Şimdi Ara

Müslümanlar için Tasavvuf Felsefesi Kitapçığı. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İlginç şekilde videoyu direk buraya koyamıyorum, mecburen link veriyorum girin izleyin anlatıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=h6hTZNOootQ&ab_channel=%C3%87a%C4%9FlarSimsoy

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kraven -- 25 Mayıs 2016; 22:15:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: EmuMaster

Ben şunları bırakıp kaçayım;

http://michaelsikkofield.blogspot.com.tr/2015/04/tasavvuf-ve-tarikatlardan-tek-dunya.html
    http://michaelsikkofield.blogspot.com.tr/2015/04/tasavvuf-ve-tarikatlardan-tek-dunya_11.html

onları okuyup tartışalı çok oldu müslüman arkadaşlar biraz geçmişini unutmasın diye açtım konuyu...

Fakat sizin büyüklerinizin kitaplarını biraz okumanız lazım bu sikko arkadaşın yazıkları yerine :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Lucky

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

quote:

Orijinalden alıntı: Psicolog

quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

Yazına daha sonra cevap vereceğim kıvransın şurda.Fakat şunu bil ki tasavvufun felsefeyle yakından uzaktan alakası yok

felsefe nedir ?

Felsefe sorgulamadır,kendinle hesaplaşmandır bir anlamda agnostizm.Düalist düzlemde varlığını sürdürebilir.Tasavvuf ise bir nevi gnosist mistisist akımdır seleflik esasına dayanır.Gelenekçi sünni din adamlarının ve Türk-İslam sentezinin fikir babası gazalinin felsefeye karşı bakış açısını söylemeye bile gerek yok

Gazalinin Türklere hakaret etmesinin aslı var mıdır?

Aslı varsa Gazali nasıl Türk İslam sentezinin fikir babası oluyor?

Ya uyduruyor aslında.Türk-İslam sentezi'nin fikir babası ve İmam Gazali ne alaka.
    Türk-İslam değil de Türkler'de tasavvuf ekolünde asıl Hoca Ahmed Yesevi ve Horasan Erenleri gelir.Genel başlıkta Melamilik ön plandadır.
    Türk tasavvufun'da büyüklere önem verilir.Mesela İbn-i Arabi Konya'ya geldiğinde I.Keykavus büyük hürmet göstermiştir.Hatta anlatılır ki Sultan atından iner ve burda Sultan sizsiniz der İbn-i Arabi'ye.

Ben Hint-Uzakdoğu felsefesine meraklı biriyim. Tasavvuf ile bu felsefe arasında da çok benzerlik var, farketmemek imkansız. Tasavvufu seven birkaç kişiye sorduğumda bana Buda'nın bile peygamber olma ihtimalinin olduğunu söylediler. Ben pek olası bulmadım çünkü Buda'nın felsefesi Kuran'da yazanlara benzemiyor. Böyle dediğimde de "tahrif olmuş" diyorlar. Neyse.

Bir de şu var, en basitinden "derviş"lik Hindu adetidir. Diğer Müslümanlar bu konuda ne düşünür?

Benzerlik olmadığı söyleyen halt etmiştir zaten. Kalenderilik, kalenderi dervişleri ve özellikle çile kavramı ile saddhular neredeyse birebir aynıdır. Tek farkı, kalenderiler tamamen Türk geleneği barındırır ve bizim orjinal dervişler aynı zamanda savaşçı adamlardır yani o abdallar dervişler bir elinde değnek bir elide kılıç gezen, merkezi otoriteden nefret eden ezeli muhalif olan adamlar.

quote:

Ben şunları bırakıp kaçayım;

http://michaelsikkofield.blogspot.com.tr/2015/04/tasavvuf-ve-tarikatlardan-tek-dunya.html
    http://michaelsikkofield.blogspot.com.tr/2015/04/tasavvuf-ve-tarikatlardan-tek-dunya_11.html

Şu çocuğun her dediğine inanmayın. Tamam güzel yazıları var da kusura bakmasın Mesnevi denen kitabı ya okumamış ya da bir bok anlamamış. Mesnevi şiirler topluluğudur şiir kitabıdır yani. Daha ilk paragraftan falso var yazısında, ilhamın Allah katından bahsediliyor, bazı şeyler özellikle şark edebiyatında hemen herşey mecaz ile anlatılır düz anlam verilmez, bundan bihaber bunu yazan çocuk.

