Şimdi Ara

Neden inançsız insanlar daha ahlaklı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.437
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    quote:


    İstisnalar kaideyi bozmaz üstad. Daha önceki tartışmalarımızdan da hatırlıyorum sosyal bilimler üzerine korelasyon kurma yeteneğiniz biraz zayıf bana göre.


    Seninle çok tartıştığımı hatırlamıyorum pek çünkü senin konuların genelde kadın düşmanlığı üzerine olduğu için girmiyorum konularına. Sadece Müslüman ülkelerin sefaleti konusunda tartıştığımızı hatırlıyorum. Orada da benim bu olgunun sebebi olarak İslamiyeti göstermeme karşı dişe dokunur bir karşı argüman getiremediğini hatırlıyorum. İstersen konuya tekrar dön bak. Bunun dışında seninle nerede tartıştık ki biz? İddiana gelince; evet olabilir, ben belki de sosyal olguları ele alırken sağlam korelasyonlar kuramıyorumdur da, senin bu konuya yaptığın sosyolojik katkın ne? Bir satır yazıp kaçmışsın. Yani buradakiler yetersiz ve vasat da sen pek mi farklısın?

    quote:


    Şurada +1 ler üzerine bir çalışma yapsak mesaj içeriğinden kişi profillerine erişebiliriz sapmalar olsa da. Keza facebook 68 like ile oy verdiğin partiyi, 200 like ile seni senden daha iyi bildiğini iddia ediyor. Sürekli bu çeşit yorumlara +1 vermiş kişileri incelesek yüzeysel bir insan karşımıza çıkar.


    Olabilir. Ne çıkar bundan? Demek ki böyle bir örüntü var ve bu örüntü besbelli ki duygularla ilintili. Sonuçta bunun neredeyse 100 yıldır yapılagelen psikososyal ve psikometrik testlerden pek bir farkı yok. Bu testlerde de sana 50-100 kadar çoktan seçmeli sorular soruluyor sen birini seçiyorsun yani “like” ediyorsun. Testi kandırma ihtimaline karşı aynı soru çok farklı bir format ve içerikte defalarca soruluyor. Zaten psikologların on yıllardır yapageldiği bu testin bir benzeri olan Facebook beğenilerinin analiz edilmesi işini pek muazzam bir buluşmuş gibi sunmanı garipsedim. Facebook veri tabanında dağ gibi veri duruyor. Bunu herhangi bir psikolog rahatlıkla akıl eder, etmiş de zaten. Önemli olan bunu bir psikoloğun akıl etmesi değil, Facebook pazarlama departmanının ya da bir başka uyanık pazarlamacının akıl etmesi çünkü o zaman bu iş ticari ya da siyasi hale geliyor. Tamam da bunun konumuzla ilgisi ne? Sen şimdi 68 like ile Facebook tarafından kişiliğinin analiz edilmesi bir kişiyi aptal yapar mı diyorsun? Alakası yok. Beğenilerini dürüstçe dışa vurduğun sürece ister dahi ol ister budala, kişiliğinin ipuçlarını ele verirsin. Bunun cahil ya da entelektüel olmakla ilgisi yok. Cahil kendi zekası ve entelektüel seviyesine uygun paylaşımları beğenir, zeki bir entelektüel de kendi beğenisine uygun olanları beğenir. Hatta beğendiklerinden değil, beğenmediklerinden bile örüntü çıkarılabilir ve seninle ilgili bilgilere ulaşılabilir. Bundan kaçınmanın yolu, paylaşımlarının bu şekilde analiz edildiğini bilmek ve tepki olarak doğal seçimler yapmak yerine yapay, kurmaca seçimler yaparak analiz algoritmasını yanıltmaktır ki bunu yapabilirsin ama soru bu değil. Soru şu: Neden yapasın? Sen siyasi kimliğini gizliyor musun? Benim buradaki paylaşımlarımdan dahi hangi partiye vereceğimi değilse bile hangi partiye oy vermeyeceğimi kolaylıkla bilebilirsin: AKP’ye ve Saadet’e oy vermeyeceğim. Ee, bunu Facebook’ta paylaşmıyor muyum sanıyorsun! Yahu ben bunu açıkça beyan ediyorum zaten, “like” analizine ne gerek var! Bana sorsalar söylerim.

    Buradaki artılara gelirsek;

    Burada artılar sadece yorumun içeriğine bakarak verilmiyor. Burada kişisel yakınlık ve hatta düşünsel yakınlık da önemli bir rol oynuyor. Sen bu artıların salt yorum beğenildiği için verildiğini düşünme. Esas büyük bir yanılgı içinde olan sensin eğer gerçekten böyle düşünüyorsan. İnsanlar bir yorumu beğenmese dahi sırf yorumu yapana kişisel ve ideolojik yakınlıkları nedeniyle koruma refleksiyle bile artı veriyor burada. Sonuçta toplumdaki kamplaşmanın bir izdüşümü burada da var. Yani bu işin sadece entelektüel düzeyle ilgisi yok. Kişisel nedenler ve ideolojik itkiler önemli bir rol oynuyor. Seninle bahse girerim benim çoğu mesajımı artılayanların içinde bir tane bile dindar yoktur. Beğenseler dahi benim yorumlarımı artılamazlar çünkü genel olarak dine karşı yorumlar yapıyorum. Fakat böyle bir beklentim de yok. Eşyanın tabiatına uygun olan neyse onu yapıyorlar, onlara kızamam, bu nedenle husumet besleyemem. Kendilerince doğru olanı yapıyorlar çünkü.

    Demek ki içi boş yorumlar beyinsizler tarafından beğeniliyor meselesinden daha geniş bir mesele bu.

    quote:


    Mesajlara gelirsek, çok boş be hocam :D yani bir senteze gidemeyen yüzeysel yorumlar veya mental mastürbasyon yorumları diğer forumlarda olması neyse de bu bölümde olması göze batıyor. Çoğu kişinin bu bölümde olma nedeni kaliteli birşeyler okuyabilmektir böyle yorumların prim yapması kaliteyi düşürüyor. Tabi herkes güzel yazacak diye bir kaide yok; yazılarımın kaliteli olduğunu da iddia etmiyorum (ama trollden daha iyi olduğu kesin :D) düşüncem böyle.


    Peki sen kaç tane dolu dolu mesaj paylaştın? Bu birinci sorum. İkinci sorum da şu olacak: Burayı ne sanıyorsun?

    Bak, bu topikle sana bir fırsat tanınmış ama sadece “1” satır yazıp gitmişsin! O bir satırdaki iddianı temellendirdin mi?, O bir satırdaki iddianı destekleyecek örneklerle yorumuna derinlik kattın mı? O bir satırdaki iddianı destekleyecek akademik kaynakları paylaştın mı? Sen ne kadar özen gösterdin ki bu konuya başkalarından ekstra özen bekliyorsun, öyle değil mi?

    Kaldı ki vamparf işin sosyolojik boyutuna değil psikolojik boyutuna değinmiş. Ahlakın sosyal yanı olduğu kadar psikolojik yanı olduğu gerçeğini yadsıyabilir misin? Olayın psikolojik boyutunu bundan çok farklı bir şekilde ele almak mümkünse bize neden göstermedin? Elini tutan mı vardı?

