Şimdi Ara

Mutlak Değer Saçmalığı Hakkında Bir Kaç Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, çözümlerine ulaşamadığım bir kaç soruda bana yardımcı olursanız sevinirim

1) |3x+2| / |3-2x| = |3x+2| ÇK= ?

2) x-3 < 0 olmak üzere | | x-5| - x + 1 | = x + 3 eşitliğini sağlayan x değeri kaçtır? (mutlak değer içinde x-5 mutlak değeri oradaki. )

3) 3- | |2a|/a -7 | ifad alc dğer topl?

sözel anlatım : üç eksi büyük mutlak değer içinde, mutlak değer 2a bölü a eksi 7. a-7 değil yalnız 2a'nın a ya bölümünün yanına -7 yazılmış olarak

4) |x-3| - |x+2| if alc ENN BÜYÜKKK değer kaçtır ?

5) |x^2 -7x +12| - 3|x-3| = 0 - >>> mutlak değer x kare eksi yedi x artı 12 eksi 3 çarpı mutlak değerli x-3 eşittir sıfır.

evet bütün olay bu . ilgilenen herkese teşekkür ederim

• Değer ver
  • 2. sorunun cevabı kaç

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cevelry -- 27 Ağustos 2012; 16:43:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: legen wait for it dary

Merhaba arkadaşlar, çözümlerine ulaşamadığım bir kaç soruda bana yardımcı olursanız sevinirim

2) x-3 < 0 olmak üzere | | x-5| - x + 1 | = x + 3 eşitliğini sağlayan x değeri kaçtır? (mutlak değer içinde x-5 mutlak değeri oradaki. )

sözel anlatım : üç eksi büyük mutlak değer içinde, mutlak değer 2a bölü a eksi 7. a-7 değil yalnız 2a'nın a ya bölümünün yanına -7 yazılmış olarak

5) |x^2 -7x +12| - 3|x-3| = 0 - >>> mutlak değer x kare eksi yedi x artı 12 eksi 3 çarpı mutlak değerli x-3 eşittir sıfır.

Birinci sorunun cevabı 1 ve 2

Ikinci sorunun cevabı 1

Dördüncü sorunun cevabı -2

Beşinci sorunun cevabı 7 3 1 ise anlatabilirum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• birinci soru
    cevabı 1 ve 2 buldum
    |3x+2| / |3-2x| = |3x+2| ise |3-2x|=1 olmalı o zaman da 3 - 2x =1 veya 2x -3 =1 gelir (mutlak değerin içinin + veya - olabiliceğine göre hesapladım.) x=2 veya x=1 cıkıyo o zaman
  • birinci sorunun cevabı 1,2 ve -2/3.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wilfred

quote:

Merhaba arkadaşlar, çözümlerine ulaşamadığım bir kaç soruda bana yardımcı olursanız sevinirim

Birinci sorunun cevabı 1 ve 2

Ikinci sorunun cevabı 1

Dördüncü sorunun cevabı -2

Beşinci sorunun cevabı 7 3 1 ise anlatabilirum.

dostum ilk sorunun cevabı {1,2,-2/3} liste biçiminde bu arada bu

2. soru doğru

4. sorunun cevabı 5 hocam ama şıklarda -2 var

5. soru ise doğru hocam

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    cf hakkında bir kaç soru
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: cnr.caner

birinci soru
    cevabı 1 ve 2 buldum
    |3x+2| / |3-2x| = |3x+2| ise |3-2x|=1 olmalı o zaman da 3 - 2x =1 veya 2x -3 =1 gelir (mutlak değerin içinin + veya - olabiliceğine göre hesapladım.) x=2 veya x=1 cıkıyo o zaman

hocam 1 ve 2 nin yanında o soruda -2/3 te var.. acaba paydayı 0 yapan değerlerde mi ilave ediliyor ÇK 'ya ??
  • quote:

3. sorunun cevabı -8 { a<0 ve a>0 için ayrı ayrı -2 ve -6 cıkıyor ) 4.soruda da x < 0 için 5 cıkıyor dıer aralıklarda daha kucuk sayılar cıkıyor

• 4. soru 5'se anlatırım
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: cnr.caner

birinci soru
    cevabı 1 ve 2 buldum

hocam 1 ve 2 nin yanında o soruda -2/3 te var.. acaba paydayı 0 yapan değerlerde mi ilave ediliyor ÇK 'ya ??

hocam mutlak değer sorularında mutlak değerin içini sıfır yapan değerler denklemin kökleridir. birinci soru için -2/3 ve 3/2 bu kökler. mutlak değerin içindeki sayıları -2/3'ten küçükken, -2/3 ve 3/2 arasındayken ve 3/2'den büyükken olmak üzere üç farklı durumda mutlak değer dışına çıkarırsın.