• Kraven kullanıcısına yanıt
    Hindularda da bir elinde kılıç gezenler var. Hatta İngilizler Hindistana ilk çıktığında ciddi direnişle karşılaşıyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam Arthur Wellesley, Hintlerin Avrupalılardan iyi savaştığını söyler. Ne var ki Hint üst komutası ordu yönetmekten anlamaz ve işgal edilirler.

Neyse. Hint dini değil de Zen ve Taoizm bana daha uygun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 25 Mayıs 2016; 22:36:09 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • K A N U N İ K kullanıcısına yanıt
    Bu zikr olayını , nasıl headbanging olayına çevirdiler benim en çok merak ettiğim olaylardan birisi bu.

Diğer türlü şiirlerinde Tanrıya trip atmalar tanrıyla halvet olmalar mecaz dahi olsa bu ne cürret bu ne saygısızlıktır bu ne iğrenç bir sözdür.

Son peygamber bir öldü, ondan sonra millet sanki din eksik kalmış gibi dinin 1000 katı şey içine girdi.

Olayları çözdükten sonra hangi biriyle uğraşacağımızı şaşırdık.Kimseye lafta anlatamıyorsun kimse eleştiriyede gelemiyor.

Birde "siz anlayamazsınız" olayı varki "siz anlayamazsınız" diyen adamın olayı anlatamamasıda daha ironik oluyor.Neyse ben bu konuya girmeyim sadece yorumları izleyeceğim aksi taktirde sonu kavgayla bitiyor.
  • quote:

Bu zikr olayını , nasıl headbanging olayına çevirdiler benim en çok merak ettiğim olaylardan birisi bu.

Diğer türlü şiirlerinde Tanrıya trip atmalar tanrıyla halvet olmalar mecaz dahi olsa bu ne cürret bu ne saygısızlıktır bu ne iğrenç bir sözdür.

Son peygamber bir öldü, ondan sonra millet sanki din eksik kalmış gibi dinin 1000 katı şey içine girdi.

Olayları çözdükten sonra hangi biriyle uğraşacağımızı şaşırdık.Kimseye lafta anlatamıyorsun kimse eleştiriyede gelemiyor.

Birde "siz anlayamazsınız" olayı varki "siz anlayamazsınız" diyen adamın olayı anlatamamasıda daha ironik oluyor.Neyse ben bu konuya girmeyim sadece yorumları izleyeceğim aksi taktirde sonu kavgayla bitiyor.

O headbang olayı gerçekten uyuşturuyor insanı, bilimsel açıklaması da var. Beynin kafatası duvarlarına çarpması serotonin, GABA, norepinefrin, dopamin salgılatan bir travma. Eh, bunlar da mutlulukla ilişkili.

Otistik çocuklarda da görülür headbang. Onlarda da bu nörotransmitterlerle ilgili sıkıntılar oluyor.

• EmuMaster kullanıcısına yanıt
    Melekler Allahın kızlarıdır, uzeyr Allahunun oğludur dediler... Meryeme sen bir bagıye değildin dediler... Sonra imana mı geldiler.

Sakin olun normal sonuçlar bunlar.

• Lews Therin Telamon kullanıcısına yanıt
    Tıbbi olarak insan aslında olu mu doğar diri mi?

Talebe olduğunu söylemiştim. Bu açıdan şu ana kadar ki bilgin çerçevesinde cevap verirsen memnun olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 25 Mayıs 2016; 22:54:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

Tıbbi olarak insan aslında olu mu doğar diri mi?

Talebe olduğunu söylemiştim. Bu açıdan şu ana kadar ki bilgin çerçevesinde cevap verirsen memnun olurum.

Diri doğar. Doğmadan önce de diridir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 25 Mayıs 2016; 22:53:36 >
    Cevap için teşekkürler.

• quote:

Hindularda da bir elinde kılıç gezenler var. Hatta İngilizler Hindistana ilk çıktığında ciddi direnişle karşılaşıyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam Arthur Wellesley, Hintlerin Avrupalılardan iyi savaştığını söyler. Ne var ki Hint üst komutası ordu yönetmekten anlamaz ve işgal edilirler.

Neyse. Hint dini değil de Zen ve Taoizm bana daha uygun.