    Sen vamparfın mesajından çok daha doyurucu bir mesaj yazmış olsan ve buna rağmen vamparfın mesajı seninkinden çok artı almış olsaydı, sana hak verirdim ama öyle bir durum da yok.

    Peki ya mualla labuti efendinin mesajının senin paylaştığın mesajından geri kalır yanı nedir?

    Ben şunu anlıyorum. Belki yanlıştır düzeltirsin ama verdiğin mesaj o: Bu iki arkadaşla ilgili kişisel bir garezin var ve bu garez gözünü öyle karartmış ki aynı topikte senin de benzer şekilde bir mesajın olduğunu unutup ya da bilerek göz ardı edip “fırsatını yakaladım, kaçırmamayım” diyerek filin züccaciye dükkanına daldığı gibi dalmışsın. Ben bunu doğrusu pek düzgün bir tutum olarak görmedim.

    Senin mesajın sadece 1 satır olduğu halde artı verdim çünkü içerik olarak zengin olmasa bile ortaya koyduğun postula doğruydu ve bunu hak ediyordu. Sadece bir cümle olmasına baksaydım sana haksızlık etmiş olacaktım.

    Vamparfa ise otomatik olarak artı veriyorum ama her mesajına değil tabii 😊 Neden? Çünkü vamparfla kişisel yakınlığım var. Bu kadar basit! Ama burada vermek istediği mesaj ahlakın temelinin dinde değil doğamızda olduğu mesajıydı. Belli ki sen bu temel mesajı gözden kaçırmışsın ki bu da doğru bir önermeydi. Ahlakın temeli biyolojidedir. Ahlak salt insan türüne özgü bir ortak davranış kodu değildir. Doğada başka gelişmiş canlılar da bu kadar kapsamlı olmasa da ortak davranış kodlarına sahiptirler. İşte bu önermeye artı verdim.

    Mualla labuti efendinin mesajı da esasen konuyla ilgili çok şey söylemese de dindarların sürekli dile getirdiği “ahlakın temeli dindir” iddiasının nasıl çürük bir zeminde durduğunu göstermesi açısından önemliydi. Hem bu nedenle hem de genel olarak yorumlarını beğendiğim için artı verdim.

    Artı vermenin nesnel kuralları yok. O anki halet-i ruhiyemiz dahi başka zaman artı vermeyeceğimiz bir mesaja artı vermemize yol açabilir ya da tersi, gerçekte artı verecekken vermeyebiliriz.

    Şu arkadaşların mesajları senin konudaki ilk mesajın ne kadar boşsa o kadar boşturlar. Senin mesajın ne kadar doluysa o kadar doludurlar. Başka bir açıklaman varsa dinlerim.


    Açıkçası sen bu artı işine neden bu kadar taktın, neden bu kadar önemsedin anlamadım. Buradaki çoğu kişinin, ben dahil bu artıları önemsemediğini düşünüyorum. Sen niye bu kadar önem veriyorsun ki?

    Madem bu konuda dolusun ve kendini haklı görüyorsun. Başkalarından dolu dolu mesaj beklemek yerine kendin konuya dolu bir mesaj yaz. Mesela ilk mesajını kapsamlı bir biçimde ele al ve tekrar paylaş. Yine de yeterli artı almazsan “yerden göğe haklıymışsın” der, özür dilerim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1151292116

    Daha derin içerikleri bu forumda bulamazsın. Saçma sapan genellemelere, iki-üç batılı dallamaya atıfa başvurup veya popüler bilim üzerine yazılanları takip etmeyi alimlik sayıp üzerine hiçbir şey okumadıkları ve tamamen yabancılaştıkları içinde yaşadıkları toplumu, kültürü, dini anlayabileceklerini sananlar tabii ki gerzek psikanaliz çözümlemelere başvuracak veya derin oldurulmaya çalıştırılmış hiçbir içeriği olmayan nutuklarla bir taraftan ahlakı tamamen toplumsal inşa olarak görüp diğer taraftan bu anlayışla başka toplumları ahlaksız olarak tanımlayabileceğini sanacak.

    Uzatmaya gerek yok. Bak ben yine gerzeklik yapıp geldim buraya bir haftadır yazıyorum, yeteri kadar iq'mu düşürüp gidiyorum.
    Biraz düşününce tom watsisin doğru söylediğine kani oldum

    Fruedculukta sadece güç istenci yoktur aynı zamanda oğul figürüyle baba figürü arasında çatışma yaşanır

    Hristiyanlığın gizli manasını yadsığımızı düşündüğümüzde aslında çatışmanın değilde uzlaşının hatta özdeşliğin olduğunu söyleyebiliriz

    Yunan mitindeyse temsil geleneği vardır teşbihten ziyade

    İcarus uçmaya çalışırken kanatları erir ve benzeri örnekler mitolojide yer almaktadır

    İslamda ise yapısal farklılıklar iyice belli oluyor

    Hazreti musanın bir yolculuğu vardır hızırla

    Yol boyunca çeşitli tecrübeler edinilir ancak sağduyuya aykırı bulunur ve sorgulamaya gidilir

    Ancak hızır söz verdiğini dolayısıyla susması gerektiğini söyler

    Ve bunu yapamaz

    Buradan çıkarılması gereken sonuç bu çeşit konumlandırmanın geçersiz olacağı ve hikmet temelli bir anlayış geliştirildiğidir

    Fruedda aynı zamanda anne kompleksi vardır baba düşmanlığının zıttı olarak

    Materyalist felsefeciler töz olan maddeye fonksiyon yükler

    Bunlar iki tanedir

    Yer kaplama ve hareket

    Yani bu çeşit paradigmada ayrım olduğunu söylemek doğru olur

    İslamda ise kudretle yer kaplama aynıdır

    Zaten nefesin sınırlarını belirlemek olanaksızdır

    Enginlik vardır

    Karıncaların ruhu ve ateşin ruhu

    Denizin çekilmesini bile sağlayacak enginlik anlatılmıştır




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    hiç tartışma havamda değilim daha önce de böyle uzun uzun yorum yapmıştın bir şeyler yazmadım ama burada kötü ithamlar yönelterek beni yorum yapmaya zorluyorsun.


    quote:

    Seninle çok tartıştığımı hatırlamıyorum pek çünkü senin konuların genelde kadın düşmanlığı üzerine olduğu için girmiyorum konularına. Sadece Müslüman ülkelerin sefaleti konusunda tartıştığımızı hatırlıyorum. Orada da benim bu olgunun sebebi olarak İslamiyeti göstermeme karşı dişe dokunur bir karşı argüman getiremediğini hatırlıyorum. İstersen konuya tekrar dön bak. Bunun dışında seninle nerede tartıştık ki biz? İddiana gelince; evet olabilir, ben belki de sosyal olguları ele alırken sağlam korelasyonlar kuramıyorumdur da, senin bu konuya yaptığın sosyolojik katkın ne? Bir satır yazıp kaçmışsın. Yani buradakiler yetersiz ve vasat da sen pek mi farklısın?


