Şimdi Ara

NET ALAN DERİNLİĞİ (Derin sohbetler) -- Teknikler -- Simülatör --

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
6
Favori
3.399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • FOTOĞRAFCILIKTA NET ALAN DERİNLİĞİ (DOF, NAD vs )

Fotoğraf çekerken net alan derinliğini pratik olarak nasıl hesaplıyorsunuz.?

Daha doğrusu şöyle biraz daha açayım konuyu

Biliyorsunuz net alan derinliğine aş. unsurlar etki ediyor:

1- Lensin odak uzaklığı ( odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalıyor ) " yani geniş açı lenslerin net alan derinliği daha fazladır "

2- Diyafram açıklığı ( diyaframı kıstığımızda net alan derinliği artıyor)

3- Sensörün boyutu ( sensörün boyutu arttığında net alan derinliği azalıyor )" Burada aynı kadraj için bu koşul geçerli, aynı kadrajı elde etmek için ff cihazda odağı daha uzun bir objektif kullanılmalı. Aksi halde aynı lensler için daha büyük algılayıcı daha fazla net alan derinliği veriyor, yani aynı lensi hem kroplu bir makinaya, hemde ff makinaya takarsak, ff daha fazla net alan derinliği veriyor. Bu işin püf noktası ve karıştırılan bir husus. "

4- Çekeceğimiz nesneye olan uzaklık ( uzaklık arttıkça net alan derinliği artıyor )

Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

madde 3 hariç fotoğraf çekerken bunların ayarlarıyla oynayabiliyoruz. Şimdi; benim merak ettiğim 2 konu var

1. si bu net alan derinliklerinin artış azalış etkileri yukarıdaki maddelerde ne derecede etki yapıyor. Yani fotoğrafı çekerken hangi maddenin net alan derinliğine etkisi fazla diğerlerine göre. Ne ölçüde fazla. Tam soramadım soruyu galiba ama umarım anlarsınız. Şöyle sorayım; maddeler arasında etki derecesine göre nasıl bir sıralama yapabiliriz.

2. si siz pratik olarak fotoğraf çeklerken nasıl bir hesaplama yapıyorsunuz. Nasıl bir yönetem kullanıyorsunuz.? Şunları yaparsam aşağı yukarı şu kadar cm (şurda başlar, şurda da bitecek şekilde) net alan derinliği elde ederim diyebiliyor musunuz?

Aş. kısım bilgilendirme amaçlıdır (netten derlenmiştir. Hatalar varsa düzeltin lütfen)

-------------------------------

HIPERFOKAL MESAFE - HM (HYPERFOCAL DISTANCE)

Hemen Hiperfokal Mesafe'nin tanimini yazalim (bircok tanimi olsa da, en cok kullanilani): Hiperfokal mesafe, o noktaya netleme yaptığımızda, sonsuzdaki nesneleri kabul edilebilir derecede keskin çekebileceğimiz en yakın mesafedir. Daha basit ifade ile, azami alan derinliği elde edebilmek için odaklama yapmamız gereken noktadır. bknz:http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/06/hangi-lensi-alsam.html

Yani öyle bir yere odak yapalım ki; o noktadan itibaren tüm arka alan sonsuza netlensin.
    Hiperfokal bulmanın pratik yolu , diyaframı , zoomu seçtikten sonra sonsuza netlik yapmanız ve alan derinliği ( DOF ) önizleme düğmesine basarak en yakın nereyi net gördüğünüzü tespit etmeniz . Bu nokta sizin çok az farkla hiperfokal mesafeniz . Daha sonra bu noktaya focus yaparsanız , mumkun olan un uzun alan derinliğini elde edersiniz . Teoriden yazdığımı ve hayatımda kullanmadığımı belirteyim

Bunun daha pratik / kolaya kaçan yolu ( + DOF önizleme düğmeniz yoksa , ışık şartları netlik noktasını gormenize yetmiyorsa ) , kadrajda gordugunuz mesafenin tamamının size yaklaşık 1/3'u kadar olan mesafeye focus yapmanız . Hiperfokal noktası oralarda bir yerde ....Geniş alan derinliği edebilmeniz için en pratik yontem bu ....

