Şimdi Ara

Necip Fazıl Kısakürek ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.818
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hakkında oluşan algının tamamen zıt kutuplarda olup, her iki kutbunda fikrini uç noktalarda savunduğu.. Seveni, kendisini Mustafa Kemal ile bir tutarken; sevmeyeninin, kendisini en ağır ithamlarla suçladığı bu kişi hakkında konuşmak istiyorum..

"Başı açık kadın, perdesiz eve benzer.." diye devam eden şiiri her ne kadar korkunç olsa da buna rağmen savunulan bu kişinin, hakkında konuşulan vatan hainliği, kumar ve kadın düşkünlüğü iddiaları ne kadar doğrudur?

Yaşadığı dönemdeki gazete manşetleri, kendisine karşı yapılan büyük bir karalama kampanyası mıdır?

Atatürk hakkında söyledikleri, kaynak gösterilecek kadar kesin midir?..

Amerikan mandacılığını koyu bir şekikde savunduğu doğru mudur?

Eğer bahsedildiği kadar tehliklei bir kişiyse, Türkiye'de bir kesimce bu kadar el üstünde tutulması, Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar tehlike arz eder?

Konu hakkında mantıklı, belgeli, bilgili olan kişilerin yardımıyla o iki zıt kutbu yok edemesek de belki ortalara çekmeyi deneyebiliriz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İki kutbun bu konuda orta yolu bulması mümkün değil. Ayrıca, takdir edilecek ne yanı var da bilmiyoruz, "üstad" denmesinin nedeni nedir de biz haberdar değiliz? Tövbesinden dönmesi, kötü alışkanlıkları, her dönemin adamı olması neden görmezden geliniyor? Anlamadığım bir diğer konu, bu adamın vatana millete çok büyük hizmetleri olmamasına rağmen, neden halkın gözünde aklanıp-aklanmaması bu kadar problem ediliyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetic.

İki kutbun bu konuda orta yolu bulması mümkün değil. Ayrıca, takdir edilecek ne yanı var da bilmiyoruz, "üstad" denmesinin nedeni nedir de biz haberdar değiliz? Tövbesinden dönmesi, kötü alışkanlıkları, her dönemin adamı olması neden görmezden geliniyor? Anlamadığım bir diğer konu, bu adamın vatana millete çok büyük hizmetleri olmamasına rağmen, neden halkın gözünde aklanıp-aklanmaması bu kadar problem ediliyor?

Nazım Hikmet'e tampon olsun diye olabilir.
  • Bu adam Allah yolunda falan değildir.Bu adam dinini paraya satan bir kişidir.Konu dışındaki konuyada yazdım burayada yazim.Bu adam döneminin adamı olmuştur.Üstadlığın yanından bile geçmez.Neyse kanıtlara gelelim.Demişsin ki; kumar ve kadın düşkünlüğü iddiaları ne kadar doğrudur?

Necip Fazıl Kısakürek ?

Murat Bardakçı ve İlber Ortaylıdan cevabı gelsin..

Şimdi diyorlar ki geçmişi öyle.Tamam eyvallah.Geçmişinde bunları yaptı ve doğru yolu buldu diyelim.Necip Fazılın azılı savunucuları 40 yaşında tam anlamıyla maneviyata erdiğini söyledi.Madem öyleyse 1958 yılında Menderese yazdığı mektuba bakalım;
    Reklam ve sair ihtiyaçlarım için 10 bin lira lütfedilirse... Ayda 6 bin lire tahsis olunursa... Akis, Kim, Form gibi mecmuacıklarla bütün muhalefet matbuatını saf fikirle çürütücü, muazzam bir içtimai ve edebi, ideoloji, bina edici kaalara ve yüreklere nüfuz edici bir mecmua kuracağıma emin olunabilir.

54 yaşında yazdığı mektup ortada ama hala maneviyata ermediği için mi bunları yazıyor bu adam.Edebiyatı kuvvetli.Ona lafım yok ama ideolojik edebiyatını ne karşılığında kuvvetli kullandığı ortada.Bu sefer ki bahaneleri aslında 54 yaşından sonra maneviyata erdi olacak sanırım..