    kadın düşmanlığı yapmadım. düşmanlık "Birinin kötülüğünü isteyen, ondan nefret eden, ona zarar vermeye çalışan kimse, yağı, hasım, antagonist, dost karşıtı" olarak tanımlanırsa kesinlikle düşmanlık değil. nesnel veriler ve gözlemle kadın doğasının yapısını paylaşıyorum, "aslanlar grup halinde avlanır ve avını dişleriyle parçalar" adında bir konu açsam onların avlarını haklamak için 5 tanesinin birden saldırdığını eko sistemde piramidin üstünde olduklarını çenelerinin 500 kg bastığını eklesem herkes bana "aslanlar hakkında bilgi veriyor" diye bakar. öyle algı oluşur. ama toplumda kadınlar o kadar yükseltilmiş o kadar el üstünde tutulmuş ki bilimsel dayanaklar ve gözlemle aksini iddia etsek hemen "kadın düşmanı" diye yaftalanıveriyoruz. buna hiç şaşırmadım :D. sosyal korelasyon durumunu önceki yazılardan aklımda bu kalmıştı kanıtlamak gerektiğini biliyorum ama şimdi tek tek eski yazılardan alıntılar çıkaramayacağım için bunu yazımın ilerisine taşıyorum. benim eleştirdiğim konu şu diyorum ki çok sıradan düz bir yazıyla ve basit tepki yaratabilecek yazılara + verilmesi kişinin kendisinden ipuçları taşır. düz bir yoruma beğeni, basit ters tepki beğenisi =~ düz bir insan. ben kendi yorumum çok iyi aman aman süper bir yorum da diğerleri kötü demiyorum. diğerlerine kötü demek kendimin çok iyi olduğunu ispatlamaya çalışmak anlamına gelmez bakın burada basit korelasyon hatası var. şöyle denebilir, "diğerleri kötü de sen iyi misin?" en azından diğerleri kadar düz yorumlarım yoktur genel olarak her konuya yazı yazmam pek bilgim olmadığı zaman. bu da ilkokul 5. sınıf kompozisyonu yazmaktan iyidir :D

    quote:

    quote:


    Şurada +1 ler üzerine bir çalışma yapsak mesaj içeriğinden kişi profillerine erişebiliriz sapmalar olsa da. Keza facebook 68 like ile oy verdiğin partiyi, 200 like ile seni senden daha iyi bildiğini iddia ediyor. Sürekli bu çeşit yorumlara +1 vermiş kişileri incelesek yüzeysel bir insan karşımıza çıkar.



    Olabilir. Ne çıkar bundan? Demek ki böyle bir örüntü var ve bu örüntü besbelli ki duygularla ilintili. Sonuçta bunun neredeyse 100 yıldır yapılagelen psikososyal ve psikometrik testlerden pek bir farkı yok. Bu testlerde de sana 50-100 kadar çoktan seçmeli sorular soruluyor sen birini seçiyorsun yani “like” ediyorsun. Testi kandırma ihtimaline karşı aynı soru çok farklı bir format ve içerikte defalarca soruluyor. Zaten psikologların on yıllardır yapageldiği bu testin bir benzeri olan Facebook beğenilerinin analiz edilmesi işini pek muazzam bir buluşmuş gibi sunmanı garipsedim. Facebook veri tabanında dağ gibi veri duruyor. Bunu herhangi bir psikolog rahatlıkla akıl eder, etmiş de zaten. Önemli olan bunu bir psikoloğun akıl etmesi değil, Facebook pazarlama departmanının ya da bir başka uyanık pazarlamacının akıl etmesi çünkü o zaman bu iş ticari ya da siyasi hale geliyor. Tamam da bunun konumuzla ilgisi ne? Sen şimdi 68 like ile Facebook tarafından kişiliğinin analiz edilmesi bir kişiyi aptal yapar mı diyorsun? Alakası yok. Beğenilerini dürüstçe dışa vurduğun sürece ister dahi ol ister budala, kişiliğinin ipuçlarını ele verirsin. Bunun cahil ya da entelektüel olmakla ilgisi yok. Cahil kendi zekası ve entelektüel seviyesine uygun paylaşımları beğenir, zeki bir entelektüel de kendi beğenisine uygun olanları beğenir. Hatta beğendiklerinden değil, beğenmediklerinden bile örüntü çıkarılabilir ve seninle ilgili bilgilere ulaşılabilir. Bundan kaçınmanın yolu, paylaşımlarının bu şekilde analiz edildiğini bilmek ve tepki olarak doğal seçimler yapmak yerine yapay, kurmaca seçimler yaparak analiz algoritmasını yanıltmaktır ki bunu yapabilirsin ama soru bu değil. Soru şu: Neden yapasın? Sen siyasi kimliğini gizliyor musun? Benim buradaki paylaşımlarımdan dahi hangi partiye vereceğimi değilse bile hangi partiye oy vermeyeceğimi kolaylıkla bilebilirsin: AKP’ye ve Saadet’e oy vermeyeceğim. Ee, bunu Facebook’ta paylaşmıyor muyum sanıyorsun! Yahu ben bunu açıkça beyan ediyorum zaten, “like” analizine ne gerek var! Bana sorsalar söylerim.



    bak bu kadar gözle görülebilir bir konu hakkında uzun uzun inciğini boncuğunu ayıklayarak yorum yapmak bir yerlerde yanlışlık olduğunun göstergesi. bu facebook beğeni olayını muazzam bir buluş gibi sunmuyorum diyorum ki beğenilerle kişilerin hareketleri tahmin edilebiliyorsa kişilerin profilleri de tahmin edilebilir. yani sürekli düz yorumlar +layanların düz bir insan olma ihtimali yüksektir. bak burada da apaçık yanlış bir sonuç çıarkmışsın; beğeni yapmak sonucunda aptal-akıllı olmak diye korelasyon kurmadım veya sosyal medyada seçimler yapmakla kişinin kendini ele vermemesi gerekir gibi bir şey de demedim. 4 cümlelik yazıdan çıkardığın buysa bir şey demiyorum.

    quote:


    Peki sen kaç tane dolu dolu mesaj paylaştın? Bu birinci sorum. İkinci sorum da şu olacak: Burayı ne sanıyorsun?

    Bak, bu topikle sana bir fırsat tanınmış ama sadece “1” satır yazıp gitmişsin! O bir satırdaki iddianı temellendirdin mi?, O bir satırdaki iddianı destekleyecek örneklerle yorumuna derinlik kattın mı? O bir satırdaki iddianı destekleyecek akademik kaynakları paylaştın mı? Sen ne kadar özen gösterdin ki bu konuya başkalarından ekstra özen bekliyorsun, öyle değil mi?

    Kaldı ki vamparf işin sosyolojik boyutuna değil psikolojik boyutuna değinmiş. Ahlakın sosyal yanı olduğu kadar psikolojik yanı olduğu gerçeğini yadsıyabilir misin? Olayın psikolojik boyutunu bundan çok farklı bir şekilde ele almak mümkünse bize neden göstermedin? Elini tutan mı vardı?

    Sen vamparfın mesajından çok daha doyurucu bir mesaj yazmış olsan ve buna rağmen vamparfın mesajı seninkinden çok artı almış olsaydı, sana hak verirdim ama öyle bir durum da yok.

    Peki ya mualla labuti efendinin mesajının senin paylaştığın mesajından geri kalır yanı nedir?

    Ben şunu anlıyorum. Belki yanlıştır düzeltirsin ama verdiğin mesaj o: Bu iki arkadaşla ilgili kişisel bir garezin var ve bu garez gözünü öyle karartmış ki aynı topikte senin de benzer şekilde bir mesajın olduğunu unutup ya da bilerek göz ardı edip “fırsatını yakaladım, kaçırmamayım” diyerek filin züccaciye dükkanına daldığı gibi dalmışsın. Ben bunu doğrusu pek düzgün bir tutum olarak görmedim.

