![]() *ÖNEMLİ NOT: Bu video torpil değil zayıf bağların gücü teorisi hakkındadır ve maalesef duymak istemediğiniz gerçekleri barındırır.*
İddialı bir başlık biliyorum. Kulağa da hiç hoş gelmiyor farkındayım. Geçmişimin çok temiz olduğunu da iddia etmiyorum. ODTÜ'de Elektrik ve Elektronik mühendisliği okuyan birisi nasıl olur da staj bulamaz diyor olabilirsiniz. Ben de tam olarak onu anlatmaya çalışıyorum ya zaten. Staj bulmak çok zorlu bir süreç. Her zaman demişimdir staj bulmak iş bulmaktan daha zordur! Aksini iddia edenle de tartışabiliriz. İyi bir üniversitenin iyi bir mühendislik bölümünüzde okumanız da yeterli değil. Ortalamanız 2.5/4.0 ise CV'niz insan kaynaklarının önüne bile düşmez. Algoritmalar tarafından elenirsiniz. Maalesef, birçok şirket stajyerleri umursamıyor ve doğru düzgün seçim bir seçim süreci yürütmek için yeterli kaynağı da yok. Eğer algoritmayı yenemiyorsanız, oyunun kurallarını değiştirmeyi öğrenmelisiniz çünkü size kötü bir haberim var stajyerlerin çoğu zaman ufak bir kısmı sadece akademik başarıları ile seçiliyor.
Bugün size neden staj bulamadığınız, neden staj ararken ve iş ararken referanslara ihtiyaç duyduğunuzu ve en önemlisi de *her referansın torpil olmadığını* anlatmaya çalışıyorum. Eminim ki bazılarının kalbi kırılacak şimdiden özür dilerim ama bazen insan etik değerler yarattığını düşünürken insanların doğasını kaçırabiliyor. Bugün anlattığım zayıf bağların gücü, çevrenizi genişletmenin ve referansların önemi eğer doğru kullanmasını bilirseniz size bir ömür hizmet edebilir. Ve bu illa torpil yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor.
Lütfen insanların sosyal varlıklar olduğunu ve sizi staja alacak olan kişinin aslında şirket değil bir insan olduğunu sakın unutmayın. Dünyadaki bütün iş hayatının aslında insanlarla ilgili olduğunu ne kadar erken fark ederseniz oyunda o kadar öne geçersiniz. Aslında işin sonunda herkesin istediği birlikte uyumlu ve huzurlu çalışabileceği iş arkadaşları.
Torpil diye bir gerçek yok mu? Var. Ama emin olun sayıları her zaman düşündüğünüz kadar çok değil. İyi bir ortalama ve akademik başarı ile algoritmayı yenemiyorsanız umudunuzu kaybetmeyin ve insanlara odaklanın.
Not: Bu videoda kişilerin ve kurumların gizliliği ve verilmek istenen mesajın anlaşılırlığı için hikayelerde anlam kaybına yol açmayacak şekilde değişiklikler yapılmıştır.
*İçindekiler*
00:00 Mühendislik Stajı bulamayan ODTÜ'lü
01:47 Referans ve Öneri Sistemi
03:04 Torpil mi Referans mı?
04:13 Torpilli Stajyer
04:36 4.0 Ortalama Süperstar Stajyer
04:54 Mühendislik Stajı Aslında Nedir?
06:35 Uzun Dönem Stajyeri
07:07 Stajın Amacı Nedir?
08:14 Referans Sistemi Neden Var?
08:40 Çalışan Motivasyon
09:33 Kurum Kültürüne Uyum
10:15 Staj ile İş Bulmak Arasındaki Fark
11:03 Nasıl Staj Bulunur?
11:42 Düşük Ortalama ve Kötü Üniversite ile Staj Bulmak
12:12 Quidditch ile Staj Bulmak
13:55 Zayıf Bağların Gücü Teorisi
14:56 Nasıl Staj BULUNMAZ?
15:26 Sizi Staja Şirket Almaz, İnsanlar Alır!
16:08 Nasıl Referans Bulunur?
