Şimdi Ara

Nedir Bu Toprak Hattından Çektiğim ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bizim evin sorunlu bir toprak hattı var.İnanın bu ülkede sağlam toprak hattı olan ev yoktur.Şimdi ben bunu buradaki arkadaşların söylediği yöntemle(hepsine çok teşekkür ederim) ölçtüm.

Değerler:

FAZ-NÖTR=221
    FAZ-TOPRAK=53
    NÖTR-TOPRAK:53

Çoğu zaman böyle şimdi yer nemli diye biraz değişmiz.Bu iş sakat.
    Banyoya girdim ayıptır söylemesi ayağımda terlik var ama ıslak fayansa basıyorum bu arada çamaşır makinasının metal bir yerine dokununca iğne batıyor elimi daha bastırsam daha çok acıtmaya başlıyor.
    Sonra aklıma bir şey geldi ve denedim.
    Gittim bir üçlü aldım banyoda prize taktım(olmaz ama yapmak zorundayım)üçlüde fazı buldum ve aynı ölçümü bu sefer şöyle yaptım.

FAZ-NÖTR ARASI:221 civarı

Ama bu sefer toprak yerine prizdekini değil. banyodaki su borusunu kullandım.Yani

FAZ-SU BORUSU ARASI:221

NÖTR-SU BORUSU ARASI:0,98-1,5 arası gidip geliyor.

Yani ben şimdi gidip su borusunu mu toprak hattı yapayım ?Ben diyorum ki
    Bizim banyonun penceresinin hemen altında oturanların 2 metrekare kadar bir toprak alanı var oraya bakır bir çubuk olmadı 1 metre bir su borusu v.b. çaksam ve çamaşır makinası bulaşık makinası,bilgisayar için toprak hattı olarak kullansam lur mu ?Yani bu olanağım var.Şimdi bilgisayar sıfırlamalı çalışıyor.Ama diğer aletler iyi gıdıklıyor çıplak betona basarken.
    Bunu ben yapacam zaten geçici olacak belki 6 aylık ama olsun.Kaç mm kablo olsun.İlla bakır şart mı ?Demir boruda paslanır..Anten çubukları falan alimünyum hani olmaz mı ?
    O dediğim yerden eve bu toprak hatttını dağıtsam sadece aletlere yani olur mu ?
    Bizi çarpacak artık tırsıyom.
    Elektrikçik getiriyoz adam ölçmeyi bilmiyor ya.Sopalık
    En iyiysi kendin yapmak.
    Benim toprak hattı ölçme yöntemim doğru heralde.Bİide 60 wattlık lamba ile yapılıyormuş.O nasıl ?
    Toprak hattı direnci nasıl ölçülüyor ?
    Toprak hattı düzgün olmayınca hemen sıfırlama yapıyorlar ama okuduğuma göre o bölgedeki faz kayması olursa o iş de çok sakatmış.Nedir bu faz kayması ?
    YARDIM EDENLERE ÇOK TEŞEKKÜRLER.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 25 Aralık 2005 3:29:19 >

• Lütfen arkadaşlar bir cevap.
  • Toprak hattı şudur: Binaya faz ve bir nötr girer . Binanın elektrik sistemini döşeyen elektrikçi binanın dışında(bahçeye mesela) toprağa belirli bir büyüklükte bir bakır çubuk veya bakır levha çakar/gömer. Bu bakır çubuğa bağlı bir kabloyu binanın girişindeki faz ve nötr'ün binaya ilk girdiği ana elektrik kutusuna kadar getirir. Bu noktadan itibaren, tüm binaya, tüm dairelere bir faz, bir nötr ve bir de toprak hattı gider. Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötr'e bağlı iken, dış taraftaki metal çıkıntılar da toprak hattına bağlanır.
    FAKAT SEN DE TOPRAK HATTI YOK...
    O ZAMAN toprağa su borusu değil 0,5x1 mt lik topraklama levhası veya 1mt lik topraklama çubuğu al.. Fazla pahalı değil 20-25 civarı

şekilde nasıl yerleştirmen gerektiğini çizdim.

Toprağa su borusu çakman tam çözüm olmayacaktır.Mecbur kalırsan su tesisatın metal ise... Toprak ucunu tesisata bağlayabilirsin..topraklama çubuğu veya şeride kabloyu tuttururken sağlam civata ve somun kullan ki direnci düşük olsun..