    Senin mesajın sadece 1 satır olduğu halde artı verdim çünkü içerik olarak zengin olmasa bile ortaya koyduğun postula doğruydu ve bunu hak ediyordu. Sadece bir cümle olmasına baksaydım sana haksızlık etmiş olacaktım.


    1.si ben hiçbir şekilde kendimi burada sabit 20-30 kullanıcısı olan bir bölümde ispatlama peşinde koşacak biri değilim. bak bu 3. yanlış sebep sonuç çıkarımın. evet düz yorumlara burun kıvırmak için belli bir seviyede yorum yapabilme kapasitesi isteyebilir. sürekli aman aman güzel yorumlar yaptığımı iddia edemem ancak yorumlarım genelde popülist seviyede veya bunlar kadar aşırı basit değildir. burada anlık yapılan yorumların beğenilmesine şaşırdığım için tepki vermiştim :D yani anlamıyorum basit yerinde bir tepkiye bu kadar yorumu hangi mantıkla yazıyorsun cidden anlamıyorum. ortada tartışılması gereken olgu kavram neden olur tartışırsın. burada herşey ortada. neyse.

    basit yorumların neden +1 aldığına dair sitemde bulunmak kıskançlık anlamına gelmez. süper bir tespit olur çok beğeni gelir tamam bunu kıskanabilirim ama böyle değil :D. bak bu 4. yanlış çıkarımın(bu arada yanlışlarını hatalı saymış olabilirim şimdi onu da uzun uzun yorum yaparsın beni kıskandığın için yanlış saymışsın diye :D)

    vamparf'ın yazdıklarının çok +1 almasını beğenmemek için sosyolojik makale mi yazmam gerekir? +1 almak için yorum yazmayı sevmiyorum, yorumumu yazarım isteyen beğenir istteyen beğenmez. konuya yerinde 1 cümle yazmak içimden geldi bu kadar.

    bak tekrarlıyorum. vamparf melek gibi insandır ona nasıl garezim olabilir tamam belki mualla dediğin trole trol olmasından mütevellit "belli bir tavrım" olabilir ama bu yazdıklarımın yanlış olduğu anlamına da gelmez. mesela rte'yi güzel argümanlarla eleştirsek biri çıkıp bize "rte'yi kıskanıyorsun garezin var onun için eleştiriyorsun!" diyebilir.

    benim genel itibariyle çok basit bir tepkiydi bunu büyütecek ne var hala anlamıyorum.

    quote:

    Şu arkadaşların mesajları senin konudaki ilk mesajın ne kadar boşsa o kadar boşturlar. Senin mesajın ne kadar doluysa o kadar doludurlar. Başka bir açıklaman varsa dinlerim.

    ne alakası var? burada hakemli dergide yayınlanacak derecede yazı yazsam herkes tavrını mı değiştirecek baştan aşağı :D seviye artabilir ama bu mesajlara birebir yansımaz

    quote:

    Madem bu konuda dolusun ve kendini haklı görüyorsun. Başkalarından dolu dolu mesaj beklemek yerine kendin konuya dolu bir mesaj yaz. Mesela ilk mesajını kapsamlı bir biçimde ele al ve tekrar paylaş. Yine de yeterli artı almazsan “yerden göğe haklıymışsın” der, özür dilerim.

    benim + alıp almamak ile bir derdim yok, çok üst düzey yorumlama düzeyimin var olup olmamasıyla ilgili bir iddiam da yok. bambaşka sebepleri bambaşka sonuçlara bağlayıp bir de bütün bunları ben işlemişim gibi üzerime atmışsın. şimdi merak ediyorum acaba ne uzunlukta beni yapmadığım şeyleri yapmış gibi gösteren post gelecek...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 19 Mayıs 2018; 19:6:59 >




  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    Merak etme fazla uzatmayacağım, cevabımı kısa tutacağım.

    Kadın düşmanı dememin nedeni bu konuya takıntılı bir görüntü vermen. Bu konunun senin için özel bir önemi var ki sürekli bu konu üzerinden yürüyorsun. Sonuçta doğru ya da yanlış, bende yarattığın izlenim bu.

    Sana tutarlı ol diyorum. Başka nerede ne yazdığın değil konu. Başka yerde yazdıklarını başka yerde konuşuruz, burada değil. Sen de konuya 1 cümlelik mesaj yazmışsın. Kendi mesajına bakmayıp diğerlerinin mesajına boş diyorsun. Ben bunu eleştiriyorum. Buna verecek yanıtın varsa yaz.

    Yetmiyor, bu boş mesajları niye artılıyorsunuz diye insanları yargılıyorsun. Sanki beğeni yapmanın nesnel kuralları varmış gibi insanların "öznel" beğenilerine kural getirmeye kalkıyorsun. Adam istediğini artılar istemezse artılamaz. Bunun sorgulanacak bir yanını ben göremiyorum.

    Forumun seviyesi düşük diyorsan girmezsin olur biter. Kimse kimseyi zorla tutmuyor burada. Ben 11 yıldır donanımhabere takılırım, daha bir kere bile konu dışına gitmiş değilim. Forumda eskiye göre daha çok "değersiz/içeriksiz" (gereksiz demiyorum, o başka bir şey) konu açılıyor ama ne sen ne de ben girmek zorunda değiliz bu konulara. Nitekim ben girmiyorum, muhtemelen sen de girmiyorsun. Burası özel, kamuya kapalı bir forum değil. Burada her türden insan var. Esas sorun forumun düzeyi değil, senin forumdan gerçekçi olmayan beklentilerin.

    Senin saptamaların şunlar:

    1. Yorumlar çöp
    2. Çöp yorumları neden artılıyorsunuz.

    1. Tespitine bir şey diyemem. O bir görüştür, haklı da olabilirsin, ben zaten bunu tartışmadım. 2.sine ise verecek cevabım var: Sana ne!

    İnsanlara "neden bu mesaja artı veriyorsunuz" diye veryansın ediyorsun. Senin buna hakkın var mı?

    Sen insanların tercihlerini ve seçme özgürlüklerini sorguluyorsun. Sorun bu.

    Son olarak, başkalarından bekleme, nitelikli konuları sen aç hocam. Nitelikli konu açmıyorsunuz demek de neyin nesi?




