Şimdi Ara

Neden Birbirimizle Uğraşıyoruz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
58
Cevap
1
Favori
1.000
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün herkesin bildiği gibi grev vardı. Amacım grevi konuşmak değil, çok daha farklı bir yere değinmek istiyorum.

Konu Dışı'nda ve gerçek hayatta takip ettiğim kadarıyla bir çok kişi greve karşı. Nedeni ise:

- Askeri ücret alanların suçu ne?
    - En düşük memur maaşı 2000 lira, neylerine yetmiyor da isyan ediyorlar?
    - Ben 650 lira alıyorum, senim suçum ne?
    - Asgari ücretle çalışanlar var bu ülkede, hallerine şükredeceklerine yaptıklarına bak.
    - Bir türlü şükretmeyi öğrenemediler
    .
    .

Biz ülke olarak neden hakkını arayanlara karşıyızdır? Neden daha iyisini isteyen insanlara daha kötüsünü örnek gösteririz ki? Neden bir olup hakkımızı yöneticilerden istemek yerine hakkını arayanların paçasını tutup geri çekeriz?

Anlam veremediğim başka bir olay ise, şükretmenin bu denli yanlış kullanımı. Şükretmek demek önünüzden yemeğiniz alındığında isyan etmemek midir? Hiç bir zaman hakkınızı aramayıp birilerinin sizin cebinizi soymasını beklemek midir?

• Neden böyleyiz bilmiyorum ama konuyla ilgili şöyle bir fıkra vardır(değişik bir iki versiyonu da var bu fıkranın):

quote:

cehennemde her ülkenin bir kazanı varmış içinde Sıcak kaynayan yağ olurmuş günah işleyenler bu kazanlarda cezalandırılıyormuş.kazandan kafasını çıkaranları zebaniler kafasınıa vurarak geri kazana sokuyormuş. baş zebani bir bakmış diğer kazanlarda her kes çıkmaya çalışıyor ama türkiyenin kazanından kimse kafasını bile çıkarmıyor baş zebani zebanilerden birini çağırmış ve sormuş

- niçin türkiyenin kazanından kimse çıkmıyor yoksa orda günahkar yokmu?
    zebani:
    - olmaz mı, ama çıkmaya çalışanı alttakiler geri çekiyor...
  • En düşük memur maaşı 2000 lira, neylerine yetmiyor da isyan ediyorlar?
    Benim annemde babamda memur, ikisininde maaşı 1800 civarı, 20 yıllık memurlar ;)
  • Millet olarak sosyo-ekonomik olarak alt sınıfta olan vasıfsızlar kendilerinden daha iyi çalışma ve maaşa sahip olan kişilere nefret kusarlar.Asgari ücrete çalışan vasıfsız birisiyle,üniden mezun olmuş ve kpss belasını atlatıp oraya giren bir memur onlara göre aynı almalı.Memurlar haklıdır.Keşke şu asgari ücretle çalışan tayfada bu tarz eylemler yapsa.Nerde..Bırakın eylemi asgari ücret olsunda sigorta olmasada olur diyenler oldukça patronlar daha çok sömürür bunları..
  • Türk insanı tapar.
  • çünkü kapitalizmi doğru kabul ediyorlar.
  • Grev yapanlar, isyan edenler hep azınlıktadırlar. Aynı kaderi paylaşanların neden kazan kaldırmadıklarını düşündünüz mü? Halbuki birlik olsalar tüm düzeni değiştirebilirler.

Bu korku değil, bambaşka bir şey...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Napıyoruz biz ya
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Naapalım hacı canımız sıkılıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

quote:

Naapalım hacı canımız sıkılıyor

Canınız sıkılıyorsa yöneticilerle uğraşın, hem daha fazla aksiyon yaşarsınız biber gazı jop falan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Canımız sıkılıyor dedik canımız kaşınıyor demedik
    Hem onlar canımızı acıtıyor
  • "Hakkini aramak" kavraminin objektif bir tanimi olmasi icin bir calisanin hak ettigi paranin olculebilir bir kriteri olmasi gerekiyor.

Boyle bir krtier dunya uzerinde olmadigi icin, serbest piyasa kosullarinda veya mevcut duzen icerisinde o isi yapan diger insanlarin kazandigi ucret o insanin "hakki" olarak kabul ediliyor. Serbest calisan insan icin bu tanimlama rahatlikla yapilabiliyor.

Fakat bir memur icin "hak kavrami" mecburen sendikasinin devletten maksimum koparabilecegi para olarak tanimlaniyor. Dolayisiyla grev yapan memurlar hicbir zaman haklarini almis olamiyorlar. Ekonomi adina son derece carpik bir durum.

