fotoğraflarda netlik sorunu yaşıyorum. Manuel olarak netlik denediğim halde bile sorun devam ediyor.
    Ayarlarla ilgili bir durum olabilir mi?
    Yardımlarınızı rica ediyorum.
    Not: Şu an fotoğraf ekleyemiyorum. Nedenini bilen var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi izmir_sevdalısı -- 25 Şubat 2006; 19:09:59 >

• arkdasım yapma yaw ben de bu aralar bi kaç dslr makine içinden d50 sectim ve onu almayı dusunuyorum boyle sorun falan var deyip kafamı karıstırma şaka bir yana o belki ayarlarda kaynaklanan bir sorundur da sen genel olarak memnunmusun d50 den?? şikayetlerin falan varmı? eksileri artıları neler? yanıtlarsan sevinirim.birde son olarak sen nerden aldın d50 yi ve ne kadara??
  • Büyük ihtimalle kullandığınız lens sorunludur. Bu makinelrde özellikle ucuz fiyata satılanlarda lens sorunu olduğunu duymuştum tam hatırlamıyorum ama sanırım bir çeşit kandırmaca yada yapıldığı yerle alakalı bir sorunmuş. Güvenilir bir yerden tam yetkili bir yerden aldıysanız bilemem tabii..
  • Netlik sorunu makineden değil lensten kaynaklanıyor, lensin back-veya front focus yapması bu sorunun meydana gelmesini saglıyor olabilir. Eğer boyle bir durum varsa en başta bir Autofocus-C ile deneyin, olmadı lensi servise yollayın.
    Bu iş için bir cetveli makine objektifi ile dar acı yapacak şekilde tutup cetvelin bir noktasına odaklayın, odakladıgınız noktadan ileri veya geri yakalıyorsa sorun var demektir.

Onun harıcınde lensin fokal uzunlugunun 1.5X katı shutter suresi kullanarak çekim yapın, bu sayede vibrasyonun etkisini ortadan kaldırmış olursunuz.

Ayrıca profesyonel kalite olan lenslerin harici(70-200 2.8 de zerre kadar yok mesela) lenslerde diyafram tam açıkken netlik yakalamayabiliyor.

Ornek olarak elimdeki 50mm 1f.8 f2.0 a atmadıgım surece adam gibi keskinlik vermiyor, f2.8 de ise keskinlik cok yuksek oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bhrhzrc

Merhaba.
    Nikon D50 kullanıyorum. Bazı fotoğraflarda netlik sorunu yaşıyorum. Manuel olarak netlik denediğim halde bile sorun devam ediyor.

Sorunun makinenin ayarlarıyla ilgili değil.Objektifinde sorun olabilir.Objektifin ne?Bahsettiğin fotograflarındaki fluluğun derecesini söylermisin?Ne tür çekimlerde bu sorunu yaşıyorsun?Hangi sıklıkta oluyor?Nikon'un autofocus'da kötü bir ünü de vardır.Özellikle d100'de.Cevaplarsan yardımcı olabilirim.
    Not:Fotograf ekleyememenin nedeni sistemdeki bir hatadan kaynaklı.Çözmeye çalışıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doomtrack -- 1 Mart 2006; 21:08:33 >
  • quote:

Merhaba.

ahmet demir cok basarili bir sekilde anlatmis...eeemm slr makinerde netlik lensinin içinden gecen ışık hüzmesinin odak noktasından itibaren yaptığını ters açıdır ve bi kaç parametre ile ilintilidir. peki flas kullandığında netlik durumu ne oluyor ? yani soylemek istediğim CCD yi ışığa doyurmuyorsan en ufak bir titretmede netliğin bozulacaktır o sebeple sordum
  • Fotoğraf ekleyince daha net anlaşılacaktır...
    Oto-fokus kullandığımdan oluyor zannediyordum ama genel bir sorun var sanki..Mesela geçenlerde tren raylarını çektim.. Yakınlaştırdığım zaman direklerin , yerdeki taşların , fotonun yukarıda kalan kısımlarının net olmadığını gördüm.
    Lens olarak 18-55 mm. kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi izmir_sevdalısı -- 2 Mart 2006; 0:37:18 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Odaklanma sorunu
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • alalal bı arastırayım ben ayarlarını senın ıcın bulabılırsem pm atarım
  • deneme
  • quote:

Fotoğraf ekleyince daha net anlaşılacaktır...
    Oto-fokus kullandığımdan oluyor zannediyordum ama genel bir sorun var sanki..Mesela geçenlerde tren raylarını çektim.. Yakınlaştırdığım zaman direklerin , yerdeki taşların , fotonun yukarıda kalan kısımlarının net olmadığını gördüm.
    Lens olarak 18-55 mm. kullanıyorum.

Umarım bahsettiğiniz şey,alan derinliğiyle ilgili birşey değildir.Fotografın tamamının net olmasını(çok kısık diyaframlar ve geniş açılar dışında) beklemek yanılgı olur.Çünkü yaptığınız netliğe ve kullandığınız diyaframa göre net olacak alan miktarı değişir.Örneğin geniş açılı objektiflerde çok yakın bir yere netlik yapmadığınız sürece açık diyaframlarda bile fotografın tamamına yakını nettir.Ama 50 mm ve üstünde bunu gerçekleştirmek için diyaframı kısmak gerekir.Netlik yaptığınız mesafeye göre net olacak alan miktarı azalır ya da artar.Diyafram kısmak net alan miktarını olumlu yönde etkiler.Ama netliğinizi çok yakın noktalara yapıp diyafram kısarak geri kalan bölgelerin tamamının net olmasını beklemekte boşuna bir çabadır.Bunun için 22 diyaframın çok daha üstünde diyafram değerlerine(örneğin 64 diyafram) ya da pinhole kamera'ya ihtiyaç vardır.

Fotograflarda yaşadığınız netlik sorununun bazı fotograflarda olması düşük enstanteneyle de ilgili olabilir.Bir de unutmayın af objektiflerin el ile netlikte kullanıcıya sunduğu sonsuz-0,5m aralığı çok kısadır.Bu yüzden ışığın az ya da netlik yaptığınız yüzeyin düz olduğu zamanlar dışında sizden daha başarılı netlik yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doomtrack -- 2 Mart 2006; 14:50:34 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.