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    quote:

    Kadın düşmanı dememin nedeni bu konuya takıntılı bir görüntü vermen. Bu konunun senin için özel bir önemi var ki sürekli bu konu üzerinden yürüyorsun. Sonuçta doğru ya da yanlış, bende yarattığın izlenim bu.


    senin bende yarattığın izlenimleri burada paylaşsam nasıl olur? üzerinde büyütülmeyecek konuyu en ufak ayrınıtısına kadar açmanın arkasında büyük bir patolojik neden olduğunu mesela? ne de olsa benim izlenimim doğru veya yanlış :D

    quote:

    Sana tutarlı ol diyorum. Başka nerede ne yazdığın değil konu. Başka yerde yazdıklarını başka yerde konuşuruz, burada değil. Sen de konuya 1 cümlelik mesaj yazmışsın. Kendi mesajına bakmayıp diğerlerinin mesajına boş diyorsun. Ben bunu eleştiriyorum. Buna verecek yanıtın varsa yaz.


    yazım gayet yerindeydi diğerlerine göre de daha sağlam olduğunu söyleyebilirim bunun arkasındayım. 1 cümlelik yazıdan mucize beklentin varsa senin bileceğin iş. daha iyisini yazabilir miydim? evet ama incik boncuk işlerle uğraşmak istemiyorum tamamen anlık ruh halime göre.

    quote:

    Yetmiyor, bu boş mesajları niye artılıyorsunuz diye insanları yargılıyorsun. Sanki beğeni yapmanın nesnel kuralları varmış gibi insanların "öznel" beğenilerine kural getirmeye kalkıyorsun. Adam istediğini artılar istemezse artılamaz. Bunun sorgulanacak bir yanını ben göremiyorum.


    ben sadece yorumların neden beğenildiğini anlamaya yönelik soru sordum, ve yorumlara beğenilmesine anlam veremedim. beğenenleri kişisel olarak yargılamadım sadece trolü ve vamparfı eleştirdim ama bu basit bir eleştiri değil, vamparf platon ekolünden ben ise aristonun ekolündeyim daha önce ona 2-3 kez platon ekolünden olmasından dolayı eleştirmiştim. tabi bunu bilmiyorsun bilmediğin gibi yapmadığım eylemi üzerime yapmış gibi yapıştırıyorsun.


    quote:

    Forumun seviyesi düşük diyorsan girmezsin olur biter. Kimse kimseyi zorla tutmuyor burada. Ben 11 yıldır donanımhabere takılırım, daha bir kere bile konu dışına gitmiş değilim. Forumda eskiye göre daha çok "değersiz/içeriksiz" (gereksiz demiyorum, o başka bir şey) konu açılıyor ama ne sen ne de ben girmek zorunda değiliz bu konulara. Nitekim ben girmiyorum, muhtemelen sen de girmiyorsun. Burası özel, kamuya kapalı bir forum değil. Burada her türden insan var. Esas sorun forumun düzeyi değil, senin forumdan gerçekçi olmayan beklentilerin.


    sen beni yargılıyorsun ama? hani kimse kimseye karışamazdı :D allah kahretsin beni ben de böyle bir insanım :D forumun kaliteli olmasını istemek her kullanıcının istediği şeydir. bunu dile getirince neden suçlu oluyorum?

    quote:


    İnsanlara "neden bu mesaja artı veriyorsunuz" diye veryansın ediyorsun. Senin buna hakkın var mı?

    Sen insanların tercihlerini ve seçme özgürlüklerini sorguluyorsun. Sorun bu.

    Son olarak, başkalarından bekleme, nitelikli konuları sen aç hocam. Nitelikli konu açmıyorsunuz demek de neyin nesi?


    sen veryansın etmenin anlamını biliyor musun? :D neyse sonra cevap verirsin. neden buna +1 veriyorsunuz diye buna yaklaşık bunun yanından geçen bir sözüm olmadı. yapmadığım bir şeyi yapmış gibi suçluyorsun. sadece sordum dedim ki " biri bana açıklayabilir mi neden +1 verdiniz? :D " sonra da dedim ki "bu mesajları +1 leyen mesaj içeriği gibi düz bir insan olabilir arasında korelasyon vardır" hepsi bu. bunun için sayfa sayfa yorum yapıyorsun bilmem farkında mısın?

    akp'ye oy vermek ile cahil olmak arasında korelasyon kursak sonra biri dese "insanları cahillikle yargılayamazsın!!1" diye nasıl olacak o zaman?

    mesela fakirlikle cahillik arasında korelasyon kursak sonra biri bize "fakirleri cahillikle yargılayamazsın" dese?

    tembellik ile gerizekalılık arasında kursak?..

    burada sosylojik tespit yapıyoruz a kişisi +1 vermiş b kişisi - lemiş bana ne?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 19 Mayıs 2018; 22:2:10 >




  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    Sevgili avcı, var mısın şu meseleye duyguları sineye çekip, daha nesnel bir boyuttan bakalım?

    Bir insana "sen x ekolündensin" demek, "sen bilimsel değilsin" veya "sen boş konuşuyorsun" demek; bunlar birer eleştiri niteliği taşımazlar. Bunlar belagat oyunu olmaktan öteye geçmeyen, tepki dolu farazi önermelerdir.

    Eleştiri denen olay, "Senin x önermenin y kısmındaki şu ifade, falanca sebeplerden dolayı, gerçekliğe uygun düşmüyor." diye belirtmektir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir eleştiri ve tartışma ortamı mümkün olabilir.

    Buraya dek yazdıklarıma karşı çıkmayacağını tahmin ediyorum. Sence de böyle değil mi yahu?

    Fakat ifadelerin; "boşsunuz, platonsunuz" gibi laflardan, yer yer de örtülü aşağılamalardan ileriye geçmiyor şimdilik. Sen de çok rahat görebilirsin bunu. Bir okumaya bakar. Lütfen kişiselleştirmeden görmeyi dene tüm bu yazanları.

    Torlak Kemal senin yazdıklarının; ne gibi sebeplerle, nasıl hatalı olduklarını, uygun bir dille göstermeye çalışıyor.

    Diyelim ki sen, bir insana hakaret ediyorsun, onu yargılıyorsun. Biri gelip sana, "O insana hakaret etmen; onu bu şekilde yargılaman yanlış bir şey." dediğinde, ve bunun sebeplerini gösterdiğinde, o insan seni yargılamış olmaz. O insan, sana yanılgını göstererek yardım etmeye ve bozuk bir olayı düzeltmeye çabalamış olur.

    Lütfen ne bunları, ne de öbür eleştirileri bir saldırı olarak algılama.

    Fakat senin yaptıkların gerçekten bir çeşit agresif savunma-saldırı. Çünkü yazdıklarının altında somut veriler, önermeleri hedef alan spesifik eleştiriler yatmıyor. "Siz kötüsünüz, ben ve benim doğrularım iyiyiz." demek dışında bir şey yapmıyorsun şu an bu başlıkta.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 20 Mayıs 2018; 0:18:9 >




  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    quote:


    Senin bende yarattığın izlenimleri burada paylaşsam nasıl olur? üzerinde büyütülmeyecek konuyu en ufak ayrınıtısına kadar açmanın arkasında büyük bir patolojik neden olduğunu mesela? ne de olsa benim izlenimim doğru veya yanlış :D


    Paylaş, niye paylaşmıyorsun?

    quote:


    Yazım gayet yerindeydi diğerlerine göre de daha sağlam olduğunu söyleyebilirim bunun arkasındayım. 1 cümlelik yazıdan mucize beklentin varsa senin bileceğin iş. daha iyisini yazabilir miydim? evet ama incik boncuk işlerle uğraşmak istemiyorum tamamen anlık ruh halime göre.


    Buna cevap vermeye bile gerek duymuyorum.

    quote:


    ben sadece yorumların neden beğenildiğini anlamaya yönelik soru sordum, ve yorumlara beğenilmesine anlam veremedim. beğenenleri kişisel olarak yargılamadım sadece trolü ve vamparfı eleştirdim ama bu basit bir eleştiri değil, vamparf platon ekolünden ben ise aristonun ekolündeyim daha önce ona 2-3 kez platon ekolünden olmasından dolayı eleştirmiştim. tabi bunu bilmiyorsun bilmediğin gibi yapmadığım eylemi üzerime yapmış gibi yapıştırıyorsun.