• quote:

Orijinalden alıntı: neuro

quote:

İki kutbun bu konuda orta yolu bulması mümkün değil. Ayrıca, takdir edilecek ne yanı var da bilmiyoruz, "üstad" denmesinin nedeni nedir de biz haberdar değiliz? Tövbesinden dönmesi, kötü alışkanlıkları, her dönemin adamı olması neden görmezden geliniyor? Anlamadığım bir diğer konu, bu adamın vatana millete çok büyük hizmetleri olmamasına rağmen, neden halkın gözünde aklanıp-aklanmaması bu kadar problem ediliyor?

Kaba tabirle biri arap sempatizanı, diğeri rus sempatizanı. Farkları yok birbirlerinden, farklı ideolojilerin temsilcileri olsalar da en benzer noktaları Türk düşmanlıkları.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi göbek deliği pamukçuğu -- 24 Şubat 2014; 18:01:26 >

• Önce ismete yazıp para alamamasi üzerine menderese yazan ve para kazanan zaat ha bazı eserleride güzeldir ülkede çok sevilmesinin nedeni cumhuriyete sövüp Osmanlıyi övmesidir

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: neuro

quote:

Kaba tabirle biri arap sempatizanı, diğeri rus sempatizanı. Farkları yok birbirlerinden, farklı ideolojilerin temsilcileri olsalar da en benzer noktaları Türk düşmanlıkları.

ideolojileri savunmak değil amacım. Her iki ideolojinin de savunucusu var.

Kahrolsun Nazım Hikmet diyenler cümlenin arkası boş kalmasın Nazım'ın karşısına biz de birini çıkaralım diyerekten "Yaşasın Necip Fazıl" demiş olabilirler.

Benimki sadece bir varsayım yalnız. Çok fazla şey bilmiyorum Necip Fazıl hakkında. Sadece kadın düşkünlüğü kalmış aklımda.

Mesela mandacılıkla itham edildiğini de bilmiyordum.

Konuyu açan arkadaştan öğrendim. Mandacılıkla ilgili satırları okurken "Sakarya" gibi bir eseri yazmış adam nasıl mandacı olabilir diye düşündüm...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neuro -- 24 Şubat 2014; 18:17:36 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Necip Uysal
    10 yıl önce açıldı
    Diriliş (Ertuğrul Gazi)
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Reklam ve sair ihtiyaçlarım için 10 bin lira lütfedilirse... Ayda 6 bin lire tahsis olunursa... Akis, Kim, Form gibi mecmuacıklarla bütün muhalefet matbuatını saf fikirle çürütücü, muazzam bir içtimai ve edebi, ideoloji, bina edici kaalara ve yüreklere nüfuz edici bir mecmua kuracağıma emin olunabilir

14 Haziran 1958, Adnan Menderes'e Mektubu

Kendisi para karşılığı Atatürk'e ve Cumhuriyet'e karşı şiirler yazmış, kendisi İslam ve Osmanlı hayranı göstermiş birisidir.
  • Ben de şimdiye dek neden çok sevildiğini anlamadım..

İslam dünyası, daima kendine bir kahraman çıkarır ve dini obje olarak aldığı bu kişiyi neredeyse Hz. Peygamberimizle aynı kefeye koymaya başlar. En büyük örneği Mevlana olsa gerek..
    Şimdi gördüğüm kadarıya Necip Fazıl'ın bu denli tutulması için ortada Dini bir duruş da söz konusu değil.

Çok samimi olduğum arkadaşım bana, "Sen, Atatürk'ü sev; Ben Necip Fazıl'ı seviyorum.." dedikten sonra, Necip Fazıl'ın Sosyal, Siyasal alanda da ülkeye ya da insanlara herhangi bir katkısını göremedim.

Konuda bahsedilen gazete küpürlerinden haberim vardı ancak anlamam ve inanmam için kesin kanıt olamaz ki, günümüzde de basın organlarına olan güven ortada..

Keşke neden sevip saydığını biri gelip açıklasa ki anlasak.

O zamana kadar şu kesindir ki; Necip Fazıl, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal düşmanlarının, Türk dünyasında galip gelen yeni sisteme karşı süslediği, hayali bir kahramandır..