SİMÜLATÖR:

Buyurun net üzerinde test imkanı, cihazınızı seçin, mesafeleri girin, sonuçları değerlendirin:http://www.dofmaster.com/dofjs.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 9 Ekim 2012; 17:35:11 >

• En önemli nokta obje ile arka fonun uzaklığı.F/22 ile bile arka planı öldürebilirsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • genelde bu net alan derinliğini anlatırken "arka planı öldürmek tabiriyle" birlikte kullanılıyor ve çoğunlukla f ( diyafram açıklığı) değeri üzerinde duruluyor. Şimdi her ortamda diyaframı çok kısamıyorsunuz. Heleki iso perf. kötü bir makinaysa benimki gibi işiniz çok zor.

burada sormak istediğim şu aslında: öyle pratik bir formül bulalım ki; şunu yaptım o zaman net alan derinliğim 3 cm dir, şunu yaptım, 5 cm dir diyebilelim.

tartışalım arkadaşlar, olabilir mi?
  • quote:

3- Sensörün boyutu ( sensörün boyutu arttığında net alan derinliği artıyor, )

Bazı hatalar var, lütfen düzeltin
  • quote:

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

quote:

tamam düzelttim ama bu konuda kafam karıştı doğrusu;

Kafa karışıklığını şöyle açıklayayım:

Biliyorsunuz odak uzaklığı arttığı zaman net alan derinliği azalıyor. croplu makinalarda (örn: 2x crop) da lensin odak uzaklığı diyelim 135 ise 270 e çıkıyor. Şimdi; croplu makinlarda bu sebepten dolayı odak uzaklığı artacağı için net alan derinliğinin ff makinlara göre daha az olması gerekmez mi?. Soruyu şöyle sorayım: Aynı lenste ff makinlarda odak daha kısa olacağından net alan derinlinin artması gerekmez mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 6 Ekim 2012; 10:23:59 >

• Hiperfocal distancia midir nedir bunu mu araştırıyon hacı ?

Akıllı telefonlar için uygulamalar var. eğer ki sabit manzara çekiliyorsa onlar kullanılabilir.

Ben bu olayı çok kafaya takmıyorum valla :D :D

Ama arada sırada Vizörden bakarken vizördeki kadrajı hayali olarak üç parçaya bölüp alt kısımdaki parçanın sonuna netliyorum :)
    Finito :D :D

--------------------------------------------------------------

----------------------------0---------------------------------

bu şekilde... Ama mükemmel doğru değil tabi ki :)
  •  NET ALAN DERİNLİĞİ (Derin sohbetler) -- Teknikler -- Simülatör --

Örneğin 50mm ve f16 için H=((50×50)/(16×0.019) )+50=8273mm

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu hiperfokal karışık ya.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jimi1984

Hiperfocal distancia midir nedir bunu mu araştırıyon hacı ?

Akıllı telefonlar için uygulamalar var. eğer ki sabit manzara çekiliyorsa onlar kullanılabilir.

Ama arada sırada Vizörden bakarken vizördeki kadrajı hayali olarak üç parçaya bölüp alt kısımdaki parçanın sonuna netliyorum :)

anladım.

Evet dof uygulamaları var. şu an test ediyorum. ios da bununla ilgili bedava bir sürü kullanışlı uygulama var. ben true dof intro yu indirdim. program görsel olarakta bir şablon üzerinde gösteriyor sonucu.

ilgilenenler için:http://www.georgedouvos.com/douvos/OptimumCS-Pro%3B_TrueDoF-Pro%3B_VideoDoF.html (buradaki true dof intro ücretsiz)

birde net üzerinde şöyle kullanışlı:http://www.dofmaster.com/dofjs.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 6 Ekim 2012; 11:55:41 >

• quote:

Orijinalden alıntı: a.f.y.

quote:

Orijinalden alıntı: jimi1984

Hiperfocal distancia midir nedir bunu mu araştırıyon hacı ?

anladım.