17:51 Yemek Siparişi ile İş Bulmak
18:27 Referans != Torpil
*The Strength of Weak Ties*
https://www.youtube.com/watch?v=g3bBajcR5fE
https://visiblenetworklabs.com/2019/08/21/the-strength-of-weak-ties-paper/
https://www.reliantsproject.com/2020/06/10/concept-4-job-opportunities-and-granovetters-strength-of-weak-ties/
#staj #mühendis #torpil
*Ekipmanlar*
Kamera : Canon R8 + 35mm F1.8 Lens
Mikrofon : Blue Yeti
Işık : Godox ML-60Bi LED + Godox LED6R RGB LED
*Takip Et*
https://www.youtube.com/@halisyilmaz_?sub_confirmation=1
https://www.tiktok.com/@halisyilmaz_
https://halisyilmaz.com/ https://www.youtube.com/watch?v=5cxSjqnilcs |
Neden Staj Bulamıyorsun?

-
-
staj bulunur ya kafa rahat bu konuda
-
Videoyu izledim, evet şirketler referans ile alırken haklı noktaları var, ve evet birçok insanın karşısına beklenmedik anda fırsatlar da çıkıyor. Ama biz ne yapalım yani karşımıza birisi çıkacak diye alakalı alakasız her yere katılalım mı, ne yapayım kampüste futbol takımına mı gireyim?
Mesela şirketlerin burs programlarında (ya da tanıtımlarda vs) öğrenciler teknik bir şey hakkında merak ettiklerini soruyor oradaki kişilere, onların da aklında kalıyor ve staja seçilirken işe yarıyor, bu tamam. (Ki şirketin kendisi de söylemişti böyle şeyleri değerlendirin gerekirse sırf o ortamda muhabbet ederek ileride çok avantaj elde edersiniz diye). Ama yani öyle denk geldi böyle şunun şusundan bir şey çıktı umuduyla staj beklenmez ki. Bu bahsettiğim şirket 3-4 alıyor mesela, bak buradan bana bir şey çıkmadı şimdilik.
Geçen sene bize hoca da staj bulmak iş bulmaktan zor demişti, o zaman anlam verememiştik ama görünen o ki haklıymış, yani bilmiyorum bir yandan "şu assignmenttan 90 alıyorum nasıl 100 yaparım", "lineer kötü geldi finalde nasıl çalışacam", "bilgisayar mimarisi çok zor konu sürekli unutuyorum ya sınavda da unutursam" vs vs diye dert yanıyorum, haftanın 4 günü Ankaranın bilmem neresinden kalkıp ders dinlemeye gidip geliyorum, bilmem kaç saatimi şirket araştırmaya harcıyorum sonra buruk bir şekilde bu videoyu izliyorum. Ne diyelim, umarım bizim de karşımıza çıkar bilmem ne zaman proje yaptığımız sonrasında staj imkanıyla gelen kişiler ya da "eventler"..
Ama şu an sınavlara bakmaktan ve "kurs izleyerek önden proje geliştirmek"ten başka yapacağım bir şey yok
Gerçi düşününce şirket neden 2.sınıf birisini alsın diye de aklıma geliyor, bilmiyorum normal olanı ne ya da ben beklemekten sıkıldım sanırım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 1 Mayıs 2025; 20:18:26 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Kucağına oturduğun dayın varsa stajın da vardır
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam 2. sınıf yazında aselsan'da staj yaparsam bana söver misin
-
Yoksa sizin hala referansınız yok mu?
-
Ben 22 yaşındayım daha kimseye minnet eylemedim knk. Eğer sen ben torpille girecem diyorsan sen bilirsin. Ben uluslararası şirketlerden kabul aldım zaten artık savunma sanayisi koymaz bana
-
hocam özelden size ytü ve ytü ehm hakkında sorular sorabilir miyim
-
O kadar da zor olmadğını düşünmekteyim artık. Sadece üşenmeden denemek lazım. Sadece böyle yaparak bulduğumu düşünüyorum.
-
sorabilirsin hocam
-
Spesifik aselsan istiyorsan torpili baya onceden harekete gecirmen lazim 2.sinif icin nerden biliyorum sorma
Pek hevesim yok ama son çare diye düşünüyorum ilgilendiğim alanla ilgili bir olayı yok. Ref baya sağlam.
Reften bagimsiz belli bi zamandan sonra sinif muhabbetini sistemden duzeltemiyorlardi.
Aselsanin adi hala iyi de elit takimi kalmadi gibi. Teknokent kriptografi? Baska yok galiba. Aselsan researchu kapatmak vatana ihanetle denk bi hareketti, zaten olen kurumun ustune 2 3 toprak daha attilar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X