• Ben İsmet Özel hayranıyımdır şiir kitapları vardır evimde.
    Ama fikirlerini sevmem ve bana sorarsan son dönem Türk Şiiri'nin en iyisidir hatta tektir.
    Necip Fazıl severim ama düşüncelerini sevmem şiirleri konuşacaksak yorumum böyle bu 2 adamın şiirlerine laf ettirmem.
    Nazım Hikmet'te öyledir.

Ama gelgelelim büyük dönektir Necip Fazıl
    gerçi İsmet
    Ateizm doruklarndan dine döndü ama adam hala ben komünistim diyor.Hatta dine dönüş şiiri Celladıma Gülümserken Çektirdiğim Son Resmin Arkasındaki Satırlar bana sorarsan.(sormadın ama)
  • ciddi misin dalga mı geçiyorsun? nazıma rus sempazitanı ve türk düşmanı demişsin. kuva-i milliye destanını okudun mu? eğer bir suçlama yapacaksan sosyalizm sempazitanı ve faşizm düşmanı de, ki nazımda bu suçlamaları onur addederek kabul ederdi. nazım hikmet nfk ile aynı kefeye konulmayacak kadar büyük, dünya çapında bir şair ve onurlu bir dava adamıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Marceline

ciddi misin dalga mı geçiyorsun? nazıma rus sempazitanı ve türk düşmanı demişsin. kuva-i milliye destanını okudun mu? eğer bir suçlama yapacaksan sosyalizm sempazitanı ve faşizm düşmanı de, ki nazımda bu suçlamaları onur addederek kabul ederdi. nazım hikmet nfk ile aynı kefeye konulmayacak kadar büyük, dünya çapında bir şair ve onurlu bir dava adamıdır.

İşte ben de neden o kadar büyük bir adam olduğunu öğrenmek istiyorum. Biraz daha açarsanız..?

• quote:

ciddi misin dalga mı geçiyorsun? nazıma rus sempazitanı ve türk düşmanı demişsin. kuva-i milliye destanını okudun mu? eğer bir suçlama yapacaksan sosyalizm sempazitanı ve faşizm düşmanı de

Bunlar saçmalık.
  • quote:

quote:

ciddi misin dalga mı geçiyorsun? nazıma rus sempazitanı ve türk düşmanı demişsin. kuva-i milliye destanını okudun mu? eğer bir suçlama yapacaksan sosyalizm sempazitanı ve faşizm düşmanı de

Bunlar saçmalık.

nesi saçmalık cahil adam açıkla? toprağına hasret ölen anadolu toprağında bir çınar ağacı dibine gömülmek isteyen bir adamı sen nasıl rus sempazitanlığıyla suçlarsın? şiirleri 40 tan fazla dile çevrilen nazımım bursa ceza evinde gençliği çürüyen nazımımı neyle suçluyorsun sen? okumakla aran olmadığı belli, ama zahmet ette senin gibiler için yazdığı nazım hikmet vatan hainliğine devam ediyor şiirini oku.

• quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Ben İsmet Özel hayranıyımdır şiir kitapları vardır evimde.
    Ama fikirlerini sevmem ve bana sorarsan son dönem Türk Şiiri'nin en iyisidir hatta tektir.
    Necip Fazıl severim ama düşüncelerini sevmem şiirleri konuşacaksak yorumum böyle bu 2 adamın şiirlerine laf ettirmem.
    Nazım Hikmet'te öyledir.

Ama gelgelelim büyük dönektir Necip Fazıl
    gerçi İsmet
    Ateizm doruklarndan dine döndü ama adam hala ben komünistim diyor.Hatta dine dönüş şiiri Celladıma Gülümserken Çektirdiğim Son Resmin Arkasındaki Satırlar bana sorarsan.(sormadın ama)

İsmet Özel arada saçmalayabiliyor.Bir ara müslüman olmayan Türk değildir diyordu.

• quote:

quote:

quote:

Bunlar saçmalık.

nesi saçmalık cahil adam açıkla? toprağına hasret ölen anadolu toprağında bir çınar ağacı dibine gömülmek isteyen bir adamı sen nasıl rus sempazitanlığıyla suçlarsın? şiirleri 40 tan fazla dile çevrilen nazımım bursa ceza evinde gençliği çürüyen nazımımı neyle suçluyorsun sen? okumakla aran olmadığı belli, ama zahmet ette senin gibiler için yazdığı nazım hikmet vatan hainliğine devam ediyor şiirini oku.

