Bir çok yerde araştırdım ama tam olarak (anlayabileceğim) bir cevap bulamadım. Bu yüzden bir de burada sormak istedim.
Bir internet kafede NAS server kullanılacak. Malum müzik, video gibi dosyalar paylaşılacak. Şu anda müşteri PC leri server olarak kullanılan XP kurulu makinedeki paylaşılan dosyaları sadece okuyorlar. Yazma işini ise sadece server yapabiliyor doğal olarak.
Biz, bazı makinelerin hem okuma hem de yazmasını, yetkili kişilerin de istediği zaman yazıp okumasını istiyoruz. Dosya paylaşımı işinin de aynı XP de olduğu gibi basit bir şekilde yapılabilmesini, yani müşteri PC leri mesela mp3 ler klasörüne girmek isterse direk girebilsin, herhangi bir login ekranından falan geçmesin istiyoruz.
Tamam belki server 2003 falan kurup buna benzer işleri yapabiliyoruz belki ama bizim niyetimiz olayı bir PC den çıkarıp direk ayrı bir cihaza atmak ve unutmak.
Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi?
Alacağın kaliteli tüm NAS'larin içinde bu bahsettiğin yetkilendirme seçeneği mevcut. En önemlisi bu iş için fazla ucuza kaçmaman çünkü o zaman bir arka kapı girişi bulmak kolay olabilir. Mesela IOMEGA Blackarmor gibi bir cihazda kullanıcıların ne kadar veri okumalarına izin vereceğine kadar seçenekler mevcut. ayrıca birden fazla ethernet çıkışı olup networkte ki kendine ait yoğunluğu bunlara paylaştıran cihazlarda var.
quote:
Orijinalden alıntı: safsalak
Alacağın kaliteli tüm NAS'larin içinde bu bahsettiğin yetkilendirme seçeneği mevcut. En önemlisi bu iş için fazla ucuza kaçmaman çünkü o zaman bir arka kapı girişi bulmak kolay olabilir. Mesela IOMEGA Blackarmor gibi bir cihazda kullanıcıların ne kadar veri okumalarına izin vereceğine kadar seçenekler mevcut. ayrıca birden fazla ethernet çıkışı olup networkte ki kendine ait yoğunluğu bunlara paylaştıran cihazlarda var.
Peki bu tür cihazlarda kullanıcı tanımı nasıl oluyor. Daha doğrusu alet kimin bağlanıp ne izin kullanması gerektiğini nasıl anlıyor? IP, MAC adresinden mi, ya da başka bir yolla mı? İşte aslında anlamak istediğim aslında bu.
Kusura bakmayın, bu tür cihazlar ile hiç uğraşmadım ve çevremde de pek konu ile ilgili kimse yok. Sorduğum sorular çok basite kaçabilir.
Çok büyük bölümü snmp kullanır, yani sana bir ip adresi verir oradan girip istediğin gibi ayarlamaları yaparsın, tabi şifreyi biliyorsan. Ama bazılarında da bilgisayarına kuracağın bir CP Porgramı ile çalışır oda zaten kutusundan çıkar.
baya sallamışşınız wd my book ile yetki verip istediğin pc lerden ftp şifresi ile kolayca upload edebilirsin