Onlar ayrı, Tayvan mıydı neresiydi tam hatırlamıyorum şimdi yalan olmasın ama Hindistan'ın doğusundaki ufak Asya devletlerinden birisinden kaynaklı o senin dediğin muhabbet. Dövüş sanatı Hintlilerde var ama o dövüş sanatıyla meşhur olan yer bizden kapmış o huyunu. 16. yüzyıl sonunda yardım isteniyor, çağrı üzerine de bir gemi gidiyor buradan oraya ve gidenler orada kalıyor. Kaldıkları yerde de hem kültürü hem silahlarımızı öğretiyorlar. Hatta bir dövüş stilleri var tek elde sopa tek elde kısa eğri kılıçla yapılan, bizim yatağandan evrilme o kılıç.
    Bu arada yazacaktım unuttum, Anadolu'ya çok büyük etki etmiş olan Haydariler mesela. Kulaklarına taktıkları küpe bile Hint-Zerdüşt etkisinden kaynaklanıyor. Hatta meşhur haydarname'de bile kulağımızdaki küpe güneşin yuvarlığını gösteriyor diye geçer. Boyunlarına taktıkları o keşkül ve dilenme olayı da birebir aynıdır saddhular ile.

Bu arada eğer Tao'ya meraklıysan bizdeki bahnameye bakabilirsin daha ilginç şeyler var Bende zerdüştlüğe ilgiliyim çok ilgimi çekiyor.

Ha ayrıca geçen bir mesajını gördüm, ne varmış arkadaş barbi bebeklerle oynamakta ? Küçükken teyzemlere gittiğimde kuzenimle beraber barbi bebeklerle oynamak en büyük zevkimdi ne olmuş yani, arabalar da ilgimi çekmez Allah'a şükür başka bir yöne meyil de etmiyorum
    Hatta golden köpeğim var şuan, arada tişört falan giydirir saçıyla başıyla oynar, gözlük takarım. Evde eğer annem ortada bıraktıysa tokasını alır ona takarım hatta plastikten inciye benzer taşlı bir tacı var evde kullandığı onu yakalarsam köpeğe takarım, benimki de benden daha şebek olduğu için muzurluk yaptığını anlıyor öyle durumlarda daha bir sevimlilik yapıyor, bildiğin eziyet ediyorum hayvana
    Erkekliğin bu tarz şeylerle ilgisi yok yahu, bu muzurluk yapma içindeki çocuğu tatmin etme can sıkıntısı gibi şeyler yoksa diğer tercihten oldum olası hazzetmem hatta nefret ederim.

Allah'tan otistik çocukları nihat hatipoğlu "zikr çeken otistik çocuklar" diye kullanmıyor
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Orada barbi bebekle kastettiğim şey o değildi. Milletin anlaması için örnek vermek gerekiyordu niye üstüne alınıyorsun. Ayrıca dediğim çocuk hastalık derecesinde barbici, barbi olmak istiyor ya sırf barbici de değil. Konuşmasını ve hareketlerini falan da görsen hak verirsin bana.

Hem ben de kedime giysi giydirip oynuyorum. Ama giysiyi çıkarıp bana tırmık atıyor

Sen Panjab bölgesindeki Sihleri diyorsun. Bunlar Kuzey-doğu Hindistanda yaşar. Bugün de Hindistan ordusunun %25'ini oluştururlar, nüfusta bundan çok daha az olmalarına rağmen. Lakin ben onları kastetmiyorum, Hindistanın en güneyinde bu kılıçlı Hindulardan var gerçekten. Uzun süre de İngilizlere direndiler, 30 yıl savaş yaptılar. Anglo-Mysore savaşlarını diyorum.

Budizmde de kılıç vardır ayrıca. Budistler zaman çarkının her dönüşünde bir kahramanın gelip tüm dünyayı Budist yaptığına inanır. Efsaneye göre bu işi de kılıçla yapıyor. Gerçi reddediyorlar artık, çünkü felsefeye uymuyor. Kahraman arkadaş insanları "ikna" edecekmiş.