1 ve 2 normal çözümler, -2/3 yukarıyı sıfır yapıyor sorun yok ama 3/2 paydayı sıfır yaptığı için tanımsızlık oluşturur.

yani cevap yukarda yazdığım gibi 1,2 ve -2/3.

• cevap1
    |3x+2|sadeleştirme yaparsak

|3-2x|=1 çıkar

i) 3-2x=1 ise x=1

ii) 3-2x=-1 dir burdanda x=2 çıkar çk=1,2

cevap2

x<3 olduğuna göre x-5 mutlak dışına eksili çıkacak ve mutlak içi |-2x+6|=x+3 olur

i) -2x+6=x+3 ise x=1

ii) -2x+6=-x-3 ise x=9 olur

ama soruda x<3 dediği için sadece 1 olur 9 olmaz

cevap3

a sayısı pozitifse mutlak 2a bölü a 2 olur.a negatif ise -2 olur.

i) a>0 ise 3-|2-7|=-2 olur

ii) a<0 ise 3-|-2-7|=-6 olur toplarsan -8 eder.

cevap4

mutlak içini sıfır yapan değerler en büyük ve en küçük aralıkları belirler

x=3 için -5 çıkar bu min değer

x=-2 için 5 çıkar buda max değer. bu soru -5 ile 5 arasında değerler alır

cevap5

çarpanlara ayırma gibi mutlağı ayır

|x-4|.|x-3|-3|x-3|=0

mutlak x-3 parantezine al

|x-3|(|x-4|-3)=0

i)|x-3|=0 x=3

ii)|x-4|-3=0 |x-4|=3 x=7 yada x=1

çk=1,3,7

• quote:

Orijinalden alıntı: Schlaf Schön

4. soru 5'se anlatırım

evet 5 hocam

@skugga1 hocam çok teşekkürler anladım..

@IstisnalarKaideyiBozmaz 3.soruyu anladım hocam fakat 4.soruyu nasıl yaptınız anlayamadım

@cnr.caner evet hocam yaptığınız tek eksik tanımsızı almamakmış neyse onu arkadaş belirtti bi bilgi daha öğrendik
  • quote:

quote:

4. soru 5'se anlatırım

evet 5 hocam

@IstisnalarKaideyiBozmaz 3.soruyu anladım hocam fakat 4.soruyu nasıl yaptınız anlayamadım

@cnr.caner evet hocam yaptığınız tek eksik tanımsızı almamakmış neyse onu arkadaş belirtti bi bilgi daha öğrendik

4.soru

bak bi 3ten büyük değerler alcaz iki mutlakta aynen çıkar: x-3-x-2=-5 (1.değer)
    bi de -2 ve 3 arası değerler alcaz 3-x(- olacağından önüne - alır, diğeri aynen kalır,) 3-x-x-2:1-2x gibi bi değer de burdan geldi.
    bi de -2den küçük değerler için bakcaz:(ikiside önüne - alır) 3-x+x+2=5

bu üç değer arasında en büyüğü 5 kolay gelsin

• quote:

x-3>=0 x+2>=0

x>=3 x>=-2

x=3 için ifade: |3-3|-|3+2|=-5
    x=-2 için ifade: |-2-3|-|-2+2|=5

ifadenin alabileceği en büyük değer 5 tir.
  • quote:

quote:

quote:

4. soru 5'se anlatırım

evet 5 hocam

4.soru

bak bi 3ten büyük değerler alcaz iki mutlakta aynen çıkar: x-3-x-2=-5 (1.değer)
    bi de -2 ve 3 arası değerler alcaz 3-x(- olacağından önüne - alır, diğeri aynen kalır,) 3-x-x-2:1-2x gibi bi değer de burdan geldi.
    bi de -2den küçük değerler için bakcaz:(ikiside önüne - alır) 3-x+x+2=5

bu üç değer arasında en büyüğü 5 kolay gelsin

hocam anladım çok sağol. hatta bu soruyu grafikle bile çözülebileceğini anladım... ki zaten grafikle çözdüm.. aslında grafiği yapmaya gerek yok hatta hiç gerek yok ama olayın mantığını felan anlamam için iyi oldu.. nasıl göremedim laa

@muhsinsezal hocam size de teşekkür ederim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.