Şimdi Ara

Mut

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Mutlu kişi muta sahip olan kişidir, mutu olan kişidir. Örneğin huzurlu kişi huzura sahip olan, huzuru olan kişidir ya da hüzünlü kişi hüzne sahip olan veya hüznü olan kişidir.

Mutsuz kişi mutu olmayan, muta erişememiş kişidir. Örneğin huzursuz kişi, huzuru olmayan, huzura erişememiş kişidir ya da dertsiz kişi derdi olmayan veya derde erişememiş kişidir.

Türk Dil Kurumunda sadece mutluluk ile aynı anlamda gösterilmiş. Dilin en önemli sözcüklerinden birisi olması gerekirken iki gündür "mut" kelimesine dair kayda değer bir bilgi bulamamış olmam çok canımı sıktı. Çok önemli bir anlamı olması gerekir aslında.

Kişilerin mutlu olabilmeleri için muta ulaşmaları gerekir, mutun ne olduğunu bilmeden kişilerin nasıl mutlu olmasını bekliyormuşum kendime anlam veremiyorum şimdi. Mutun ne olduğu konusunda hala düşünüyorum. Asıl amacım mutluluğa ulaşmak diğer insanlar gibi ama bunun bilinçsizce olmasını istemiyorum.

• Mut : Bütün özlemlerin eksiksiz ve sürekli olarak yerine gelmesinden duyulan kıvanç, kut, saadet.
  • MUT : Bütün özlemlerin eksiksiz ve sürekli olarak yerine gelmesinden duyulan kıvanç, kut, saad

diye geçiyor bir forumda. Ama bu, bize kelimenin nereden geldiğini göstermemiş. Türkçede kökenini bulamıyorsak, hemen Arap, Fars ve diğer medeniyetlerdeki kökenlerine bakmak lazım.

Eski Mısır dilinde mut "anne" anlamına geliyormuş. Ayrıca pek çok özellik atfedilmiş bir tanrıçaymış; Tanrıların Annesi, Doğuran ama Doğurulmayan, Tanrıçaların Kraliçesi, Ra'nın Gözü..vs..

Bir Mut takipçisi, mezarına şunları yazdırmış:

"Ve o tanrıların başı Mut'u buldu, Kader ve Talih ellerinde, hayat ve can nefesi onun emrinde...Kalbim sahibemle dolu... Kimseden korkum yok... Gecelrim çok sessiz geçiyor, çünkü bir koruyucum var..." (çevirisi aşağı yukarı böyle)

Burdan da pek bir şey çıkmadı.

Arnavytça'da g.t, b.k gibi argo anlamlara geliyormuş; yani bizdeki anlamıyla bayağı tezat.

Geriye Farsça, Arapça, Eski Türkçe ve Mezopotamya medeniyetleri kalıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Sayeh-eh Khodah

Mut : Bütün özlemlerin eksiksiz ve sürekli olarak yerine gelmesinden duyulan kıvanç, kut, saadet.

o zaman bu tanıma göre bir çeliki var.insan tüm özlemleri eksiksiz ve sürekli olmasa bile mutlu olabilir ki bu şartların sağlanması günümüz dünyasında imkansızdır
  • Mut kişiye özeldir. Anlatılamaz. Hayatın anlamı demektir. Bu yüzden fazla bilgi bulamassınız, mut a sahip olan insan da kendini fazla deşifre etmez. Kural budur.
  • Allah razı olsun, ne iki günü, ne iki yılı, ömrüm boyunca perişan ediyordu bu konu. Son derece rahatsız edici bir olay katılmamak imkansız.
    Bunu bilmediğim için yıllardır ne mut'lu, ne mut'suz olabiliyordum!
    Araf'ta kalmış ruhlar gibi birşey olmuştum.

Biri şunun anlamını bulsun da ağız tadıyla mut'lu olacaksak mut'lu, mut'suz olacaksak mut'suz olalım. Alla Alla gene sinirim alt-üst oldu bak!

Hayat anlamsıııııız, herşey anlamsıııııız...
  • quote:

Orijinalden alıntı: köle

Mut kişiye özeldir. Anlatılamaz. Hayatın anlamı demektir. Bu yüzden fazla bilgi bulamassınız, mut a sahip olan insan da kendini fazla deşifre etmez. Kural budur.

Tamam o zaman. Ben muta sahip değilim sahipsem de farkında değilim diyebilirim. Sormak istediğim bir insan muta nasıl ulaşır?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ankara-Konya-Akseki-Manavgat yolu
    12 yıl önce açıldı
    Gölcük - İznik Yolu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Beynimizin içinde o.
    Ona ulaşıvermek hem çok kolay hem de çok zor. Ona ne veriyorsan o da sana ona göre davranıyor. Olay tamamen kontrol etmek, kendini yönetebilmekle alakalı diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

quote:

Mut kişiye özeldir. Anlatılamaz. Hayatın anlamı demektir. Bu yüzden fazla bilgi bulamassınız, mut a sahip olan insan da kendini fazla deşifre etmez. Kural budur.