Benzer sorun daha net bir bicimde saglik sektorunde yasaniyor. Doktorlar devletin imkanlarini kullanarak kendi muaynehanelerinde hasta kabul ediyorlardi. (Hala oyle mi bilmiyorum.) Gelirlerinin de ortalama bir uni. mezunundan calisandan bir hayli yuksek olmasinin de etkisiyle bu kazancin haklari olup olmadigi tartisilmaya baslandi. Bircok insan bunu bir "haksizlik" olarak gordugu halde, doktorlar televizyon programlarina katilip bu uygulamaya ihtiyaclari oldugunu, kazanclarinin yeterli olmadigini falan anlatmaya basladilar. Bana kisacasi komik gelmisti.

Buradan cikaracagimiz sonuc su: Bu sartlar altinda hakkinizi aramak demek her sartta daha fazla para icin elinizden geleni yapmak demektir. Memurlarin para kazanmasi, vatandasin para kaybetmesi olduguna gore biz de bu insanlari elestirerek hakkimizi aramis oluyoruz. Sorun yok.

• Yukarıda @kabuska'nın samimiyetine dayanarak olayı espürezite (espiri ve püre birleşiminden doğdu:) anlattım ama gerçekten insanların canı sıkıldığı için bazen böyle yorumlar yapıyorlar. Bence öyle çok derin anlamları yok yada otoriteye bağlılığı ifade etmiyor bu sözler. Sadece...canı sıkılmış insanların. Ağızları torba değil ki büzesin.

Öte yandan ise olayı saf ciddiyetle ele aldığımızda; Grev bir haktır. Modern dünyada işçilerin hak arayışının yegane yoludur. İsyan olarak görülmemelidir. "Şükretmek" bağlamında dini alana girdiğimizde de caizdir grev(bence. en iyisini Allah bilir). Zira 4 halife zamanında bile halife çıkıp halkına “En iyiniz olmadığım halde başınıza getirildim” diyorsa; adaletin vücut bulduğu bir başka halife "yanlış yaparsam beni gerekirse kılıcınızla düzeltin" diyorsa bu halk ile otorite arasındaki ilişkiyi gösterir. Yani halkın grev yaparak, eylem yaparak yöneticilerini düzeltmeye çalışması haklı, makul bir yoldur.

Şükretmenin diğer boyutuna daha sonra gireyim. Laf uzayınca pek okuyası gelmiyor insaların.

Üç nokta...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 23 Mayıs 2012; 23:09:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

"Hakkini aramak" kavraminin objektif bir tanimi olmasi icin bir calisanin hak ettigi paranin olculebilir bir kriteri olmasi gerekiyor.

Boyle bir krtier dunya uzerinde olmadigi icin, serbest piyasa kosullarinda veya mevcut duzen icerisinde o isi yapan diger insanlarin kazandigi ucret o insanin "hakki" olarak kabul ediliyor. Serbest calisan insan icin bu tanimlama rahatlikla yapilabiliyor.

Fakat bir memur icin "hak kavrami" mecburen sendikasinin devletten maksimum koparabilecegi para olarak tanimlaniyor. Dolayisiyla grev yapan memurlar hicbir zaman haklarini almis olamiyorlar. Ekonomi adina son derece carpik bir durum.

Benzer sorun daha net bir bicimde saglik sektorunde yasaniyor. Doktorlar devletin imkanlarini kullanarak kendi muaynehanelerinde hasta kabul ediyorlardi. (Hala oyle mi bilmiyorum.) Gelirlerinin de ortalama bir uni. mezunundan calisandan bir hayli yuksek olmasinin de etkisiyle bu kazancin haklari olup olmadigi tartisilmaya baslandi. Bircok insan bunu bir "haksizlik" olarak gordugu halde, doktorlar televizyon programlarina katilip bu uygulamaya ihtiyaclari oldugunu, kazanclarinin yeterli olmadigini falan anlatmaya basladilar. Bana kisacasi komik gelmisti.

Buradan cikaracagimiz sonuc su: Bu sartlar altinda hakkinizi aramak demek her sartta daha fazla para icin elinizden geleni yapmak demektir. Memurlarin para kazanmasi, vatandasin para kaybetmesi olduguna gore biz de bu insanlari elestirerek hakkimizi aramis oluyoruz. Sorun yok.

Neden o insanları eleştirmek yerine siz de hak arama yoluna gitmiyorsunuz?

• quote:

Neden o insanları eleştirmek yerine siz de hak arama yoluna gitmiyorsunuz?

Iste olay oyle bir noktaya geliyor ki ben de memurun en az maasla calismasini isteyerek hakkimi aramis oluyorum. Maaslari vergisiyle odeyen vatandas isveren durumunda.

Yukarida yazdim serbest calisan biri icin yaptigi isin "hakkini" tanimlayabiliyoruz. Memurlar icin tanimlayamiyoruz. Devletci sistemin getirdigi rekabet eksikliginden kaynaklanan bir ekonomi sorunu.
  • El-Cezeri üç mesajında da haklı beyler
    Çok iyi gözlemlemiş...