Evet dof uygulamaları var. şu an test ediyorum. ios da bununla ilgili bedava bir sürü kullanışlı uygulama var. ben true dof intro yu indirdim. program görsel olarakta bir şablon üzerinde gösteriyor sonucu.

ilgilenenler için:http://www.georgedouvos.com/douvos/OptimumCS-Pro%3B_TrueDoF-Pro%3B_VideoDoF.html (buradaki true dof intro ücretsiz)

birde net üzerinde şöyle kullanışlı:http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Ama bu işe hakikaten girişeceksen herşeyi kuralına göre yapmalısın :)

Ve kesinlikle tripod ile dolaşmalısın elde çekim yapmamalısın :)

Bence çok takılma anı yaşa

• donanım haber forumunun bu güzelliğini seviyorum. Konular konuşulurken insan bilgiye doyuyor. Hele ki; işi bilenler konuşuyorsa.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: PlutosDaddy

quote:

tamam düzelttim ama bu konuda kafam karıştı doğrusu;

Kafa karışıklığını şöyle açıklayayım:

Biliyorsunuz odak uzaklığı arttığı zaman net alan derinliği azalıyor. croplu makinalarda (örn: 2x crop) da lensin odak uzaklığı diyelim 135 ise 270 e çıkıyor. Şimdi; croplu makinlarda bu sebepten dolayı odak uzaklığı artacağı için net alan derinliğinin ff makinlara göre daha az olması gerekmez mi?. Soruyu şöyle sorayım: Aynı lenste ff makinlarda odak daha kısa olacağından net alan derinlinin artması gerekmez mi?

Ben bildiğimce anlatmaya çalışayım ( ustalar müdahale eder nasıl olsa)

Şimdi mantık olarak söylediğiniz doğru gibi gözüküyor. Diyorsunuz ki; " net alan derinliği lensin odak mesafesinin artmasıyla azalıyorsa ve kroplu makinalarda da krop faktöründen dolayı bu odak uzaklığı krop değerine göre uzuyorsa niçin ff makinalarda net alan derinliği daha az oluyorda odağı uzayan croplu makinalarda daha çok oluyor.? Bu maddeler bir biriyle çelişmiyor mu?"

Doğru çelişiyor ve haklısın.

Şimdi; kroplu makinalarda odak uzaklığının krop çarpanına göre artması tamamen algılayıcının küçüklüğüyle bağlantılı olarak görünen alanla ve unutulan aynı kadraj terimiyle ilgili. Aslında lensin odak uzaklığı sabittir değişmez ama kroplu makina da açının azalmasıyla daha da uzak olduğu etkisi ortaya çıkar. Sonuçta lensler optiktir ve odak mesafeleri sabittir

Aynı objektifi hem croplu makinaya hemde ff bir makinaya takıpta kullanırsanız ff daha fazla net alan derinliği verir ( kafan karıştı değil mi?) Bunun nedeni objektifin ff makinada geniş açıya yaklaşmasıdır (doğrusu birebir lensin odağını kullanmasıdır). Odak azalırsa net alan derinliği artar. ( istersen 1. mesajındaki dof linkinden test et. orada lensin odak uzaklığını değiştirmeden bir kroplu birde ff bir makina seç. Gördün mü, sen haklısın :) ).

Peki o zaman niçin ff daha az net alan derinliği verir deniyor. Bunun cevabı şu: Aynı kadrajda ff daha az net alan derinliği verir. Dikkat, aynı kadrajda. ff nin aynı kadrajı alması için odak uzaklığı daha büyük bir lens kullanması gerekir. yani 2x kroplu makinada kullanılan 50 mm aynı kadrajı alabilmek için ff de 100 mm lense ihtiyaç olur. Bu durumda aynı kadrajda ff daha az net alan derinliği verir. Şu aynı kadraj boyutunu söylemedikleri için karışıyor kafalar.

Bu nedenle kroplu makinların net alan derinliği avantajı vardır demek aynı lens için saçma bir cümle olmaktadır.Çoğu fotoğrafcıyım diyenin bildiğinin aksine aynı odak uzaklığındaki lens için ff daha fazla net alan derinliği verir.

Bilmem anlatabildim mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikoncudede -- 6 Ekim 2012; 14:05:56 >

• Kafamın karışması kadar varmış ve dediğin testi yaptım ve haklısın, kullanılan lensin aynı odak uzunluğunda ( diğer şartlarda aynı olmak şartıyla) ff makinalar sanılanın aksine daha fazla net alan derinliği veriyor.

O zaman 3. madde pratikte yanlış oluyor. Daha doğrusu koşula göre değişen bir cevabı oluyor. Aynı kadraj için denmeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 6 Ekim 2012; 14:33:56 >
  • quote:

Kafamın karışması kadar varmış ve dediğin testi yaptım ve haklısın, kullanılan lensin aynı odak uzunluğunda ( diğer şartlarda aynı olmak şartıyla) ff makinalar sanılanın aksine daha fazla net alan derinliği veriyor.