• ÖLÇÜM
    1.Faz ve nötr arası doğal olarak 220V değerinde veya civarında olmalıdır.
    2.Düzgün bir topraklamada nötr-toprak arası 0-3 V civarında olmalıdır
    3.Faz -toprak arası ise (faz nötr ile ölçtüğünüz değerden biraz daha az olamalı) 217-218 Volt.
    Bu durumda topraklama direnciniz teorik olarak 2-5 ohm civarıdır ki bu istenen bir değerdir...

• arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkür edrim. Önemli bir bilgi eksikliğimi ve de aklımdaki soru işaretlerini giderdiniz. Çok sağolun... Öğrenmek mükemmel bir olgu değil mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: mesutelb

Toprak hattı şudur: Binaya faz ve bir nötr girer . Binanın elektrik sistemini döşeyen elektrikçi binanın dışında(bahçeye mesela) toprağa belirli bir büyüklükte bir bakır çubuk veya bakır levha çakar/gömer. Bu bakır çubuğa bağlı bir kabloyu binanın girişindeki faz ve nötr'ün binaya ilk girdiği ana elektrik kutusuna kadar getirir. Bu noktadan itibaren, tüm binaya, tüm dairelere bir faz, bir nötr ve bir de toprak hattı gider. Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötr'e bağlı iken, dış taraftaki metal çıkıntılar da toprak hattına bağlanır.
    FAKAT SEN DE TOPRAK HATTI YOK...
    O ZAMAN toprağa su borusu değil 0,5x1 mt lik topraklama levhası veya 1mt lik topraklama çubuğu al.. Fazla pahalı değil 20-25 civarı

şekilde nasıl yerleştirmen gerektiğini çizdim.

Toprağa su borusu çakman tam çözüm olmayacaktır.Mecbur kalırsan su tesisatın metal ise... Toprak ucunu tesisata bağlayabilirsin..topraklama çubuğu veya şeride kabloyu tuttururken sağlam civata ve somun kullan ki direnci düşük olsun..

Sağol hocam dediklerinin yapacağım.Zaten kiracıyım belki yakın zamana kadar çıkacağım.
    Önce insan hayatı sonra cihazların sağlığı için yapmak zorundayım.
    Artık olduğu kadar zorlayacağım.Yalnız su boruları ile manyak topraklama olur ama her işin bir yöntemi var ben yapmam.
    Bu bakır çubuğun çapı,uzunluğu falan ortalama ne olmalıdır ?İlla gerçek ölçüleri de şart değil.Yetecek kadar olsa olur ?Bu toprak hattında aletin metal gövdesine vidalanan kablo direk topraktaki çubuk ya da plakaya gidiyor değil mi ?Aynen şöyle yapacağım son kez soralım da iyi olur.

ŞEKİL

• Kaç mm çap (prizden-topraklamaya bağlanan iletken) :Prize bağlanan kablo minumum 2,5 mm^2(milimetrekare).Daire çıkışından itibaren topraklama kazığına(elektrota)kadar olan kablo en az 6 mm^2

Yaklaşık kaç cm: En az 50 cm derinlik ten başlar.

Kaç mm çap ve uzunluk (elektrot ): çap yaklaşık 3-4 cm. Uzunluk 100-120cm..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben sadece kendi daireme ait topraklama yapacağım zaten.Alttaki ile alakam yok.Yalnız önemli bir nokta var.Ben kendi daireme toprak hattımı çektim ve saplıklı çalışıyor.Alttakinin toprak hatı beni ilgilendirmez ama bina ortak nötr kullandığı için alttaki nötrleme yani sıfırlama yaptıysa benim düzgün çalışan toprak hattıma zararı olur mu ?
  • toprak hattına zararı olmaz olsa olsa senin ona zararın dokunur. aslında en iyi topraklama sıfırlamadır ama o senin faz kayması (potansiyel sürüklenmesi) dediğin olay yüzünden aynı hatta hem topraklama hemde sıfırlama uygun olmuyor.
  • Sıfırlama dengeli dağılım olan trifaze şebekelerde güvenli olabilir...Bina ve monofaze tesisatlarda dıfırlama kesinlikle en güvenli yöntem değildir...Eğer şehir şebekesi nötr hattında bir sorundan (örneğin topraklama sorunu) dolayı nötr den akım geçebilir hem cihaz hem kişiler için zararlı olabilir...Nitekim sıfırlama sebebi ile çok sayıda cihazın arızalandığına şahit oldum...
  • Eğer iki daire arasındaki topraklama iletkeni varda ana levhaya bağlantısı zayıf veya yoksa,senin yapacağın topraklama dairelerin ortak topraklaması olur komşuya iyilik yapmış olursun...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.