    Tabii ki bilmiyorum. Bunun için beni mi suçluyorsun?

    quote:


    sen beni yargılıyorsun ama? hani kimse kimseye karışamazdı :D allah kahretsin beni ben de böyle bir insanım :D forumun kaliteli olmasını istemek her kullanıcının istediği şeydir. bunu dile getirince neden suçlu oluyorum?



    Yargılamıyorum, yol gösteriyorum. Yargılamam için seni forumu kalitesiz bulmakla suçlamam gerek. Oysa bu benim umurumda bile değil. Ben sadece kalitesiz bulduğun forumda vakit kaybetmeyebilirsin diye bir çıkış yolu gösteriyorum. Beğenmediysen almazsın, kalitesiz bulduğun forumda oyalanmaya devam edersin, bana ne.

    quote:


    sen veryansın etmenin anlamını biliyor musun? :D neyse sonra cevap verirsin. neden buna +1 veriyorsunuz diye buna yaklaşık bunun yanından geçen bir sözüm olmadı. yapmadığım bir şeyi yapmış gibi suçluyorsun. sadece sordum dedim ki " biri bana açıklayabilir mi neden +1 verdiniz? :D " sonra da dedim ki "bu mesajları +1 leyen mesaj içeriği gibi düz bir insan olabilir arasında korelasyon vardır" hepsi bu. bunun için sayfa sayfa yorum yapıyorsun bilmem farkında mısın?


    O korelasyonu niye kuruyorsun? Mesela ben de sürekli kadınlarla ilgili paylaşımlarınla kadın düşmanlığı arasında bir korelasyon kurdum, tepkin ortada: Benim gibi uzun uzun yazdın (!). Yetmedi, benim o kadar uzun yazmamın sebebi olarak senin korelasyonuna alınganlık olarak kaleme alındığını ima ettin ki anlamsız bir şey. Ben söylemesem sen nerden bileceksin kimi, neyi artıladığımı! O zaman niye alınganlık göstereyim, durup duruken kendimi niye ele vereyim, üstelik senin mesajına da artı vermişken! Ben sadece o iki arkadaşa yakışıksız sözler sarf etmene kızdım çünkü onlara böyle sebepsiz saldırmanı bir türlü anlamlandıramadım.

    Kaldı ki ben hep uzun yazarım, sanki ilk defa uzun bir yazımla karşılaşıyor gibi yapman samiyetsizlik. Burada beni tanıyan herkes bilir ki benim mesajlarım hep uzundur çünkü kendimi böyle iyi ifade ettiğime inanıyorum. Hatta sırf bu forumda “Nuh Tufanı efsanedir” diyebilmek için 50 sayfa yazı kaleme aldım, dahası var mı?

    Böyle düşünerek bir yere varamayacağını sana şu karşı ima ile göstereyim:

    Vamparfın mesajı (o esnada) 9 beğeni aldı.
    Mualla labuti efendinin mesajı 6 beğeni aldı
    Avcılarınavcısının mesajı 2 beğeni aldı.

    Oldu mu şimdi?

    Bence olmadı, bana yakışmadı. İşte bu nedenle seninki de olmadı, sana yakışmadı.

    Ekleme: Bu meselenin bu kadar büyümesinin asıl müsebbibi sensin. Geriye dön, mesajlarını bir salim kafayla oku. Kışkırtan, küçümseyen cümleleri ilk hep sen kurdun. Benim sana yazdığım 2 satırlık ilk mesajımı oku. Sonra bana verdiğin cevabi mesajı oku. Meseleyi tırmandıranın sen olduğunu anlayacaksın.

    Bu son mesajımdır, söyleyeceğimi söyledim, daha fazlasına gerek yok.

    ---



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 20 Mayıs 2018; 0:39:20 >




  • Saçmalığını söylemiştim

    Nedenini de söylemek isterim açıkçası

    Haz ve acının postulatlarının toplamına ahlak denir

    Postulatlar kantta deneyimlerin düzenlenme yetisini gerektirmektedir

    Yeter sebep ilkesini yadsıdığımızda bunun yokluğunda delilerle karşılaşırız lakin ahlaksızlarla karşılaşmayız

    Bunun ötesinde ot olma şartını yerine getirdiğimizde ahlakımızı kaybederiz
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    quote:

    Yargılamıyorum, yol gösteriyorum. Yargılamam için seni forumu kalitesiz bulmakla suçlamam gerek. Oysa bu benim umurumda bile değil. Ben sadece kalitesiz bulduğun forumda vakit kaybetmeyebilirsin diye bir çıkış yolu gösteriyorum. Beğenmediysen almazsın, kalitesiz bulduğun forumda oyalanmaya devam edersin, bana ne.


    ben de yargılamıyorum sosyolojik tespit yapıyorum. diğerlerinin düşüncelerinden bana ne? nasıl oldu şimdi? :D

    quote:

    O korelasyonu niye kuruyorsun? Mesela ben de sürekli kadınlarla ilgili paylaşımlarınla kadın düşmanlığı arasında bir korelasyon kurdum, tepkin ortada: Benim gibi uzun uzun yazdın (!). Yetmedi, benim o kadar uzun yazmamın sebebi olarak senin korelasyonuna alınganlık olarak kaleme alındığını ima ettin ki anlamsız bir şey. Ben söylemesem sen nerden bileceksin kimi, neyi artıladığımı! O zaman niye alınganlık göstereyim, durup duruken kendimi niye ele vereyim, üstelik senin mesajına da artı vermişken! Ben sadece o iki arkadaşa yakışıksız sözler sarf etmene kızdım çünkü onlara böyle sebepsiz saldırmanı bir türlü anlamlandıramadım.


    allah allah adama bak beni yapmadığım bir şey üzerine suçluyor, böyle olmadığımı anlatmaya çalışınca da uzun yazdığımı ima ediyor. abi sen nerede görüyorsun kendini? beni istediğin şeylerle itham ediyorsun, açıklamamı beğenmiyorsun? sen buranın muhtarı mısın? çattık belaya :D saldırdım öyle mi? yorumları basit bulmak saldırmak anlamına geliyor tabi. +1'leyenleri yagılama süreci bitti şimdi de yorumlara saldırma süreci başladı. bu ne ya? her yorumda başıma yeni bir çorap örüyorsun böyle şey mi olur? neymiş, uzun yazarak kendini ifade ediyormuş :D cidden ilk uzun yazında beni kötü şeylerle itham etmeseydin cevap vermezdim, çünkü konu büyütülecek bir şey değil. 1 trol 1 platoncu yorum yapıyor, bunu beğenenler oluyor, ben de yahu bunu nasıl beğenirsiniz diyorum. bunda büyütülecek, uzun uzun yazıyla bana 4-5 kötü sıfat yükleyecek ne var? bana uzun yazıyorsun da ben seni senin gibi olmadığın bir şeyle mi itham ediyorum?

    quote:

    Kaldı ki ben hep uzun yazarım, sanki ilk defa uzun bir yazımla karşılaşıyor gibi yapman samiyetsizlik. Burada beni tanıyan herkes bilir ki benim mesajlarım hep uzundur çünkü kendimi böyle iyi ifade ettiğime inanıyorum. Hatta sırf bu forumda “Nuh Tufanı efsanedir” diyebilmek için 50 sayfa yazı kaleme aldım, dahası var mı?


    bilimle ilgili uzun yazarsın anlarım,
    tarihle ilgili yazarsın anlarım,
    felsefe yaparsın o da tamam,
    da bu nedir? neyin kinidir arkadaş? o mesaj sahiplerine küfür etsem onlardan bu kadar uzun bu kadar bu kadar kötü şeylerle itham edici mesaj gelmezdi.
    quote:


    Vamparfın mesajı (o esnada) 9 beğeni aldı.
    Mualla labuti efendinin mesajı 6 beğeni aldı
    Avcılarınavcısının mesajı 2 beğeni aldı.