Birini tanımadan ona cahil demek de kendini yetiştirmiş bir adamın yapacağı şey değildir.

Moskova Radyosu dün akşamki yayınlarında Kızıl Şair Nazım Hikmet'in Moskova'ya vardığını ve hava alanında beyanatta bulunurken "beni yaratan Stalindir" diye bağırdığını bildirmiştir. Gene Moskova Radyosu'na göre, kızıl şair, Stalin'i göklere çıkaran şu sözleri de sarf etmiştir:" Gözlerimin ışığını Staline borçluyum, her şeyimi ona borçluyum, o beni yarattı, o beni yaşatıyor." (Cumhuriyet, 30 Haziran 1951)

Saygıdeğer Nikita Sergeyeviç
    19 yaşından beri, yalnızca kalbim ve kafamla değil, geçmişimle de Sovyetler Birliği''ne bağlıyım.
    Bolşevik Partisi''ne, ilk olarak 1923 yılında üye oldum. Ardından 1924 yılında yine Moskova''da, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldum.
    1925 yılı başında Moskova''daki Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi''ni bitirdim ve parti işleri için Türkiye''ye gittim. 1925 yılı sonunda, Ankara''da yeraltı çalışmaları gösterdiğim için gıyaben 15 yıl hapis cezasına çarptırıldım.
    Sonra, yine Moskova''ya döndüm. 1928 yılında Türkiye''de parti işleriyle uğraştım. O zamandan 1950 yılına kadar toplam 56 yıl hapis cezasına çarptırılmama karşın toplam 17 yıl cezaevinde kaldım. Başta Sovyet halkı olmak üzere, ilerici insanların mücadelesi sonucu cezaevinden çıkarıldım. Ben sayılı komünist şairlerindenim. Çok mutluyum. Çünkü büyük Ekim Devrimi''nin beşinci yıldönümünü Moskova''da kutladım, şiir yazdım. SBKP''nin 22''inci kongresini kutladık. Bu nedenle de şiir yazdım.
    Artık 10 yıldır Moskova''da yaşıyorum. Ailem de yanımda. Bütün Sovyet halkı gibi buradaki yaşama alıştım.
    Saygıdeğer Nikita Sergeyeviç, yardım edin, ben Sovyet vatandaşı olmak istiyorum.
    En iyi dileklerimle. Saygılarımla." Nâzım Hikmet (7 Aralık 1961)".

Sovyet diktatörü Stalin''e ağıdı:
    "İlk önce kim kime / Metin ol kardeşim diyecek / İlk önce kim kime / Baş sağlığı dileyecek?
    Hepinizindi o / Hepimizindir yoldaşlarım / Acınızı duyuyorum / Sizin duyduğunuz gibi. (...)
    Hüngür hüngür ağlamak geçiyor içimden / Tutuyorum kendimi / Ayni metanetle / Seviyorum onu, Marks''i, Engel''i, Lenin''i / Sevdiğim gibi "

Nazım Hikmet bir vatanseverdi ama RUS vatanseveriydi

-Nazım Hikmet ülkesini sevseydi, Türkiye'yi Moskova'nın bir mahallesi yapmak için ömrünü harcamazdı. O sürgünde ölmedi. Onu kimse sürgün etmedi. O kendini yaratan Stalin'in ülkesi ve gerçek vatanım dediği Moskova'da gönüllü olarak ölmeyi istediği için Türkiye'den gizlice kaçtı.

Nazım hakkında yapılan propaganda o kadar yoğunlaştı ki. Atatürk'e kadar ulaştırıldı. Atatürk. Nazım adına yapılan bu reklama itimat etmediği için, "Şunun bir şiirini plağa alın, getirin bakayım" demiş, Nazım'ın Hazer ve Salkımsöğüt adlı şiirleri kendi sesinden plağa alınarak Atatürk'e dinletilmiş. Atatürk şiirleri dinledıkten sonra aynen şöyle demiştir: "Bu şiirlerde Türk milletinin hayatına kasdeden bir bomba var,"

