Arkadaslar aramizda fizikci varmi, biraz komik olacak ama su quantum fizigi bana anlatabilecek kapasitede birisi varmi....Cidden internette pek bi bilgiye ulasamadim ama ilgimi cekiyo... hatta einstein "Quantum fizigi okuyupta hayrete dusmeyen birisi, onu anlamamis demektir" gibi bi lafi vardi...
Quantum fiziği değilde bunların bilgisayarları süper bişi
Klasik mekaniğin açıklayamadığı pek çok şeyi açıklamak için türetilmiş.Mesela molekül ve yapıtaşları dönme ve titreşim hareketleri de yapıyor.Bunlar klasik mekanik teoremleri ile açıklanamadığı için quantum mekaniği kullanılıyor.Quantum fiziğini anlamak gerçekten zor.Schrödinger dalga denklemi meşhur denklemlerinden bir tanesi.heisenberg belirsizlik ilkesi falan filan ilkelerde var.Tam detaylı anlatamadım ama temel hatlarıyla şunu söyleyebilirim ki maddenin klasik mekanik ile açıklanamayan hareketleri inceleniyor quantum fiziğinde
ya onu ole basit bi sekilde anlatmak için bildigin KLASİK FİZİK (mekanik-elektrk) kuramlarını aklına getirmeyeceksin.ama onları unutmayacaksın:) nasıl oluyor. bir örnegi var tunelleme diye, tunelleyen parcacıgı TENİS TOPU boyutuna cıkarırsan bu top DUVARDAN GECEBİLİR sonucu cıkar. cidden bole. ama olay atom altı parcacık denilen miniminiminiminiminiminnacık parcacıklara gelince oluyo. vsvs..
ayrıca kuantum fizigini anlaman için iyi bir fizik altyapın olcak.yoksa zor olur.ki o yuzden sana cogu fizik ogrencisi (benim gibi:) ) sana sadece yukardaki ornegi verebilir:)) tavsiye kitap: Alice Kuantum Diyarında (pahalı bi kitap deil 10 tl gibi bişi) azda olsa işini gorur. ama eger hiç fizik bilmiyosan ki bu fizik- modern fizik- tir. elinin altında internet olsun. not-internetten indirmeye calışma elinin altında olsun.
son olarak: bu fizik dalının -kuantum dusunce teknigiile bir ilgi-alakası yoktur.
klasik fiziğin açıklamakta yetersiz kaldığı doğa olaylarını çözümleyebilmek için 1905li yıllarda temelleri ortaya atılan bir bilim oldu örneğin young çift aralık deneyi karacisim ışıması bohr atom kuramı gibi olaylar kuantum fiziğinin ortay cıkmasında rol oynadı. ışığın bir madde ve dalga karakteri taşıdığı ortaya kondu buradan dalgaların genliklerinin toplamının yeni bir dalga oluşturmadığı görülerek girişim denen olaya ulaşıldı bir büyüklüğü hassasiyetlikle ölçmek istediğimizde ona bağlı diğer büyüklüğün de o kadar fazla hatayla ölçüldüğü ortaya cıktı belirsizlik ilkesi ortaya cıktı.bu gibi birbirine bağlı olaylar makrodan mikro boyutlara geçildiğinde temel de daha hassas gözlemlerle bulguların elde edilebileceğini gösterdi ve gerçek fizik bilimi temellendi.bunun için en basitinden bir atomda belirli yörüngelerde hareket edebilen elektronların izinli yörüngelerini spinlerini ve kesikli değerlerde açısal momentumlarının kuantlanmasının çekirdeğe neden düşmediğinin nedenlerini anlatan bir konu okursan kuantum fiziği ve matematiğinin neyi nasıl acıklayabildiğini daha iyi anlarsın.
Sıcak bir sonanın yanında geçen 1 dakika,1 saat gibi güzel bir bayanın yanında geçen 1 saat,1dakika gibidir. Quantum Fiziği işte budur.
Böylemiydi bu söz?
quote:
Orijinalden alıntı: KakaMolitan
Sıcak bir sonanın yanında geçen 1 dakika,1 saat gibi güzel bir bayanın yanında geçen 1 saat,1dakika gibidir. Quantum Fiziği işte budur.
Böylemiydi bu söz?
yok hocam o biraz izafiyet teorisinin basit anlatimina benziyo
Arkadaslar aramizda fizikci varmi, biraz komik olacak ama su quantum fizigi bana anlatabilecek kapasitede birisi varmi....Cidden internette pek bi bilgiye ulasamadim ama ilgimi cekiyo... hatta einstein "Quantum fizigi okuyupta hayrete dusmeyen birisi, onu anlamamis demektir" gibi bi lafi vardi...