Tamam o zaman. Ben muta sahip değilim sahipsem de farkında değilim diyebilirim. Sormak istediğim bir insan muta nasıl ulaşır?

Soruyu böyle sormak yerine ya da böyle bir başlık açmak yerine neden mut'un anlamını bilmiyoruz, bilmeden ulaşmak istemiyorum, bilinçsiz olmak istemiyorum diyorsun?
  • quote:

quote:

quote:

Soruyu böyle sormak yerine ya da böyle bir başlık açmak yerine neden mut'un anlamını bilmiyoruz, bilmeden ulaşmak istemiyorum, bilinçsiz olmak istemiyorum diyorsun?

Tanımlayabilseydiniz, sorumun amacına veya konumun amacına uygun bir cevap almış olacaktım. Siz tanımlanamaz dediniz, o zaman tanımlanamaz bir şey hakkında tanım beklemek yanlış gelir. Şayet mesajınızdan önce tanımlanamaz olduğunu bilseydim o şekilde bir yaklaşım sergilemezdim herhalde.

• Mut da tanımlanır, hayatın anlamı da tanımlanır. Hepsi tanımlanır. Uygun cümlelerle, uygun zamanlarda tanımlanır. Eğer ben tanımlamaya başlıyacaksam, mutun ne olduğunu değil, ilk olarak kafamdaki döküntü izlenimini anlatmaya çalışmam lazım. Ki ordan mutluluğa geçeyim.

Kafamdaki döküntü izlenimi ise, nasıl mutlu olucaz demek yerine, ya da ortaya bir takım fikirler atıp paylaşmak yerine, Mut nedir? Türkçede bu neden yok? Mut'un anlamını biliyim ondan sonra mutlu oliyim gibi "enteresan enteresan" cümleler.

İlk tepkim castorpullux un verdiği tepkiyle aynıydı. Tüm problemler bitti, bi tek mut un anlamı kaldı. Vah vah halimize.
  • quote:

Tüm problemler bitti, bi tek mut un anlamı kaldı. Vah vah halimize.

İhtiyaçlar piramidi diye Maslow'un ünlü bir piramidi vardır.

Altı ana kategori var:

Fizyolojik gereksinimler
    Güvenlik gereksinimi
    Ait olma gereksinimi
    Sevgi, sevecenlik gereksinimi
    Saygınlık gereksinimi
    Kendini gerçekleştirme gereksinimi

Ben artık en son kategori olan "kendini gerçekleştirme" geresinimindeyim bir kaç yıldır. Benim için evet her şey bitti kendimi son noktada hissediyorum. Böyle olunca da mut gibi kavramları merak ediyorum. O yüzden fizyolojik gereksinimler gibi alt gereksinimlerini gerçekleştirememiş bireylerin beni anlamasını beklemiyorum, yadırgamalarında da bir sakınca görmüyorum. Ben de o aşamalardan geçtiğim için o zamanlar ben de bu şekilde tepki ortaya koymuşumdur "kendini gerçekleştirme" evresinde olan bireyler için.

• Bunlar kendini gerçekleştirme evresindeki birinin cümleleri değil sevgili döküntü. Gülüyor ve ayrılıyorum.
  • Raşit bana mutant'ı açıklarmısın?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rastalı_Pasta

Raşit bana mutant'ı açıklarmısın?

Dostum bilmediğim konularda yorum yapmıyorum.
  • quote:

Siz de bize 9 satırlık imza yapabilmenin sırrını bir açıklasanız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Darkness

quote:

7 satır gözüküyor bende. Ekran çözünürlüğünüzle ilgili bir durum olabilir. Kaç aydır kullanıyorum bir problem çıkmadı?

Raşit mut yazınca aklıma mutant geldi mutluluktan önce. Yazmak istedim

• quote:

quote:

quote:

7 satır gözüküyor bende. Ekran çözünürlüğünüzle ilgili bir durum olabilir. Kaç aydır kullanıyorum bir problem çıkmadı?

Dostum imza satırın 1072x 760 mıydı o standart çözünürlükte 7 satır olması gerekiyor, kimse şikayet etmemiş ilginç.

Mutantın mutluluk arasında illiyet bağı olmadığından müteakip burada herhangi bir fikir yürütebileceğimi sanmıyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Dostum imza satırın 1072x 760 mıydı o standart çözünürlükte 7 satır olması gerekiyor, kimse şikayet etmemiş ilginç.

Mutantın mutluluk arasında illiyet bağı olmadığından müteakip burada herhangi bir fikir yürütebileceğimi sanmıyorum.

valla 1024x768 ekran çözünürlüğü kullanan kaldığını sanmıyorum.

• quote:

valla 1024x768 ekran çözünürlüğü kullanan kaldığını sanmıyorum.

İmza kurallarında baz alınan çözünürlük o ama dostum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.