Kaynaklar :
    Peyami Safa-N.Hikmet Kavgası. Ergun Göze/ Fatih Matb. 1969 İst.
    Türkiye'de Millyetçilik Hareketleri. Ilhan E. Darendelioğlu/Toker Yayın 1968 İst
    Türklük Kavgası./Ergun Göze/Mine Matb. 1977 İst.
    Nazım Hikmet Dosyası/Kemal Sülker/May Matb. 1967 İst.
    Sosyalizm-Marksizm-Komünizm Peyami Safa/Millî Ülkü Yayınevi 1971 İst.
    Türkiye'de Komünizm Hareketleri /İlhan E. Darendelioğlu/C.2 Tan Mal 1971l Ist

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi göbek deliği pamukçuğu -- 25 Şubat 2014; 20:20:00 >

• paardon kullanıcısına yanıt
    hocam bütün siyasi yaşamını, davalarını , 12 sene hapis yatmasını, şair onurunu, yurtseverliğini, şiirlerinin 40tan fazla dile çevrilmesini ve bestelenmesini bir yana bırakalım.

kendisi edebi yönden çok kaliteli bir kişiliktir. şiirlerini okurken insan lezzetli bir yemek yemiş gibi olur. halkı için yazar şiirlerini. çok romantiktir üstelik. piraye için olan mektuplarından bile roman çıkarılabilir

• Verdiğiniz bilgilerin çoğunu bilmiyordum, teşekkürler hocam.

Savunan ya da savunmayan diğer arkadaşların da, sevgi ya da nefret bildirmek yerine, sizin yaptığınız gibi, kaynaklarla belirtmesi benim gibi konuya hakim olmayan kişiler için daha önemli.

@Marceline

Ayrıca, bir insanın çok güzel şiirler yazması ya da kitaplarının 40 dile çevrilmesi yalnızca Edebi yeteneğinin göstergesidir. Vatan hainliği ile suçlanan birinin bunu, günümüzde de örnekleri olduğu gibi onaylaması beklenemez zaten..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi paardon -- 25 Şubat 2014; 20:52:05 >
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Bunlar saçmalık.

Birini tanımadan ona cahil demek de kendini yetiştirmiş bir adamın yapacağı şey değildir.

Moskova Radyosu dün akşamki yayınlarında Kızıl Şair Nazım Hikmet'in Moskova'ya vardığını ve hava alanında beyanatta bulunurken "beni yaratan Stalindir" diye bağırdığını bildirmiştir. Gene Moskova Radyosu'na göre, kızıl şair, Stalin'i göklere çıkaran şu sözleri de sarf etmiştir:" Gözlerimin ışığını Staline borçluyum, her şeyimi ona borçluyum, o beni yarattı, o beni yaşatıyor." (Cumhuriyet, 30 Haziran 1951)

Saygıdeğer Nikita Sergeyeviç
    19 yaşından beri, yalnızca kalbim ve kafamla değil, geçmişimle de Sovyetler Birliği''ne bağlıyım.
    Bolşevik Partisi''ne, ilk olarak 1923 yılında üye oldum. Ardından 1924 yılında yine Moskova''da, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldum.
    1925 yılı başında Moskova''daki Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi''ni bitirdim ve parti işleri için Türkiye''ye gittim. 1925 yılı sonunda, Ankara''da yeraltı çalışmaları gösterdiğim için gıyaben 15 yıl hapis cezasına çarptırıldım.
    Sonra, yine Moskova''ya döndüm. 1928 yılında Türkiye''de parti işleriyle uğraştım. O zamandan 1950 yılına kadar toplam 56 yıl hapis cezasına çarptırılmama karşın toplam 17 yıl cezaevinde kaldım. Başta Sovyet halkı olmak üzere, ilerici insanların mücadelesi sonucu cezaevinden çıkarıldım. Ben sayılı komünist şairlerindenim. Çok mutluyum. Çünkü büyük Ekim Devrimi''nin beşinci yıldönümünü Moskova''da kutladım, şiir yazdım. SBKP''nin 22''inci kongresini kutladık. Bu nedenle de şiir yazdım.
    Artık 10 yıldır Moskova''da yaşıyorum. Ailem de yanımda. Bütün Sovyet halkı gibi buradaki yaşama alıştım.
    Saygıdeğer Nikita Sergeyeviç, yardım edin, ben Sovyet vatandaşı olmak istiyorum.
    En iyi dileklerimle. Saygılarımla." Nâzım Hikmet (7 Aralık 1961)".

