Şimdi Ara

Neden yerli otomobil üretilmiyor ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ford renault toyota gibi yabancı kökenli-sahipliler yerli değil. Türkiyede üretilen türk malı yüzde yüz yerli düşük bütçeli kesimlere hitap edecekte olsa insanların rahatça alabileceği bir otomobil neden üretilmiyor ? Türkiyenin araba olsun elektrınik olsun neden hiçbir markası yok yüzde yüz yerli dediğimiz ?

    Yumatu ve next var uydu alıcısı vs üretiyorlar ama %100 yerli olup olmadığını bilmiyoruz. Türk markası olabilir ama belkide parçaları dışardan alıp montajlıyorlardır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Aranan kan daha bulunamadı da ondan. Üretilsede artık geç birşey markalaşıp benimsenme işi kolay değil bilgi birikimi gerekli.
  • Çinli üretiyorda ne oluyor, başı göğe mi eriyor ?

    Alacak nufus mu var para mı var.

    Adam Land Rover çakma yapmış, çinde araba araba alabilecek 100 milyon insan var.

    Sende ne var...
  • Arz,Talep.
  • ozgur_gs_91 O kullanıcısına yanıt
    Markalaşması okadarda önemli değildir bence. 10000-20000 tl arasında sıfır araçlar satsınlar düşük gelirlilere hitap eden kalite orta kalitede bir araba o zaman talep olur gibime geliyor. Arabasız kimse kalmaz neredeyse.
  • Bende diyorum haftalık yerli üretim konusu nerde kaldı diye

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yerli araba yapsalar ne olacak tutulmasa millete zorla satacaklar.İthal araçlardan ötv arttırımına gidip yerli araçları şuan ki kdv ötv oranlarından satarlar öpülen yine halk olucak

    Yapsalar 1.6 16v 120lik turbo veya atmosferik b sınıfı bir araç kdv ötv oranları ithal araçlara göre yarı yarıya fark etse güzel olur fakat hayal kurmak bedava işte iş uygulamaya gelince ortaya neler çıkar düşünmek bile istemiyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • En ufak kusurunda yerin dibine sokulacağı için.
    Bizim otomobil üretmek neyimize olduğu için.
  • ürettiğiniz malı satamazsanız eğer felaket olur. ancak maliteyi düşük tutulan işler olursa araba üretimi olur. ama bunlar da çok çok para ister ve satma garantisi olmayan işlerdir. kısaca; ticarete kafası çalışan hiçbir iş adamı tek başına bu işe yeltenmez. ancak devletin güdümünde ve desteğinde olursa belki bişeyler olabilir. benzinli ve dizel araba üretmek bu saatten sonra bir hayal. ancak elektrikli arabalarda umut var. zaten hükümette yıl sonuna kadar bir prototip hazırlayacaklarını duyurdular. bakalım ne olacak.
  • Elektrikli olur inşallahta doğada bolca bulunan hidrojen gazı ile çalışan arabalar üzerinde çalışsınlar. Bildiğim kadarıyla diğer ülkelerdede pek çok çalışma yok. Türkler becerebilirse otomobil sektörü tamaen değişir gibime geliyor.(tabi hayal gibi birşey becermeleri,işin içine yabancı insan sokmadan yapmaları)
  • Haftalık sayi yayına verilmis.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu an üretildi denilse 10 yıl sonra bizim millet belki güvenir de almaya başlar.
  • %100 yerli demek kadar sacma bir sey daha yok. Dunyanin en ciddi ureticileri bile sistemleri bir araya getirip en mukemmel olani uretimenin pesinde.

    Alman arabasinda ngk buji var mesela. Ya da italyan aracindaki pek cok elektronik donanim bosch marka olabiliyor. Mercedes Renault motoru kullanirken bmw peugeot ile ortak motor uretebiliyor.

    Boyle bir ortamda %100 yerli demek isten anlamayan deli sacmaliginin urunudur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Otv kdv yerli arabada dusuk olmasi imkansiz. Gerci devlet uretimin yarisini alicam diyor karsan baya yeltendi maliyet 30 40 bin gibi rakamlara ulasmis o yuzden vaz gecti diye biliyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • n a v y_35 N kullanıcısına yanıt
    Orasıda doğru.
  • Motor uretilirde vi standarrtlarini tutturmak zor.bu elektrik iside cok zor plug olmasi icin herkesin mustakil evi olcak ve ayrica okuldaki hocalarin dedigime gore istanbulun en elit semtlerinde bile voltaj sıkıntısı varmış. Bızzat denemışler hatta. Ancak akü kiralama yöntemi sistemi olcak o da pek parlak degıl dusunsenıze her marka otomobil her motor secegıne gore farklı aku



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azizhan Azizoğlu -- 1 Mayıs 2015; 23:24:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sabah erken kalkıp üretiriz.
  • Hocam alıcam derken gelirin yarısınımı alıcam diyor yoksa arabalarımı kullanmak için alıcam diyor ? Anlamadımda
  • Bızım hocalar bızzat danısmanlığı yapmış galiba resmi araçlar için devlet ilk üretilenleri alırım demiş yatırım maliyetini karşılamak için. Her ay proje ilanı geliyor okula 1.5 milyon tl lik sırf bır prototıp için illa bu da otomobilin tamamı olcak diye bişey yok. Ben de gaza geldim bir de fordun şuanki range rover 3 lt dizel motorun yapan arkadaşlarla birgun boyunca kesit alınmış motor başında konuşma fırsatım oldu imkansız gıbı degıl gıbı geldı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaşınız kaç bilmiyorum ama ben elimden geldiğince size bir kaç önemli detayı açıklamak istiyorum;

    * YÜZDE YÜZ yerli otomobil olmaz. Önce bunu aklınızın bir köşesine yazın lütfen.