• ben bunu ekonomik bir sorundan çok daha fazlası olarak görüyorum. sosyolojik-psikolojik bir problem bu.
    gözlemlediğim kadarıyla, çoğunluk oluşturmaya meyilli olan insanlar, belli bir süre sonra kavramsallığı pratik sonuçların önüne geçiriyorlar. doğal olarak insanın yeri ve mutluluğu ile ilgili olan problemler yerini zamanla, çoğunluğun sorunlarına bırakıyor. halbuki örgütlenme, genelden özele inerek; insanların problemlerini çözmek için kullanılıyordu. ama, ayrı ayrı düşünen insanların oluşturduğu bu kavram, bir süre sonra adeta tek bir biliç gibi bencilleşiyor. çoğunluktan kopan ve daha farklı yerlere gelme gayretindeki insanlar da dışlanıyorlar. bu insanları dışlayan çoğunluk da olayı rasyonalize ederek ilkel bir savunma biçimini kullanıyor. işte bu noktada devreye ekonomi giriyor. ekonomi de, ekonomik kaygılar ile adlandırılırsa tabi. bu süreçte, hakkını arayanlara "anarşist" veya "şükürsüz" gibi tanımlar veriliyor. konu dışına baktığımda da bunu görüyorum. çevreme baktığımda da. çok az sayıda insan, " memura laf atmak yerine kendi haklarını da aramalılar" şeklinde tepki verdi.

bir insanın ağzında apse var ve diğer semptomlar göze çarpmıyorsa, ilk olarak apsenin olduğu çevre dokular ve buraya yerleşen patojenler göz önüne alınır. buna neden olan diş ve/veya oral mukoza lezyonları düşünülür. kimse iltihabi bir bağırsak hastalığını ilk olarak ele almaz ayırıcı tanı gerektiren hastalıklarda durum budur.

ama, işini yapmayan memura getirilecek bir denetleme mekanizmasını isteyen halk göremiyorum hiç bir yerde. vergilerimizden para alıyorlar diyerek hak arayacaklarsa, bu tür silsileler dünyanın yokolmasına kadar rahatlıkla götürülebilir. öğretmen de mesleğinin kanuni olarak getirdiklerinin dışında etik hiç bir şey yapmayarak hak aramış olur. kimse mükemmel derecede kurgulanmış bir diyarda yaşamıyorsa, en azından bu sistem bunu söylüyorsa, biraz pratik olmak lazım.
    denetleme mekanizmaları, insanı işten soğutan gereksiz yükümlülükler, insani bir maaş getirilirse ve memurlar yine aynı şeyleri yaparsa -ki bu durumda ceza da almak durumda olmalarına rağmen devam edeceklerini sanmam- bu kadar kin ve nefretin bir kısmını hakederler diye düşünüyorum.

birde şükredilecekse, Allah'a şükredilir. insanların yarattıkları mekanizmalara-sistemlere değil.

• asgari ücret alan biri

memurları görünce şu lafı edebilir;

"birader ben it gibi çalışıyorum, sen doğru dürüst çalışmıyorsun bana göre hafta sonun var bayramın var tatilin var maaşını günü gününe alırsın

Allah ından ceza nı mı istiyorsun bir de grev yapiyorsun."

bir kişide şu lafa 1 kelime karşı bir şey söyleyemez.

çunku uzak değil 10 sene evvel nasıl memur olunduğunu biliyoruz, şimdi herkes memur olmak istiyor ama kpss var

birileri gene yolunu buluyor ya neyse
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sosyal-Sol

quote:

Orijinalden alıntı: Magnetic Monopole

En düşük memur maaşı 2000 lira, neylerine yetmiyor da isyan ediyorlar?
    Benim annemde babamda memur, ikisininde maaşı 1800 civarı, 20 yıllık memurlar ;)

Enflasyonun Altında Zam Yapsınlar..
    +
    Benzine , Gaza , Elektriğe Zam Yapsınlar..
    +
    Milletvekillerine Zam Yapsınlar..

Sen Buna Sesini Çıkarmazsan zaten Hiçbir Zaman Çıkarmazsın..

Sen Sesini Kesip Oturdukça Birileri Seni Ezmeye Çalışır..
    Burada Ezen Devlet , Ezilen Sensin..
    Ve Anladığım kadarıyla Ezilmek Senin Hoşuna Gidiyor..

Ben onu kastetmedim tamamen yanlış anlamışsın, ailemde bende zaten gösterilere katıldık :) Arkadaş demişya en düşük memur maaşı 2000 diye, işte ona inanan birinin pembe tek boynuzlu atlara da inanması gerektiğiyle ilgili yazmıştım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ahm3tt

"birader ben it gibi çalışıyorum, sen doğru dürüst çalışmıyorsun bana göre hafta sonun var bayramın var tatilin var maaşını günü gününe alırsın

"Sen grev yapmadığın için it gibi çalışıyorsun, sen grev yapmadığın için tatilin yok" derim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TRojka

quote:

Orijinalden alıntı: Ahm3tt

"Sen grev yapmadığın için it gibi çalışıyorsun, sen grev yapmadığın için tatilin yok" derim.

sen özel de çalışmadın sanırım...

sen grev yap ertesi gün yerine başkası çalışır merak etme...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.