Sovyet diktatörü Stalin''e ağıdı:
    "İlk önce kim kime / Metin ol kardeşim diyecek / İlk önce kim kime / Baş sağlığı dileyecek?
    Hepinizindi o / Hepimizindir yoldaşlarım / Acınızı duyuyorum / Sizin duyduğunuz gibi. (...)
    Hüngür hüngür ağlamak geçiyor içimden / Tutuyorum kendimi / Ayni metanetle / Seviyorum onu, Marks''i, Engel''i, Lenin''i / Sevdiğim gibi "

-Nazım Hikmet ülkesini sevseydi, Türkiye'yi Moskova'nın bir mahallesi yapmak için ömrünü harcamazdı. O sürgünde ölmedi. Onu kimse sürgün etmedi. O kendini yaratan Stalin'in ülkesi ve gerçek vatanım dediği Moskova'da gönüllü olarak ölmeyi istediği için Türkiye'den gizlice kaçtı.

Nazım hakkında yapılan propaganda o kadar yoğunlaştı ki. Atatürk'e kadar ulaştırıldı. Atatürk. Nazım adına yapılan bu reklama itimat etmediği için, "Şunun bir şiirini plağa alın, getirin bakayım" demiş, Nazım'ın Hazer ve Salkımsöğüt adlı şiirleri kendi sesinden plağa alınarak Atatürk'e dinletilmiş. Atatürk şiirleri dinledıkten sonra aynen şöyle demiştir: "Bu şiirlerde Türk milletinin hayatına kasdeden bir bomba var,"

Kaynaklar :
    Peyami Safa-N.Hikmet Kavgası. Ergun Göze/ Fatih Matb. 1969 İst.
    Türkiye'de Millyetçilik Hareketleri. Ilhan E. Darendelioğlu/Toker Yayın 1968 İst
    Türklük Kavgası./Ergun Göze/Mine Matb. 1977 İst.
    Nazım Hikmet Dosyası/Kemal Sülker/May Matb. 1967 İst.
    Sosyalizm-Marksizm-Komünizm Peyami Safa/Millî Ülkü Yayınevi 1971 İst.
    Türkiye'de Komünizm Hareketleri /İlhan E. Darendelioğlu/C.2 Tan Mal 1971l Ist

öncelikle cahil diye itham ettiğim için kusura bakma. ancak saçmalık diye kestirip atmakta kendini yetiştirmiş bir adamın yapacağı bir şey değildir.

komünizm in tüm kesimler tarafından tehlike olarak görüldüğü, nazımın vatandaşlıktan çıkarıldığı o yıllarda aynı bugün olduğu gibi basının belli kesimlerin amaçları uğruna kullanıldığını tahmin edersin dostum. cumhuriyet gazetesinin bu haberi salt karalama kampanyasından başka bir şey değildir. ki 12 yıl hapis yatmış ve kimseye yalakalık yapmayıp kişiliğinden taviz vermeyen nazımın böyle bir yorumda bulunacağını söylemekte mantıksızdır. ayrıca cumhuriyet gazetesinden başka hiçbir kaynakta bu diyalog geçmiyor.

Kruşçev'e yazdığı mektup hakkında;

takdir edersiniz ki nazım hikmette insandır. fakirlikle boğuşan, ülkesinde yazıları yasaklanmış ve 12 yıl hapis yatmış, öldürüleceği ile ilgili duyumlar alan, yersiz yurtsuz ve parasız bir adamın (kendi düşüncelerine göre) emekçilerin anavatanı, sosyalizmin kalesi sovyetler birliğinin bir vatandaşı olmak istemesinde ne gibi bir sakınca olabilir? nazımın yurtseverliğine nasıl bir gölge düşürebilir? ki nazım bu kadar olaydan sonra bile ne yurduna ne halkına bir kırgınlık duymuştur. şiirlerini yine türkçe yazmıştır. nazım pekala rusça ve lehçede biliyordu.