    - Çevrenizde motor üreten ve montaj yapan bir firma var mı? Yani siz YÜZDE YÜZ diyorsunuz ya; Enjektörleri de üretecek, bloğu da dökecek, silindirleri de üretecek sonra tüm bu (hortumlardan kelepçelere kadar yerli üretecek) alt parçaları bir yerde toplayacak ve motor nihai ürün olarak üretecek. Ülkemizde soğuk dövme yöntemi ile silindir başları, krank mili ve enjektör yuvaları üretiliyor evet, peki sonra ne oluyor? Diğer alt parçaların da başına geldiği gibi nihai ürünün üretileceği ülkeye doğru yola çıkıyor.

    - Şanzıman? Yine aynı senaryo.

    - Akslar, diferansiyel, vs vs

    Gördüğümüz üzere tüm bunları yüzde yüz yerli olarak baştan sona üretecek başlı başına bir firma şu an için yok.

    - Body parçaları? Var mı yerli olarak size panelleri önce kesecek sonra presleyecek daha sonra da kaynaklayacak yerli firma? Ben cevap vereyim Koreli HYUNDAI, Japon TOYOTA, Fransız Renault, ya da Avrupalı Ford dışında yok. Adamlar buraya gelirken makinaları da beraberinde getiriyor. Sanmayın ki kaynağı yapan, pres makinasını üreten biziz.

    - Hadi diyelim bunlar da tamam. 10-20 bin arası aracı bu vergi sistemiyle nasıl nihai ürün olarak bayiden almayı düşünüyorsunuz? Bir B segmenti otomobilin üretim maliyeti donanım seviyesi ve motor/şanzıman grubuna göre 7-8 bin dolar civarlarında. Ve bunlar büyük üretim kapasitesine sahip firmaların alt parçaları çok daha ucuza alabilmesiyle oluyor. Basit hesap Doların şu an ki kuru 2,6 desek 7 bin dolardan sizin hesap zaten fabrika maliyetini zor karşıladı. Daha bu araç size ulaşana kadar üzerine ne vergiler gelecek siz hesaplayın.

    - Şu an insansız hava aracımız olan ANKA'nın bile motoru, iniş takımları YURT DIŞINDAN ithal. Neden? Çünkü bunları dünyada bu motor ve takımları
    üreten belirli firmalar ve bu konuda çok iyiler. Yeniden Amerika'ya keşfetmek yerine bu firmalardan ithal etmek hem daha MALİYETSİZ hem daha HIZLI bir yöntem.

    - Lütfen şu YÜZDE YÜZ lafını bir köşeye bırakın. Alman VW Polo (4AT), Golf (5AT); Fransız Renault Laguna, Scenic (6AT) gibi firmalar JAPON JATCO'dan (Japanese Automatic Transmission Company) otomatik şanzıman almış. Demek ki neymiş YÜZDE YÜZ tabiri bu sektörde uygulanması zor bir kavrammış.
    Aynı şeyi Fransız üretimi dCi motor'u kullanan Alman ve Japon otomobillerinde, Fransız üretimi 1.6 Turbo benzinli motoru kullanan Alman BMW'sinde de görebiliriz.
    Örnekleri çoğaltabiliriz ama konuyu dağıtmamak adına kısa tutuyorum. Özetle; YÜZDE YÜZ işi zor bir iş.

    Devlet (Hükümet demiyorum, lütfen konu başka yerlere çekilmesin) taşın altına önce kendi elini koyacak. Yatırım yapacak, teşvik verecek, gerekirse belirli bir süre vergi almayacak. Sonra büyük başlardan birisi taşın altına elini koyup; kendisi için hazırlanmış ortamda yatırımı yapıp fabrikayı kuracak.

    Fakat emin olun ortaya çıkacak ürün tasarım anlamında olmasa bile motor, yürüyen aksam ya da body parçaları olarak başka firmalardan gelecek. Bunları hepsi aynı anda Türkiye'de üretilsin ve araç YÜZDE YÜZ yerli olsun demek için maalesef şu an pek mümkün gözükmüyor.

    Ülkemiz alt parça üretimi konusunda başarılı. Mako'nun farları (Hyundai'yi, Ford'u, Renault'u besliyor), Trakya Cam'da üretilen firmalar Alman BMW VW da dahil olmak üzere ülkemizde bir çok fabrikayı besliyor.

    Ben de çok isterim ki bizim de Türkiye tarafından tasarlanmış, Türk insanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak donanımları belirlenmiş bir araç olsun ve Türk sermayesi ile üretilip ülkemize katkı sağlasın...




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.