O zaman 3. madde pratikte yanlış oluyor. Daha doğrusu koşula göre değişen bir cevabı oluyor. Aynı kadraj için denmeli.

Önemli değil, bu konuyu herkes karıştırıyor. Bende çok iyi bildiğimi söyleyemem, eksiklerim var teknik detay kısmında. İyi bilen arkadaşlar çok daha detaylı anlatacaktır.
  • Bu konuda net alan derinliği konusunu biraz anlatmıştım:http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/06/hangi-lensi-alsam.html
    NAD sözcüğünü arat, başlığı görünce anlarsın.
    Bunu da okumanı tavsiye ederim:http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/08/fotografta-net-alan-derinligi-ve.html
    Bir de hiperfokal mesafe tanımını yanlış yazmışsın, internette doğru tanımını bulup düzelt bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

Bu konuda net alan derinliği konusunu biraz anlatmıştım:http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/06/hangi-lensi-alsam.html
    NAD sözcüğünü arat, başlığı görünce anlarsın.
    Bunu da okumanı tavsiye ederim:http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/08/fotografta-net-alan-derinligi-ve.html
    Bir de hiperfokal mesafe tanımını yanlış yazmışsın, internette doğru tanımını bulup düzelt bence.

inceliyorum.

Teşekkürler.

Zaten sizin yazılarınıza dalınca eksik birşey kalmıyor.

Sağ olun , var olun.

• Bu konuda merak ettiğim bir husus var.
    50mm f 1.8 ve 85mm f1.8 Aynı kadrajı çekersek hangisindeki net alan daha sığ olacaktır ?
  • çok güzel konu olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Frostyrage

Bu konuda merak ettiğim bir husus var.
    50mm f 1.8 ve 85mm f1.8 Aynı kadrajı çekersek hangisindeki net alan daha sığ olacaktır ?

cevap basit ikiside aynı net alan derinliğini verir.

burada:http://www.dofmaster.com/dofjs.html basit bir test bunu gösteriyor aslında.

bunun sebebi 85 mm de odak uzaklığının net alan derinliğini azaltmasına karşılık aynı kadrajı elde etmek için nesneden daha da uzaklaşmamız (örn: 50 mm 1,8 i 100 cm yaparsak 85mm lens ile aynı kadrajı elde etmek için 170 cm ye çıkarmak zorunluluğumuz) ve bununda net alan derinliğini artırması. Aynı kadrajı elde ederken bu iki şart sağlanması gerektiğinden sonuç böyle olur ve sanırım bu iki lensi sen bilerek seçtin :)

Şimdi saksıyı çalıştıralım ve bir başka aynı kadraj yaklaşımı yapalım. Bu sefer krop yapalım. 85 mm ile çekilen bir kare 50 mm ile aynı mesafeden çekilirse 50 mm odak mesafesinin kısalığı nedeniyle daha fazla net alan derinliği verecektir. Aynı kadrajı krop yaparak elde edersen ( 50 mm ile çektiğin resmi kroplarsan) sana daha fazla net alan derinliği kar olarak kalır. Al sana aynı kadraj ve daha fazla net alan derinliği

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.f.y. -- 7 Ekim 2012; 23:00:36 >

• Ben de bu konuyu ne zamandan beri merak ediyordum, sonunda elimdeki lensler ile birkaç çekim yaptım.

Fotolar Leica M9 ile tripod üzerinden aynı yerden çekildi. Dört lens kullanıldı, 28mm f2, 35mm f1.4, 50mm f0.95 ve 75mm f2.

Noctilux 50mm f0.95'de

Summilux 35mm f1.4'de

Noctilux 50mm f1.4'de

Summicron 28mm f2'de

Summilux 35mm f2'de

Noctilux 50mm f2'de

Summicron 75mm f2'de

Aşağıdaki foto'lar ise 75mm'ye eşitlemek için croplanmış olanlar.

Noctiux 50m f0.95'de crop

Summilux 35m f1.4'de crop

Noctiux 50mm f1.4'de crop

Summicron 28mm f2'de crop

Summilux 35mm f2'de crop

Noctilux 50mm f2'de crop

summicron 75mm f2 (yeniden)

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.