    Oldu mu şimdi?


    sesli güldüm :D ilkokul müsameresi mi bura beğeni yarıştırıyoruz :D böyle yaparak cidden beni sinirlendiğini mi düşünüyorsun :D +1 almak umrumda değil, başkalarından az almak da. yani halen beni +1 almaya takıntılı bir insan olarak görüyorsun bunu sana açıklamama rağmen. demek ki kafanda bir imaj, sterotip oluşmuş ona göre beni değerlendiriyor olmalısın. neyse.


    quote:

    Ekleme: Bu meselenin bu kadar büyümesinin asıl müsebbibi sensin. Geriye dön, mesajlarını bir salim kafayla oku. Kışkırtan, küçümseyen cümleleri ilk hep sen kurdun. Benim sana yazdığım 2 satırlık ilk mesajımı oku. Sonra bana verdiğin cevabi mesajı oku. Meseleyi tırmandıranın sen olduğunu anlayacaksın.



    yahu ben ne yaptım allah aşkına ya :D mesajları geriye dönüp okuyorum, sana üstad demişim hocam demişim yazımın en sonunda "düşüncem böyle" demişim, efendi gibi yorum yapmışım sonra sen ne yapmışsın, bana yönelttiğin ithamları saymayacağım artık.
    ____________________________________


    o kadar tartışıldı konuşuldu. senin de zamanın gitti benim de. peki ne değişti? yine böyle bir konuda yine boş gördüğüm yazılara yine aynı şekilde yorumumu yazabilirim. aynı tas aynı hamam. şu an eski halimden hiç bir şey kaybetmedim. hayır yani rasyonel bir insanımdır, şurada bu yazıları yazarken defalarca geri baktım "ulan ben ne yazmışım da bu kadar uzadı konu" diye, yok dikkate değer bir şey. sonra "ulan acaba ben mi beton kafalıyım da karşımdakinin dediğini anlamıyorum" diye düşünüyorum o da yok. olur da yanlış bir şey yapsam "tamam burada siz haklısınız" derim çekilirim islamın yayılmacılığı konusunda coğrafya ve iklim argümanlarımda yaptığım gibi.

    hem kendi zamanın gitti hem benim zamanımı aldın. üstelik hiç bir değişmedi.




  • quote:



    Sevgili avcı, var mısın şu meseleye duyguları sineye çekip, daha nesnel bir boyuttan bakalım?

    Bir insana "sen x ekolündensin" demek, "sen bilimsel değilsin" veya "sen boş konuşuyorsun" demek; bunlar birer eleştiri niteliği taşımazlar. Bunlar belagat oyunu olmaktan öteye geçmeyen, tepki dolu farazi önermelerdir.

    Eleştiri denen olay, "Senin x önermenin y kısmındaki şu ifade, falanca sebeplerden dolayı, gerçekliğe uygun düşmüyor." diye belirtmektir. Ancak bu şekilde sağlıklı bir eleştiri ve tartışma ortamı mümkün olabilir.


    torlak kemal bitti bir de sen başla :D neyse aslında konunun esas muhattabı sensin zaten.

    allahını seversen (bak ateist halimle bu konuda 3. allah deyişim artık durumumu anlarsın :D ) hemen hemen bütün yazılarında platon ekolünü benimseyen birisin. yazılarında hiçbir bilimsel kaynağa yer vermiyorsun veya kitap makale okumuş bir halde görünmüyorsun(ama bu okumadığın anlamına gelmez şimdi burdan da tartışmayalım yeterince tartıştım bugün :D) yani tamamen sezgilerinle yorum yapar bir halin varken nasıl şurada şurası yanlış şuradaki cümlen doğru gibi bir eleştiri yapabilirim. yazıların baştan aşağı sezgi kaynıyor, neyini, hangi birini eleştireyim? hadi yanlış bilimsel tespit yapsan "hayır şuradaki cümlen yanlış" diyebilirim ama bu başka. ancak bunu etik konusunda tartışabiliriz o da kişiye kalmış bir durum.


    quote:

    Diyelim ki sen, bir insana hakaret ediyorsun, onu yargılıyorsun. Biri gelip sana, "O insana hakaret etmen; onu bu şekilde yargılaman yanlış bir şey." dediğinde, ve bunun sebeplerini gösterdiğinde, o insan seni yargılamış olmaz. O insan, sana yanılgını göstererek yardım etmeye ve bozuk bir olayı düzeltmeye çabalamış olur.


    torlak kemali kastediyorsan bana yazdıklarını bir daha oku derim. yukarıda dediğin gibi bir yorum gelse eyvallah derim çekilirim ki karşılık vermem genelde uzun yazıları pek okumuyorum ve takip de etmiyorum ama kıskançlıktan tut kadın düşmanlığına söylemediğimi söylemiş gibi göstermekten tut kine kadar her türlü itham vardı. kaldı ki önceki mesajımda sadece sana biraz haksızlık etmiş olabilirim boş mesaj diyerek (trolü boşver :D) o da önce bahsettiğim gibi ahlaktan çok etik bir konu olduğunu düşünüyorum.

    quote:

    Fakat senin yaptıkların gerçekten bir çeşit agresif savunma-saldırı. Çünkü yazdıklarının altında somut veriler, önermeleri hedef alan spesifik eleştiriler yatmıyor. "Siz kötüsünüz, ben ve benim doğrularım iyiyiz." demek dışında bir şey yapmıyorsun şu an bu başlıkta.


    daha ne yapayım? eleştirilerin yanına "hegel de benim gibi 18. yy'da şopenhaur'un x makalesinin y sayfasında diyalektik eleştisine maruz kalmıştır" gibi şeyler mi yazayım :D

    sana hiç yapmadığın yorumları yapmış gibi gösterseler, bunun üzerinden türlü türlü sıfat yakıştırsalar sen ne dersin?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 20 Mayıs 2018; 2:4:37 >




  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    O bitti sen başladın falan, cidden lâzım mı böyle küçümseyen sözler?

