Şimdi Ara

Mustafa Kemal ATATÜRK Özel (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
465
Cevap
9
Favori
17.649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
61 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben bazı tarihçilerin yaptığı tarihlendirmeyi paylaştım.

Hiç yaşamadı diyenlerinki de bir görüş pek tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-681F960DF -- 7 Nisan 2019; 18:8:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Mütarekenin acı günleri... Bizim nesil, vatan ıstırabını, umumi felaket denen şeyin ne olduğunu o yıllarda öğrendi. Bütün bir millet, ölülerine ağlamasını unutmuştu. Dört yanda talih demircileri, fatih bir millete bukağılar, esirlik zincirleri dövüyordu. Çocuklar boynu bükük doğuyor, ihtiyarlar kefen diye şerefsizliğe sarılmaktan korkuyorlardı. Küçük menfaatler, hasis endişeler uğrunda kendini satan vicdanlar, bütün bir tarihi pazara çıkarıyorlar, birtakım kirli ağızlar, adalet namına, asil milletimize en çirkin isnatlarda bulunuyorlardı. İstanbul sularında düşman zırhlıları, İstanbul sokaklarında yabancı orduların askerleri vardı. Evet, bütün bunlar vardı. Fakat yanında başka şeyler de vardı: Şişli'deki evinde Mustafa Kemal Paşa, Süleymaniye'deki küçük ahşap evinde İsmet Bey, Fevzi Paşa vardı."

Ahmet Hamdi Tanpınar, 10 Kasım 1960.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 7 Nisan 2019; 19:20:50 >

• Mersin, 19 Kasım 1937.

Mustafa Kemal ATATÜRK Özel
  • İleri görüşlülük

• Dostum yalan bu. Bu sözlerin söylendiğine dair bir kaynak yok. 17-25 Aralık AKP-Feto olayları sonrası uyduruldu. Tarihi bile 17 Aralık diye atmışlar. Atatürk'ün ve bizlerin böyle uydurmalara ihtiyacı yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-E767019CA

Dostum yalan bu. Bu sözlerin söylendiğine dair bir kaynak yok. 17-25 Aralık AKP-Feto olayları sonrası uyduruldu. Tarihi bile 17 Aralık diye atmışlar. Atatürk'ün ve bizlerin böyle uydurmalara ihtiyacı yok.
    kaynak olsun olmasın pek tabi temelde banda inandırıcı gelmiyor ama Türkiye tam Atatürk'ün istediği şekilde konumlanmadı gerek sahip olduğu potansiyel gerekse siyasi coğrafik pozisyonu boğazlar montrö ve o zaman Hayat meselesi vardı hali hazırda devam eden dünya savaşı yani Atatürk Cumhuriyeti 2 .dünya savaşının arasına sıkışmıştı.Kolay değil kim yönetebilirdi ki şuan şikayetçiler o zamandan kolay mı arkadaş dünyanın kocabaşları hem bir yandan seni savaşa itiyor hemde çevrende olan siyasi çıkmaz ve fikir akımları ve dönemsel en büyük krizi atlatıyorsun(1929 Global Kriz) bu genç Türkiye'nin ilk karşılaştığı engel ve ona göre atılımlar oluyor öz kaynaklar korunuyor merkez bankası kuruluyor.Atatürk'ün tek parti rejiminde gitmesi gerek dış etkenler gerek ülkenin tam istenilen şekilde yapılanamaması dünyadaki olaylar çevresel sorunlar Atatürk'ün hayatının yaşam süresinin tam olarak yetmemesi yani ben olsam bende kahırdan ölürdüm bakın yakınımız hastalanınca ne hale düşüyoruz.Koca ülkenin hallini geleceğini düşünmek daha zor.Bu dini etmenleri engellemesinin baş müessibi zaten savaş zamanları yani kurtuluş ve 1.dünya savaşında ülkenin durumuna ayak bağı olan ve din maskesi ile gezen tarikat ve cemiyetlerin ortadan kaldırılmasını karar almıştır.Normal bu çünkü gerek osmanlıda gerekse yeni cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda isyanlara sebep ola bölgeyi ayaklandıran dini adamları idi e halbuki nasıl bir şeye hipnoz edip ayaklandıracaksın.Sonuçta arap akımı da gücü elde etmek isteyen kabile yaşamı süren arap krallarının hainliği ile oldu.Gerek ,iç gerekse dış tek parti rejimi ülkenin durumunu sabote etmek isteyen güçlerini engellemek adına gerekli idi.Atatürk çok partili demokratik durumu desteklemiştir.Ama işte beklenilen gibi Türkiye tam olarak buna hazırlıklı değildi.Tam olgunlaşamadı.Temele sağlam ama üste dikilen yapı çürük ve hasarlı 1923-1938'i temel alıyorum.İnönü'yü politik idari yönden pekte işin ehli görmüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 8 Nisan 2019; 21:14:58 >

• Atatürk'ün naaşı ebedî istirahatgâhı Anıtkabir'e getirilirken, Ankara, 10 Kasım 1953.

• "Ankara stadyumunun şeref tribününden ordu ve halk ile vedalaşmak son dileği idi. Hatta buraya bir asansör bile konmuştu. Gözleri, onları bir daha görmeden söndü.
    Son hayal: "Büyük Millet Meclisi önünde kara örtülü bir katafalk!"
    Hayat, hâlâ, bu kadar öğrenemediğimiz bir şeydir."

Falih Rıfkı Atay, Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri, 1955.
  • Çok büyük adamdı, ileri görüşlülüğü sayesinde benimsediği ilkeler'den laiklik sayesinde bugün hâlâ coğrafi koşullarımızda etrafımızdaki tüm ülkeler lağım içerisindeyken bizler daha iyi durumdayız. Türk'ün başbuğu var olsun.

• "Bugünün Türkiye'si tek bir adamın, Kemal ATATÜRK’ün uzayan gölgesidir. ATATÜRK geçtiğimiz yirmi yıl süresince Türkiye’nin umutsuz, güçsüz ve geri kalmış Doğulu bir devlet olmaktan, güçlü, özgüvenli ve ilerleyen bir millet durumuna geldiği, takdire şayan evriminin itici gücü oldu."

THE WASHINGTON POST
    11 Kasım 1938
  • Mustafa Kemal ATATÜRK Özel
  • Mareşal Fevzi Çakmak'ı ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. Ruhu şad olsun.
  • Asalet.

• "Muharebe içinde, ben şahsen muharebe içinde meşgul olduğum zamanlarda onun dışında olan meselelerde mecbur olmadan hiç zihin yormamışımdır. Hem vaktim yoktur, hem o kadar dağılamam da, Atatürk hem muharebe eder, hem muharebe ile meşgul olurdu, hem de devletin esaslarına değinen noktalarda kendisi harf harf, cümle cümle çalışarak meydana çıkacak şekli tespit etmeye çalışırdı."

İsmet İnönü, 10 Kasım 1969.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E767019CA -- 14 Nisan 2019; 0:8:38 >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.