Staline ağıdı:

stalin tartışmalı bir lider ve fikir adamıdır. nazım bir ara sevmiş bir ara muhalefet etmiştir. kendi bileceği iştir. ne eserlerine ne yurtseverliğine gölge düşürmez. bu da yazdığı bir diğer şiirdir;

taştandı, tunçtandı, alçıdandı, kâattandı iki santimden yedi metreye kadar.
    taştan, tunçtan, alçıdan ve kâattan çizmeleri dibindeydik, şehrin bütün meydanlarında.
    parklarda ağaçlarımızın üstündeydi; taştan, tunçtan, alçıdan ve kâattan gölgesi,
    taştan, tunçtan, alçıdan ve kâattan bıyıkları lokantalarda içindeydi çorbamızın
    odalarımızda taştan, tunçtan, alçıdan ve kâattan gözleri önündeydik.
    yok oldu bir sabah!
    yok oldu çizmesi meydanlardan,
    gölgesi ağaçlarımızın üstünden,
    çorbamızdan bıyığı,
    odalarımızdan gözleri,
    ve kalktı göğsümüzden baskısı binlerce taşın tuncun alçının ve kâadın

söyler misin kardeşim 20 ye yakın milletten meydana gelen sovyetler nasıl rus olarak nitelendirilebilir? rus vatanseveri ne demektir? vatanseverlik kavramı elbette milliyetçilerin anladığı ölçü ve biçimde değildi nazım hikmet için. enternasyonali savunan bir insan olan nazımın türk milletini diğer milletlerden ayırmasıda beklenemezdi. nazımın vatanseverliği doğduğu ve doyduğu, aşık olduğu anadolu topraklarına duyduğu sevgidir.

O sürgünde ölmedi. Onu kimse sürgün etmedi.

12 yıl hapis yatan bir adam. fikirlerinden dolayı. yazıları ülkesinde yasak ancak dünya çapında bir değer görüyor. yurtdışındayken dönerse öldürüleceği duyumlarını alıyor. ne yapabilir bu adam? beni anadolunun bir köyüne gömün diyen adam nasıl gönüllü olarak moskovada ölmek ister?

"Bu şiirlerde Türk milletinin hayatına kasdeden bir bomba var,"

atatürk adına sarışın bir kurt dizelerini yazan nazımın ta kendisidir. bu konuşmaının doğruluğundan emin değilim ancak doğruysa bile komünist nazım ve türk milliyetçisi atanın ortak paydada buluşmasının zaten imkansız olduğudur.

gördüğüm kadarıyla gösterdiğiniz kaynakların çoğu sağ görüşlü ve milliyetçi kaynaklar. Türk ırkı sağolsun. dediğiniz imzanızdan anlayacağım üzrede ortak paydada buluşmamız zor. bu konular nesnel olmadığı için bakış açısına ve kişinin olayı değerlendirmesine bakar. nazım hakkında ne düşünürseniz düşünün şu kesindir ki kendisi türk edebiyatına büyük katkı yapmış edebi değeri inkar edilemeyecek bir şairdir. kendi deyimiyle "ben sosyalist şair, memleketimi ve halkımı, tıpkı karımı sevdiğim gibi etiyle kemiğiyle seviyorum." der.

• Necip Fazıl Kısakürek...

Onu daha yakından tanımanız için size tutuklanma nedenleri sizinle paylaşmak istiyorum:

- Türklüğe Hakaret: 9.6.1947 – 5.8.1947 (1 ay, 27 gün)

- Türklüğe Hakaret Davası Bitti, Son Posta, 6 Ağustos 1947

- Türklüğe Hakaret: 21.4.1950 – 15.7.1950 (3 ay, 25 gün)

- Tevkif Müzekkeresi, C. Savcı No: 950 / 5191

- Atatürk'e Hakaret: 15.10.1960

– 18.12.1961 (1 yıl, 65 gün)- 1960 / 3349 numaralı mahkûmlar için müddetnâme''Destân'' adlı şiirinde Cumhuriyet inkılâplarına ve Atatürk'e dolaylı yoldan hakaret vardır.

Atatürk düşmanlığını belgeleyen sözleri ise aynen şöyledir; "Ah küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap; Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılâp!