    Mesajından kopyalıyorum:

    1)hemen hemen bütün yazılarında platon ekolünü benimseyen birisin
    2)yazılarında hiçbir bilimsel kaynağa yer vermiyorsun
    3)kitap makale okumuş bir halde görünmüyorsun
    4)yani tamamen sezgilerinle yorum yapar bir halin var

    Lütfen sıkılma, tekrar etmem gerekiyor çünkü sen de tekrar etmişsin: Bir insanın platon ekolünü çağrıştırması onu yanlış yapmaz. Sezgisel bir üslubu olması, okuduğu kitaplar, bilimsel atıfta bulunmaması gibi şeyler de onu yanlış yapmaz. Hatta psikanaliz/marksizm yapması bile onu her zaman yanlış yapmaz. Sadece: Önermesindeki belirli çelişkiler onu yanlış yapar. Bunun eleştirisi de sen şu'sun bu'sun diyerek değil, söz konusu çelişkiye işaret ederek yapılır.

    quote:

    yazıların baştan aşağı sezgi kaynıyor, neyini, hangi birini eleştireyim? hadi yanlış bilimsel tespit yapsan "hayır şuradaki cümlen yanlış" diyebilirim ama bu başka. ancak bunu etik konusunda tartışabiliriz o da kişiye kalmış bir durum.


    Buyur sana göstereyim beni nasıl eleştirebileceğini, mesela ne yazmışım: "Eğer bizi baskılayan bir şey var diye ahlaklıysak, o şeyi unutur unutmaz kolayca içimizden geçen asıl şeye sapabiliriz." yazmışım değil mi?

    Buna diyebilirdin ki, "Ama baskılanarak ıslah edilen suçlular da var; onlar sonradan yaptıkları hataları anlayıp, hayatlarını düzeltebiliyorlar." diyebilirdin. Ben de evet, bu da mümkün diyerek teşekkür ederdim. Hatta belki bu olayın nasıl mümkün hâle geldiğini incelerdim, bir fikri ilerletmiş olurduk (Tabi bunlar hiç umrunda olmayabilir, bir şey diyemem.)

    Ya da başka bir ifadede, başka bir eksik/yanlış görüp, neden hatalı bulduğunu söyleyebilirdin. Çok memnun olurdum. Her ifadedeki her hatayı göstermek zorunda da değilsin, tek bir yanlışı bile söylesen, oradan yola çıkıp geri kalanını anlayabilirim her ne kadar ilkolkul terk de olsam, değil mi xd

    Bu arada troll dediğin Mualla Lahuti Efendi'nin adamakıllı hiçbir tartışmada cozuttuğunu görmedim ben, sık sık da isabetli bilimsel atıflar yapar, illâ gözüne çarpmıştır. Fakat defalarca yazdığı, ve defalarca anlaşılamayıp hakarete uğradığı üyelerin konularına, dalga geçen yorumlar atması kadar doğal ne olabilir ki? değil mi?

    Torlak Kemal'in mesajlarını okudum. Sen elbette kadınları öldürelim, dövelim gibi şeyler söylemiyorsun. Ama onları daha küçük ve aşağı gördüğün de gayet ortada (bunun için kendince mantıklı sebeplerin de olabilir, ama herkes senin mantığını kabul etmeyebilir). Yani belki sana zerre kadın düşmanlığı etmiyorsun gibi gözükebilir ama, dışarıdan okuyan biri direk o izlenime kapılıyor.

    Neticede ara sıra burada yazıp çizen bir avuç insanız. Bazen stres atmaya, bazen öylesine. Bence birbirimizi dışlamaya gerek yok. Hatta kingman'ı ve diğer agresif üyeleri dışlamaya bile gerek yok; herkes bir renk katıyor. Ama bazen karakter yargılama, hakaret gibi olaylar olunca, diğer kişi de ister-istemez tepki veriyor.

    Zaten kimse kendi doğrularını başkalarına kabul ettirmek zorunda değil. Kimsenin, kendisine karşı çıkıldı diye hayatı kaymıyor. Bilmiyorum valla. Bana, birbirimize karşı hoşgörülü olsak ve kişilerin etiketleri üzerinden değil, içerikler üzerinden tartışsak, hiçbir sorun çıkmaz gibi geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-73A8A7D1E -- 20 Mayıs 2018; 2:53:20 >




  • Artılayın geçin. Herkesin derdi başka.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

    quote:


    Adam Philipps'in tam bu konuya uyan, "Gözdağından doğan ahlak, ahlaksızdır." diye bir sözü vardı.

    Eğer bizi baskılayan bir şey var diye ahlaklıysak, o şeyi unutur unutmaz kolayca içimizden geçen asıl şeye sapabiliriz.

    ama eğer içimizden geçen asıl şey ahlaklılıksa, korktuğumuz bir şey olsun ya da olmasın, zaten gönlümüzden geçen şeyi yapıyoruzdur.

    Bir de pek çok hem inançlı hem de iyi kalpli insan var dünyada. Bu insanların bir kısmı, Tanrı inançları olmasa bile ahlaklı davranacak karakterdeler.

    Nasıl sinirlenince saldırmak gibi bir davranış tetiklenebiliyorsa, empati yaptıktan sonra şevkat göstermek veya destek çıkmak gibi davranışlar da tetiklenebiliyor.

    İnsanın (ve birçok hayvan türünün) zaten tabiatında olan doğal duygular bunlar. İlla dinlerde yazdığı için yapılıyor değil her zaman. Daha ziyade zaten doğamızda böyle davranışlar bulunduğu için dinlere yansıyabilmiş.


    bana biri söyleyebilir mi bu yorumun nesine +1 verdiniz? :D diğer trol de epey +1 almış bir halt anlatmamasına rağmen. bu bölümün kalitesi düşüyor anladığım kadarıyla.

    ya allah aşkına felsefe bölümündeki yorumlara bakın hele evlere şenlik :D biri laf sokmak derdinde diğeri ilkokul kompozisyonu yazıyor :D beğenen de var he ne diyelim (darılmak yok)
    "Gözdağından doğan ahlak, ahlaksızdır." sözünü görünce artıyı veresim geldi. Gerçek örneklerini çok görüyoruz malum. Hatta ateistleri "kadın satıcısı, ensest, eşcinsel sapıklar, sübyancı" şeklinde niteleyip "ne duruyorsunuz bunları yapsanıza" demeye çalışan birtakım organizmalar mevcuttu bu forumda halen daha mevcuttur. Öyle ya bu zihniyetteki organizmalara göre tanrı yoksa her şeyi yapmak serbest, her şey mübah. Adam tanrı yok madem ne duruyorsun, hırsızlık yapsana, tecavüz etsene demeye çalışıyor. Hani din olmasa bunları kendisi yapacak bu insan(?) Bizzat bu forumda -ama başka bir bölümde- gördüğüm mesajlardan hatırlıyorum da bunları yazan gereksiz(ler)in kullanıcı adlarını hatırlamıyorum.

    Neyse zaten aslında birçoğumuzun farkında olduğu, bilip de kabullenmediği (ahlak referansı tam olarak din olanlar) bir şey ama işte çok güzel açıklamış olayı. Cümlenin açıklama şeklini sevdim yoksa zaten uzun zamandır farkında olduğum(uz) şeylerdi.

    Bundan bir milyon kat içi boş, hatta son derece gerzekçe yorumların "deprem etkisi yaratan" sayılarda +'lar aldığını gördüm. Bu yorum, onların yanında -varsa- hayatın anlamı gibi kalıyor. Hal böyleyken senin niye bu yoruma ve bunu beğenenlere taktığını anlayabilmiş değilim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 20 Mayıs 2018; 16:54:5 >




  • Katılmıyorum. Ahlak karakterle bağlantılı , din ahlakı ya daha iyiye götürür ya da ahlaka hiç etki etmez . İnsan özünde nasıl biri olmak istiyorsa karakteri neye yatkınsa onu yansıtıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.