Şunu ekleyeyim, bu son dediğime tüm Budistler inanmıyor. Bazı Budist grupları sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 25 Mayıs 2016; 23:21:50 >

• adamlara bak ya sanki illa birilerinin sözlerini (haşa) ayet gibi görüp kabul etme mecburiyetimiz var :)
    herkesin fikri kendini bağlar
    hiçbir kul bir başkasının ahiretini kurtaramaz
    bu konuda meşhur bir söz vardır
    "ekmeğini veren ,aşını vermiyor"
    sonra sanki alimler hep eski dönemlerden olma zorunluluğu varmış gibi anlatımlara gülmeden geçemiyorum :)
    elin oğlu uçak yapmış ,uzay aracı yapmış ,alim olamıyor ama birileri çıkıp söz fırtınaları ile Mars'ı yerle bir ediyor
    Yaşar Nuri'nin meşhur bir sözü vardı
    "onlar alim de ,biz kasap mıyız" diye :)

kendi zamanın insanları Hanefi'yi tehlikeli görüp zehirliyor ama öldükten sonra gelenler göklere çıkartıyor
    tabi zehirleme sebepleri de belli ,kendi istediklerini söyletemedikleri için tabiki
    ama o öldükten sonra onun adına akla gelen her şey , o söylemiş gibi eklendiği gün gibi ortada
    kurmadığı mezhebi bile ona itham edenlerden her şey beklenir

• quote:

Orada barbi bebekle kastettiğim şey o değildi. Milletin anlaması için örnek vermek gerekiyordu niye üstüne alınıyorsun. Ayrıca dediğim çocuk hastalık derecesinde barbici, barbi olmak istiyor ya sırf barbici de değil. Konuşmasını ve hareketlerini falan da görsen hak verirsin bana.

Hem ben de kedime giysi giydirip oynuyorum. Ama giysiyi çıkarıp bana tırmık atıyor

Sen Panjab bölgesindeki Sihleri diyorsun. Bunlar Kuzey-doğu Hindistanda yaşar. Bugün de Hindistan ordusunun %25'ini oluştururlar, nüfusta bundan çok daha az olmalarına rağmen. Lakin ben onları kastetmiyorum, Hindistanın en güneyinde bu kılıçlı Hindulardan var gerçekten. Uzun süre de İngilizlere direndiler, 30 yıl savaş yaptılar. Anglo-Mysore savaşlarını diyorum.

Budizmde de kılıç vardır ayrıca. Budistler zaman çarkının her dönüşünde bir kahramanın gelip tüm dünyayı Budist yaptığına inanır. Efsaneye göre bu işi de kılıçla yapıyor. Gerçi reddediyorlar artık, çünkü felsefeye uymuyor. Kahraman arkadaş insanları "ikna" edecekmiş.

Senin dediğin adamları biliyorum da öyle savaşları olduğunu falan bilmiyordum ona birşey diyemem. Budistler ayrı bir dava zaten kendi aralarında da 4 veya 5 gruba ayrılıyorlar. Askeri düzene karşı kurulan bir inanç sistemi var, askeri düzene karşı kurulan inancın muhalifliğine muhalif olan başka bir inanç var, ona da muhalif yine başka bir inanç var, hepsine muhalif olup askeri düzen yanlısı bir inanç falan var acayip bir adam bunlar yahu

Bu arada bak şimdi hatırladım, 9 veya 10 yaşındaydım. İlk köpeğim Tibet Spaniel ırkı bir köpeğim vardı, hayvana don giydirip çıkmasın diye lastik falan takıyordum. Elime makası alıp bıyıklarını kulak tüylerini patilerini falan düzeltiyordum birde dik oturmayı öğretmiştim, o dönem babamların karşına geçip koltuğa çıkıp adam gibi oturuyordu altında külotla Şimdi büyüdüm artık Allah'tan o kadar abartmıyorum da elimdeki golden olunca her türlü şebekliği yapıyoruz ama. Paspas değil de mop dedikleri tarzda birşey almış geçenlerde annem. Geçenlerde bir baktım içeriden önce takır tukur sesler geliyor duvarlara vuruluyor falan sonra bir bağırış çağırış sesi geldi. Önceki köpeğimde şikayet ettiğim tek şey, oyuncaktan anlamıyor oyuncakla oynamıyor ağzına birşey almıyor veya tutmuyordu, şimdiki ise ırkının genetik özelliği herşeyi ağzına almaya çalışıyor manyak illa herşeyi önce bir ağzına alacak taşıyacak. Neyse, koridora çıktım bir baktım ki sen eşeklik yapacağım diye tuvaletten o mopu al, uzun da birşey duvarlara vura vura salona kadar götür kadın tam televizyon izlerken küt diye sapıyla karnına vur Güzel azar yemişti

• quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Senin dediğin adamları biliyorum da öyle savaşları olduğunu falan bilmiyordum ona birşey diyemem. Budistler ayrı bir dava zaten kendi aralarında da 4 veya 5 gruba ayrılıyorlar. Askeri düzene karşı kurulan bir inanç sistemi var, askeri düzene karşı kurulan inancın muhalifliğine muhalif olan başka bir inanç var, ona da muhalif yine başka bir inanç var, hepsine muhalif olup askeri düzen yanlısı bir inanç falan var acayip bir adam bunlar yahu

Bu arada bak şimdi hatırladım, 9 veya 10 yaşındaydım. İlk köpeğim Tibet Spaniel ırkı bir köpeğim vardı, hayvana don giydirip çıkmasın diye lastik falan takıyordum. Elime makası alıp bıyıklarını kulak tüylerini patilerini falan düzeltiyordum birde dik oturmayı öğretmiştim, o dönem babamların karşına geçip koltuğa çıkıp adam gibi oturuyordu altında külotla Şimdi büyüdüm artık Allah'tan o kadar abartmıyorum da elimdeki golden olunca her türlü şebekliği yapıyoruz ama. Paspas değil de mop dedikleri tarzda birşey almış geçenlerde annem. Geçenlerde bir baktım içeriden önce takır tukur sesler geliyor duvarlara vuruluyor falan sonra bir bağırış çağırış sesi geldi. Önceki köpeğimde şikayet ettiğim tek şey, oyuncaktan anlamıyor oyuncakla oynamıyor ağzına birşey almıyor veya tutmuyordu, şimdiki ise ırkının genetik özelliği herşeyi ağzına almaya çalışıyor manyak illa herşeyi önce bir ağzına alacak taşıyacak. Neyse, koridora çıktım bir baktım ki sen eşeklik yapacağım diye tuvaletten o mopu al, uzun da birşey duvarlara vura vura salona kadar götür kadın tam televizyon izlerken küt diye sapıyla karnına vur Güzel azar yemişti

Ben köpek istiyordum ama şartlar işte. Kediyle takılıyorum

Neyse bundan da memnunum. Haşerat avlıyor evde.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cemal CEMİL

adamlara bak ya sanki illa birilerinin sözlerini (haşa) ayet gibi görüp kabul etme mecburiyetimiz var :)
    sonra sanki alimler hep eski dönemlerden olma zorunluluğu varmış gibi anlatımlara gülmeden geçemiyorum :)
    elin oğlu uçak yapmış ,uzay aracı yapmış ,alim olamıyor ama birileri çıkıp söz fırtınaları ile Mars'ı yerle bir ediyor

kendi zamanın insanları Hanefi'yi tehlikeli görüp zehirliyor ama öldükten sonra gelenler göklere çıkartıyor
    tabi zehirleme sebepleri de belli ,kendi istediklerini söyletemedikleri için tabiki
    ama o öldükten sonra onun adına akla gelen her şey , o söylemiş gibi eklendiği gün gibi ortada

Hayır kasap bile değil.Yaşar Nuri'nin alim olması mümkün değil.

İmam-ı Azam'ı yaşarken mesela kimler zehirli görmüş?

• quote:

quote:

adamlara bak ya sanki illa birilerinin sözlerini (haşa) ayet gibi görüp kabul etme mecburiyetimiz var :)

kasap değil zaten
    sana göre olmayabilir ,bana göre de bir çoğu din tüccarı (eski- yeni ,bazıları)

bütün kitaplarda zehirlenerek öldürüldüğü geçtiğine göre ,tersini gören var mı ?
    mesela sen zehirlenmediğini gördün mü ?

• quote:

quote:

quote:

kasap değil zaten
    sana göre olmayabilir ,bana göre de bir çoğu din tüccarı (eski- yeni ,bazıları)

bütün kitaplarda zehirlenerek öldürüldüğü geçtiğine göre ,tersini gören var mı ?
    mesela sen zehirlenmediğini gördün mü ?

Videolarda konuşmalar çok açık.Hiçbir şeye göre yok iyi olsun,Yaratıcı'yı bilsin yeter diyor ve İslam alimi olduğunu iddia ediyor.Deizm'in Alimi olabilir ama..

**

İmam-ı Azam'ın zehirlendiğini ben de biliyorum.Yazdığın cümlede sanki insalar onun İslamiyet ile ilgili fıkhi yorumlarına karşı çıkıp onu zehirliyor anlamı çıkıyor.
    Onun haricinde o söylemiş gibi eklendiğini nerden çıkarıyorsun? Kaynakların neler?

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.