Görüyorsunuz inanılmaz bir yenilik,çağdaşlık ve Atatürk düşmanlığı. Ve bu gün bu adamı üstadımız diyen kişiler ise memleketimizi yönetmektedir.

Peki Necip Fazıl temelden beri bir Atürk düşmanlığı mı yapıyordu? Tabiki hayır ilk zamanlarda Atatürk döneminde tam bağımsızlık yaşandığı dönemlerde Atatürk’ten çok Atatürkçülük yapıyordu. Ne zaman Menderes hükümeti ile ABD kabusu ülkenin üzerine çöktü Necip işte ozaman ABD yanlısı oldu. Atatürk döneminde yaşanan Menemen olayına istinaden irticayı “zift ruhlu,zehir” olarak belirtmiş Menemen olayını ise şu sözleri ile lanetliyordu:

”Vatanımızın kalbimize en yakın bir köşesinde daha dün düşman bayrağından temizlediğimiz bir meydanı (menemen) bugün “inna fetehnaleke” yazılı zift ruhlu bir irtica aleminden temizliyoruz. İrtica, yatağımızın başucundaki bir bardak suya karıştırılan zehirdir”

Hatta 1943 yılında Büyük doğu dergisi’nin kasım sasyısında Atatürk’ün ölmediğini birgün mutlaka geri döneceğini söylüyordu. Ancak Menderes hükümeti ile birlikte bu sözlerini unutuyor örtülü ödenekten aldığı sıcak paraya zihniyetini satıyor bir anda Atatürk düşmanı olarak Amerikancı bir zihniyete bürünüyordu.

Cumhurbaşkanının, başbakanın Bülent Arınç’ın üstad diye nitelendirdiği Necip Fazıl hızını alamıyor ABD’nin İran’a olan işgal heveslerini haklı bulmakla kalmıyor teşvik ediyordu.Belirli zamanlarda katıldığı toplantılarda da yine dini bilgiler veriyor,dinden imandan bahsetmeye devam ediyordu.ABD’nin irana saldırması konusunda tepkili olan Erbakan Necip Fazıl’dan şu sözlerle nasibini alıyordu:

”Bana isnat ettikleri kusur olarak Amerikalıları İran cenubunu işgal etmeye teşvik ettiğimi öne süren bu beton kafalı köpekler bilsin ki ABD nin Moskova’nın orayı işgal etmesini önlemek için geçici olarak işgal etmesini istiyorum. Moskova tehliskesi geçince ABD’ye bölgeden çekil demek kolay.”

Görüyormusunuz Necip Fazıl kendini ABD'ci olmakla kalmıyor sanki ABD ye direktif verecek pozisyonda kendini görüyordu.

Necip Fazıl’ın ABD’ye olan düşkünlüğünü belgeleyen bir sözünü daha belirtmek istiyorum diyor ki Necip Fazıl:

”Amerikan politikasını korumakla mükellefiz,amerikan siyasetini tutmak biricik yol”

Necip Fazıl bir yandan ABD fanatiği olurken bir yandan din dersleri vaazları veriyor bir yandan da at yarışına merakından dolayı borç üstüne borca giriyor bu borçları ödemek için iş bankası adına “Ata Senfoni” kitabını yazıyordu. Birgün Kumar oynarken basılıyor basıldığında:

“Ben orda araştırma yapıyordum” diyerek basılma olayından sorumlu tuttuğu Ahmet Emin Yalman’ı “Deyyuslukla” suçluyordu.

Necip Fazıl "Son Devrin Din Mazlumları" isimli kitabında Dersim İsyânı'nı, Şeyh Said'i, Said'i Kürdî'yi vs. öve öve bitiremez.

1937'de Tunceli isyanında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin katliam yapıp bilmem kaç yüz bin Kürt'ün öldürdüğünü iddia eder.

Necip Fazıl, 1946'da İstanbul'da verdiği bir konferansta Atatürk'ü sâhte kahraman ilan etmiştir.

Abdullah Öcalan denen insan ziyânı olan aşağılık köpek, Necip Fazıl ile ilgili bir soruya aynen şöyle cevap vermiştir…

"20 yaşlarında ya vardım, ya yoktum. Necip Fazıl Kısakürek'in konferanslarına gider,bayağı da etkilenirdim..."

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.